Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Antivirusni softver
Besplatni NOS antivirusi (UnThreat)
STRANA 1 OD 1
MACHINE Besplatni NOS antivirusi (UnThreat) 27.02.2013. 19:20 T52041

status: user
broj poruka: 5696
Zasto bas free varijante a koriste se na serverima, zapravo na serverskim/mreznim operativnim sistema?! Pa sve je vise jeftinih, legalnih basic varijanti softvera sa kvazi-serverskim hardverom koji radi neke role (file/printer sharing, app, ERP, mail exchanger...). Dolenavedeni AV programi su fraj, legalni cak i za biznis svrhe.

Sumnjam da je iko cuo za UnThreat AV i to jos free. Zanimljiv je pre svega zato sto se moze instalirarati i na Windows 2003/2008 platforme a koristi poznati Vipre scan engine:

http://www.unthreat.com/free-antivirus
http://en.wikipedia.org/wiki/UnThreat

I jedan je od retkih koji radi na svim `Prozorima`. Jos samo ovi, po mom saznanju, mogu da rade na serverskim OS-ovima:

Microsoft Security Essentials 4.2 (jednostavan, brz, stabilan, odlicna zastita, da bi se instalirao mora se skinuti offline installer a ne webinstaller koji nece proci na serverskim edicijama, po meni cak i bolji od besplatnih edicija Avasta, AVG i Avire)
http://windows.microsoft.com/en-us/windows/security-essentials-download

Kingsoft AV 2012 free (Kinez, brz, cloud, moze uz druge AV, dobra detekcija, stabilan...)
http://www.kingsoftsecurity.com/

Rising Free AV 2011 (Kinez, spora instalacija, konfigurabilan, korektan u radu...)
http://www.freerav.com/

Immunet 3.0 (ClamAV u osnovi + cloud, dobra zastita, ne preterano dobar interfejs...)
http://www.clamav.net/lang/en/about/win32/
http://www.immunet.com/free/index.html

PC tools free AV (Symantec, OK izgled...ali potpuno blokira RDP i FW i ne moze se podesiti da radi sa njim pa ne prima RDC)
http://www.pctools.com/free-antivirus/

Ko bude probao Unthreat 2013 free recimo na vmware na Win2012 nek javi utiske, prevashodno sam zbog toga postavio temu.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
count Besplatni NOS antivirusi 27.02.2013. 21:11 #479477

status: user
broj poruka: 1327
Izvini ali mnogo grešiš za MSE. Pouzdati se u njega je kao za bušnu kantu benzina. Od svih AVa mora da je blizu najgorima. Evo poslednjih rejtinga :
http://www.neowin.net/news/microsoft-security-essentials-fails-another-antivirus-test
Bolji od Avasta, Bit Defendera,AVG i takvih nije ni u snu. U jednom nezavisnom testu koji je uzimao u obzir više free verzija, MSE je bio daleko najgori i od mogućih 300 poena gde su ova prva 3 tu navedena dobili skor od 297 za BD a Avast 293, MSE je dobio - (minus) 70.Nebih ga preporučio ni neprijatelju a kamoli za server. Ovi drugi koje si naveo se izuzev Symanteca ni ne pojavljuju u ozboljnim uporednim testovima. Ako bi išao samo po tome šta autori svojih programa kažu onda su svi najbolji.


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MACHINE Re: Besplatni NOS antivirusi 27.02.2013. 21:35 #479485

status: user
broj poruka: 5696
Link koji si naveo, kakav kredibilitet ima? ICSA, WestCoast, VB100, AV-comparatives....na kom uzorku to tvrdis da MSEAV ne valja? Kad sam rekao da je podjednako dobar kao Avast, AVG ili Avira to sigurno nisam rekao tek tako - pausalno.

Sto se ostalih tice, van konteksta je pricati da li svi oni ucestvuju u nadmetanju. Ima mnogo kvalitetnih AV resenja, naravno ne free, koji su bolji od isfurane vecine. Recimo BitDefender je uzasno los AV, ima vrlo bagovit i spor engine. A recimo sad ih malo ko pominje a ranije su bili najjaci igraci: Norman, Frisk F-prot, TrendMicro, Sophos, Symantec...


:: Izvini ali mnogo grešiš za MSE. Pouzdati se u njega je kao za bušnu kantu benzina. Od svih AVa mora da je blizu najgorima. Evo poslednjih rejtinga
:: http://www.neowin.net/news/microsoft-security-essentials-fails-another-antivirus-tes
:: Bolji od Avasta, Bit Defendera,AVG i takvih nije ni u snu. U jednom nezavisnom testu koji je uzimao u obzir više free verzija, MSE je bio daleko najgori i od mogućih 300 poena gde su ova prva 3 tu navedena dobili skor od 297 za BD a Avast 293, MSE je dobio - (minus) 70.Nebih ga preporučio ni neprijatelju a kamoli za server. Ovi drugi koje si naveo se izuzev Symanteca ni ne pojavljuju u ozboljnim uporednim testovima. Ako bi išao samo po tome šta autori svojih programa kažu onda su svi najbolji.
::
::
::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic >> 27.02.2013. 21:42 #479487

status: user
broj poruka: 18940
mislim da bolji kredibilitet na osnovu svog iskustva i `zaljenja korisnika` neces dobiti (za sebe), evo iz iskustva kolega i svog tvrdim da je Microsoft Essentials jedna RUPA od AV-a, Avasta ne volim zbog njegovog interface-a, ali potvrdjujem da je mnogo bolji AV, za AVG ne mislim da je shodno uopste komentarisati, od njega je vala svaki bolji.


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
sakall Da valjaju... 27.02.2013. 23:13 #479505

status: user
broj poruka: 101
po firmama bi ih drzali na serverima i radnim stanicama i ne bi kupovali komercijalne programe.


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tartek Da Vidim sad sve 28.02.2013. 01:28 #479526

status: user
broj poruka: 227


ej bravo,svidja mi se ova temarecimo ni ja nisam cuo za ove programe .)..no mada kada je u pitanju nesto krupno kao server,mene misli nose na Unix, Linux
Mislim da su mnogo ozbiljniji
Ali neko jednostavno mora
da skoci
kroz pro
z
o
r
ei cak respect za vindozu pozz
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
count Re: Re: Besplatni NOS antivirusi 28.02.2013. 13:35 #479602

status: user
broj poruka: 1327
:: Link koji si naveo, kakav kredibilitet ima? ICSA, WestCoast, VB100, AV-comparatives....na kom uzorku to tvrdis da MSEAV ne valja? Kad sam rekao da je podjednako dobar kao Avast, AVG ili Avira to sigurno nisam rekao tek tako - pausalno
::
:: Sto se ostalih tice, van konteksta je pricati da li svi oni ucestvuju u nadmetanju. Ima mnogo kvalitetnih AV resenja, naravno ne free, koji su bolji od isfurane vecine. Recimo BitDefender je uzasno los AV, ima vrlo bagovit i spor engine. A recimo sad ih malo ko pominje a ranije su bili najjaci igraci: Norman, Frisk F-prot, TrendMicro, Sophos, Symantec..
::
::
:: :: Izvini ali mnogo grešiš za MSE. Pouzdati se u njega je kao za bušnu kantu benzina. Od svih AVa mora da je blizu najgorima. Evo poslednjih rejtinga
:: :: http://www.neowin.net/news/microsoft-security-essentials-fails-another-antivirus-tes
:: :: Bolji od Avasta, Bit Defendera,AVG i takvih nije ni u snu. U jednom nezavisnom testu koji je uzimao u obzir više free verzija, MSE je bio daleko najgori i od mogućih 300 poena gde su ova prva 3 tu navedena dobili skor od 297 za BD a Avast 293, MSE je dobio - (minus) 70.Nebih ga preporučio ni neprijatelju a kamoli za server. Ovi drugi koje si naveo se izuzev Symanteca ni ne pojavljuju u ozboljnim uporednim testovima. Ako bi išao samo po tome šta autori svojih programa kažu onda su svi najbolji.
:: ::
:: ::
Nisam ni ja naveo ništa paušalno, Pratim razvoj AV a još od prvih iz ´80tih godina kada sam radio za `Computer Assosiates` u Kanadi i US (Koji su među prvima počeli da razvijau zaštitu i od kojih je McAfee proizašao ) i testirao njihove programe uglavnom za Unix ali i za DOS i Windows. Ono što pišu pojedini magazini, online ili na papiru, nikad ne verujem do kraja za bilo šta jer oni obično hvale one proizvode koje reklamiraju. Činjenica je da MSE hvali samo Microsoft a velika većina ga stavlja u samo dno. Činjenica je da MSE nije ni zamišljen kao totalno rešenje nego samo `stop gap` za korisnike sa malim rizikom. Takođe i iz ličnog iskustva sa mnogim korisnicima i najveći broj `zagađenja ` je dolazio od onih koji su se opredeli za MSE.
I još jednom tvrdim da je upotreba MSE za servere najobičnija ludost a da svi pravi serveri moraju da imaju oozbiljnu zaštitu i to ne samo softversku nego i hardversku a kamoli besplatne AV koji nemaju ništa za ostale načine zaštite. Provaljuju se čak i najbolje zaštite kao u vojsci, CIA, FBI, Google a tek neće neki MSE za koga svi hackeri znaju kod napamet.
Zato su svi takvi amaterski opisi po principu copy&paste, izvađenih iz konteksta jako opasni za obične korisnike i one koji gledaju samo koliko je AV `lak` na sistemu (a nema nijedan takav, svi moraju da se mešaju u rad OSa da bi mogli da rade svoj posao) i koliko im se sviđa interface što je još gore.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60273. Broj poslatih odgovora: 646078.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs