Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Kako instalirati NVMe SSD na ploče koje nemaju M.2 slot niti NVMe podršku (korak po korak)
STRANA 1 OD 2  
srdoch Kako instalirati NVMe SSD na ploče koje nemaju M.2 slot niti NVMe podršku (korak po korak) 25.10.2017. 00:19 T65354

status: user
broj poruka: 1261
Uvod: (nije neophodno ali je vrlo poželjno za pročitati da bi se shvatila suština)

Imajući u vidu da su NVMe uređaji cenovno postali približni klasičnim SATA3 SSD uređajima logična je pomisao da se prilikom kupovine novog SSD-a odlučimo za NVMe pre nego za SATA. Naravno da bi ovakva akcija imala smisla sama ploča mora da poseduje M.2 slot ili bar da podržava NVMe standard (Z97 i novije) pa da se koristi PCIe x4 adapter. Ovaj tutorijal nije namenjen ni za jednu od ove dve varijante jer se one svode na plug`n`play. Cilj ovog tutorijala je da omogući upotrebu NVMe uređaja ljudima koji ne žele da menjaju platformu a na njoj nemaju podršku za NVMe standard. Konkretno radi se o pločama sa Intel chipset-ovima 6/7/8 generacije.

U prošlosti sam nakon klasičnih hard diskova imao želju za većom brzinom pa sam počeo da koristim HDD RAID kao sistemsku particiju. Sa pojavom SSD-ova i HDD RAID je postao `spor` pa sam prešao na SSD. Sledeći korak u želji za ubrzanjem je bio SSD RAID koji je doneo fantastične brzine i na njemu sam se zadržao sve do nedavno. Naredni evolutivni iskorak se logično sam nametnuo i to je naravno NVMe SSD koji brzinom višestruko prevazilazi i SSD RAID koji sam posedovao. E ovde sam naišao na problem jer moja ploča niti ima M.2 slot niti BIOS podržava NVMe standard, bar ne fabrički. Naravno o promeni (više nego dobre) platforme samo zbog NVMe SSD-a nisam ni razmišljao tako da je jedino rešenje bila procedura koju želim da opišem.

U principu NVMe SSD može da radi i na starijim pločama koje nemaju UEFI BIOS ali samo kao storage drive što i nema preteranog smisla. Poenta je da bude sistemski drive i naravno da je butabilan. Ceo ovaj tutorijal pišem samo zbog toga, a delom i zbog sebe jer je procedura takva da je neću zapamtiti sigurno a možda mi nekad opet zatreba. :) Na netu ima gomila tutorijala vezanih za ovo, ali ni jedan nije kompletan i detaljan tako da ću sa ovim pokušati da obuhvatim sve korisne informacije na jednom mestu.

Nakon nekoliko dana eksperimentisanja i pokušavanja konačno sam uspeo da osposobim Samsung NVMe SSD 960 EVO da postane butabilan na mojoj Gigabyte Z77X-UD5H ploči. Cela procedura je gotovo ista i za druge proizvođače (Asus, AsRock, MSI...) ali ja ću je objasniti na primeru moje ploče tako da ne bi trebalo da bude problema oko snalaženja bilo kome ko namerava da uradi isto.

Evo prvo da ispričam o čemu se tačno radi pa da pređem na korake. Da bi NVMe uređaj mogao da bude butabilan potrebno je da UEFI BIOS poseduje podršku za NVMe standard. Pošto to nije slučaj na pločama iz Intel 6/7/8 serije potrebno je modifikovati BIOS ubacivanjem potrebnih modula i tako sačuvan BIOS flešovati na ploču. Potrebni moduli se vade iz BIOS-a novijeg modela ploče ali istog proizvođača. U mom slučaju NVMe module sam izvadio iz BIOS-a za Gigabyte Z97 ploču i ugradio ih u BIOS za moju Z77 ploču i ta procedura će biti objašnjena. Isto važi i za ostale proizvođače. Bitno je napomenuti da čak i nakon uspešno odrađene prethodno opisane procedure NVMe uređaj (koji ne poseduje OpRom) neće biti vidljiv kroz BIOS kao ostali storage uređaji (neće ga biti među Boot sekvencama) sve dok se na njega ne instalira sistem. Znam da ovo zvuči čudno ali objasniću naknadno zašto je to tako.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
srdoch Procedura: 25.10.2017. 00:21 #640324

status: user
broj poruka: 1261
Podrazumeva se da deo oko flešovanja korisnik zna sam da odradi. Takođe podrazumeva se da će se vršiti instalacija Windows 10 operativnog sistema jer ima najbolju podršku za NVMe uređaje. Postoji mnogućnost instalacije i starijih windows-a ali tu je potrebno ubacivati NVMe driver tokom instalacije što nisam testirao ali kažu ljudi da može i da sve radi ok.

Ovo su neki od preduslova koji moraju biti ispunjeni kako bi uopšte bilo moguće izvesti celu operaciju:
1. Potrebno je da ploča poseduje AMI UEFI BIOS (ne sve iz 6. serije i uglavnom sve iz 7. i 8. serije)
2. Matična ploča sa bar jednim slobodnim x4/x8/x16 PCIe slotom.
3. PCIe x4 NGFF M.2 adapter za NVMe uređaje (može da se nađe kod nas za 10-15€)
4. MMTool v4.50 (alat za modifikovanje BIOS-a, vađenje i ubacivanje NVMe modula u BIOS)
5. USB flash disk formatiran u FAT32 fajl sistem (na njega se stavlja modovan BIOS radi flešovanja)
6. USB flash disk sa instalacijom Win10 odrađen sa Rufus-om (ovo se kod mene pokazalo kao najbitnije)
7. Koncentracija! :)

Evo kako izgleda Samsung NVMe SSD 960 EVO montiran na PCIe x4 NGFF M.2 adapter:
https://goo.gl/V4sZBz
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
srdoch Prvi deo (modifikovanje BIOS-a): 25.10.2017. 00:26 #640325

status: user
broj poruka: 1261
1. Skinuti Z97 BIOS za ploču istog proizvođača (u mom slučaju Z97X-UD5H). Ne mora da bude potpuno ista oznaka i na Z97 ploči, bitno je samo da je isti proizvođač.

2. Skinuti i instalirati MMTool v4.50.

3. Sa MMTool-om otvoriti BIOS za Z97 ploču i preći na `Extract` tab.

4. U polju `Extract FFS Options` izabrati opciju `Extract UnCompressed`.

5. Sada na listi ispod pronaći module sa sledećim nazivima: Nvme, NvmeSmm i NvmeInt13.

6. Selektovati modul na listi i ići na `Browse` kako bi izabrali lokaciju na koju će se sačuvati izvađeni modul i imenovati ga (ako je fajl koji se vadi `Nvme` nazvati ga Nvme.ffs), zatim pritisnuti dugme `Extract`. Pošto nema nikakvog indikatora prilikom extract-ovanja, treba proveriti u naznačenom folderu da li se nalazi fajl sa imenom koje je zadato.

7. Ponoviti korak broj 6 i za preostala dva modula i zatvoriti MMTool.

8. Sada skinuti najnoviji BIOS za ploču koja se modifikuje. (u mom slučaju Z77X-UD5H).

9. Ponovo otvoriti MMTool i u njega učitati prethodno skinut BIOS za Z77 ploču.

10. Ostati na tabu `insert` i na listi pronaći modul sa imenom `CMSCORE` i selektovati ga.

11. U polju `insert FFS Options` izabrati opciju `insert Compressed`.

12. Klikom na `Browse` pronaći fajl `Nvme.ffs` i zatim pritisnuti `insert`. Pošto ni ovde nema indikatora da li je proces insertovanja završen trebalo bi skrolovati listu na dole, do poslednjeg fajla koji ima isti Volume broj (prva kolona) kao i `CMSCORE`. Taj fajl bi trebalo da je `Nvme`.

13. Ponoviti korak 12 i za preostala dva modula i tako modifikovan BIOS sačuvati na hard disk. Prilikom čuvanja nazvati BIOS drugačije od originalnog kako bi se znalo koji je modifikovan.

14. Modifikovan BIOS prekopirati na USB Flash Disk sa kojeg će se vršiti flešovanje.

Evo i kako izgleda BIOS u MMTool-u kada se ubace pomenuti fajlovi:
https://goo.gl/5xa6AH

Kod koraka broj 12 ću se osvrnuti na moguće greške do kojih može doći i na koje sam i lično naišao. Prvo treba imati u vidu da je Z97 BIOS velik 16MB dok je Z77 veličine 8MB. Iz tog razloga može doći do situacije da u Z77 BIOS-u ne bude dovoljno mesta za ubacivanje svih modula. U tom slučaju biće potrebno izbaciti neke module koji se neće koristiti i kako bi se oslobodilo dovoljno mesta za NVMe module. Neki od modula koji se slobodno mogu izbaciti su oni vezani za network boot ili recimo za integrisanu grafiku ako se ne koristi a može i za jezik koji se ne koristi. Ovo može da se nađe na netu kako se koji modul zove. Ja sam konkretno izbrisao fajlove vezane za network boot (Dhcp6Dxe, Udp6Dxe) jer ih sigurno neću koristiti a oslobodili su mi dovoljno mesta da završim operaciju.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
srdoch Drugi deo (flešovanje BIOS-a): 25.10.2017. 00:28 #640326

status: user
broj poruka: 1261
1. Ulaskom u BIOS izabrati opciju Q-Flash (kod Asus ili MSI modela se verovatno zove drugačije).

2. Selektovati modifikovani BIOS fajl sa USB Flash-a i instalirati ga. (ovo traje minut-dva)

3. Nakon flešovanja računar će se restartovati i može se pristupiti instalaciji Windows-a.

- - - -
Intel i7 3770K @4.6GHz + HyperTX2 Custom, Gigabyte Z77X-UD5H, Kingston HXS 32GB DDR3 2400MHz, Gigabyte GTX1070 G1 Gaming, LG 25`` Ultrawide 2.5k, SiliconPower S60 2x120GB SSD RAID0, Samsung F3 2x500GB RAID0, Crucial BX100 250GB, Storage 7TB

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
srdoch Treći deo (instaliranje Windows-a): 25.10.2017. 00:33 #640327

status: user
broj poruka: 1261
1. Prvo treba sa Rufus-om napraviti instalacioni USB Flash sa Windows 10 operativnim sistemom.

Što se tiče Rufus-a i njegovih podešavanja bitno je napomenuti da USB flash treba formatirati tako da bude GPT for EFI u FAT32 fajl sistemu (može i bez ovog ali je onda procedura dosta kompleksnija) jer u suprotnom win instalacija neće dozvoliti instaliranje na NVMe uređaj iako ga vidi.

2. Ugasiti komp i fizički poisključivati sve HDD/SSD/DVD uređaje sa matične ploče. Ostaviti samo NVMe SSD sa adapterom i USB Flash sa instalacijom Windows-a.

3. Ulaskom u BIOS postaviti USB Flash za First Boot Device i pokrenuti instalaciju Windows-a.

Iako se u BIOS-u ne vidi NVMe uređaj (što sam i napomenuo ranije) bez panike, pojaviće se na listi dostupnih Storage uređaja prilikom instalacije Windows-a i na njega će biti moguće instaliranje operativnog sistema, što neće biti slučaj ako USB Flash sa instalacijom OS-a nije odrađen kako treba. Ako se napravi instalacioni USB Flash sa default podešavanjima desiće se ovo:
https://goo.gl/KiqTVr

Ako se odradi procedura sa Rufus-om iz prvog koraka do ovoga neće doći jer se onda Windows instalira u UEFI modu i dozvoliće instaliranje na NVMe drajv bez ikakvog upozorenja. Nakon restarta BIOS će vršiti skeniranje PCIe linija u potrazi za UEFI Boot uređajem, što će pomenuti SSD postati tek nakon završene instalacije Win10-ke na njega. Ovo je korak koji sam najteže provalio jer nigde nije bio opisan a ispostavilo se da je ustvari ključan.

Evo kako će se nakon uspešne instalacije uređaj videti u BIOS-u:
https://goo.gl/rBBKDi
https://goo.gl/kMMNaS
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
srdoch Zaključak: 25.10.2017. 00:38 #640328

status: user
broj poruka: 1261
Kada se cela procedura završi sledi zadovoljstvo u vidu testiranja brzine novoinstaliranog SSD drajva i vilica do poda od neverice. Podizanje Windows-a će se obaviti za jednocifren broj sekundi što je samo po sebi činjenica vredna pomena. Brzine su takve da je kupovina NVMe uređaja apsolutno opravdana bez obzira u koju vrstu korisnika spadate. Čak se i kupovina dodatnog adaptera isplati za ovakve brzine. Toliko mala razlika u ceni a toliko velika razlika u brzini jednostavno vuku na kupovinu ovakvog SSD-a.

Evo i nekoliko fotki koje prikazuju SSD i izmerene performanse nakon završene instalacije:
https://goo.gl/GRhtKW
https://goo.gl/YG5ziK

U svakom slučaju vredelo je truda. Sledeća stavka u nekoj budućnosti će biti stavljanje NVMe SSD-ova u RAID0 ali to tek na nekoj novoj platformi. :)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

I na kraju nekoliko napomena:

Samsung-ovi NVMe SSD uređaji iz serije 950 poseduju OpRom tako da za njih nije neophodno da rade kao UEFI boot drive. U slučaju da koristite njih ovaj deo sa Rufus-om nije potreban jer se uređaji iz serije 950 pro/evo najnormalnije vide u BIOS-u kao Boot Device. Za sve ostale NVMe uređaje opisana procedura je neophodna kako bi boot uopšte bio moguć.

Još jedna stvar koju je dobro pomenuti je da starije matične ploče (iz serije 6) kojima PCIe magistrala radi po Gen2 standardu neće imati punu brzinu čitanja sa NVMe uređajima. Razlog je ograničenje PCIe x4 magistrale na 2GB/s ali i pored toga biće 4 puta brži od standardnog SSD-a. Primera radi moj 960 EVO ima deklarisane sekvencijalne brzine od 3200MB/s za čitanje i 1800MB/s za upis. To znači da će na Gen2 magistrali maksimalan upis biti moguć ali će maksimalno čitanje biti ograničeno na oko 2000MB/s.

Primetićete da sve vreme pominjem NVMe SSD uređaj a nigde ga ne nazivam M.2 SSD jer želim da izbegnem konfuziju. Primetio sam da mnogi ljudi ne prave razliku između M.2 uređaja pa je bitno napomenuti da za M.2 slot postoje obe vrste SSD uređaja, i po SATA3 standardu i po NVMe standardu. Logično svi SSD-ovi po SATA3 standardu iako su na M.2 slotu ne mogu da ostvare brzine veće od 600MB/s. Zato je NVMe (Non-Volatile Memory Express) jedina oznaka koja razlikuje ove dve vrste SSD-ova za M.2 slot. Takođe treba imati u vidu da M.2 slot nije na svim pločama vezan na PCIe x4 magistralu i samim tim nije spreman za brzine koje NVMe standard nudi ali to je već druga tema.

Naravno podrazumeva se da sve gore navedeno radite na sopstvenu odgovornost i da ne snosim krivicu za eventualno nastalu štetu. .)

Nadam se da sam barem nekom pomogao ili, ako ništa drugo, nekog novog motivisao da se upusti u opisanu akciju. Ukoliko ima nekih nejasnoća ili sugestija budite slobodni da pitate ovde ili da date neki komentar.

Pozdrav svima!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MegaTon Svaka čast za trud! 25.10.2017. 09:00 #640334

status: user
broj poruka: 200
Bravo, pozdravljam ovakve teme i bilo bi lepo, ma da znam da neće, da ovokonešto bude `sticky`! Još jednom, svaka čast za trud!


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
liman Svaka čast! 25.10.2017. 10:34 #640338

status: user
broj poruka: 808
Koska je bačena!
Turbofolk will die very soon...!


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MilosNBG ... 25.10.2017. 11:44 #640339

status: user
broj poruka: 1586
Najs, jako lep tutorijal, vrlo koristan. Svaka cast kolega :)

U meni se bore budala i genije. Plasim se da pametniji ne popusti!


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
filni Napokon nesto korisno 25.10.2017. 11:49 #640340

status: user
broj poruka: 1198
Sta reci osim bravo i hvala. Nekome ce ovo bas znaciti!!

ASROCK AB350 Pro4
Ryzen 1200
8GB G.SKILL 2400mhz DDR4
1x SSD Patriot Blast, 1x160GB Maxtor
ASUS EX-GTX 1050 2GB DDR5
Asus DVD/RW

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
miki069 Virus 25.10.2017. 14:35 #640342

status: user
broj poruka: 1234
Ja sam zapeo na koraku:

2. Skinuti i instalirati MMTool v4.50.

Odakle god da skidam MMTool v4.50, svi antivirusi blokiraju skidanje, jer vide neki virus.



:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Srdjanc ... 25.10.2017. 14:48 #640345

status: user
broj poruka: 3104


E vidis, ove stvari ja zelim da vidim na ovom sajtu, zbog ovakvog deljenja znanja ja dolazim.

PS. zapeo sam na prvom koraku, nemam NVMe SSD :(
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
srdoch Big TNX! 25.10.2017. 17:23 #640356

status: user
broj poruka: 1261
Pre svega hvala svima na podršci. Lepo je videti kad se ceni nečiji trud, nebitno čiji.
Na ovaj opis sam se odlučio jer sam dosta vremena i truda potrošio na celokupnu operaciju a potom i da bi sve ovo odradio i sklopio u celinu. Bilo bi šteta da sve nisam dokumentovao i sačuvao bar u formi ovog tutorijala. Prošlo je mesec dana od kad sam to radio i evo već se ne sećam nekih bitnih detalja tako da je dobro što sam još tad većinu toga zapisao. Verovatno da postoje neke sitnice koje su mi promakle ali ću se setiti ukoliko neko postavi pitanje vezano njih.

@miki069
Evo ti ga ovaj koji sam ja koristio. Nije mi ga prijavljivao kao virus.
https://goo.gl/hJXsEB

Sve u svemu išao sam sa idejom da tema može biti vrlo korisna jer može pomoći ljudima koji su nameravali da zadrže staru platformu a žele da kupe NVMe SSD.

Još jedna napomena, cela procedura radi i na X79 platformi za koju se potrebni NVMe moduli uzimaju sa X99 BIOS-a. Pošto je X79 platforma više nego jaka, čak i za današnje pojmove, vrlo lako može da joj se proširi upotrebna vrednost ubacivanjem NVMe SSD-a.

Tu sam za svaku asistenciju ako zatreba. Još jednom hvala svim kolegama i pozdrav!

- - - -
Intel i7 3770K @4.6GHz + HyperTX2 Custom, Gigabyte Z77X-UD5H, Kingston HXS 32GB DDR3 2400MHz, Gigabyte GTX1070 G1 Gaming, LG 25`` Ultrawide 2.5k, SiliconPower S60 2x120GB SSD RAID0, Samsung F3 2x500GB RAID0, Crucial BX100 250GB, Storage 7TB

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
operator re 25.10.2017. 18:14 #640361

status: user
broj poruka: 4225
Zahvaljujem se na trudu koji si uložio da objasniš proceduru.
Vrlo korisno.

Ako je neko nedovoljno stručan, ne bi trebalo da prodaje hw, nego pljeskavice.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vladarko Svaka čast za detaljno dokumentovanje celog projekta 25.10.2017. 18:17 #640362

status: user
broj poruka: 4228
Bili su mi zanimljivi ovi diskovi, ali su mi bili preskupi da bih se i sam uverio u tačnost tvrdnji o deklarisanoj brzini. Hvala!

Pre mesec dana sam u laptop ugradio Samsung 850 EVO. Kada poredim performance benchmark rezultate tvog i mog SSD-a teši me jedino to što ovako nešto ne mogu da stavim u laptop.

Pozdrav!

Vlada
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
djalex Svaka cast. 25.10.2017. 18:54 #640365

status: user
broj poruka: 61
Pozdravljam i pohvaljujem ovu temu odnosno tutorijal.
I ja volim da od starih ali proverenih i kvalitetnih komponenti i jos uvek drzecih platformi upgredujem neke nove koje fabricki bas ne podrzavaju najnovije standarde i na taj nacin da im dam novu mladost.
Svaka vast i samo napred.

Intel Xeon E5440@3,3GHz, Thermalright Venomous-X, Asus P5K Premium, Patriot Viper 4x2GB 1066MHz, Kingston SSD HyperX 3K/120G+WD Scorpio Black 750GB, MSI GTX 1070 Gaming X 8G, SeaSonic SS-760XP, Samsung 961BF, LG Blu-ray BH16NS40

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
srdoch Dopuna... 25.10.2017. 21:22 #640369

status: user
broj poruka: 1261
Hvala ovaj put i ostalim kolegama koji su se naknadno javili.

@vladarko
Bolje nisi mogao da staviš u laptop. Ja sam se na primer dvoumio da li da uzmem 850 EVO koji je provereno sjajan SSD ili da rizikujem i uzmem NVMe 960 EVO pa da pokušam da ga osposobim da radi na mojoj mašini. Odlučio sam se za rizičniju varijantu ali na kraju se isplatilo. Čak i da nisam uspeo prodao bih ga i uzeo 850 EVO ali ostao bi gorak ukus nakon neuspeha. :)

Evo još jedan screenshot sa izmerenim performansama u ATTO, AS SSD i Aida64 Benchmark-u:
https://goo.gl/f3SsaK

- - - -
Intel i7 3770K @4.6GHz + HyperTX2 Custom, Gigabyte Z77X-UD5H, Kingston HXS 32GB DDR3 2400MHz, Gigabyte GTX1070 G1 Gaming, LG 25`` Ultrawide 2.5k, SiliconPower S60 2x120GB SSD RAID0, Samsung F3 2x500GB RAID0, Crucial BX100 250GB, Storage 7TB

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
miki069 Nije virus 26.10.2017. 11:02 #640381

status: user
broj poruka: 1234
OK je MMTool skinut sa datog linka.
Hvala.


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MaliAbner Meni nije jasno cemu sve ovo cimanje... 27.10.2017. 10:29 #640402

status: user
broj poruka: 7761
Ono sto je meni odmah upalo u oci je to da ploca ima mSATA slot u koji se da ubaciti mSATA SSD i vozi misko... nisu preterano skupi a ima i pristojno brzih mSATA diskova...

Dalje mi nije bas najjasnije zasto i pored M.2 PCIe adaptera treba toliko peripetije...

Stvarno me interesuje za sta ces primeniti tu veliku brzinu NVMe diskova... ako je samo za dizanje sistema onako, to generalno i nije toliko bitno... neki ozbiljan rad pa sa pristojnom kolicinom RAM memorije ni tamo nije bitno... ja recimo radin na CAD programima i tu nema neke velike koristi od njih jedino sto se sam program i to samo prilikom provog podizanja brze ucitava, svako sledece pokretanje istog programa je skoro promptno i na obirnom HDD-u...

Ostaje neka video montaza i eventualno rad sa bazama podataka tu zaista vidim veliku ustedu u vremenu...

NO I PORED SVEGA IMAS `PALAC GORE` OD MENE ZA ENTUZIJAZAM !!!

Citat:
`Молимо паметне да престану са попуштањем, ситуација је постала неподношљива!`

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
srdoch Re: Meni nije jasno cemu sve ovo cimanje... 27.10.2017. 15:54 #640406

status: user
broj poruka: 1261
:: Ono sto je meni odmah upalo u oci je to da ploca ima mSATA slot u koji se da ubaciti mSATA SSD i vozi misko... nisu preterano skupi a ima i pristojno brzih mSATA diskova..
::

Što se tiče mSATA konektora u mom slučaju ima veoma malu upotrebnu vrednost. Prvi razlog je što je to u principu SATA bez kablova i brzine su mu ograničene na 600MB/s tako da nema nikakve razlike u odnosu na obične SATA SSD-ove. Eventualno može nekom da uštedi jedan SATA power konektor na napajanju plus data kabl ali to meni ne igra nikakvu ulogu. Pored toga, priključivanjem mSATA uređaja jedan SATA port na ploči postaje neupotrebljiv tako da ni tu nema neke prednosti. Dodatni problem je što je mSATA standard gotovo prevaziđen i retko gde je u upotrebi tako da takav uređaj naknadno (ukoliko se ukaže potreba) ne bih mogao nigde da prebacim dok običan SATA mogu bilo gde. Zato sam i napisao da sam planirao običan SATA SSD ukoliko ovo sa NVMe ne uspe.


:: Dalje mi nije bas najjasnije zasto i pored M.2 PCIe adaptera treba toliko peripetije..
::

Izgleda da nisi dobro pročitao sve pošto sam objasnio zašto se uređaji priključeni preko adaptera ne vide u BIOS-u. Zato je napisan deo oko instalacije Windows-a. Svejedno dobro je što si pitao ovo jer sam se setio jednog detalja koji nisam nigde pomenuo. Radi se o tome da M.2 PCIe adapter nema na sebi nikakvu aktivnu elektroniku niti kontroler. On samo služi kao fizička veza između M.2 slota i PCIe magistrale. Upravo iz tog razloga dozvoljava takve brzine ali isto tako BIOS ne može da ga vidi kao klasičan Boot uređaj i tu na scenu stupa UEFI. Uređaji koji poseduju sopstveni OpROM se vide u BIOS-u najnormalnije i za njih nije potrebno da budu UEFI boot. OpROM je kontroler koji se nalazi na samom SSD-u i služi da ga BIOS vidi kao Boot uređaj. Nažalost većina NVMe SSD-ova nema OpROM tako da je UEFI procedura neophodna. Ovaj deo sam samostalno provalio na osnovu znanja i iskustava koje sam stekao prilikom istraživanja i tokom celog postupka tako da sam smatrao da je važno dokumentovati ga i podeliti jer je veoma bitan.


:: Stvarno me interesuje za sta ces primeniti tu veliku brzinu NVMe diskova... ako je samo za dizanje sistema onako, to generalno i nije toliko bitno... neki ozbiljan rad pa sa pristojnom kolicinom RAM memorije ni tamo nije bitno... ja recimo radin na CAD programima i tu nema neke velike koristi od njih jedino sto se sam program i to samo prilikom provog podizanja brze ucitava, svako sledece pokretanje istog programa je skoro promptno i na obirnom HDD-u..
::
:: Ostaje neka video montaza i eventualno rad sa bazama podataka tu zaista vidim veliku ustedu u vremenu..
::

Ovo oko primene je totalno individualna stvar i nekome ne znači mnogo a nekome znači puno. Svako ima svoje razloge ali u to ne ulazim niti sam sa tom idejom pristupio celoj priči. Ja često vršim transfer između dva OS-a i mnogo mi prija kada se to obavi za par sekundi. Pored toga, gomila alata koje koristim (VS2017, MSSQL, Photoshop, Vegas...) primetno lepše finkcionišu.
Pravljenjem tutorijala nisam uopšte ulazio u razloge iz kojih nekom ovo može zatrebati. Cilj je bio na praktičnom primeru pokazati da je moguće namestiti NVMe disk i na starije platforme što nekome može biti veoma značajno. Konkretno nekog može da poštedi promene veoma dobre i skupe platforme što nije mala stvar. Na kraju možda i najbitnije, kad se pogleda cena NVMe uređaja neki debeo razlog za prelazak na njega ne mora ni da postoji. Dovoljno je što je višestruko brži od SATA i što je odziv celog računara bolji a nekome i to znači dosta. Tvoj stav bi mi bio jasan da je u pitanju 6x brži i pritom 6x skuplji uređaj, pa još i da važi onaj `kome ovo treba` fazon. To bi bilo potpuno opravdano, ali ovako je 6x brži a samo neznatno skuplji tako da se sam nameće kao dobra kupovina.


:: NO I PORED SVEGA IMAS `PALAC GORE` OD MENE ZA ENTUZIJAZAM !!
::

Hvala u svakom slučaju na komentaru i podršci. Uvek je korisno razmeniti stavove jer se izrodi nešto pozitivno. Ovaj put konkretno si me podsetio da opišem ulogu adaptera u celoj priči i hvala na tome.

Pozdrav i svako dobro!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
boketa979 moze li nvme ssd na stariji award bios 07.01.2018. 11:47 #642511

status: user
broj poruka: 4



ovako ja imam https://ark.intel.com/products/94917/Intel-SSD-600p-Series-128GB-M_2-80mm-PCIe-3_0-x4-3D1-TLC i plocu https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-880GA-UD3H-rev-31#ov koji je nacin da se takav prikaci da bude sistemski probao sam sa adapterom m2 to pcie i kacio ga na pcie x4 slot na toj ploci i bios ga ne vidi a ni sistem uopste treba mi naci da uopste proradi
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
boketa979 bios problem 23.01.2018. 17:49 #642936

status: user
broj poruka: 4



e ovako ja sam probao tvoj princip na asus h81m-r i uspeo sam samo da uradim modifikovani bios na usb fleshu i dalje on nije hteo da se fleshuje izbacivao mi je securiti verification failed onda sam probao sa uefi tool i preko njega ubacivao nvmeexpress 3 dxe fajl i sve to ima i na internetu i procedura a i video ali jednostavno sam ukapirao da na asus i na asrock plocama ne mozete fleshovati bios u ez flesh znaci mora da se radi sa afudos fleshingovanjem mada i to nije 100 posto pouzdano na asrock placama je nesto malo lakse dok na prokletom asusu je to maltene neizvodljivotako da vise nzm sta da radim ima li neko drugo resenje ili ce to morati sa programatorom
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Kutalion xD 23.01.2018. 21:56 #642939

status: user
broj poruka: 2480
Zamisli ploca ne dozvoljava malom Perici da ubaci modifikovani BIOS i skenja nesto?
Shokantno [foto][video]

5820k @ 4.5ghz | Custom loop 360/NB Eloop/D5 | Asus x99-S | EK Asus X99 Monoblock | AORUS 1080Ti | 4x4gb Avexir Core Red 3200mhz CL15 | Samsung 840 EVO 256gb | 5 TB WD server diskova | Seasonic 760w XP2 Platinum | Asus PB287Q/P2414h

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
boketa979 asus ploce 24.01.2018. 20:08 #642965

status: user
broj poruka: 4



ne razumem takve odgovore ako ne mozes pomoci nemoj odmoci problem je stvarno prisutan ne samo meni i drugi imaju taj isti problem ljudi su vec ubacivali mod biose iz razlicitih razloga neko zbog ubacivanja mikrokodova za odredjene procesore a dosta nas ne moze postaviti nvme ssd kao butabilan i to je sve nije veliki problem napraviti modifikovan bios vec je problem fleshovati ga na asus i asrock plocama i nema tu sta da se skenja to je neko vec uradio konacno i autor ovog posta ali na gigabite ploci
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
srdoch Re: moze li nvme ssd na stariji award bios 30.01.2018. 16:39 #643187

status: user
broj poruka: 1261
Pre svega pozdrav svima. Nije me dugo bilo ali sad sam se vratio u Srbiju pa taman da odgovorim na pitanja koja su se u međuvremenu pojavila.

Ako si pažljivo pročitao tutorijal video si da se cela procedura zasniva na Intel platformi i UEFI bios-u. Ti ovde nemaš ni jedno ni drugo tako da ti stvarno ne mogu pomoći. Pored toga taj SSD jedva da je brži od SATA3 uređaja tako da ne znam koliko je vredno cimati se uopšte. Opisana procedura ti može pomoći eventualno u snalaženju ali nisam siguran da li NVMe podrška sa novijih AMD ploča može na isti način da se prebaci na stariju ploču. Potraži to na netu.

::
:: ovako ja imam https://ark.intel.com/products/94917/Intel-SSD-600p-Series-128GB-M_2-80mm-PCIe-3_0-x4-3D1-TLC i plocu https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-880GA-UD3H-rev-31#ov koji je nacin da se takav prikaci da bude sistemski probao sam sa adapterom m2 to pcie i kacio ga na pcie x4 slot na toj ploci i bios ga ne vidi a ni sistem uopste treba mi naci da uopste proradi
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
srdoch Re: bios problem 30.01.2018. 16:58 #643188

status: user
broj poruka: 1261
Pošto si sve napisao bez tačke ili zareza, niti velikog slova na početku rečenice, jedva da sam te razumeo. Koliko sam skapirao imaš problema sa flešovanjem BIOS-a a ne sa ubacivanjem NVMe modula u njega. Taj deo već ne znam kako funkcioniše niti imam pri ruci neku Asus/AsRock ploču da isprobam. Ne vidim razlog zašto ne bi mogla ploča da se flešuje sa ugrađenim Flash alatom. Pre će biti da ti nešto pokarabasiš BIOS fajl ubacivanjem modula pa da je zato nekompatibilan i odbija da se flešuje. Drugo, vidim da je ta Asus ploča koju navodiš microATX i ne poseduje ni jedan x4 PCIe slot osim grafičkog x16. Možeš i u njega staviti NGFF M.2 adapter ali samo u slučaju da koristiš integrisanu grafiku.

::
:: e ovako ja sam probao tvoj princip na asus h81m-r i uspeo sam samo da uradim modifikovani bios na usb fleshu i dalje on nije hteo da se fleshuje izbacivao mi je securiti verification failed onda sam probao sa uefi tool i preko njega ubacivao nvmeexpress 3 dxe fajl i sve to ima i na internetu i procedura a i video ali jednostavno sam ukapirao da na asus i na asrock plocama ne mozete fleshovati bios u ez flesh znaci mora da se radi sa afudos fleshingovanjem mada i to nije 100 posto pouzdano na asrock placama je nesto malo lakse dok na prokletom asusu je to maltene neizvodljivotako da vise nzm sta da radim ima li neko drugo resenje ili ce to morati sa programatorom
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60273. Broj poslatih odgovora: 646091.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs