Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Svaštara
Svaštara
Katodna cev je neuništiva (kao i ljudska glupost)
STRANA 1 OD 1
dbqp Katodna cev je neuništiva (kao i ljudska glupost) 16.08.2007. 23:52 T5302

status: user
broj poruka: 1368
Malo će potresno zvučati priča ali nakon kraće bleje na gajbi kod ortaka počela je neka bezvezna svađa koja umalo da se tragično završi. Naime, jedan od dvojice vinovnika te svađe potegao je čekić na televizor (Samsung, 72cm, ugašen, ravan ekran, CRT). Nakon toga što je pomenuti jelte zamanuo i udario u površinu ekrana osim tupog i zvonkog zvuka nije se čulo ništa. Dakle nije se ništa slomilo, na površini je ostala ogrebotina (kao da je neko noktom iskopao staklo, duboka ispod pola milimetra). Mene najviše od svega interesuje kako čekićem teškim više od pola kilograma i jelte ručerdom teškom jedno desetak nije uspeo uz pristojan zamah da polomi katodnu cev i šta bi se dogodilo (pre svega sa njim) da je kojim slučajem uspeo. Ponavljam, TV je bio ugašen, ali nije bio isključen iz struje (svetli zelena LED dioda, standby mod). I svakako, upaljen je nakon par minuta i šljaka ko leptir.
Toliko. Inače, i dalje se oporavljam od post traumatskog šoka.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MACHINE Cathode Ray Tube 17.08.2007. 00:01 #25615

status: user
broj poruka: 5696
Cev je jako debela sa prednje fosforne strane, one koja se bombarduje, inace dok god nije upaljen ona nije pod naponom tj. VN (visokonaponski trafo ~10-30KV) ne pumpa preko otklonskog kalema. U slucaju da je doslo do lomljenja izvrsila pi se dekompresiona implozija (ne explozija) jer je u pitanju vakuumska cev pa je sploljni nadpritisak daleko veci. To ne znaci da bi svi ostali nepovredjeni jer je implozija u manjoj meri izrazena i kao `eksplozija` posto pojedini rasparcani staklici usled kineticke energije prolaze zamisljeni centar i zatim izlaze iz kruga koji je cinila cev pre toga. Verovatnoca i snaga je mnogo manja nego da je unutra gas sa vecim pritiskom od spoljne sredine kada bi se rasprsnuo u koncentricnim sirecim talasima u sve 3 ose...


- R a v e n L o r d -

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
SrAtlas Katodna cev 17.08.2007. 00:04 #25616

status: user
broj poruka: 144

::Mene najviše od svega interesuje kako čekićem teškim više od pola kilograma i jelte ručerdom teškom jedno desetak nije uspeo uz pristojan zamah da polomi katodnu cev

To je zato sto ne ide u teretanu.
Neka redovno trenira 3 do 5 meseci
i garantujem ti da ce uspeti sledeci put.
Poz.


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
dbqp Re: Cathode Ray Tube 17.08.2007. 00:18 #25617

status: user
broj poruka: 1368
Faktički nije joj ništa uradio i ona ogrebotina (odlomak stakla koji buvkvalno nije deblji od ovih zagrada - mislim na ()) je otprilike i najviše što je mogao da uradi. Elem, interesuje me, dakle to staklo bi mu za početak iseklo ruku i da ne širim dalje priču to sad i nije problem. Da li bi ga eventualno ubila struja? Da li bi bilo neke radijacije (kao klinac sam čuo da u CRT cevima ima radioaktivnih elemenata iz PSE) i za kraj, da li će taj televizor (na kome napominjem nema naprsline jedne jedine moći nekada pod nekim okolnostima da sam od sebe implodira, da li će crći ranije nego da mu to nije urađeno, da li će svetlost koja se reflektuje kroz taj deo okrunjene površine zračiti više X zraka nego ostatak itd, itd. Za ovo poslednje se malo šalim, ali nije izgledalo smešno tj. ne bi izgledalo smešno da je kojim slučajem uspeo da slomi televizorčinu tešku 50tak kg.


:: Cev je jako debela sa prednje fosforne strane, one koja se bombarduje, inace dok god nije upaljen ona nije pod naponom tj. VN (visokonaponski trafo ~10-30KV) ne pumpa preko otklonskog kalema. U slucaju da je doslo do lomljenja izvrsila pi se dekompresiona implozija (ne explozija) jer je u pitanju vakuumska cev pa je sploljni nadpritisak daleko veci. To ne znaci da bi svi ostali nepovredjeni jer je implozija u manjoj meri izrazena i kao `eksplozija` posto pojedini rasparcani staklici usled kineticke energije prolaze zamisljeni centar i zatim izlaze iz kruga koji je cinila cev pre toga. Verovatnoca i snaga je mnogo manja nego da je unutra gas sa vecim pritiskom od spoljne sredine kada bi se rasprsnuo u koncentricnim sirecim talasima u sve 3 ose..
::
::
:: - R a v e n L o r d -
::
::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MACHINE Plasticno receno 17.08.2007. 00:35 #25618

status: user
broj poruka: 5696
Nece crci brze nego li inace, niti ima bojazni od autoimplozije. Inace se zica VNtrafoa salje na cev sa prekos poljasnje na unutrasnju stranu, da je kojim slucajem bio upaljen verovatno bi se javio i pozar, ako je samo u mrezi bilo bi isto kao i da je odvojen od nje. U prvom slucaju bi mogao nastradati usled varnicenja. Ti zraci su ogranicenog dometa i neutralisu se na malim udaljenostima od povrsi cevi. e-top pumpa elektrone brzinom svetlosti i uz pomoc kontrolnih i usmerivackih resetki sara po toj fosfornoj povrsi, kada se tacka osvetli zrak je vec izgubio svoju energiju. Pri tome je oklop cevi negativno naelektrisan tako da nema bojazni od predoziranja, zato vidis onaj ESD kada se ukljuci ako nemas AG foliju. Ovi vidovi zracenja preko negativnih jona nisu losi po zdravlje, makar nije dokazano...


- R a v e n L o r d -

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
dbqp Da rezimiramo... 17.08.2007. 00:54 #25620

status: user
broj poruka: 1368
U svakom slučaju priča se završila na najbolji mogući način. Niti je ko ranjen, niti je ko poginuo a TV je pride maltene neoštećen. Samo još dve stvari, šta je ESD i AG folija (mrzi me da guglam, onda ću saznati još masu stvari a nisam raspoložen preterano za izučavanje katodnih cevi noćas). I još jedna pored ove dve, koliko procenjuješ da je debeo prednji panel tog TV-a, gledao sam razlomljene monitore, čak i starije televizore (nakon izgubljenih utakmica Partizana odnosno Zvezde) to nije jače od 1,5 - 2,0 cm. Kod TVa teškog 50 kg je sigurno deblje. I hvala za infoe. Sad mogu mirno da spavam, a vala i ortak čiji je TV.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MACHINE Re: Da rezimiramo... 17.08.2007. 00:56 #25621

status: user
broj poruka: 5696
ESD-ElectroStatic Discharge, AG-AntiGlare. Sigurno je deblji od 2cm!


- R a v e n L o r d -

:: U svakom slučaju priča se završila na najbolji mogući način. Niti je ko ranjen, niti je ko poginuo a TV je pride maltene neoštećen. Samo još dve stvari, šta je ESD i AG folija (mrzi me da guglam, onda ću saznati još masu stvari a nisam raspoložen preterano za izučavanje katodnih cevi noćas). I još jedna pored ove dve, koliko procenjuješ da je debeo prednji panel tog TV-a, gledao sam razlomljene monitore, čak i starije televizore (nakon izgubljenih utakmica Partizana odnosno Zvezde) to nije jače od 1,5 - 2,0 cm. Kod TVa teškog 50 kg je sigurno deblje. I hvala za infoe. Sad mogu mirno da spavam, a vala i ortak čiji je TV.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
krkub :))))) 17.08.2007. 01:04 #25622

status: user
broj poruka: 1006


:: ...jedan od dvojice vinovnika te svađe potegao je čekić na televizor (Samsung, 72cm, ugašen, ravan ekran, CRT). Nakon toga što je pomenuti jelte zamanuo i udario u površinu ekrana osim tupog i zvonkog zvuka nije se čulo ništa. Dakle nije se ništa slomilo, na površini je ostala ogrebotina..


ahahahhhahahahahahahahahahaaaaa


daj, molim te, da se upoznam sa vama... :)))


umesto piva - preporujucujem Rakiju®... :p ... uspeh zagarantovan :)))))


ovo je post godine: kraca bleja, bezvezna svadja, macola u ekran tv-a... aahahahahaha


jbt, nisam se skoro ovako oraspolozio... hvala, dbqp!


p.s. daj bre shibni neki 3gp na youtube :))))



:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
dbqp Ako te zadovoljava... 17.08.2007. 01:12 #25624

status: user
broj poruka: 1368
slikaćemo TV i čekić a ako hoćeš i ortaka kako čekićem zamahuje (doduše udari li ga još jednom ugasio je, i on i TV (saranićemo ih obojicu u paketu, pa nek gleda polomljen TV i na onom svetu :))) i stavićemo slike na imageshack. To je to. Odjava.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
geloso :: 17.08.2007. 01:14 #25625

status: user
broj poruka: 584

lupate gluposti...

evo, ja sam sad probao i iz prve sam unistio i televizor i monitor
nit idem u teretanu, nit mi je cekic asusov


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
dbqp A nevezano za topic... 17.08.2007. 01:21 #25626

status: user
broj poruka: 1368
Ja sam ovog leta jednu nokiu 3100 poslao u večnost. Sve je počelo tako što sam čitao neke novine i prsti su mi bili crni od olovne farbe. Pre nego što sam oprao ruke dobro sam ispipao telefon. E tada je počeo show. Prljavi telefon pod mlaz vode (tople) i FAIRY, oh taj divni deterdžent, pažljivo sam ispirao zadnji deo maske i ne znam na koju foru je unutra uskočila voda. Onda sam se izbedačio. I razočarao. Zar jedna nokia, jedno ime koje connecting people every second da nema waterproof zaštitu. I tada je počelo razaranje. Prekopiram brojeve sa memorije telefona na SIM card memoriju, i krenem da ga `rastavljam` šrafcigerom, kleštima i makazama za lim (mada dobro služe i za sečenje drvenih grana, i sl.). Vidim tri mala čipčića na matičnoj pločici, uzmem lepo ih šrafcigerom odvojim i polomim (da mi slučajno neka CIA ne vidi slike i melodije), onda odvojim tft displej od gore pomenute, dvoslojno staklo, između njega neka tečnost (voda koju sam usuo prilikom pranja), tft matrix (crna neka folijica), itd, itd. Aj što sam to rasparčao nego me interesovalo i od čega se sastoji litijum jonska baterija... Uzmem dakle te makaze za sečenje čega oćeš i krenem po sredini, unutra neki zeleni listići, sve to smrdi na kiselinu, idi, ne pitaj, i to sve lepo u kesu i u kontejner. Inače, ne pokušavajte to kod kuće. Razleteće vam se po stolu gomila sićušnih elemenata te ploče, za početak, staklići tft displeja, pa gomila nekakvih sićušnih kondenzatora, otpornika ili šta su već, ah da, tranzistora valjda. E, toliko. I dosta više o destrukciji. Mada, dok ne budem tim makazama presekao neki procesor (od PIII pa na gore) moja duša neće mirno na onaj svet. Pa moram da vidim šta je to što je nekada cenilo pomenuti PIII toliko mnogo nemačkih maraka.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
krkub aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa 17.08.2007. 01:21 #25627

status: user
broj poruka: 1006



asus cekic :)))))))))))))))))))))))))))))))))))

geloso, to nije cekic - to je digitalni stabilizator slike






p.s. nemojte zavrsavati ovaj post, molim vas





jbt :)
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
dbqp Re: :: 17.08.2007. 01:24 #25629

status: user
broj poruka: 1368

prešao si prvi nivo, sada treba da ukradeš i slupaš jugića sa parkinga i na parkingu. sledeći nivo, tj. treći će biti da polomljenim staklom od monitora izvršiš pljačku banke i kupiš meni plazma tv. onda ćemo i njega nas dvojica u četvrtom nivou da otkrijemo iz čega se sastoji i za kraj poslednji i peti nivo, zapalićemo zgradu MUP-a u ul. 29. novembra i dići u vazduh recimo Beograđanku. Onda će neka deca 2010. pisati igru po nama... A ta igra će biti prodavana i imaće još gomilu nivoa. Ili to već postoji, beše GTA III?

::
:: lupate gluposti..
::
:: evo, ja sam sad probao i iz prve sam unistio i televizor i monito
:: nit idem u teretanu, nit mi je cekic asuso
::
::
::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Equinoxe Èekić 17.08.2007. 01:25 #25630

status: user
broj poruka: 12057

mora da ima magistralu bar 250 zamaha da bi uništio katodnu cev

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
geloso :: 17.08.2007. 01:27 #25631

status: user
broj poruka: 584
evo, samo tetki lek da odnesem...

dbqp, admini bi tebi morali dozvoliti da stavis svoju sliku umesto ovog simpsona

ili je to to? :)

p.s. dodaj jos jedan nivo - uvek me je interesovalo iz cega se sastoji macka
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
dbqp A da... 17.08.2007. 01:32 #25633

status: user
broj poruka: 1368
Sad sam se setio nekog muzičkog spota gde neki žućaci tj. kosooka pravoslavna braća gomilaju zelene štampane ploče (stare matične ploče, grafičke, itd...) na gomilu i šalju ih u zaborav zauvek. Imam negde zapisano ko radi spot i kako se zove muzička numera (a šta znači muzička numera, i zašto baš numera ja veze sa tim imam koliko li sa ... (zamislite vi nešto)). Grehota što nisu ubacili i stare monitore koje će da lome čekićima, ili npr. da se gađaju pomenutima.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
dbqp Re: :: 17.08.2007. 01:37 #25634

status: user
broj poruka: 1368

Kad već instistiraš iz čega se sastoji mačka, reći ću ti ja. Iz istoga iz čega se sastojiš i ti, samo je verovatno mnogo lepša od tebe i plus ima dodatni hardver - rep :). Akhm, a što te ne zanima iz čega se sastoji atomska bomba ili pak ... Ne, ne, dovoljna je atomska bomba. A šesti nivo će biti u fazonu, nakon urnisanog grada vredni neimari izgrađuju novi a o tome više u sledećoj verziji igre koja izlazi za godinu dana. Pa to godinu dana blago meni produžimo na dve, tri, osam, dvadesetpet i opet uzmemo keš na istu foru nekim novim generacijama blentavih gledača (tj. igrača) u display (verujem da tada neće biti CRTova).

:: evo, samo tetki lek da odnesem..
::
:: dbqp, admini bi tebi morali dozvoliti da stavis svoju sliku umesto ovog simpson
::
:: ili je to to? :
::
:: p.s. dodaj jos jedan nivo - uvek me je interesovalo iz cega se sastoji macka
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
geloso Re: Re: :: 17.08.2007. 01:39 #25635

status: user
broj poruka: 584
nije to isto... macka ima na magistralu zakaceno 6 sisa vise od mene
kako to radi? koja je brzina i na koliko mogu da se kloknu tih 8 komada i na kom napajanju?

p.s. imam i ja rep
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
dbqp Re: Re: Re: :: 17.08.2007. 01:45 #25637

status: user
broj poruka: 1368
:: nije to isto... macka ima na magistralu zakaceno 6 sisa vise od men
:: kako to radi? koja je brzina i na koliko mogu da se kloknu tih 8 komada i na kom napajanju
::
:: p.s. imam i ja re

Sad sam se zbunio. Pa ne znam, te sise su verovatno klokabilnije od tvojih ali opet je to dilema, ipak mačke su brže od ljudi imaju bolje vazdušno hlađenje a opet ne podržavaju baš puno vodeno (hlađenje). Opet, to je individualno sve, to je kao da upoređuješ MAC i PC platformu. Nije u redu (pre svega prema mačkama).
A što se tog tvog repa tiče, gde si kupio, oću i ja!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
marke :) 17.08.2007. 04:19 #25642

status: user
broj poruka: 384
Realno.ortak ti je CAR. Svako ko drmne cekicem u svoj tv od 72 cm da bi dokazao poentu svoje price je genije :)) CARSKI :))) Pozdravi orataka, i zelim vaj jos puno takvog kvalitetnog blejanja.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Ognjeni .... 17.08.2007. 12:47 #25654

status: user
broj poruka: 4506


eee ljudi, bolji ste bili dok ste se drogirali :)

ajde uzdravlje .)
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60273. Broj poslatih odgovora: 646087.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs