Korisnik:   Lozinka:   
» Beogradske vesti
    » Društvo i politika
    » Servisne informacije
    » Ekonomija
    » Događaji
    » Hronika
    » Sport
    » Kultura
    » Ostalo
IT VESTI
Stiv Džobs ponovo na bolovanju

Izvršni direktor kompanije Epl (Apple), Stiv Džobs, uzeo je odsustvo iz zdravstvenih razloga, ali će i dalje biti uključen u donošenje važnih strateških odluka, objavila je ova kompanija u ponedeljak. Svakodnevno rukovođenje kompanijom preuzeće operativni direktor Tim Kuk.

Džobs je vest o svom drugom bolovanju u poslednje dve godine objavio porukom koju je elektronskom poštom uputio svim zaposlenima u kompaniji. U njoj nije rekao ni koliko će biti odsutan, ni koji je konkretan razlog.

Pošto su američke berze u ponedeljak bile zatvorene zbog praznika (obeležavanje rođendana Martina Lutera Kinga), nije jasno kako će na ovu vest reagovati investitori.

Džobs je 2004. bio na operaciji kojom mu je uklonjen kancerozni tumor na pankreasu, ali je zaposlenima rekao da mu neće biti potrebna hemoterapija ili radioterapija. Međutim, posle toga je na njegovim javnim nastupima uočeno da je sve mršaviji, zbog čega se pojavila zabrinutost za njegovo zdravlje, što je u decembru 2008. čak uticalo i na cenu Eplovih deonica na berzi. Zbog toga je u janurau 2009. bio prinuđen da otkrije da će uzeti šestomesečno bolovanje i da će ga za to vreme zamenjivati Tim Kuk.

„Znatiželjno zanimanje za moje zdravstveno stanje nastavlja da ometa ne samo mene i moju porodicu nego i sve druge u Eplu“, napisao je 2009.

U poruci koju je poslao u ponedeljak, zamolio je da se poštuje njegove privatnost, ali nije otkrio nikakve detalje o zdravstvenim problimima koji su ga primorali da ponovo uzme bolovanje.

Džobs je u početku svoje probleme iz 2009. pripisao „hormonskoj neravnoteži koja mu krade proteine neophodne da bi mu telo bilo zdravo“, ali je kasnije dodao da su njegovi zdravsteveni problemi „mnogo složeniji nego što je u početku mislio“.

Te komplikacije su na kraju dovele do toga da mu je presađena jetra i on se potom u junu 2009. vratio na posao.

U poruci koju je sada uputio zaposlenima piše:

Kolektive,

Upravni odbor mi je na moj zahtev odobrio odlazak na bolovanje kako bih se pozabavio svojim zdravljem. Nastaviću da radim kao izvršni direktor i uključivaću se u sve važnije strateške odluke kompanije.

Zamolio sam Tima Kuka da prihvati odgovornost za svakodnevno poslovanje Epla. Uveren sam da će Tim i ostalo rukovodstvo dobro obavljati svoj posao i izvršavati uzbudljive zadatke koje smo planirali za 2011.

Veoma volim Epl i nadam se da ću se vratiti što brže budem mogao. U međuvremenu, moja porodica i ja veoma bismo cenili ukoliko bi se poštovala naša privatnost.

Stiv

Dok on bude na bolovanju klijenti, investitori, partneri i zaposleni su ostavljeni da se pitaju kakve će posledice njegovo odsustvo imati na deonice kompanije, njene finansijske performanse, razvoj proizvoda i poslovne operacije. Neka od ključnih pitanja su: Od čega boluje i koliko je to ozbiljno? Koliko će dugo biti odsutan? Da li će ga ovo privoleti, s obzirom na to da u februaru puni 56. dodina, da za stalno umanji svoje angažovanje u Eplu?

Zdravlje izvršnog direktora neke javne kompanije u Americi uvek je materijalni problem, a čak i više od toga kad je u pitanju Epl, jer je Džobs jedinstven tehnovizionar, a i zato što je kreirao i oblikovao Epl i vodi ga dosta neposredno, što mu je donelo neverovatan uspeh. Zbog toga je mnogo važniji za uspeh kompanije nego što je to slučaj s drugim izvršnim direktorima. Bez njega na čelu niko ne zna hoće li kompanija nastaviti svoj uspešni kurs, tako da se sada svi osećaju kao da su na neistraženom terenu.

Epl je ranije trpeo kritike zato što nije preciznije objavio ozbiljnost Džobsovih zdravstvenih problema, a naročito zato što nije otkrio da mu je 2009. presađena jetra sve dok se nije oporavio do te mere da može da se vrati na posao.

Kratkoročno gledano Eplove deonice bi mogle da uđu u turbulntno stanje zbog spekulacija, glasina i onoga što će procuriti u novine, a naročito ukoliko detalji o Džobsovom zdravlju ostanu šturi. Međutim, kod analitičara postoji uverenje da poslovanje kompaniije neće biti narušeno u značajnijoj meri još najmanje dve godine, jer je proizvodnja isplanirana za doglednu budućnost, očekujeu se nove verzije Ajfona i Ajpeda, a Kuk je i ranije pokazao da ume dobro da radi dok je Džobs bio na prethodnom bolovanju. Pored toga, Džobs je kompaniji izgradio i solidne temelje.

Što se dugoročnih prognoza tiče, situacija je nešto neizvesnija, jer Džobs je donosio viziju proizvodne strategije i tehnološkog razvoja kakve je teško imitirati. Smatra se da bi efekti njegovog odsustvovanja u slučaju dužeg bolovanja počeli da se osećaju kroz dve godine, jer bi se dotle promenilo tržišno okruženje.

Eplov veliki uspeh delom je posledica Džobsove sposobnosti da uoči mogućnosti tamo gde ih drugi ne vide, čemu valja dodati i snagu njegove ličnosti i njegovu reputaciju, koji Eplu daju značajnu prednost u pregovorima s partnerima. Džobsa pored toga veoma cene i poštuju svi zaposleni, što kompaniji omogućava da privuče, zadrži i ujedini vrhunske talente koji bi mogli otići nagde drugde ukoliko on više ne bi bio na vodećoj poziciji.

Sa Džobsom na čelu Epl je prodrmao tržište personalnih računara krajem devedesetih godina s računarom Ajmek (iMac), uveo u žižu zanimanja digitalnu muziku ponudivši muzički plejer Ajpod (iPod) i pokrenuvši mrežnu rpodavnisu Ajtjuns (iTunes), potom revolucionisao industriju mobilnih telefona predstaviviši Ajfon (iPhone ) a nedavno protresao i tržište tabličnih računarasa Ajpedom (iPad).

Dok je bio van Epla od 1985. do 1997, Džobs je osnovao kompaniju Nekst (NeXT) u kojoj su zasađeni Eplov budući hardver i softver, i osvojio Holivud s kompanijom Piksar (Pixar), koja je postala gigant animiranih filmova.

Prošlog petka vrednost Eplovih deonica je dostigla 348,48 dolara, što je najviši nivo u poslednje 52 nedelje. Utorak će pokazati kako će berza reagovati na najnoviju vest. (M.V.)

18.01.2011. u 12:00h

mikro.rs


NAJNOVIJE VESTI
- Facebook eksperiment u Srbiji
- WhatsApp ne radi na starim telefonima
- Uskoro AMD Zen CPU
- Skrill napušta Srbiju
- Samsung kupuje kompaniju Harman
- GoPro povlači sve Karma dronove
- Uhapšen zbog naziva WiFi mreže
- Twitter gasi Vine
- Veštačka inteligencija razvila sopstvenu enkripciju
- Xiaomi Mi MIX
- Novi detalji o napadu
- Haker otkriva: Kako smisliti šifru
- Kralj je mrtav, živeo kralj
- Loša nedelja za kompaniju Intel
- Samsung ne želi da isplati odštetu
- Windows 10 Anniversary Update
- Srpski PayPal, uskoro stiže iPay See
- LG odustao od proizvodnje modularnog telefona
- Razer kupio poznatu audio kompaniju THX
- Samsung Galaxy TabPro S Gold Edition
- Instagram na PC računarima sa Win 10
- Western Digital konačno proizvodi i SSD diskove
- BMW Motorrad VISION NEXT 100
- Chrome smanjuje upotrebu memorije
- Samsung Galaxy Note 7 definitivno mrtav
- Počele isporuke ekrana za novu generaciju iPada
- Amazonov pametni telefon stiže krajem 2012.
- Sergej Brin i njegova supruga pomažu Wikipediju
- Italijanski matematičar se priprema da izazove Gugl
- Nintendo Wii U stiže u aprilu 2012.
- HP će zadržati ogranak za personalne računare
- Zašto Stiv Džobs nije imao registarske tablice?
- Sony otkupljuje drugu polovinu Sony Ericsson-a
- Održan IBM-ov Forum 2011
- Upoznajte termostat dizajniran u Eplovom stilu
- Nokija prikazala svoje prve telefone s Vindousom
- Na konferenciji Intel Channel veliki broj noviteta
- Umro Džon Makarti, tvorac Lispa
- Epson i ove godine partner Microsoft Sinergije
- Gugl isplatio rekordan iznos nagrada za Hrom 15
- Smena na čelu IBM-a
- Američka Nacionalna lab. Ajdaho uvodi Google Apps
- PowerPoint ili papir i flomasteri u fudbalskoj svlačionici?
- Biografija Stiva Džobsa pojavila se u prodaji
- Mikrosoft sklopio i deseti patentni ugovor za Android
- Wikileaks privremeno prestaje da objavljuje
- Kako se zapravo kreće Guglov autonomni auto?
- Praćenje rada srca u realnom vremenu na mobilnom
- T-Mobile predstavio tablični računar Springboard
- Appleov plejer iPod napunio 10 godina
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs