rezultat je veoma zanimljiv... Procesor je Phenom X4 B45 na 3.0ghz,ploca Gigabyte MA785GM-us2h...Koristio sam 3 paste,neku noname cak ni ime ne pise na kutiji(dobio sam je od kolege iz jednog servisa),Cooler Master HTK 002 high perfomance,i OCZ Freeze...Sve je testirano u ISTIM uslovima,temperaturi sobe,polozaj kompa... Sa noname pastom moje Phenomce se grejalo na 65 stepeni kao od shale,posle 20minuta testiranja u Linx-u,tempertura chipseta je bila67 stepeni a cpu kuler se vrteo na skoro 5000 obrtaja,komp se cuo k`o avion... Sa Cooler Master pastom se situacija promenila,Phenomce je islo do 57 stepeni u Linx-u,chipset na 62 stepena a cpu kuler je varirao izmedju 3900 i 4100 obrtaja u minuti,sto je bilo podnosljivo za slusati... E sad,sa OCZ Freeze Phenomce je islo plafon na 52-53 stepena,Chipset na 61-62(ista temp chipseta je bila i sa CM pastom) a cpu kuler je stajao na 3100 obrtaja u minuti sto je bilo skoro necujno!!! Ovo svedoci o kvalitetu OCZ paste,jer je temp procesora otisla dole za 4 stepena u odnosu na CM pastu,a chipset je ostala ista temperatura,cpu kuler se vrteo na manjem broju obrtaja u odnosu na CM pastu,sto svedoci o cinjenici da je SAMO termalna pasta uzrok ovako nizih temperatura procesora... Razlika izmedju OCZ paste i CM je 100DINARA!!!Znaci,nemojte stedeti na pasti,to ume da znaci itekako...Nadam se da ce ovo bar nekome pomoci da napravi pravi izbor...Pozzzzz
ZIVOTNA JE IRONIJA KADA TI CEO ZIVOT SOLE PAMET,A UMRES OD SECERA
Hvala na testu, ochekivao sam razlike od 1-2 stepena... Kazi mi kako si nanosio? tehnike su razlichite... neki prekriju ceo proc, neki stave tachkicu, neki linicu... neki X...
kod ravnomernog nanoshenja chesto se zarobi vazduh unutra... tj sitni vazdushni dzepovi...
po meni nije loshe, takno naneti svugde, i staviti malu tachkicu na sredini radi sprechavanja tih dzepova, a opet se prekriva ceo proc... Svidja mi se i X tehnika
Ja vec par godina koristim AS5 i prezadovoljan sam, samo jednom sam kupio ocz i pokajao se, davala je visu temperaturu od AS5 a mnogo teze se razmazivala. Kasnije sam saznao da ocz ne treba da se razmazuje nego samo da se stavi po sredini, ali jbg bilo je kasno jer sam je potrosio za samo 2-3 mazanja:)
Pazi: testiranje paste i testiranje kulera ima smisla samo ako...
02.04.2010. 14:33
status: user broj poruka: 11010
su mazanja+merenja ponavljana barem 3 puta, i to naizmenicno (pasta1, pasta2, pasta3, pa opet pasta1 itd.), jer i najmanja odstupanja prilikom montaze kulera na CPU mogu da sama sobom unesu razlike od 5-6*C +/-. Valja voditi racuna i o tome da razne paste preferiraju razne nacine primene (neke se mazu u debljem a neke u tanjem sloju).
jel zna neko neshto o xigmatek pasti? koshtala je oko 400din... imam je, ne znam da li da menjam stok pastu za nju.. Dobio sam neku stock uz thermaltake sonic tower... a recimo da mi je bitan kvalitet paste obzirom da imam pasivno hladjenje...
proc mi na max obrtajima sistemskog fana 28step u idle, a 36 na load... ali naravno retko ga stavljam na max obrtaje... stavio sam da menja obrtaje zavisno od temperature...
na moj nacin,znaci pazljivo najpazljivije sam pokrio ceo procesor tankim slojem paste(5 sitnih tackica jedna po sredini i 4 blize uglovima procesora,ali ne u samom uglu)i razmazao veoma pazljivo da se stvori tanak,ravnomerno nanesen sloj po celom procesoru. Namestim kuler na svoje mesto,blago pritegnem zakacaljku,i prstom blago pritisnem kuler i uradim par ravnomernih vrtenja levo-desno(da se pasta ZALEPI bukvalno sa procesora na kuler i da eventualno istisnem vazduh)i zakacim zakacaljku... na ovaj nacin naneto se BUKVALNO stvori kao neku vakuum izmedju procesora i kulera(to sam skontao kad sam jednom odmah nakon nanosenja morao da skidam kuler,nisam mogao da ga skinem koliko se zalepio,iscupao sam procesor iz ZAKLJUCANOG lezista zalepljenog za kuler,jedva ga odvojih kasnije).od tada uvek pastu nanosim ovako i rezultati su odlicni...
@Doco Nadam se da kad si testirao radi realnih temperatura posle LynX-a morao si da napravis pauze izmedju testova minimum 30 min da se masina iskljuci pa onda da ponavljas test.. Heatpipe-ovi kad se zagreju zadrzavaju temperaturu jedno izvesno vreme i posle ponovnog testiranja pod Full Load nece ti dati bas realne temperature,tu se gubi po par C..1-2-3 zavisno..Ovo govorim samo za precizno merenje radi poredjenja performansi same paste. Inace taj OCZ je kod mene u upotrebi zaziveo davno i ne zelim da ga menjam jer je pasta vrh..Stavljao sam je i na GT200 /GTX295 i radi stvarno jako dobro ..Za CPU necu ni da pricam..
pauza je bila 15 minuta ali sam za tih 15 minuta drzao ogromni sobni ventilator uperen direktno u otvoreno kuciste na najjacu brzinu...oladio je komponente do panja,odmah nakon startovanja kompa sva tri puta su temperature komponenti bile skoro identicne...procesor 22-23 chipset isto tako,hdd 23-24...ne brini racunao sam ja na sve faktore
:: @Doc :: Nadam se da kad si testirao radi realnih temperatura posle LynX-a morao si da napravis pauze izmedju testova minimum 30 min da se masina iskljuci pa onda da ponavljas test. :: Heatpipe-ovi kad se zagreju zadrzavaju temperaturu jedno izvesno vreme i posle ponovnog testiranja pod Full Load nece ti dati bas realne temperature,tu se gubi po par C..1-2-3 zavisno..Ovo govorim samo za precizno merenje radi poredjenja performansi same paste :: Inace taj OCZ je kod mene u upotrebi zaziveo davno i ne zelim da ga menjam jer je pasta vrh..Stavljao sam je i na GT200 /GTX295 i radi stvarno jako dobro ..Za CPU necu ni da pricam. :: :: Intel Q9650@4.3 Ghz LinX :: http://img718.imageshack.us/img718/6875/linxtest43ghzintelq9650.pn :: GTX295 The Best Vantage Score :: http://img38.imageshack.us/img38/3554/vantageextrascore.png :: ::
To majstore.Volim kada ljudi razmisljaju punim kapacitetom.Tako treba.. Ja rekoh samo da dodam tu soluciju ali ok.Jos bolje.Sad su cifre 100% precizne. Well done comrade :)
:: pauza je bila 15 minuta ali sam za tih 15 minuta drzao ogromni sobni ventilator uperen direktno u otvoreno kuciste na najjacu brzinu...oladio je komponente do panja,odmah nakon startovanja kompa sva tri puta su temperature komponenti bile skoro identicne...procesor 22-23 chipset isto tako,hdd 23-24...ne brini racunao sam ja na sve faktore :: :: ZIVOTNA JE IRONIJA KADA TI CEO ZIVOT SOLE PAMET,A UMRES OD SECERA :: :: :: @Doc :: :: Nadam se da kad si testirao radi realnih temperatura posle LynX-a morao si da napravis pauze izmedju testova minimum 30 min da se masina iskljuci pa onda da ponavljas test. :: :: Heatpipe-ovi kad se zagreju zadrzavaju temperaturu jedno izvesno vreme i posle ponovnog testiranja pod Full Load nece ti dati bas realne temperature,tu se gubi po par C..1-2-3 zavisno..Ovo govorim samo za precizno merenje radi poredjenja performansi same paste :: :: Inace taj OCZ je kod mene u upotrebi zaziveo davno i ne zelim da ga menjam jer je pasta vrh..Stavljao sam je i na GT200 /GTX295 i radi stvarno jako dobro ..Za CPU necu ni da pricam. :: :: :: :: Intel Q9650@4.3 Ghz LinX :: :: http://img718.imageshack.us/img718/6875/linxtest43ghzintelq9650.pn :: :: GTX295 The Best Vantage Score :: :: http://img38.imageshack.us/img38/3554/vantageextrascore.png :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647688. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.