Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : PC Berza
Vesti, testovi, uputstva i noviteti na IT sceni
Intel i Nvidia u RATU!
STRANA 1 OD 2  
SkyFire Intel i Nvidia u RATU! 19.10.2009. 00:33 T21074

status: user
broj poruka: 18472
Budućnost integrisanih grafičkih procesora leži negde na matrici budućih procesora. Međutim, ova činjenica stvara veliki problem za kompaniju nVidia čije poslovanje sa čipsetovima prolazi kroz težak period.

Ova kompanija je pre nekoliko dana objavila da prekida kompletan razvoj budućih čipsetova i pri tome optužila Intel za nefer poslovnu praksu. Često je u poslednje vreme bilo priča da nVidia radi na sporednom projektu koji ima za cilj razvoj sopstvenog x86 procesora ove kompanije u kombinaciji sa grafičkim procesorom koji bi se nalazio na istoj matrici. Intel i AMD rade na sličnim čipovima, čije pojavljivanje bi moglo da označi kraj nVidia-inog posovanja sa čipsetovima.

Za sada ne možemo znati da li će ovaj projekat kompanije nVidia ikada ugledati tržište, ali ono što je poznato je da je nVidia rešila da napusti svoje poslovanje sa čipsetovima pre nego što preduzme bilo kakva velika ulaganja u istraživanja i razvoj. Odluka nVidia-e da napusti poslovanje koje uključuje čipsetove znači da neće biti čisetova namenjenih Nehalem ili Core i5/i7 procesorma iz ove kompanije.

Pitanja koja se odnose na čipsetove za AMD-ove procesore su pažljivo izbegnuta u ovoj objavi kompanije, tako da je moguće da u pitanju neće biti potpuno povlačenje sa tržišta. nVidia će nastaviti da proizvodi Ion i 9400M čipsetove, ali budući dizajni su za sada van planova. Veliki problem je Intel-ova DMI magistrala. Intel tvrdi da nVidia nema licencu za ovu novu magistralu što praktično onemogućava ovu kompaniju da razvije čipsetove za Nehalem i novije Intel procesore.

U pre-Nehalem eri ovakva licenca nije bila potrebna ali kada su u pitanju novije procesorske arhitekture nVidia treba licencu. Bez DMI magistrale, nVidia-ina PCH zamena ne bi mogla da komunicira sa procesorom. Sa druge strane, nVidia tvrdi da poseduje licencu za pomenutu tehnologiju i ovaj slučaj je trenutno pred sudom.

Zbog Intel-ovih netačnih tvrdnji koje su upućene korisnicima i tržištu o tome da nVidia ne poseduje licencu za DMI magistralu i nepoštene poslovne taktike, efektivno je nemoguće za kompaniju nVidia da se na tržištu pojavi sa čipsetovima za buduće porocesore, stoji u saopštenju ove kompanije. Prema tome, dok se stvar ne rasčisti pred sudom naredne godine, ova kompanija prekida ulaganja vezana za razvoj čipsetova za nove Intel procesore.

Iako je za nVidia-u vrlo zgodno da krivicu za prekid proizvodnje čipsetova prebaci na Intel, veći problem sa kojim se ova kompanija suočava je budućnost integrisanih grafičkih procesora. Integrisani grafički procesori se sve više pomeraju ka matrici centralnog procesora, što znači da ukoliko bi nVidia i dobila na sudu problematičnu licencu ovi čipsetovi bi imali životni cek od samo nekoliko godina zbog neminovnog dolaska CPU/GPU kombinacije.

Ukoliko se u celu priču još ubaci i nesigurnost da li će sud priznati nVidia-i pravo na licencu, onda je povlačenje iz daljeg razvoja korak koji itekako ima smisla kada je u pitanju ova kompanija. Apple je sa druge strane u interesantnoj poziciji ovde. Ova kompanija se manje-više standardzovala za korišćenje Intel procesora sa nVidia čipsetovinma (9400M) u svojim računarima, tako da je vrlo interesantno videti šta će Apple koristiti u budućim Mac-ovima.

Nadamo se ipak da će tenzije između nVidia-e i Intel-a splasnuti i da će nVidia tržištu ponuditi svoj sopstveni x86 procesor sa integrisanim grafičkim čipom. Tržištem korisničkih procesora dominira Intel i u nešto manjoj meri AMD a dodatna konkurencija je uvek dobrodošla. VIA je prisutna ali ne može da računa na više od nekoliko procenata tržišta, pa je možda upravo nVidia brend koji bi mogao da tržište centralnih procesora načini interesantnijim.

Glavni izvori :

http://www.osnews.com/story/22314/NVIDIA_Ceases_All_Chipset_Development_Blames_Intel

http://arstechnica.com/hardware/news/2009/10/day-of-nvidia-chipset-reckoning-arrives.ars


Green Green Grass Of Home
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
markopvict koga bole patka? 19.10.2009. 00:49 #150141

status: user
broj poruka: 4515


- -
- - Socijalna Mreza!!!


:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gliga79 Ipak pukli 19.10.2009. 00:56 #150143

status: user
broj poruka: 4641
Mislio sam da ce da se nekako oporave, posle udara AMD-ATI, ali ipak pukli.
Ode Cipset u zaborav, a koliko vidim ni za graficke kartice im se ne pise dobro u buducnosti.
Voleo bih da nekako prezive i ako ne koristim njihovu tehnologiju. Ipak sto je veca konkurencija tim bolje.
RESISTANCE IS FUTILE

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic Re: Intel i Nvidia u RATU! 19.10.2009. 01:00 #150144

status: user
broj poruka: 18941
zanimljivo...po meni, najbolja stvar koja moze da se desi u buducnosti je da Intel kupi nVidia kompaniju, kao sto je AMD ATi-ja, tu bi nastao dominantan BOOM ko zna
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
temp pa nista novo u IT svetu... 19.10.2009. 01:02 #150145

status: user
broj poruka: 197


desavalo se i ranije , Sam Intel je sa tadasnjim pionima AMD-om,Cyrix-om,ITD-om i dr. poveo borbu izmedju PC-ja I Power PC-ja sa Apple-om na drugoj strani . Kada je dobio bitku uskratio pomoc i samo je AMD zahvaljujuci grupi inzinjera koja je radila na Alphi (Next Gen) uspeo da prezivi.Zatim privoljava SiS da ne pravi cip setoveza AMD i jedno vreme je prvo SIS izbacivao nove chip setove pa ih je tek onda Intel stizao po performansama, VIA je i sami znamo pravila ne tako popularne KT i KM cip setove sam AMD jos gore ali se onda kao konjica pojavljuje NVidia sa NForce 1 cipsetom da bi sa drugim bacila rukavicu u lice i samom intelu i ostalim prroizvodjcima kako se pravi dobar i pouzdan cipseti .I to je sve lepo zivelo dok AMD nije kupio ATI ali ipak je nastaljena saradnja zato sto AMD nikom od proizvodjaca nije branio cak sta vise i sam ih sa novinaama upoznavao i pomagao da razvijaju nove cipsetove kako bi bio sto konkurentniji svom ` bivsem mentoru`,Intelu. Zato mislim da NVidija nista ne kaze u vezi AMD-a...
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
SkyFire ... 19.10.2009. 01:37 #150147

status: user
broj poruka: 18472
Drugari ja to vidim mnogo drugacije.
nVidia je firma koja ima razvijenu tehnologiju u raznim segmentim i sferama svoje ponude.
Ovo sto je Intel malo nacepio ne znaci nista specijalno za nVidiu vec sasvim obratno.Mislim da je Intel osetio mogucnost da moze da bude ugrozen.
nVidia radi na usavrsavanju svog licnog CPU-a kao i hibridne varijante GPU/CPU koja kada bude uhvatila svetlost dana kao najidealnije resenje ce zbaciti sa trzista svaki CPU.Kako vreme odmice i tehnologija se usavrsava dolazimo bas upravo do toga.

Nikad nVidia nece dozvoliti da je Intel kupi a generalno veliki bi to zalogaj bio za Intel i cenim da nisu u mogucnosti da otkupe jednu ovakvu firmu niti je o tome bilo ikad reci.
To i da se desi morali bi da padnu pod bankrot pa tek onda da se spasavaju na taj nacin sto ce ih Intel odkupiti!

Niste ovaj tekst shvatili kako treba.Citiracu jedan deo :

`nVidia ce tržištu ponuditi svoj sopstveni x86 procesor sa integrisanim grafičkim čipom. Tržištem korisničkih procesora dominira Intel i u nešto manjoj meri AMD a dodatna konkurencija je uvek dobrodošla. VIA je prisutna ali ne može da računa na više od nekoliko procenata tržišta, pa je možda upravo nVidia brend koji bi mogao da tržište centralnih procesora načini interesantnijim.`

Green Green Grass Of Home

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Daum Re: Ipak pukli 19.10.2009. 01:50 #150149

status: user
broj poruka: 12785
Posle kog amd-ati udara?

Ne zaboravite ATI-evci da je ATI bio pred bankrotom i zato se prodao... Ovde nije takva situacija...

__________________
Scourge of PCBerza

:: Mislio sam da ce da se nekako oporave, posle udara AMD-ATI, ali ipak pukli.
:: Ode Cipset u zaborav, a koliko vidim ni za graficke kartice im se ne pise dobro u buducnosti
:: Voleo bih da nekako prezive i ako ne koristim njihovu tehnologiju. Ipak sto je veca konkurencija tim bolje
:: RESISTANCE IS FUTILE
::
::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic @SkyFire 19.10.2009. 02:05 #150151

status: user
broj poruka: 18941
naravno, malo sam iskarikirao , ali realno, malo je ludo to i pomisljati, sacekacemo i videcemo kako ce se stvari odvijati, mislim da nVidia nije nesto znacajno osetila promenu kao negativan uticaj, mislim da ce ovo bas doziveti kao izazov i dostignuti `novi` pomak u tehnologiji...

::Mislio sam da ce da se nekako oporave, posle udara AMD-ATI, ali ipak pukli
:: Ode Cipset u zaborav, a koliko vidim ni za graficke kartice im se ne pise dobro u buducnost
:: Voleo bih da nekako prezive i ako ne koristim njihovu tehnologiju. Ipak sto je veca konkurencija tim bolje

ovo je po meni malo pregrubo receno i preuvelicano, ne pucaju oni, to nikako..
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Ognjeni .... 19.10.2009. 02:34 #150153

status: user
broj poruka: 4506
Voodoo rula za sva vremena


Ajd uzdravlje

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
GAMER4LIFE Fight 19.10.2009. 02:45 #150156

status: user
broj poruka: 839
Aj se skupimo Atijevci Vs Nvidijevci :D ovi obuku ATI majce a mi Nvidia da vidimo ko je jachi :-)


P.s. Necemo da gasimo PsyhX i Overklokovacemo, OBAVEZNO!!!

A vama DX11 nece biti od pomoci :)
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gliga79 Re: Re: Ipak pukli 19.10.2009. 02:55 #150158

status: user
broj poruka: 4641
Pukli sa njihovim cipsetovima za ploce. AMD ih je izbacio totalno sa scene kad je poceo sa svojom serijom cipsetova, nesto ne vidim da n force cipset vlada trzistem. Prodaju se u 90% slucajeva ploce sa Intel ili ATI cipsetom.A sto se tice grafike u srednjem segmentu ih ATI pobedjuje konstantno. Samo su im najskuplji modeli uporedivi. a koliko ljudi ima te najskuplje modele?
To mi govori da tonu, sve dublje a odgovora nema nigde.

Sky Fire.... Mnooogo diskutabilno za predvidjanje, ali mi ne mirise na dobro, po n vidiju. Mislim da N vidia gubi strahovito, trziste i pada sve dublje.Mislim da su ovo zadnji pokusaji da se nesto uradi pred prodaju.
Iskreno mislim da se pravi teren za prodaju ove kompanije.
Inace nisam opredeljen ni za jednu stranu tipa AMD-Intel, ili Nvidia-ATI
Kupujem ono sto mislim da je najbolje u tom trenutku za novac koji dajem.
Pozdrav.

RESISTANCE IS FUTILE

:: Posle kog amd-ati udara
::
:: Ne zaboravite ATI-evci da je ATI bio pred bankrotom i zato se prodao... Ovde nije takva situacija..
::
:: __________________
:: Scourge of PCBerza
::
:: :: Mislio sam da ce da se nekako oporave, posle udara AMD-ATI, ali ipak pukli.
:: :: Ode Cipset u zaborav, a koliko vidim ni za graficke kartice im se ne pise dobro u buducnosti
:: :: Voleo bih da nekako prezive i ako ne koristim njihovu tehnologiju. Ipak sto je veca konkurencija tim bolje
:: :: RESISTANCE IS FUTILE
:: ::
:: ::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
GAMER4LIFE !!! 19.10.2009. 03:03 #150160

status: user
broj poruka: 839
Za chipset si u pravu 10001% bolje su njihove ploce kompaktibilnije...al za graficke je nvidia rulz! jeste da kosta al onaj ko hoce best to ce morati i da plati, kao i sve u zivotu!


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
BlueSkyNIS ... 19.10.2009. 03:14 #150161

status: user
broj poruka: 860
Eh kad bi tek tako svako mogao da pravi moderan x86 procesor bilo bi super. Nije ti dovoljna licenca samo za x86 instrukcije...šta je sa SIMD instrukcijama, x64 ekstenzijama itd? Morao bi da plaćaš i AMD-u i Intelu i to debelo pošto nemaš ništa zauzvrat da ponudiš što njima treba...

Windows-free with Fedora 10

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
trogdor Daj boze da se nvidia digne... zbog trzista uopste, pa i nizih cena za korisnike. 19.10.2009. 03:19 #150162

status: user
broj poruka: 373

Go Go Go !!!

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
obradmi Nvidia je pravila najbolje chipsetove za AMD 19.10.2009. 03:21 #150163

status: user
broj poruka: 7700
Dok nije AMD poceo sa svojim chipsetovima.U to vreme je bilo bolje nego sto je Intel imao za svoje CPU .SiS ,VIA itd.. nisu mogli da pridju Nvidia po pitanju chipseta za AMD.

Mislim da je krajnje vreme da Nvidia krene sa svojim CPU ,u svako slucaju Nvidia je imala uvek da ponudi nesto interesantno na polju PC ,mislim da je sada pogresno rukovodjena od strane njenog menadzmenta ,jer ako AMD ide sa Fusion CPU+GPU t.j APU ,a i Intel ima slicnu stvar ,trebala je da napravi neki potez kojim bi kompenzovala te stvari,znaci to je njen CPU sa grafikom.AMD je poceo da pravi X86 CPU na zahtev IBM -a koji je osmislio PC platformu ,t.j hteo je drugog proizvodjaca X86 da bi ih stavljao u svoje PC ,pored Intel-a ,na sta je Intel pristao ,a da bi prosirio popularnost svog X86 CPU Inace AMD je pre toga pravio logicke chipove ,dugo je u tom elektronskom biznisu.

Po meni Nvidia treba da napravi svoj APU t.j CPU+GPU i tu je njena sansa.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
SkyFire @gliga79 19.10.2009. 04:08 #150165

status: user
broj poruka: 18472
Za chipset je uglavnom kriv AMD i tu je izgubila trziste a i Intel je kriv jer je na polju chipset-ova za svoje CPU-e king.
Sto se tice tvoje sumnje da nVidia propada,ne znam kako si do toga dosao.Skoro sam bas postovao link gde doniraju 20 000 000 dolara za institut za nauku ,evo ponovo :

http://www.reuters.com/article/pressRelease/idUS215774+10-Sep-2008+BW20080910

Ne znam kako si dosao do tako povrsnih zakljucaka,nemas ni jednu osnovnu cinjenicu da bi mogao da se poneses mislju da mogu da padnu pod bankrot.Pa nije nvidia nvidia na polju chipsetova i grafickih karti.Ta firma proizvodi najsavremeniju opremu za upotrebu za naucne svrhe,NASA i sl..Sony Production Studio recimo koristi sve nVidia profesionalne graficke karte.Koliko hoces primera.Sad mi je to palo na pamet.Kad se porede nv i ATI niko ne pomisli sta se desava na tehnoloskom polju iznad grafickih karti za PC platforme.Tu nema poredjenja jer je AMD/ATI u dalekom tehnoloskom zaostatku sto se tice toga.A koliko vidim kaskaju i dalje i na polju grafickih karti za PC platforme.Znaci ovo ti govorim sve onako kako jeste ne zato sto ja volim vise nv.A mozda je i volim zato sto je bolja najverovatnije logicno objasnjenje.
Generalno poredjenje ti je sledece.ATI ima opasno odradjen dobar marketing,jaku kampanju,dobru poslovnost.Veliku ponudu,pristupacnu cenu.To je ono sto im daje prednost na trzistu.Ne tehnologija,ne brzina,ne kvalitet.Vec ti parametri.Daleko od toga da su losi,odlicni su svakako ali se razlikuju od nv.
Ako je imala mali peh na polju grafickih karti ne znaci da ce sad propasti.Ja koliko vidim,bude se.Da kasne,kasne.Sve to stoji.Samo nema teorije ni govora o propadanju.To je generalno zaista smesno.




Green Green Grass Of Home

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MaliAbner Ako se ja pitam bio bih najsretniji da nVidija najzad udje u utakmicu CPU-a... 19.10.2009. 11:22 #150182

status: user
broj poruka: 7761
Znaci ulazak u derbi CPU-a je ono sto zelene ostavlja u igri na duze vreme, pogotovu sto njihov GPU moze vraski dobro da pomogne i jednom rudimentalnom CPU koji bi mogao u prvo vreme da sluzi samo kao fizicki prevodilac instrukcija za GPU.

Kasnijom nadogradnjom i usavrsavanjem CPU-a oni bi postali vise nego ozbiljan igrac na tom polju mada mislim da oni vec sada imaju kvalitetan proizvod tj CPU.

Ovo sam predvideo odavno jer ko zna sta Intel i AMD od mogucnosti CPU-a prikazu onima koji prave chipsetove a da bi njihov proizvod mogao pravilno i sa 100% mogucnosti da iskoristi CPU.

nVidia po svemu sudeci nema mnogo izbora buduci da Intel ulazi na trziste GPU-a sigurno ce joj otkinuti deo trzisnog kolaca te i ona mora da ima `drugu rupu` kroz koju bi mogla da se progura na druga trzista i da siri posao (osnova savremene zapadne ekonomije) inace propada 100%.

AMD je derivaciono (kupovinom ATi-ja) dosao do GPU tehnologija te on je iako najmanji (po obrtu novca) mozda u najboljoj poziciji od svih pomenutih igraca, jedino sto mu i dalje ne uspeva da ulinkuje dve (CPU i GPU) tehnologije da rade jedna sa drugom u simbiozi a ne u kohabitaciji.

Videcemo sta donosi sutra (sledecih par meseci)...

Tomato Republic Of Serbia !!!

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gile23 ... 19.10.2009. 14:36 #150214

status: user
broj poruka: 9122
nVidia je pred propascu ako sad usere sa GT300, ovde na samo nasem forumu retko ko u poslednje vreme kupuje nVidia kartice, samo pogledajte odnos 4850 i 9800GTX+ i GTS250, i 4870 i GTX260. To nije samo kod nas kod Amera je najprodavanija kartica bila 4850, nVidia rules ali tek u high end segmentu, i nesto se 9600gt sa 9800GT busala, ali kada su izbacili 4770 i spustili cenu 4830 besmisleno je uzimati ove dve kartice, + sto kod Amera pola njih ima 4770 CF. nVidia ima konkurentski proizvod ali po visoj ceni, ko ce da odredi razliku izmedju GTX260 192 i 4870, ako je nVidia brza to je 3 fps max, a skuplja, i ko ce sad da kupi GTX-a, posle kada su izbacili GTX260 216P, uspeli su da privuku deo kupaca. 5xxx serija ih je ubila u high end segmentu trzista. I da 5850 je 21 000 dinara na pcberzi, a GTX285 25 000 dinara, ove dve kartice su po performansama iste, a ATI jeftiniji 4000 dinara, i ko ce sad da uzme GTX-a, nVidia je mnogo para dala na neku propagandu koja je pala u vodu sa 4xxx karticama koje su oduvale nVidia. @Daum ako ATI nije uradio udar na nVidia sa 4xxx serijom kartica, onda uporedi broj ljudi na berzi koji imaju 4850 ili su imali i onih koji imaju ili su imali GTS250 i 9800GTX+. A ATI/AMD imaju fusion sistem dok to nVidia i Intel nemaju, u nekom odsudnom trenutku ce taj fusion doci do izrazaja.

Pozdrav!
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Ishmerish Au sine kao shopska salata 19.10.2009. 15:15 #150222

status: user
broj poruka: 7286
Prvo tebra nemoj da te neko cuje za VIA-u,pa ubih sve sa Nano-m.E sad sto Intel udara packe ako neko i pomisli na Via-u to je vec druga prica.

Sto se samog GPU-a tice nije Nvidia toliko jaca(a kamoli naprednija)koliko se to cini na prvi mah.Svi raspredate o driver-ima i to po sistemu ako sve sljaka dobri su,a ako pak krenu neke bubice u samom radu onda su losi.Na poslednjoj temi vezanoj za driver-e vecina korisnika je izjavila kako su Ati-jevi driveri odlicni,i kako je to urbana legend.E pa da su odlicni nebi Nvidia imala prednost uopste.Oni samo nisu losi a daleko je driver koji nemoze da oslobodi grafiku vise od 70% odlican.

Jos sa 9.1 catalystom je trebao da izadje taj cuveni driver koji bi Ati vratio u rang Nvidie sa driverima,medjutim ni dan danas niko nemoze da mi objasni zasto on nije izasao,niti kada ce.
Da budemo realni(laicki gledano) GT200 je povrsinski skoro duplo veci od RV770,pa kako to onda moze da se poredi?


Dali ce Intel kupiti Nvidiu-ne verujem.
Dali Intel moze finansijski da sebi priusti Nvidiu-moze i to da skoro ne oseti.

Aloha

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`



:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic @Ishmerish 19.10.2009. 15:33 #150227

status: user
broj poruka: 18941
a da malkice nisi preterao? ni ja, ni ti, pa ni iko odavde ne zna kako finansijski stoji Intel, ili nVidia, ma ni problizno, i na osnovu cega onda mozes da tvrdis da Intel moze da pucne prstima i da kupi nvidiu, da cak i ne oseti?

::Da budemo realni(laicki gledano) GT200 je povrsinski skoro duplo veci od RV770,pa kako to onda moze da se poredi?

ovo po meni ne moze da bude poredjenje, mislim neam nista protiv jednog ili drugog, ali ako tako razgledavamo, npr. posto je AMD malo povrsinkski veci od Intel procesora, trebalo bi da je bolji, jel, laicki receno?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Ishmerish Re: @Ishmerish 19.10.2009. 15:53 #150231

status: user
broj poruka: 7286
Hteo sam da kazem da je RV770 bio i namenjen nama gamer-ima(sa plicim dzepom) kao high mid range proizvod,upravo zbog cene.Za razliku od Nvidia-jinog glomaznog chipa namenjenog iskljucivo najvisoj klasi.Otud i cinjenica da je svaki prodat GTX260/275 maltene gubitak za NV.
Po meni GTX280/285 nemogu da se svrstaju u istu klasu sa 4xxx kartama.
Nvidia je uvek imala high end chip-ove,dok je ATI vec sa trojkama odustao od toga da ganja Nvidiu,posle propasti koju je doziveo sa 29xx serijom.Otuda i toliko hvaljena marketinska politika AMD/ATI-ja.Slicno kao ono ulje za 80 kinti,dijamant je dijamant ali 80 je 80.Naj stariji trik u knjizi,samo moras biti dovoljno jak da te mrak ne proguta.

Aloha

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`



:: a da malkice nisi preterao? ni ja, ni ti, pa ni iko odavde ne zna kako finansijski stoji Intel, ili nVidia, ma ni problizno, i na osnovu cega onda mozes da tvrdis da Intel moze da pucne prstima i da kupi nvidiu, da cak i ne oseti?
::
:: ::Da budemo realni(laicki gledano) GT200 je povrsinski skoro duplo veci od RV770,pa kako to onda moze da se poredi?
::
:: ovo po meni ne moze da bude poredjenje, mislim neam nista protiv jednog ili drugog, ali ako tako razgledavamo, npr. posto je AMD malo povrsinkski veci od Intel procesora, trebalo bi da je bolji, jel, laicki receno?
::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
obradmi Stvarno sto kaze Gile retko ko i kupuje Nvidia 19.10.2009. 15:56 #150233

status: user
broj poruka: 7700
Bio sam danas u radnji ,nebitno koja da ne pravim reklamu kupovao za ortaka Ati grafu ,puna polica Nvidia grafickih neprodatih ,a dva lika pored pulta traze i gledaju Asus Ati 4770 koja stavrno izgleda super sa onim kulerom ,ostalo ih jos dve na polici.Sta reci sama je kriva Nvidia ,ne spusta cene .Gt300 morala bi da popravi ovo ili ode mast u propast.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Zaostali Balkan 19.10.2009. 17:17 #150247

status: user
broj poruka: 6643
Ja ću da pomenem nešto drugo, nisam možda do sada, jer sam mislio da otkrivam toplu vodu, ali, kako se to ovde ne poteže, onda...
nVidia je sveži proizvođač falš robe. Naveliko je prodala hiljade i hiljade neispravnih čipova. Crkavaju. Sigurno. Samo je pitanje kad. Za nas koji ih menjamo uglavnom pre nego se to desi, možda nije podatak, ali..... za neke jeste. Korporacijske mašine sigurno, one se ne menjaju svaki čas. Posebno, mobilni čipsetovi i grafički čipovi.... Totalni fijasko sa serijama 6, 7, 8 i 9. Nije moguće da niko od vas to nije pročitao. Dell, Apple..... gomila zelembaća na reklamiranu, vraćenu robu, pa, ponovo uvaljivanje (pre toga trik sa BIOS-ograničenjem, kao `nomad AMD sa prvim Phenom-ima) pa opet.... ogromne gubitke je to napravilo nVidiji (proizvodni problem, valjda TSMC šta li... nema veze, nije sama nVidia štancer svojih čipova...). Iako je ATI baš tad zadao neki udarac, pravi finansijski udarac došao je od povraćaja robe i zamene o trošku frabrike. Inače, koliko su ljudi zaluđeni i navikli na brend, džaba bi bilo ati-ju bolji proizvod, ne bi imao toliku prodaju. Pa AMD je jedno vreme imao bolji čip, ali ne i bolju prodaju, pa čak i ako maknemo nepoštene uslove prodaje, to je tako. Teško se ljudi odluče na nešto drugo.
Drugo (treće na petu).... ne znam ni ja kolko para imaju, ali, da mogu da propadnu, i da će ako se to desi, propasti slavno tj. uz veliki prasak, moguće je.
Da razviju CPU? Malo sutra. Da, da su u Novom Pazaru, i da ne poštuju (a i oni već propadoše jer poštuju) autorska prava i licence, patente.... a, verujte mi, sve je kod Intela dobro zaštićeno od konkurencije. Nije problem kopirati drugog, eto, AMD je po meni, sa novim Phemom II maznuo nešto od arhitekture C2 (kao što je uostalom, pre toga Intel maznuo sve od ideja AMD-a i pretekao ih) ali, AMD ima licence..... a niko drugi nema. Pogotovo ne nVidia.
Mislim i ja kao neki ovde, da je za nVidiu ovaj 300 biti ili ne biti. Pa, da vidimo.

Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
SkyFire @Ishmerish 19.10.2009. 17:18 #150248

status: user
broj poruka: 18472
Ti znas da te ja postujem i da postujem tvoj izbor ma kakav god da je.Ja ljude cenim po onom kakvi su a ne koji brend preferiraju.Ko se lozi na vs fazon i ko tako gleda ja kazem da je on totalno kreten i da mu nesto u glavuci fali i treba da se leci..Da ne duzim..

Pomenuo si da postoji mogucnost da Intel odkupi NV.Druze teorije nema.NV je mnogo teska firma za Intel,veruj mi sitna riba je Intel za NV da bi je tek tako odkupio.Ovde se ne radi o proizvodnji garfickih chipova ,o jednoj delatnosti vec o velikoj paleti patenata koja je ova firma izbacila,o velikom broju proizvoda u raznim sferama nauke u tehnoloskom smislu.Nije nvidia-i primat trziste grafickih karti niti od toga opstaje na trzistu.Ako te bas interesuje tehnologija a verujm da da jer sam te skuzio cisto radi radoznalosti se pozabavi istorijom nv-a i pogledaj u kojim sferama nauke oni dostizu.
Druze,AMD/ATI je sitan za te stvari,oni nit imaju tu tehnologiju niti mogu to da prate niti se sa tim bave.Dobri su na polju grafickih chipova i samo to i imaju u ponudi a i tu generalno kaskaju to znas i sam.Nije pitanje drivera vec arhitekture GPU-a i same magistrale i komunikacije izmedju memorijskog kontrolera i memorije i sve to u kompletu .Znas i sam da pricam realno.Bitan je gotov proizvod.Ja ti garantujem ,da im nvidia napravi drivere opet bi ista situacija bila,mozda za 5% bolje.Dobili bi na stabilnosti,na kompatibilnosti i nesto malo u brzini.To je sve.Nema tog drivera koji moze da da boost od 50% da bi ona bila da kazemo ravnopravno jak chip kao kod nv.Nema to ni najmanje veze sa driverom.
Kada sam govorio u tehnoloskom smislu nisam mislio na GPU-e vec u sirem smislu,zato sam pomenuo onaj primer za Nasu,Sony i sl..

Poceli su raspredanje kako nv propada,Gile isto konstantno lupa,tipa propasce ako ne izbace GT300.Ma da ga i ne izbace nece jer ono sto njih odrzava je znanje i tehnologija.
Mogu da se zeznu samo u velikom finansijkom gubitku,ako im se to nekim slucajem desi.To bi mozda moglo da se desi kada nebi izbacili novu seriju karti sto je verovatnoca 1:1 000 000.Vrlo prosto.
Cim oni ulazu u nove patente,guraju su u nove segmente poslovanja za sigurno da imaju pare i da nece propasti.Cim ulazu u novu tehnologiju kao sto je vlastiti CPU.Hm.Opasni su oni igraci.To i Intel zna,zato se i oseca ugrozenim.AMD je stabilan,on je kupio svoje igrace sa svojom ponudom,pristupacnim cenama.On i nece krizirati,bar ja tako to vidim..

E sto se tice trzista kako se prodaju vise AT karte i kako se prodaje vise Intel evo jedna statistika:


Video card usage by manufacter

nVidia : 65.38 %
ATI : 27.26 %

Processor usage by manufacter

Intel : 66.48%
AMD : 33.51%


http://store.steampowered.com/hwsurvey/


Green Green Grass Of Home

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gile23 ... 19.10.2009. 17:58 #150257

status: user
broj poruka: 9122
Drugu sam trazio laptop sa nVidia grafickom, jedva sam nasao laptop sa nekom, ali vecina laptopova kod nas ima ATI/Intel graficke, tako da slobodno mogu reci da nema veliki broj laptopova nVidia grafe. Na desktop trzistu se jos drze ali nemaju kartice za low segment trziste, gde leze najvece pare, nesto se busaju sa ovim GT210 i GT220 modelima, ali ATI tu jos dominira, znaci nVidia ima profit iz mid segmenta i high segmenta, u high segmentu dominira to je sigurno, samo tu ne leze velike pare, tako da high segmenta trzista ne daje neke pare i na kraju dosli smo do mid segmenta, gde se vodi zestoka borba, sa 8xxx serijama nVidia je kidala ATI jer je njihova 2xxx serija bila totalna propast, situacija se popravila sa 3xxx serijama, a ATI je preokrenuo situaciju sa 4xxx serijama. U Brand name racunare se ugradjuju komponente koje imaju stabilnost i oni nisu toliko zastupljeni za kucnu upotrebu kod nas, ali zato na zapadu jesu, takodje ima ih veliki broj na fakultetima, skolama itd., tu se jedino moze reci da je veci udeo Intel/nVidia. Porediti ATI i nVidia je kao porediti Sony Ericsson i Nokia-ju. A to kako Intel nema para zajebi, dignu jedan kredit od banke i cao, sto mislis da Microsoft na celu sa Bil Gejtsom nebi mogao da kupi Intel, nViida, AMD i ATI, sa 50 milijardi dolara bi ih kupio ko od sale, samo bi ga onda prograsili monopolistom,... I da sto je nVidia napravila fake konferenciju o Fermi karticama, pa da im ne bi pala vrednost akcija na trzistu, treba nVidia para. I Intel ne proizvodi samo procesore vec i drugu tehnologiju kao sto su SSD diskovi i trenutno imaju najbrze ali i najskuplje diskove, sada izbacuju Value varijante za nizi segment trzista i proizvode baterije za automobile, gde je vec krenula masovna proizvodnja. Takodje ne zaboravi ION platformu koju nVidia proizvodi. Takodje nesto se busaju protiv Fire GL kartice, to su samo ove verzije kartica samo sa drugim BIOS-om i tu sada su u zaostatku kada je ATI izbacio 5xxx seriju. Jedino nVidia ima neke sanse u vidu Tesla racunara. A ja mislim da je dovoljan znak koliko se kupuju ATI i nVidia kartice da pogledas malo po netu i vidis da li ljudi kupuju GTS250 ili 4850, ATI 4850 je bila kartica koja se najvise prodala u Americi prosle godine, pa mi samim tim ovaj odnos nVidia vs ATI prenabudzen, ovo za Intel vs AMD je isto malkice prenaduvano, ali je tu trenutno Intel jaci. I Sky pogledaj malo bolje ne mislim samo ja da je nVidia pred bankrotom :).

Pozdrav!
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MaliAbner Re: @Ishmerish 19.10.2009. 19:03 #150292

status: user
broj poruka: 7761
Eh pa ovi procenti vrlo lako mogu da postanu O% samo ako Intel ili AMD u BIOS-ima ogranice da nVidia grafika nije kompatibilna sa chipsetom.
Mozda deluje kao fantastika ali setimo se fizike i onemogucavanja iste kroz upravljacke programe ako detektuju grafiku konkurencije.

Po meni nVidia opstaje samo ako zaigra i na CPU trzistu...

A patenti se zaobilaze na razne nacine recimo da CPU u pocetku bude samo prevodilac instrukcija sa x86 ili x64 na nVidia GPU i nazad. Ovo ne bi trebalo da bude problem posto stalno kritikuju dizajnere CPU-a da odavno debelo zaostaju za snagom GPU-a.

A to i nama krajnjim korisnicima odgovara jer je bolje birati imati TRI nego samo DVA proizvoda.

Tomato Republic Of Serbia !!!

::
:: Video card usage by manufacte
::
:: nVidia : 65.38
:: ATI : 27.26
::
:: Processor usage by manufacte
::
:: Intel : 66.48
:: AMD : 33.51%
::
:: http://store.steampowered.com/hwsurvey
::
::
:: Green Green Grass Of Home
::
::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60277. Broj poslatih odgovora: 646135.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs