Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Umrežavanje i mrežna oprema
Brzina wireless intrneta preko b/g/n standarda
STRANA 1 OD 1
Bakirdi Brzina wireless intrneta preko b/g/n standarda 10.12.2014. 14:37 T59826

status: user
broj poruka: 47
Situacija je sledeća, uzeo sam od SBB-a TRIO GOLD paket gde bi trebalo da imam po specifikaciji paketa brzinu interneta od 40/2,5 Mb/s. Dobio sam od SBB-a Cisco EPC3928S modem-ruter i u podešavanjima je podešeno na Network mode b/g/n mixed. Imam stariji laptop koji podržava samo b/g wireless standard i kada se sa njim bežično nakačim na Cisco EPC3928S ne mogu da izvučem više od 23 Mb/s, mereći na http://www.speedtest.net/.

Pitanje je sledeće:

Da li se brzine koje su date za B standard od 11Mb/s, odnosno za G standard od 54Mb/s odnose na brzinu kojom se mogu razmenjivati podaci izmedju računara koji se nalaze na istoj mreži (sto realno iznosi i skoro duplo manje) i da li se te brzine takodje odnose i na brzinu protoka interneta u zavisnosti da li se konektujem bežično na ruter preko B ili G standarda.

Da li je sada potrebno da imam laptop sa Wireless N standardom da bi mogao da izvučem tih 40 Mb/s internet protoka, posto N standard povlači brzinu do 150 Mb/s.

Mozda sam i sam sebi odgovorio, ali moram jednom da razjasnim nedoumice oko toga. Hvala.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
mighty re 10.12.2014. 15:51 #574437

status: user
broj poruka: 1670
B/G/N označava brzinu prenosa između dva uređaja koja su po tom standardu povezana - u ovom slučaju brzina kojom se povezuje tvoj ruter i laptop (tj. njegova wifi kartica).

Nije vezana za to na šta ćeš dalje da se konektuješ - tj. teorijski nije bitno da li se povezuješ na drugi računar, NAS i sl. u LAN-u ili negde dalje na netu.

Pošto ti imaš wifi karticu po G standardu imaš brzinu prenosa DO 54Mbps, ali to je samo teorijski. Realno biće niža od nje, zavisno od razdaljine laptop - ruter, da li ima prepreka (zid i sl). gužve u etru (ako imaš gomilu wireless mreža u komšiluku) ...

Pogledaj koja ti je stvarna brzina konekcije koju imaš između rutera i laptopa (klikni u sys tray-u na wifi ikonicu, desni klik na tvoju wifi mrežu, izaberi status i pogledaj speed).

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Bakirdi re 10.12.2014. 17:50 #574448

status: user
broj poruka: 47
Tako je, za brzinu konekcije na statusu izmedju laptopa i rutera stoji 54Mbps i jeste da je to samo teorijska brzina. Na merenju dobijam tu neku brzinu do 40Mbps samo kad sam mrežnim kablom povezan na ruter (što mi ne odgovara).
Nemam mogućnosti da proverim trenutno sa uređajem koji ima N standard, da vidim koliku ću brzinu da izvučem tada.

U svakom slučaju hvala na korektnom odgovoru.


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
VMARC Re: re 11.12.2014. 11:41 #574541

status: user
broj poruka: 9369
Sve je tako kako ti je majti rekao. Posto je stariji laptop (nisi, naravno, naveo model), pretpostavicemo da ima Mini PCI Wlan, tako da si ogranicen na g standard. Ako imas Mini PCI-E slot, onda mozes ici na neku karticu sa n standardom. Ako nemas Mini PCI-E slot, onda ti je najbolje ti je da probas nekom USB n bezicnom karticom.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
AMD Sempron 3850
MSI AM1I
2GB Kingston 1600MHz
160GB
LC Power 1340MI 75W

MacBook Pro (Retina, 13-inch, Late 2012)

:: Tako je, za brzinu konekcije na statusu izmedju laptopa i rutera stoji 54Mbps i jeste da je to samo teorijska brzina. Na merenju dobijam tu neku brzinu do 40Mbps samo kad sam mrežnim kablom povezan na ruter (što mi ne odgovara).
:: Nemam mogućnosti da proverim trenutno sa uređajem koji ima N standard, da vidim koliku ću brzinu da izvučem tada.
::
:: U svakom slučaju hvala na korektnom odgovoru
::
::
::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60264. Broj poslatih odgovora: 645987.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs