Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Antivirusni softver
`Par PC virusa se pomaže kako bi opstali`
STRANA 1 OD 1
Shomiman `Par PC virusa se pomaže kako bi opstali` 07.07.2013. 17:14 T53749

status: user
broj poruka: 1187
`Dva računarska virusa koja sarađuju daleko su teža za uklanjanje sa inficiranih PC računara, pokazalo je istraživanje pokrenuto od strane kompanije Microsoft.`

Par virusa izbegava uklanjanje redovnim unapređivanjem na najnovije verzije koje su obično nepoznate anti-virus programima i koje omogućavaju štetnim softverima da opstaju. Kada se njegova prisutnost zabeleži na PC računaru, virus potencijalnim napadačima omogućava da preuzmu kontrolu nad uređajima i na taj način pristupe poverljivim podacima ili ovu situaciju mogu iskoristiti za napad na druge računare.

Bliska veza između dva virusa obelodanjena je od strane Microsoft-ovog istraživača, Hyun-a Choi-a. On tvrdu da se dva Windows virusa, poznata kao Vobfus i Beebone, redovno nalaze zajedno. Vobfus obično prvi zarazi računar i koristi različite taktike da inficira računare.Vobfus se može instalirati preko za to posebno namenjenih linkova na različitim Web sajtovima, može se kretati preko mrežnih linkova do drugih računara ili može biti prenešen na USB drajvovima i inficirati računare u koje se USB priključi. Kada se instalira, Vobfus preuzima Beebone koji računar uvlači u botnet, veliku mrežu inficiranih računara.

Nakon toga, dva virusa počinju zajedno da rade i da regularno preuzimaju nove verzije njihovih partnera u okviru sajber kriminala, tvrdi Choi. Na ovaj način stvara je moćni mehanizam koji obezbeđuje jako uporište u inficiranim računarima. U slučaju sa prisutnim Vobfus-om, čak i ako se on detektuje i izoluje, postoji mogućnost da je preuzeo neprimećeni Beebone koji je preuzeo nedetektovanu varijantu Vobfus-a.

Choi naglašava da su ove dve pretnje suštinski vezane te da je ciklični odnos pomogao Vobfus-u da postane perzistentan problem od 2009. godine kada se prvi put pojavio. Odbrana i uklanjanje ova dva virusa zaista je nezgodan posao zbog toga što se Vobfus odlično snalazi kada govorimo o kretanju putem mreža.

Pored redovnog ažuriranja softvera, Choi preporučuje i onemogućavanje „Autorun“ karakteristike na Windows računarima budući da Vobfus odmah iskorišćava ovu slabu tačku kada stigne preko USB drajvova. Pored toga, Choi naglašava da korisnici treba da budu izuzetno oprezni kada je reč o otvaranju linkova na različitim sajtovima da bi izbegli da upadnu u zamku.`

Vobfus i Beebone, `kak` to poznato zvuči...


`There`s someone in my head, but it`s not me?`
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Jasno je tu kao sunce 07.07.2013. 20:19 #503235

status: user
broj poruka: 6643
... da te viruse nije napravio Srbin. Naši virusi bi se međusobno istrebili.

Budale računaju na sreću.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tortojed Mozda su u bracnoj vezi (ta 2 virusa)? Ako su pederi, stvarno ih 07.07.2013. 22:08 #503263

status: user
broj poruka: 10988
je tesko ukloniti... Parada virusa nam ne gine...


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60279. Broj poslatih odgovora: 646143.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs