Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
Prestade da radi
STRANA 1 OD 1
jurke Prestade da radi 24.03.2005. 23:40 T457

status: user
broj poruka: 17

Imam jednu stariju masinu koju treba da sredim, ali ona je jednostavno prestala da radi. A radila je sjajno u 98se, do pre neki dan.
Kad startujem masinu, ne dogadja se nista, tj, masina radi, lampice za idikaciju rada na kucistu svetle neprekidno, i crvena i zelena, monitor samo trepce, tj, zelena dioda na njemu, a na ekranu nema nista. Nikakva pruka, jednostavno kao da je racunar iskljucen a monitor ostao ukljucen.
Probao sam sa drugim procesorom, pa sa drugom memorijom, promenio graficku i opet sve isto.
Ploca je ASUS A7V133-C, Duron 1.2, memorija 256 sdram, graficka TNT2 32mb Eagle, HDD 40 G Maxtor.
Nije mi poznato pod kojim uslovima je prestao da radi i sta mu se tom prilikom desilo, samo mi je donesen da ga sredim.
Ako znate sta mi je ciniti sa njim, pomagajte !!!!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
SoneX HM 25.03.2005. 01:11 #1181

status: user
broj poruka: 55
Ostalo je jos da promenis i plocu i da vidis dal je do nje,a da i HDD,pa kad i to utvrdis da nije u pitanju onda ga baci.Salim se ali zameni plocu moze biti da je do nje.


Strpljenje je majka!

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
IvanNo1 Ploca ili napajanje 25.03.2005. 09:44 #1184

status: user
broj poruka: 452
To su, po mom misljenju, glavni osumnjiceni. Mozes da probas i detaljno ciscenje kucista.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
jurke Opet nista 25.03.2005. 22:30 #1190

status: user
broj poruka: 17
Probao sam da pokrenem racunar sa tim HDD na drugom racunaru, medjutim, idikacije su iste - nema nista. kad ga stavim kao slejv, on blokira drugi racunar, ali sam ipak uspeo da ga bios prihvati. Na njemu nema nista sto nebi trebalo da bude, i kao slejv se ponasa normalno.
Prebacio sam i procesor na drugi racunar, ali isto nema nista, tj, ponasa se kao i onaj sporni.
To me navodi na zakljucak da je onda sve riknulo, pa se postavlja pitanje da li to uopste treba stavljati na drugu plocu. Mada, ko zna, moze ida proradi.
Moze li takvo ponasanje komponenti biti izazvano nekim nekontrolisanim naponom? I kako se ponasa racunar kad dozivi neki strujni udar? Ovo mi sve vise lici na takvo nesto.
Probacu ipak sa novom plocom, pa sta bude.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
SoneX Struja 26.03.2005. 08:22 #1197

status: user
broj poruka: 55
Sto se tice strujnog udara imao sam dodira sa par racunara koje je sibnula struja i ima raznih dijagnoza,obicno se vidi na nekom cipu da je prso i napajanje smrdi ili uopste ne radi,moze i plocica na drajvu da rikne,cest slucaj,u vecini slucajeva rikne i ram memorija mada nemora da znaci,prebaci ram kod tebe na masini da vidis dal ce da ga prepozna,vidi dal ploca nije naprsla ne nekom delu pa da je prekinuto kolo kretanja informacija.Neznam nisam pametan,probaj komponentu po komponentu da stavljas na tvoju masinu da vidis dal radi,znaci skidaj sa mrtvog i bodi na tvoj,bar ces da utvrdis sta radi a sta ne.Aj nek je sa srecom.


Strpljenje je majka!

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
misa Re: Opet nista 27.03.2005. 13:32 #1214

status: admin
broj poruka: 876

:: Probao sam da pokrenem racunar sa tim HDD na drugom racunaru, medjutim, idikacije su iste - nema nista. kad ga stavim kao slejv, on blokira drugi racunar, ali sam ipak uspeo da ga bios prihvati. Na njemu nema nista sto nebi trebalo da bude, i kao slejv se ponasa normalno
:: Prebacio sam i procesor na drugi racunar, ali isto nema nista, tj, ponasa se kao i onaj sporni

Nisam bas razumeo za procesor (ponasa se kao i onaj sporni)? Pretpostavljam da si stavio ispravan procesor na problematican racunar. Ukoliko je to slucaj, onda po opisanim simptomima, kvar je u ploci. Moze da se desi i da je do napajanja, ali obicno u tom slucaju ne radi nista, tj. racunar se ponasa kao mrtav. S obzirom da ti rade lampice, najverovatnije nije napajanje, a kako se nista drugo ne javlja (proveri da li se pali lampica za flopi) to znaci da je otisla ploca. Jos bolja provera je da recimo izvadis graficku ili memoriju. Ukoliko cujes zvucni signal, onda ti ostaje samo da proveris procesor jer je sigurno do njega. Ukoliko ne cujes zvucni signal tada si skoro siguran da je problem do ploce. Hard disk sigurno nije problem. Slobodno otkaci hard i pokusaj da upalis racunar jer za rad racunara nije potreban hard.

:: Moze li takvo ponasanje komponenti biti izazvano nekim nekontrolisanim naponom? I kako se ponasa racunar kad dozivi neki strujni udar? Ovo mi sve vise lici na takvo nesto

Pa zavisi sta je "crklo" prilikom udara, ali obicno ne radi nista, tj. upalis racunar ali se nista ne desava. SoneX je lepo objasnio sta treba da se pogleda i kako se proveravaju komponente. Jedna po jedna, nema bolji nacin.

U svakom slucaju javi sta si uradio...
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
mario80 napajanje 28.03.2005. 02:21 #1224

status: user
broj poruka: 95
Broj jedan je napajanje... JNC je daleko ispred svih u nekvalitetu...kod devojke sam video sa rupom na stampi koje je radilo...posumnjao sam nesto tek kad sam video u biosu da napon ide gore - dole kao ekvilajzer!...
tko leti, vrijedi!
napajanje...
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Mile90 I kod mene je slican problem 28.03.2005. 19:27 #1230

status: user
broj poruka: 1
Slicno se desilo i meni jednostavno kada hocu da ga upalim nece da daje nikakve znake zivota. Ili je ploca ili je procesor. Proverio sam napajanje, HDD. Kada sam pokusao iz zida da izvucem kabal za napajanje puklo je u kompjuteru kao pistolj. Od tada je potuno mrtav. radi jedna lampica na ploci i to je sve.


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
jurke Provericu sve sto ste mi rekli 29.03.2005. 21:24 #1249

status: user
broj poruka: 17

Ovih dana sam sam u fazi krecenja, pa trenutno nisam u situaciji da pokusam sve sto ste mi preporusili.
Samo da kazem da vidim kada posle startovanja racunara zasvetli lampica na CD romu, kao da ga ocita, ali na flopiju ne svetli nista i nema nikakvog zvuka. I potpuno jednako se ponasa kad ima i kada nema HDD. A posto nema sanse da ukljucim Bios, ja sam takodje pretpostavio da je riknula ploca. Inace, sve sto sam stavljao na nju u toku provere, na drugom racunaru radi normalno. Jedino me brine sto taj procesor nece da radi na ispravnoj ploci, Zbog toga se ne odlucujem za kupovinu druge ploce.
U narednih par dana cu ponovo sve da proverim, onako kako ste mi preporucili, pa cu javiti sta je bilo.
Pozdrav, cujemo se !
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
mario80 :) 29.03.2005. 23:41 #1250

status: user
broj poruka: 95
Pazi ovako... Odes lepo kod nekog preprodavca koji ima gomilu delova( krsa od kompova) i covek ti resi za pet minuta problem! nemoj da gubis vreme razbijajuci glavu... i ja sam se tako zajebavo i puko. na kraju se ispostavilo da je procesor i graficka! eto tek tako! kada bi ti to ustanovio? covek je naplatio taman koliko su kostali delovi preko pc berze da kupujes!!!!!!!!!1 i jos reinstaliro sistem za dz! neprijatno mi da dam javno fon...ako oces, kontaktiraj me na mail pa cu da ti pustim fon. covek je sa zarkova :) Neverovatno posten, sto se danas retko vidja a narocito u ovom svetu! cak te i prijatelj zaj...
mgolusic@gmail.com
tko leti, vrijedi!

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60273. Broj poslatih odgovora: 646078.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs