Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Umrežavanje i mrežna oprema
Wi-Fi lan na 450 METARA
STRANA 1 OD 1
kiki31 Wi-Fi lan na 450 METARA 01.05.2006. 22:31 T1728

status: user
broj poruka: 83
sta mi sve treba da bi se umerzila 2 racunara na 450m?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Mladic Wireless USRobotics BEST Of 01.05.2006. 23:08 #5731

status: user
broj poruka: 68
Pa ovako potrebne su ti dve wireless PCI kartice, moja preporuka ti je USRobotics, jes da je skup ali sljaka pravo,iste ja imam,
i dve antene za vanjsku montazu usmerenog odasiljanja talasa, odnosno dve PATCH antene ili mozda sektorske,nikako omni antene.

Sa usmerenim antenama iste snage u odnosu an omni antene ostvaruje se veci domet, jer omni rasipa signal na 360 stepeni, a ove usmerene patch konkretno oko 60x60 ili 70x70 jorizontala-verikala.

Ja sam se sa drugom umrezio na daljini od 100m sa USRobotics karticama PCI, koje na sebi imaju omni antenice od 2db, podaci medjusobno idu proticu,ali jacina signala nije najbolja, pa nemozemo jos da rokamo igre-CALL OF DUTY i sl. a za par dana dobijam USRobotics Patch antene 9db za vansku montazu.

A tebi preporucujem u svakom slucaju antenu snage 15db i jace, ovde od viska glava ne boli, jedino malo novcanik posto su jace skuplje, ali ovo kad radis uraadi da valja, jer ako uzmes neke slabe recimo,tj nedovoljne da ti to premoste, moze da radi ali kada se pogorsa vreme kisa sneg i ostala ometanje i to malo signala ces izgubti

pozdrav javi sta nije jasno.


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
kiki31 Antene 02.05.2006. 16:14 #5737

status: user
broj poruka: 83

Samo to netreba akses point?Da li cemo moci da pikamo nesto zahtevnije?
i koliko su antene vise od 15dB

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Mladic Wireless 02.05.2006. 20:35 #5740

status: user
broj poruka: 68
Pa kada je signal dobar ili jos bolje odlican, sto mozes da pratis u pratecem softweru koji odje uz wireless kartice, gdje tacno pise kakva je veza i koliko je signal, odnosno dole u task baru pored sata pise ti kvalitet signala-LOW-GOOD-Excelent...

Ako ti recimo moze jedna igra mogu i sve ostale, bitno je da je signal dobar i da je konstantan,da ne varira u jacini tj opada.

Pomeno si Aces point, on kako rece vam ne treba, ali ako vas recimo bude vise u mrezi od 8, jer u takvoj mrezi tj. ad hoc mrezi je maksimum do 8 igraca preko toga vam treba AP, i ove antene ce jos bolje doci i ako ap zatreba, samo se usmerite na Ap i rokate.

evo ti neke adeese na webu pa se orijentisi

https://www.mediaart.co.yu
https://www.netiks.co.yu/

ovde ima solidna ponuda a i cene nisu tako strasne, navescu primer u svicarskoj USRoboticsova Patch ili ti panelna antena(laicki receno plocasta antena) od 14 db kosta 150CHF ili ti oko 96 evrova.

I moja preporuka ti je gledaj ako ikako mozes da uzmes kartice i antene od istog proizvodjaca, i da kod onog gdje ih uzmes da garantuje dobar signal, tj da ti ne proda nesto ekstremno skupo a vama to ne treba to jest neku antenu recimo od 20 i kusur decibela a vama recimo moze da pokrije i od 15db odlicno, ako si u skripcu sa novcem zato ti govorim.

na netu sam citao da sa patch antenama od 15 db se moze premostiti do 1km, pa sada vidi orjentaciono, ,ada neki ce reci nemoguce , ali ako je to radjeno na opticki vidljivom terenu bez drveca zgrada, prda i brezuljaka sto da ne, zapamti svaki obekat utice na prostiranje signala,stubovi, drvece zidovi i sve ostalo sto stoji na putu izmedju dve antene, najbolje je da slikas svoj teren svoju kucu i od kolege ti odneses u servis i oni bi trebali i adekvatno da ti rese problem.

Wirelees je buducnost...

pozdrav


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Mladic Test 02.05.2006. 21:01 #5742

status: user
broj poruka: 68
Kada uspostavite mrezu signal, najboolje testirajte za igranje nekom strategijom, RTS igom, recimo ja sam sa Blitzkrieg2 sa drugom igrao i trzalo je ali ne zbog signala vec zbog malo rama u drugovom kompu, p nemoj da te to slucajno zavara da mislis da je signal los , a ono slaba masina ili graficka karta.

Kada mreza proradi sve ima da sljaka, znaci razmena podataka, delenje interneta, delenje stapaca , i igrice naravno,itd.


I zaboravio sam da ti kazem da obavezno kartice wireless kupis u G standardu - 802.11g 125Mbit/s to je sada jako zastupljen standard, stariji su B i A imaju manje protok i druge frekvencije, pa zato moraju obe karte biti isog standarda u ovom slucaju G.

Moze kartica da podrzava i sva tri standarda i a,b i g ali bitan je G.
Postoji jos i D,E,F,H,I,J,K,L,M,N .... standardi al to je druga prica.
pozdrav


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
zeljkoa Sitnica, al` puno znači 02.05.2006. 21:22 #5743

status: admin
broj poruka: 712
Pazi ovako:

Ako imaš mogućnost da spoljnu antenu postaviš u blizini kompjutera tako da antenski kabl ne bude duži od 3m, onda ti ne treba AP, već su dovoljne 2 WiFi kartice.

Ako nemaš takvu kogućnost, onda moraš ( ali baš moraš ) da nabaviš AP na koji ćeš nakačiti antenu kablom kraćim od 3 metra. Taj AP ćeš posle klasičnim mrežnim kablom spojiti na Ethernet ( znači, ne WiFi ) karticu u svom računaru. To isto važi i za drugu stranu.

Da rezimiram: za jedan kompjuter treba ti ili WiFi kartic sa spoljnom antenom ili AP-a sa spoljnom antenom i ethernet kartica.

Ja sa grid antenom od 24dB "gadjam" AP na udaljenosti od 10-ak km i sve radi savršeno.

-----------------------------------
Željko Arnautovic,
PC Berza

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
zox86 lelele 13.06.2006. 23:31 #6421

status: user
broj poruka: 94


Pa ljudi u pitanju je 450m
Sa manje mudrosti sam postavljao link na 9km..
Sto kraci kabal. ako imas pare lm400.
Ako se vidite i nemate objekat izmedju... onda samo izbaci kabal napolje i ima da se vidite :)
Bilo koja antena (mozes i kantenu da napravis), za koju god imas pare.
Kartica... Koja god se tebi svidi. (Ja sam vec 3 usr ap-a sprzio tako za....). Imas lepih u netiksu.

A ako imas pare sto i da ne postavite jedan ap ili router. Naprimer planet wrt-414 ima Q.o.S (ogranicavanje protoka saobracaja po ip-u i protokolu).

Ne zaboravi da stavis security wep wpa... da vas ne zeza neko iz kraja

mozda ce se svideti jos kojem ortaku da se druzi sa vama.

BTW sa USR5054 ap-om sam se kacio na provajdera iz stana kroz jos jednu zgradu. Bez dodatnih antena. On ima sa antenama max 25dbi.Svakako samo 11MB/s
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60273. Broj poslatih odgovora: 646091.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs