Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Svaštara
Svaštara
PDV
STRANA 1 OD 1
dbqp PDV 10.05.2007. 21:02 T4318

status: user
broj poruka: 1368
Da li IKAKO može da se izbegne plaćanje PDV-a za računarske komponente ili za kompletan računar? Stvarno me nervira što firme i firmice koje valjaju hardware prvo navedu cenu u nekakvim bodovima, čija je vrednost uslovljena uglavnom njihovom debilnom slobodnom voljom ili pak cenom evra na dan ažuriranja cenovnika, pa sve to puta 1.18 (100% + 18% je 118%) = cena kompa... Mnogo je ljudi, ali šta se ja pravim pametan, nije to od juče, ali ipak moj poslednji komp je kupljen bez pdva :)
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Stripy Moze 10.05.2007. 21:38 #18799

status: user
broj poruka: 4163
samo ako si firma koja racunar kupuje kao osnovno sredstvo za rad, uz izjavu. Jedino ako se zakon izmenio, ako gresim nek me neko ispravi. Ako imas nekog ortaka koji ima neku firmu uzmi komp preko njega, treba mu izjava da kupuje komp kao osnovno sredstvo za rad i umesto pdv-a prilaze izjavu.


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
shkomi A sta se desava 10.05.2007. 21:52 #18807

status: user
broj poruka: 842
Kad dodje finansijska u firmu i pita ih gde su Vam osnovna sredstva?

Devize devize bonda elema

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Dyca re 10.05.2007. 21:57 #18811

status: user
broj poruka: 1574
Uvek postoji neka losa strana zaobilazenja zakona,tako da ti je najbolje da platis pdv i da budes siguran u ono sto si kupio...


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
VMARC Izjave se odavno ne koriste... 11.05.2007. 00:02 #18826

status: user
broj poruka: 9380
To je bilo nekada, kada je porez na promet (20%) placao krajnji kupac u poslednjoj ruci. Ukinute su zajedno sa tim porezom a pri stupanju na snagu zakona o PDVu.

Sada situacija izgleda ovako:

PDV se MORA Platiti i PDV se placa u SVAKOJ ruci, pa i zavrsnoj (krajnji kupac). Krajnji kupac MORA platiti PDV, ali se povracaj PDVa moze izvrsiti na vise nacina. Najcesca su 3.

1. Da racunar kupi firma za osnovno sredstvo ili kao direktan trosak (toneri, papir i ostali potrosni materijal ili sitan alat, cija cena ne prelazi 100 000 din. Ukoliko cena prelazi 100 000 din, onda se racunar MORA voditi kao osnovno sredstvo za rad i mora postojati u prostorijama firme). Povracaj se vrsi tako sto se u prvom obracunskom periodu, a koji moze biti na svaka tri meseca ili svakog meseca, ta firma placa manji PDV za iznos PDVa na racunu (fakturi). Klasicno `prebijanje - kompenzacija` sa poreskom upravom.

2. Da racunar kupi neki strani drzavljanin (kod nas najcesci slucaj bosanac ili crnogorac). Na granici pokaze fakturu sa zaheftanim fiskalnim racunom i racunar, trazi povracaj poreza jer vise nije poreski obveznik drzave Srbije i na ulazu u svoju zemlju placa carinu i PDV svojoj zemlji. Rupa je ta, da se u odjavljivanju na srpskoj granici racunar skne sa poreza, ali da se na ulasku u svoju zemlju prijavi kao licna stvar, posto vise nije praksa da se PC i laptop pisu u pasose kao izneta licna stvar iz zemlje i ne placa se nista. Potom se samo posle par dana racunar vrati kao `licna stvar` u Srbiju. Konfuzno ali delotvorno, a ko mucne glavom videce da moze sve to da se odradi i bez fizickog pojavljivanja racunara u celoj prici, vec samo papiroloski.

3. Ne proverena stvar, ali po zakonu postoji varijanta, samo ne znam kome treba da se obratis ali stvar stoji ovako, pa ti se raspitaj. Kupis racunar i preko nekog ministarstva prikazes da ce ti on sluziti kao osnovno sredstvo za edukaciju ili neprofitalini rad (studenti, lica koja se bave dobrotvornim radom ili sl...). Ako uspes imas pravo povracaja.


That`s it.

PS. Bez pwt mailova na moju adresu u vezi ove tema. Mislim da sam bio dovoljno jasan a ako nisam... sorry, angazujte pravnika :)

Hvala na razumevanju.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60273. Broj poslatih odgovora: 646073.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs