Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Tehnika
Kućna tehnika
Drveni ili PVC prozori
STRANA 1 OD 1
ZooLoo Drveni ili PVC prozori 29.09.2017. 13:20 T65286

status: user
broj poruka: 3974
Drvo je uvek bilo drvo, sad koliko je skuplja ta insvesticija u odnosu na pvc? Vidim da i pvc ima vise fazona, znaci neki malo bolji, kvalitetniji neka dodje u obzir, ne najobicniji..

Koje drvo je najbolje za prozore i sobna vrata, hrast? Kapaci li roletne?

Dajte neke radnje, ekipe za koje mislite da su pouzdane..

Lagane PC igre! https://goo.gl/nReEin
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Zdebeli 29.09.2017. 14:13 #639540

status: user
broj poruka: 1372
Ja sam uvek za drvo, ali naravno skuplje je.
Nije isto drvo za prozore i sobna vrata, jer sobna vrata nisu izložena atmosferilijama. Proizvođači prozora uglavnom imaju samo jednu vrstu drveta (bor npr.) tako da nećeš ni imati mogućnost izbora, a unutrašnja vrata ni nisu drvo nego su šper ploča i sl.

Pvc uzimaj minimum petokomorni. Nikako ne uzimaj neke neproverene marke jer postoji verovatnoća da se izvitoperi prilikom temperaturnih promena.

Imaš i bravariju kao opciju, ali to je verovatno najskuplje.

Sunce Marinković ima dobru ponudu, i koristi Rehau profile, plus su dosta dugo na tržištu, registrovani u Apr-u i sl, tako da ne moraš da brineš da će nestati.


:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
strikan33 ... 29.09.2017. 14:23 #639541

status: user
broj poruka: 302
Ako mene pitas onda drvo, naravno moja zena nije htela ni pod tackom razno da cuje za drvo, tako da smo uzeli pvc, kao sto rece Zdebeli, iskljucivo Rehau. Imas ga svuda, cene su manje vise iste kod svakog prodavca.

Pvc mi kao materijal ne uliva poverenje, i svaki pvc proizvod koji sam video posle par godina upotrebe je bio poprilicno pohaban, da ne kazem rastimovan (ulazna, balkonska vrata ili prozori). A drvo preporucujem iz ovog razloga, zenin rodak, koji zivi u NS bavi se drvenarijom, i sticajem okolnosti kad smo bili kod njih video sam prozore koje je radio za sebe, znaci odlepio sam kako je to dobro uradjeno. Koliko sam ga shvatio, pario je drvo, pa stavio termo staklo, sa nekim gasom izmedju stakala za bolju termo i toplotnu izolaciju, ma ubija kako su dobri prozori. Za cenu stvarno ne znam, nisam ga ni pitao, jer kao sto rekoh na pocetku posta, ova moj nije htela ni da cuje za drvo.

Aj uzdravlje.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic Re: Drveni ili PVC prozori 29.09.2017. 15:21 #639542

status: user
broj poruka: 18940
Gde nadje bas od hrasta? Hrast ce da te kosta ko Sv. Petra, mozes barem od bukve da trazis, mada ako su kvalitetno uradjeni, bice super i od camovine, bitno je samo da ima kvalitetno uradjeno termo staklo. Camovina je lagana, bukva i hrast su teski, ako volis egzotiku, i pare nisu problem, onda hrast u prirodnoj boji, bez farbanja.

Mozes da se javis na mail, moj burazer radi to kvaltietno (nije sto mi je burazer:). Mozes npr. da kupis bukov ili hrastov materijal i da ti napravi kakve god hoces prozore, posto njegov cale radi sa staklom.
Drvo je zakon. Drvo dise, zdravije je, ali je skuplje. Takodje, drvo mora da se prelakira i ponovi zastita na 5-6god. na prozorima, vratima, PVC samo pozuti :)


:: Drvo je uvek bilo drvo, sad koliko je skuplja ta insvesticija u odnosu na pvc? Vidim da i pvc ima vise fazona, znaci neki malo bolji, kvalitetniji neka dodje u obzir, ne najobicniji.
::
:: Koje drvo je najbolje za prozore i sobna vrata, hrast? Kapaci li roletne
::
:: Dajte neke radnje, ekipe za koje mislite da su pouzdane.
::
:: Lagane PC igre! https://goo.gl/nReEin
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Zdebeli 29.09.2017. 15:23 #639544

status: user
broj poruka: 1372

Mana drvenih prozora predstavlja odrzavanje, odnosno potreba da se na svakih nekoliko godina (zavisno od uslova) malo (ili vise) osmirglaju i izlakiraju. Ja imam krovne, i ovo nije uopste jednostavno kao sto zvuci, em sto treba prici samom prozoru, em sto imaju mnostvo zljebova i zaptivki koje je potrebno skinuti.

@strikan
Argonom se popunjava medjuprostor izmedju stakala.




:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
ZooLoo ... 29.09.2017. 15:59 #639545

status: user
broj poruka: 3974
Ja imam drvene, vec 30 godina, mislim da je camovina, i zapadna strana kuce je bas popustila, sunce je ucinilo svoje, kapaci su bas propali, prozor ne dihtuje itd. Nisu sredjivani redovno ali nije da nisu uopste.. Ali dobro, strane koje su kriticne mogu i na 2-3 god. da se premazu, a ove koje nisu, mogu na 5 i sve zavisi od stanja i vidljivih promena, to nije problem ako bih uzeo drvene naravno.

Drug iz Beograda mi je predlozio i Hram32. Ali ne rade nista od drveta osim sobnih vrata. Gledao sam EXCLUSIVE LINE, racunam najbolji je, mada ne razumem se toliko ti pvc. :D

Strikan, neko ime, firma? Na email..

Imarkovic aj javi se na mail.. Hrast me logicno asocira na kvalitet, i na dug niz godina, zato.. Normalno da je i cena faktor odluke, uzima se sve u obzir.

U dnevnoj imam 4 prozora, tj. prozor-vrata (balkonska) a prozor je veliki, jednokrilni. I kapake.

Ako bih isao na drvo, da li postoji opcija roletni ili moram kapake opet? Komarnici isto mogu kao i kod pvc-a, na kliz ili roll?


Lagane PC igre! https://goo.gl/nReEin

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Jammin ^^ 29.09.2017. 16:05 #639546

status: user
broj poruka: 234
Ako imas love uzmi kombinaciju ALU - Drvo, hrast je dobar (skup), camovi su ok kad se dobro naprave, bukva zna biti zeznuta, voli da se krivi...

Ako je bitna termo izolacija, trebala bi da jeste, onda se uzima staklo sa Low-E premazom i min 16mm rastojanjem izmedju stakala. Za zvucnu izolaciju idu deblja stakla, vise stakala...
Punjenje argonom je dobro, ali nije nesto bez cega se ne moze.


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Dilema 29.09.2017. 18:55 #639549

status: user
broj poruka: 6643
Sve će se pohabati. Drvo je `zdravije`, pogotovo ako ga jedeš. Nekvalitetnije, jeftinije, pre a skuplje, verovatno, posle. Svi dihtunzi između staklenih panela, i kod crveta-drveta i kod pvc-a su od gume. Vek trajanja gume je ograničen. Ako je izloženo suncu, plus suncu i kiši, propada brzo, u suprotnom, i ne. PVC stolarija je prekratko (u ovom izdanju) na sceni da bi se pravedno poredila sa drvom u istom podneblju. Glasine koje ja čujem su, da na `zapadu` masovno odbacuju pvc... Kao imalac šume, smrče, mogu vam samo reći, da sve što se prodaje je bolesno. Skoro da i nema potpuno zdravog drveta. Bar ne kakvo je bilo pre tridesetak godina a možda i manje. Seče se polutrulo, zaraženo gljivicama, plesni i stvarno ne znam čime više. Trajnost je katastrofa. Zaštita - osim najkvalitetnije uvozne, je pigmentni lažnjak, koji se ljeska i sjaji ali pije vodu i dovodi do dubinskog propadanja drveta - uz zaštićenu površinu... Mrka kapa baš. Sve se svodi na kineski standard, da će najbolje menjati za nekih 20-30 godina, ionako će biti demode, a skoro garant neće da dihtuje. Drveno je možda lakše `popravljati` u domaćim uslovima a pvc skoro i nemoguće, ali, opet, bitni diht delovi su gumeni ili plastični odn. od jednako kilavih `okova`, pa im je i trajnost takva. Dalje, održavanje dvenarije je jednostavno ako ste spajdermen. U suprotnom, ne možete da je u potpnosti održavate (dobro, ako je u pitanju prizemlje i samo prizemlje, može).... što reče kolega, nije lako uopšte... ni prići ni pokriti sve, niti rizikovati život po krovovima i spratovima. Ukratko: sve ima svoje prednosti, ali i mane. Baš dooobar i proveren majstor i delovi, drvo koje nije `uvaljeno`, po meni daje prednost drvetu, ali malu. U suprotnom, pvc uz računicu amortizacije - da se menja u dogledno vreme.

Budale računaju na sreću.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
strikan33 ... 29.09.2017. 18:58 #639550

status: user
broj poruka: 302
@Zdebeli
Hvala za info, nisam strucan za ovu temu, al znam kad mi je pricao da je spominjao gas.

@ZooLoo
Imam tel, sad ce ti posaljem na mail

Evo vec u par navrata se spominje rok trajanja drveta na 20-30 godina. Po meni, sasvim korektan rok trajanja drvenih prozora, tj odnos ulozeno/rok trajanja. Ne verujem da ce i jedan pvc prozor izdrzati 20-30 godina da je ne znam od kog proizvodjaca.


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic Re: ^^ 29.09.2017. 20:54 #639555

status: user
broj poruka: 18940
Odakle ti to da se bukva krivi? Bukva je izuzetno masivno, tvrdo, gusto i kvalitetno drvo, kao i jasen, hrast je naravno bolji, ali bukva odmah ide posle. Jos kada se zastiti, to je stvarno vrh. Ja planiram sve po kuci da odradim od bukve, svidja mi se boja, malo je svetlija, hrast je taman, plus dosta tezi, ipak treba nesto i da se pomeri :)


:: Ako imas love uzmi kombinaciju ALU - Drvo, hrast je dobar (skup), camovi su ok kad se dobro naprave, bukva zna biti zeznuta, voli da se krivi..
::
:: Ako je bitna termo izolacija, trebala bi da jeste, onda se uzima staklo sa Low-E premazom i min 16mm rastojanjem izmedju stakala. Za zvucnu izolaciju idu deblja stakla, vise stakala..
:: Punjenje argonom je dobro, ali nije nesto bez cega se ne moze
::
::
::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Jammin Re: Re: ^^ 30.09.2017. 00:15 #639558

status: user
broj poruka: 234
Pitas se kako Bosanac zna da se bukva krivi :)

Salu na stranu i meni se namjestaj od bukve dopada, nesto sam i sam pravio od iste, mnogo je zeznutija od recimo camovine, mora biti jako dobro pripremljena da bi ispalo ok (kuvana/parena, dobro osusena...), a to kod nas nije bas lako naci.

Ne bih bukvu koristio za nesto sto kisne ili je u vlazi.

:: Odakle ti to da se bukva krivi? ::
::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic Re: Re: Re: ^^ 30.09.2017. 01:48 #639559

status: user
broj poruka: 18940
Kako to mislis, nije lako naci? Pa svaka fosna koja se kupuje i sece za namestaj mora, MORA da bude 101% osusena. To se radi u susarama, ozbiljnim susarama i ne sme da bude vlage, inace nije ni za sta, niti moze da se obradjuje adekvatno, a ubrzo se vitoperi. Zeznutija od camovine je samo zato sto je drvo mnogo tvrdje i teze za obradu. Camovina je qrton.

Sto se tice kisnjenja, camovina kisne pa kisne godinama, ako je zasticena, nema nikakvih problema, a obzirom da je to najgore i najjeftinije drvo, a izdrzava kako hoces posle zastite, mozes da zamislis onda za bukvu, koja je daleko bolja.. Camovina inace je dosta meko drvo, nezasticeno je kao sundjer koji upija vodu, tako da nema sanse da bude otpornija od bukve . Uzmi parce letve camovine i bukve, uporedi i sve ce ti biti jasno.
Kada se drvo premaze sandolinom, usput ako se i ofarba, mozes ga polivati svaki dan jedno 4-5god., trpi sve, i sunce i vodu.


:: Pitas se kako Bosanac zna da se bukva krivi :
::
:: Salu na stranu i meni se namjestaj od bukve dopada, nesto sam i sam pravio od iste, mnogo je zeznutija od recimo camovine, mora biti jako dobro pripremljena da bi ispalo ok (kuvana/parena, dobro osusena...), a to kod nas nije bas lako naci
::
:: Ne bih bukvu koristio za nesto sto kisne ili je u vlazi.
::
:: :: Odakle ti to da se bukva krivi? ::
:: ::
::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
obradmi Po meni zdraviji je ambijent sa drvetom 30.09.2017. 09:10 #639562

status: user
broj poruka: 7695
ali kvalitetan PVC ne moze da se krivi izdrzljivo je to .


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic Re: Po meni zdraviji je ambijent sa drvetom 30.09.2017. 09:51 #639563

status: user
broj poruka: 18940
Ako je los PVC, moze da se krivi, samo ne bas toliko kao drvo, to se obicno i ne vidi, ali ne dihtuje dobro. Postoji nesto ekskluzivno, to je kombinacija aluminijuma i drveta.
Drvo je meni daleko lepse od PVC-a.


:: ali kvalitetan PVC ne moze da se krivi izdrzljivo je to
::
::
::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
ZooLoo ... 30.09.2017. 11:33 #639569

status: user
broj poruka: 3974
Pa nista ostaje mi kad se krene, da obidjem sve, popricam sa svima, pa klasicno `ide dalje, ide dalje`, da se izabere i lagano..

A sobna vrata, sta tu preporucujete? Bukvica, Hrastic? Koliko se krecu cene za jedna normalna vrata sa futerom odradjenim? 100e-200e?


Lagane PC igre! https://goo.gl/nReEin

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Drasko014 mozda najbolja opcija 30.09.2017. 12:47 #639573

status: user
broj poruka: 446
za prozore ti je drvo aluminijum,naravno i najskuplja. Spolja ide aluprofil koji ujedno stiti drvo od spoljnih uticaja,a sa unutrasnje strane je drvo. sobna vrata mozes i od medijapana ,ima ih u raznim nijansama i dezenima. evo ti jedna firma iz bgd(prva koju sam izguglao) imaju i cenovnik pa neka ti to bude orijentir


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gilespi026 Ako novac nije problem 30.09.2017. 12:51 #639574

status: user
broj poruka: 214

Drvo-aluminijum prozori,rekao bih najbolja varijanta


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Drasko014 evo i link 30.09.2017. 13:08 #639575

status: user
broj poruka: 446


https://is.gd/gj9ssf
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
saxija re 30.09.2017. 13:14 #639576

status: user
broj poruka: 4016
Slobodno uzmi PVC ali kvalitetnije profile recimo INOUTIC i stakla sa dve gasne komore (3 stakla) toplotno izolaciona, blago su tonirana ali dobro rade posao kod diretnog sunca.


http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=499049
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=886910
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1375818

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Jammin Re: Re: Re: Re: ^^ 01.10.2017. 12:53 #639605

status: user
broj poruka: 234
Branis bukvu kao da si Bosanac :)

Slazem se ja s tobom, bukva je kvalitetnija, trajnija, ali se vise krivi od camovine :)
Ako je fosna dobro osusena, nece biti problema, ali ako se pak potkralo par procenata vise vlage, camovina se nece znacajno kriviti, pogotovo kad se pritegne sarafima, ekserima,..., dok ce se bukva izmotati.

Ovde sad dolazimo do kontrole kvaliteta robe na nasem trzistu, moglo bi se reci da Republika Srpska zivi od sume i kredita, vlasnici najvecih firmi koje se bave obradom drveta su uglavnom bivsi ili sadasnji politicari, pa ko zeli da vjeruje u procenat vlage u fosni ili kalorijama peleta na nasem trzistu, nek vjeruje i dalje.

Moje iskustvo sa bukvom: roditelji su imali komodu od bukve, sve ok, poslije dosta godina naprave novu komodu kojoj je ploca bukova. Fosna je kupljena od jedne gore pomenute firme, kuvana, suva..., izmotala se vrlo brzo, nesto smo uspjeli dotegnuti, pa nije tako strasno.

Prije par godina napravim sto za vani, smjesten ispod terase, zakisuje kad su jace kise. Napravljen je od suve bukve, dobro sam se namucio zavrtati sarafe u bukvu, solidno zasticen.
Nije se krivio citavo ljeto, ali poslije zime se ipak moglo vidjeti krivljenje, naredne zime se jos malo iskrivio, naravno da se ovo moglo izbjeci da je prije svake zime jos dodatno zasticen.
Jos uvijek je dobar, tvrd, ali malo kriv :)


:: Kako to mislis, nije lako naci? Pa svaka fosna koja se kupuje i sece za namestaj mora, MORA da bude 101% osusena. To se radi u susarama, ozbiljnim susarama i ne sme da bude vlage, inace nije ni za sta, niti moze da se obradjuje adekvatno, a ubrzo se vitoperi. Zeznutija od camovine je samo zato sto je drvo mnogo tvrdje i teze za obradu. Camovina je qrton
::
:: Sto se tice kisnjenja, camovina kisne pa kisne godinama, ako je zasticena, nema nikakvih problema, a obzirom da je to najgore i najjeftinije drvo, a izdrzava kako hoces posle zastite, mozes da zamislis onda za bukvu, koja je daleko bolja.. Camovina inace je dosta meko drvo, nezasticeno je kao sundjer koji upija vodu, tako da nema sanse da bude otpornija od bukve . Uzmi parce letve camovine i bukve, uporedi i sve ce ti biti jasno
:: Kada se drvo premaze sandolinom, usput ako se i ofarba, mozes ga polivati svaki dan jedno 4-5god., trpi sve, i sunce i vodu
::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60273. Broj poslatih odgovora: 646078.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs