Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Tips and Tricks
Formatiranje
STRANA 1 OD 1
FAQ Formatiranje 05.06.2013. 15:44 T53345

status: user
broj poruka: 532
Imam jedan glup i cudan problem.

Imam dokument koji na sebi ima neke header i footer dodatke koji su se poremetili. Posto je dodavan neki tekst to se sve pokarambasalo na nacin da recimo imam futer u kome su oznake strana sa nekim footprintom firme i brojevi idu lepo redo do nekih 40 strana i potom krece karambol. Ponavlja se rcimo 52 pa onda preskoceno na 65 i tako redom. Kad promenim taj broj koji treba je pravi za tu stranu on mi onda povuce za sobom i gornji iza njega i tako u krug nikako da se iskobeljam. Kako mogu ovo da resim ili da na celom dokumentu od stotnak strana ukinem sve te imprint potpise sa page numberom?

Hvala puno
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Word? 05.06.2013. 16:39 #496470

status: user
broj poruka: 6643
Najbrži način je da iskopiraš samo tekstualni deo dokumenta, bez header-a i foot-era, otvoriš novi prazan dokumenat i komandom Paste special - unformatted unicode text, pejstuješ tj. nalepiš sadržaj. Boldovanje, numerisanje, kurzivi i ostale džidža midže ćeš bezbolno i svakako logički nekažnjivo lakše i postojanije da uradiš na tom novom dokumentu ispočetka. Ujedno je to i prilika nove revizije.
A onda, odradi header-footer kako želiš, i 99% radiće na celom dokumentu konzistentno.

Ono što se `pokarabasilo`, je komanda-funkcija worda čija logika prepoznaje strane, sekcije/odeljke (pasuse) i naša nepreboljena navika da udaramo ENTER na kraju svake rečenice (čime pravimo novi pasus svaki puta). Dalje, uvoz teksta iz drugog dokumenta, a po (ne)znaju garantujem da je ostala predefinisana funkcija word-a da uz dokumenat, uveze i izvorno formatiranje i postavke, dovodi do toga da word u jednom dokumentu ima više podešavanja za istu stvar, a on koliziju rešava ne tako što sve smulja nego uvede raspodelu dokumenta na odeljke i pasuse - sasvim nelogične za naše oči. Mi očekujemo da je nova stranica na fizički prikazanom novom listu papira, kad ono - nije. A prebrojavanje se oslanja upravo na to i tu nastaju zatvorene petlje, ti obrišeš neku stranu misleći da je to početak, a word je to sredina i nikako da se `nađete`. Može i to da se sredi, komandama insert-break i označavanjem pasusa, ali je po meni sporije i nesigurnije od preporučenog puta da se uveze neformatiran tekst i posle oblikuje po želji, čist od grešaka i formatnih sranja prethodnih izvornih dokumenata.

Budale računaju na sreću.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
leruman re 05.06.2013. 18:14 #496488

status: user
broj poruka: 145
Savet pobrisi te brojeve iz futera/headera i postvai svoje nove. Copy/ paste i novo formatiranej moze da potraje ako je veliki dokument.

Da bi video sve nevidljive znake za fomatiranejn uljuci znak pi na toolbary, mnongo pomaze da se vide koje se sve gluposti nalaze u tekjstu i ruse formatiranje.


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
count Ma strpaj to u 06.06.2013. 20:18 #496809

status: user
broj poruka: 1327
Ms Publisher, mnogo lakše nego u Wordu. Napraviš Master stranicu pa sve novo na njih i neće da zabrlja.


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60273. Broj poslatih odgovora: 646078.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs