Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Internet
Pristup Internetu
Potreban kratak odgovor za žično povezivanje dva kućna WiFi rutera
STRANA 1 OD 2  
arogan Potreban kratak odgovor za žično povezivanje dva kućna WiFi rutera 24.11.2017. 21:15 T65442

status: user
broj poruka: 524
U uglu dnevne sobe mi je kablovski modem (Cisco) i bežučni WiFi ruter TP LINK, valjda 740N, koga mi je ustupio provajder. Sećam se pre dve godine da sam na tom ruteru ruteru išao na Quick Setup i da mi je sve odradio sam, samo sam odredio ime i pasvord WiFi-ja. Danas sam dobio na poklon neki sivo-zeleni WiFi ruter TP LNK, kažu star oko 3 godine (verovatno 8xx serije). Pošto ću tek ujutru biti kući, ukoliko možete dajte savet da li je moj predlog za povezivanje dobar ili nije, numerisaću tačke.
Pošto od `čvorišta` u dnevnoj sobi imam izvučen tvdi UTP kabl dužine oko 35 m sa dve nazidne RJ 45 utičnice na krajevima, radi žičnog povezivanje dečjeg računara u njihovoj sobi, mislio sam da taj kabl iskoritim za žično povezivanje dodatnog WiFi rutera (drugi ruter) sa postojećim u dnevnoj sobi (prvi ruter), kako bih preko drugog rutera pustio WiFi konekciju jer se deca žale da im je postojeći signal prvog rutera slab i često prekida (2 od 5 aktivnih crtica, prolazi kroz tri zida) u čega sam se i lično uverio, prekida Viber u dečjoj sobi, a u dnevnoj ne, a u dnevnoj je signal 5/5.
Dakle,
1. Spojim prvi i drugi ruter postojeećim dugačkim kablom of 35m (na utičnicama tog kabla su meki UTP kablovi dugački 1-2 m). Na prvom ruteru ne diram ništa, jer je kabl uboden na neki od 4 LAN porta.
2. Drugi kraj kabla spojim na WAN konektor drugog rutera,
3. Znam da mi je fabrička adresa prvog rutera 192.168.0.1, verovatno je tako i drugog jer je ista firma,
4. Pošto jedan ruter koristi LAN port u međusobnoj vezi, a drugi WAN, ne bi trebalo da dođe do kolizije IP adresa. Ili, možda grešim. Ako grešim, da drugom ruteru priđem preko Web-a i promenim mu IP adresu na 192.168.0.2, ili 192.168.1.1 ili 192.168.0.99 ?
5. Na drugom ruteru idem na Quick Setup. Pretpostaavljam da će mi prepoznati ppoE konekciju koju dobija od modema, a preko prvog rutera, zatim odaberem ime i pasvor za WiFi konekciju. Ako se neće desiti moja pretpostavka (najlakša situacije za mene), opišite mi eventualne komplikacije koje me učekuju da se pripremim za sutra.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
xenox Promeni x u adresi 24.11.2017. 22:04 #641267

status: user
broj poruka: 1389
192.168.x.1 da ne bude ista C klasa adresa. Mozes i 1 u 254 cisto da se razlikuju.
I tada nema problema sa koriscenjem WAN porta kao sto si opisao.

E sad moj bi ti predlog bio da na to drugom ruteru promenis adresu u 254 (192.168.0 - ostaje), ukines DHCP, Wireless postavis isti SSID i password kao i na prvom ruteru i vezes u LAN portove i prvi ruter i komp.

Telefoni bi sa ovim podesavanjem trebalo da prelaze na ruter sa jacim signalom bez prekida i promene dodeljene adrese (dodeljuje je prvi ruter).Ne moras da menjas nista na telefonima sto se WiFi i svi bi ti bili isti LAN ako imas neke servise servoanja fajlova, striminga...


Gigabyte Z77M-D3H, i5 3570k
3x8GB ddr3 1333, SanDisk SSD 64GB, Win XP
Frontier DIVA


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vladarko Nešto kao xenox, ali malo drukčije 24.11.2017. 23:24 #641269

status: user
broj poruka: 4228
Kao prvo (ali i poslednje), grešiš: to što je rutere proizvela ista firma ne znači da će im fabričke adrese biti iste. Ako je sve u redu (ako nije - resetuj ih) na poleđini TP-Link rutera trebalo bi da bude nalepnica sa fabrički podešenom IP adresom. Nekada je 192.168.0.1, nekada je 192.168.1.1.

Moj predlog je isti kao što je rekao xenox, osim što bih podesio drugačiji SSID, npr. `decija_soba` ili `arogan2`. Lozinka može (a ne mora) da ostane ista.

Eventualno bih fiksirao kanale na oba rutera na dva od ova tri: 1, 6, 11.

Pozdrav!

Vlada
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
arogan Re: xenox 25.11.2017. 00:03 #641273

status: user
broj poruka: 524
Deca su non-stop u dečijoj sobi, tako da ću drugom dati posebno ime sa SSID. Ja sam uvek u dnevnoj sobi i kačiću se na prvi..
Ovo sa IP adresama mi je jasno.
Samo me buni ` i vezes u LAN portove i prvi ruter i komp.`
Jasno mi je da vežem na LAN port drugog rutera računar u dečijoj sobi, a u gornjem redupod navodnicima, koliko sam shvatio, da na LAN port drugog rutera vežem dolazni kabl od prvog, a WAN port da mi ostane prazan? Ovo je opcija da ne koristim WAN port na drugom ruteru ?
U prvom pasusu si pomenuo da mogu da koristim WAN port.
Koliko sam shvatio, prvi i drugi pasus govore o dva totalno drugačija setovanja istog rutera (drugog), sa prvim dolazni kabl bodem u WAN port a drugim načinom u LAN port. Ako se opredelim za LAN port, da li mrežni adapteri na nekom od ova dva rutera imaju autosvič u smislu da ne moram da koristim ukršteni UTP kabl ?






:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vladarko @arogan 25.11.2017. 00:10 #641274

status: user
broj poruka: 4228
Zaboravi ukrštene kablove i mrežne adaptere.

Xenox ti je napisao da možeš i sa WAN portom (tvoj predlog), ali da je bolje sa LAN.

Pozdrav!

Vlada
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
arogan Re: vladarko 25.11.2017. 00:10 #641275

status: user
broj poruka: 524
Kad idemo u detalje (u vezi tvog prvog odgovora), na prvom ruteru, u padajućem meniju `Region`, nemam ni SRB ni YU. Po default-u mi je US. Čini mi se da trebam da stavim na Italy ili možda Croatia, ili to nema veze ?
Za `Channel` se, koliko se sećam najčešće bira 11, ako već nije Auto ? Da li na oba rutera da biram isti broj (npr. 11) ili to nema veze. Mislio sam da vidim dostupne mreže i čini mi se da mogu da dođem do informacije koji SSID koristi koji Chanell pa da odaberem najmanje korišćen, ili to takođe nije važno ?
Za Channel Width mi stoji Auto. Da li da ga fiksiram na 40 MHZ ?




:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vladarko Re: Re: vladarko 25.11.2017. 00:16 #641276

status: user
broj poruka: 4228
Ima veze: ostavi na USA. Ja sam forsirao Croatia, jer sam mislio da nam je slična regulativa po pitanju wifi signala, međutim negde sam pročitao da je tako signal slabiji. Nemoj me držati za reč, ali trebalo bi da je signal jači sa USA podešavanjima.

Ako će biti isti SSID (što ne preporučujem, a ti kako hoćeš) onda stavi da je isti kanal. Ako neće biti isti stavi na rutere par od ova tri kanala (1 i 6, 1 i 11, 6 i 11).

EDIT: Koliko sam do sada primetio, a moguće da negde grešim, ako je isti SSID i uređaj se veže za jedan ruter ili ap, čak iako je u blizini jačeg rutera neće se prebaciti na njega automatski, već moraš, npr, da isključiš, pa uključiš wifi. Zbog toga mislim da je bolje (možda manje komforno) imati različite SSID na ap ili ruterima na koje bi se uređaji priključivali kada primete da je signal jači.

Channel width ostavi na auto.

Pozdrav!

Vlada

:: Kad idemo u detalje (u vezi tvog prvog odgovora), na prvom ruteru, u padajućem meniju `Region`, nemam ni SRB ni YU. Po default-u mi je US. Čini mi se da trebam da stavim na Italy ili možda Croatia, ili to nema veze
:: Za `Channel` se, koliko se sećam najčešće bira 11, ako već nije Auto ? Da li na oba rutera da biram isti broj (npr. 11) ili to nema veze. Mislio sam da vidim dostupne mreže i čini mi se da mogu da dođem do informacije koji SSID koristi koji Chanell pa da odaberem najmanje korišćen, ili to takođe nije važno
:: Za Channel Width mi stoji Auto. D ali da ga fikssiran an 40 MHZ
::
::
::
::
::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
arogan Re: xenox 25.11.2017. 00:30 #641278

status: user
broj poruka: 524
Još jedna nejasnoća:
`E sad moj bi ti predlog bio da na to drugom ruteru promenis adresu u 254 (192.168.0 - ostaje), ukines DHCP`
Gde se na WAN ruteru TP LINK ukida DHCP ?
- u podešavanjima za Network/WAN postoji opcija Dinamic IP, da li tu da promenim na Static IP ?
- u podešavanjima za Network/LAN postoji samo dva polja, prvo za unos IP adrese a drug za Subnet mask, nema onih okruglih dugmadi pa da štrikliram DHCP na Enable odnosno Disable,
u podešavanjima za DHCP/DHCP Settings imam dva okrugla dugmeta za DHCP server i mogu da odaberem ili Enable ili Disabl. Ako ga tu Disable-jem onda će da prosleđuje DHCP zahteve klijenata na prci ruter gde je DHCP aktivan ?

Ili možda DHCP treba da ukinem na nekom drugom mestu ?


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
arogan Re: vladarko 25.11.2017. 00:35 #641281

status: user
broj poruka: 524
Definitivno ćeda imaju različite SSID-ove, jer deca su stalno u svojoj sobi a ja i supruga stalno u dnevnoj.
Ako prelazimo na par minuta u `tuđe` sobe tada ni ja ni deca ne koristimo telefon

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vladarko Re: Re: xenox 25.11.2017. 00:38 #641282

status: user
broj poruka: 4228
Izađi iz WAN sekcije, mislim da je to u posebnoj DHCP sekciji.

Napiši sad koji je to model rutera, rekao si da misliš neki 8xx.

Pozdrav!

Vlada

:: Još jedna nejasnoća
:: `E sad moj bi ti predlog bio da na to drugom ruteru promenis adresu u 254 (192.168.0 - ostaje), ukines DHCP
:: Gde se na WAN ruteru TP LINK ukida DHCP
:: - u podešavanjima za Network/WAN postoji opcija Dinamic IP, da li tu da promenim na Static IP
:: - u podešavanjima za Network/LAN postoji samo dva polja, prvo za unos IP adrese a drug za Subnet mask, nema onih okruglih dugmadi pa da štrikliram DHCP na Enable odnosno Disable
:: u podešavanjima za DHCP/DHCP Settings imam dva okrugla dugmeta za DHCP server i mogu da odaberem ili Enable ili Disabl. Ako ga tu Disable-jem onda će da prosleđuje DHCP zahteve klijenata na prci ruter gde je DHCP aktivan
::
:: Ili možda DHCP treba da ukinem na nekom drugom mestu
::
::
::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
arogan Re: vladarko 25.11.2017. 00:49 #641283

status: user
broj poruka: 524
Kući ne dolazim sutra kako sam mislio kada sam postavljao temu, zbog lepog vremana ostajem van grada do nedelje uveče.
Sećam se da je izgled drugog ruteera moderniji, od starog belog 740N. Kućište mu je sivo i ne tako kockasto, ali je oko 20-30% zeleno-plave boje (tamna kupus boja).
Verovatno je i njemu to u DHCP sekciji, sećam se da na 740N, kako sam već napomenuo ima opcija u sekciji DHCP/DHCP Settings pa Enable/Disable DHCP server. Ako mislimo na isto, lako ću to da uradim i na ovom drugom.

Eto, sada mi je sve jasno, javljam u ponedeljak šta sam uradio.

Hvala na pomoći i pozdrav

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
arogan Potpitanje za: xenox. vladarko 26.11.2017. 21:10 #641313

status: user
broj poruka: 524
Xenox je dao predlog da ukinem DHCP na drugom ruteru.
Ako je to onaj DHCP u DHCP meniju (sekciji), on mi je na prvom ruteru aktivan u DHCP settings-u i uredno mi izlistava povezane uređaje na DHCP Clients List (startuju od 192.168.0.100, po Default-u).

Sada, nije mi jasno da li da ukinem taj DHCP samo na drugom ruteru (i zbog čega) ili na oba (i zbog čega).
Verovatno ću drugi ruter da spojim na LAN port sa prvim ruterom, da mu dam IP adresu 192.168.2.1 (možda mi kablovski ima 192.168.1.1 pa za svaki slučaj). Ali, prepostavljam da to nema veze sa podešavanjem DHCP sekcije? Napominjem da će mi na drugom ruteru biti povezan žično dečiji računar čiji je mrežni adapter na DHCP-u (pomenuo sam da ću da iskoristim taj 35-metarski UTP kabl od prvog rutera u dnevnoj sobi do sadašnjeg računara u dečjoj sobi, na čijem mestu ću da stavim drugi ruter, a na jedan od LAN portova rutera ću da povežem dečiji raaunar. Ako drugi ruter nije na DHCP-u, da li mrežnom adapteru na dečijem računaru trebam da dam fiksnu adresu (na primer 192.168.2.11) i Gateway IP adresu drugog rutera (192.168.2.1) ?



:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
xenox Ako ces u LAN 26.11.2017. 21:50 #641315

status: user
broj poruka: 1389
samo na drugom (novom) ruteru ukidas DHCP da se ne pobiju :) Ako postoje dva DHCP na mrezi nije sigurno koji ce da dodeli adresu klijentu i eto belaja...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ovo da se dobro vidi podela izmedju varijanti - -

A ako ces na WAN, onda samo drugom ono X da ne bude kao na prvom (192.168.X.1) i ostavljas DHCP aktivan (To ti je ona tvoja prva varijanta).
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vladarko Re: Ako ces u LAN 27.11.2017. 08:54 #641320

status: user
broj poruka: 4228
Ovo ti je najkraći odgovor.

Pozdrav!

Vlada

:: samo na drugom (novom) ruteru ukidas DHCP da se ne pobiju :) Ako postoje dva DHCP na mrezi nije sigurno koji ce da dodeli adresu klijentu i eto belaja..
::
:: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ovo da se dobro vidi podela izmedju varijanti -
::
:: A ako ces na WAN, onda samo drugom ono X da ne bude kao na prvom (192.168.X.1) i ostavljas DHCP aktivan (To ti je ona tvoja prva varijanta)
::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Jamire Re: Potreban kratak odgovor za žično povezivanje dva kućna WiFi rutera 27.11.2017. 09:14 #641322

status: user
broj poruka: 1066
Ovako stoje stvari. Prvo na tu duzinu mora posebna veza da ide
https://sr.wikipedia.org/sr-el/TP_kablovi#/media/File:Utp_diy07_rj45.jpg
Kao drugu oba rutera moraju da budu u istom opsegu ili da 192.168.0.1 ili 192.168.1.1
jedna ces stavi 192.168.x.1 drugi 192.168.x2. Isljucices dhcp na drugom ruteru da dobija ip adresu od prvog i bocnuces kabla u lan ne u wan. radice 100%. Samo na tu duzinu kabla moras ovu vezu kao sa slike inace dzaba muka.
Inace za internet su ti potrebne samo 4 zice 1,2,3,5.

Cooler Master 212 EVO
Motherboard ASUS M5A99FX PRO R2.0
Kingston HyperX Blue 2x4 gb 1600
Sapphire Vapor-X R9 280X 3G D5
SSD OCZ Agility 3 60gb
1.5 WD+500gb WD
Chiftec CX-05B-B
Chiftec 850 Nitr

:: U uglu dnevne sobe mi je kablovski modem (Cisco) i bežučni WiFi ruter TP LINK, valjda 740N, koga mi je ustupio provajder. Sećam se pre dve godine da sam na tom ruteru ruteru išao na Quick Setup i da mi je sve odradio sam, samo sam odredio ime i pasvord WiFi-ja. Danas sam dobio na poklon neki sivo-zeleni WiFi ruter TP LNK, kažu star oko 3 godine (verovatno 8xx serije). Pošto ću tek ujutru biti kući, ukoliko možete dajte savet da li je moj predlog za povezivanje dobar ili nije, numerisaću tačke.
:: Pošto od `čvorišta` u dnevnoj sobi imam izvučen tvdi UTP kabl dužine oko 35 m sa dve nazidne RJ 45 utičnice na krajevima, radi žičnog povezivanje dečjeg računara u njihovoj sobi, mislio sam da taj kabl iskoritim za žično povezivanje dodatnog WiFi rutera (drugi ruter) sa postojećim u dnevnoj sobi (prvi ruter), kako bih preko drugog rutera pustio WiFi konekciju jer se deca žale da im je postojeći signal prvog rutera slab i često prekida (2 od 5 aktivnih crtica, prolazi kroz tri zida) u čega sam se i lično uverio, prekida Viber u dečjoj sobi, a u dnevnoj ne, a u dnevnoj je signal 5/5
:: Dakle
:: 1. Spojim prvi i drugi ruter postojeećim dugačkim kablom of 35m (na utičnicama tog kabla su meki UTP kablovi dugački 1-2 m). Na prvom ruteru ne diram ništa, jer je kabl uboden na neki od 4 LAN porta
:: 2. Drugi kraj kabla spojim na WAN konektor drugog rutera
:: 3. Znam da mi je fabrička adresa prvog rutera 192.168.0.1, verovatno je tako i drugog jer je ista firma
:: 4. Pošto jedan ruter koristi LAN port u međusobnoj vezi, a drugi WAN, ne bi trebalo da dođe do kolizije IP adresa. Ili, možda grešim. Ako grešim, da drugom ruteru priđem preko Web-a i promenim mu IP adresu na 192.168.0.2, ili 192.168.1.1 ili 192.168.0.99
:: 5. Na drugom ruteru idem na Quick Setup. Pretpostaavljam da će mi prepoznati ppoE konekciju koju dobija od modema, a preko prvog rutera, zatim odaberem ime i pasvor za WiFi konekciju. Ako se neće desiti moja pretpostavka (najlakša situacije za mene), opišite mi eventualne komplikacije koje me učekuju da se pripremim za sutra.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
xenox Malo bolje procitah onaj nastavak 27.11.2017. 09:28 #641324

status: user
broj poruka: 1389
Ako sve pravis jedan LAN (ne ides preko WAN porta), onda i drugi ruter mora da bude u istom adresnom opsegu ako hoces da ga vidis na mrezi. Principejlno je nebitan i moze da bude bilo koja IP osim IP adrese prvog rutera da na dodje do IP konflikta. Racunar i telefoni u decijoj sobi ce dobijati adrese preko DHCP od prvog rutera i ne moras nista peske da podesavas.


Gigabyte Z77M-D3H, i5 3570k
3x8GB ddr3 1333, SanDisk SSD 64GB, Win XP
Frontier DIVA


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vladarko @jamire 27.11.2017. 09:36 #641325

status: user
broj poruka: 4228
Ne treba nikakva posebna veza ili ukrštanje za kabl dužine do 100 m.

@svi: da, propustili smo najvažniju stvar, ovo što je jamire napisao: da se drugom ruteru dodeli fiksna ip adresa iz opsega prvog rutera. S obzirom da dhcp server kod TP-Link rutera obično dodeljuje uređajima adrese iz opsega većeg od 192.168.x.100, drugi ruter možeš da podesiš upravo kao što je jamire napisao.

Pozdrav!

Vlada

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Jamire Re: @jamire 27.11.2017. 09:37 #641326

status: user
broj poruka: 1066
Probaj pa ces videt da ne radi kako treba, Jedina veza koja radi... Sve ostalo mrka kapa. Nekad prodari nekad ne i na slabijim ruterima nece da radi.. Probja kao sto sam ti rekao....

AMD FX-8320, 4300 MHz (21.5 x 200)
Cooler Master 212 EVO
Motherboard ASUS M5A99FX PRO R2.0
Kingston HyperX Blue 2x4 gb 1600
Sapphire Vapor-X R9 280X 3G D5
SSD OCZ Agility 3 60gb
1.5 WD+500gb WD
Chiftec CX-05B-B
Chiftec 850 Nitr

:: Ne treba nikakva posebna veza ili ukrštanje za kabl dužine do 100 m
::
:: @svi: da, propustili smo najvažniju stvar, ovo što je jamire napisao: da se drugom ruteru dodeli fiksna ip adresa iz opsega prvog rutera. S obzirom da dhcp server kod TP-Link rutera obično dodeljuje uređajima adrese iz opsega većeg od 192.168.x.100, drugi ruter možeš da podesiš upravo kao što je jamire napisao
::
:: Pozdrav
::
:: Vlad
::
::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vladarko Re: Re: @jamire 27.11.2017. 10:03 #641329

status: user
broj poruka: 4228
Uh... pa... nemam sad 35 m mrežnog kabla, ali znam ko ima.

Ne vidim poentu sa linkom koji si postavio, molim te objasni.

Pozdrav!

Vlada

:: Probaj pa ces videt da ne radi kako treba, Jedina veza koja radi... Sve ostalo mrka kapa. Nekad prodari nekad ne i na slabijim ruterima nece da radi.. Probja kao sto sam ti rekao....
::
:: AMD FX-8320, 4300 MHz (21.5 x 200
:: Cooler Master 212 EV
:: Motherboard ASUS M5A99FX PRO R2.0
:: Kingston HyperX Blue 2x4 gb 160
:: Sapphire Vapor-X R9 280X 3G D5
:: SSD OCZ Agility 3 60gb
:: 1.5 WD+500gb W
:: Chiftec CX-05B-
:: Chiftec 850 Nit
::
:: :: Ne treba nikakva posebna veza ili ukrštanje za kabl dužine do 100 m
:: ::
:: :: @svi: da, propustili smo najvažniju stvar, ovo što je jamire napisao: da se drugom ruteru dodeli fiksna ip adresa iz opsega prvog rutera. S obzirom da dhcp server kod TP-Link rutera obično dodeljuje uređajima adrese iz opsega većeg od 192.168.x.100, drugi ruter možeš da podesiš upravo kao što je jamire napisao
:: ::
:: :: Pozdrav
:: ::
:: :: Vlad
:: ::
:: ::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
arogan Re: Jamire 27.11.2017. 10:36 #641333

status: user
broj poruka: 524
Mislim da je vladarko u pravu, ali da detaljno pojasnim:

- od čvorišta u dnevnoj sobi do računara u dečjoj sobi je tvrdi UTP kabl od 35 m i završava se sa nazidnim utičnicama RJ 45, sve je kategorija 5. Znam firme gde su tvrdi UTP kablovi dugački i 140 m, pa računari rade koji su povezani na svič habove bez prekida. Dakle 35 m nije problem za tvrdi UTP kabl,
- od nazidnih utičnica do prvog rutera i do dečjeg raunara idu meki UTP kablovi dužine 1 odnosno 2 metra. Ni jedan od njih nije ukršten, jer se LAN port na ruteru povezuje sa LAN karticom računara `običnim kablom). Ova dodatna 3 metra nisu nikakav problem za razdaljinu (to je već 38 metara), jer dečiji računar, koji je žično povezan za ovih nekoliko godina nikada nije prekidao a skidao sam na njemu mnogo drajvera i filmova.
- u prvim postovima ove teme sam postavio dodatno pitanje (imajući u vidu da se računar-računar ili svič hab-svič hab, odnosno ruter-ruter povezuju ukrštenim kablom, ali makar jedna strana mora da ima `auto svič` ua običan/ukršteni kabl), ako spojim dva rutera na LAN portove, da li da stavim jedan ukršten meki kabl. Odgovoreno mi je da ne treba (mislim da je bio vladarko), što znači da pretpostavlja da neki od ova dva rutera (ili oba) imaju autosvič, nema razloga da sumnjam, ali imaj jedan rezervni meki UTP kabl od 1 m.

Posle podne ću sve da instaliram, xenox je sada dao objašnjenje koje je potpuno jasno i logično.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
arogan Drugi ruter je ipak DLINK DI-624 27.11.2017. 17:44 #641345

status: user
broj poruka: 524
Izvinjavam se na pogrešnoj informaciji, nije TPLINK 8xx kao pto sam pretpostavio. Sada sam konačno stigao kući i video ga uživo.
Apdejtovaaću Formware pa javljam kaako sem ga povezao.

Pozdrav,


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vladarko Redosled: 27.11.2017. 18:23 #641348

status: user
broj poruka: 4228
Za D-Link:

1. Promeni LAN adresu na neku između 192.168.x.2 i 192.168.x.99
x je najverovatnije 0 ili 1, a zavisi kako je podešeno na TP Link ruteru

2. Podesi SSID kako ti odgovara. Na emulatoru koji vidim najbolja zaštita što možeš da podesiš je WPA-PSK.

3. Isključi DHCP server

4. Kabl iz zida poveži sa nekim lan (ne wan) portom na ovom ruteru.

Ako je sve u redu ti bi trebalo da imaš internet i na lan portovima i preko wifi konekcije, DL Link rutera.

Pozdrav!

Vlada
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
arogan Re: vladarko. Jamire. xenox PRORADILO !!! 27.11.2017. 18:46 #641349

status: user
broj poruka: 524
- apdejtovao sam firmware sa fabričkog sajta,
- bocnuo sam mali taster za Reset na samom kućištu,
- na laptopu sam žično povezao DLINK i konektovao se na 192.168.0.1.
- išao softverski na Factory reset,
- promenio LAN DLINK-A na 192.168.0.2
- konektovao se na 192.168.0.2
- podesio SSID i pasvord, dodelio Channel 11 (na prvom mi je 1)
- isključio DHCP,
- odneo DLINK u dečiju sobu
- iz računara sam ubo kabl u LAN1 (drugi kraj kabla je spojen sa TPLINK-om)
- stavio sam dodatni kratki meki UTP kabl koji ide od LAN4 (mogao sam bilo koji od 2-4, jer sam 1 stavio da je ulaz) do računara,
-Proradio računar iz prve, na speedtestu pokazuje 9,3/0,92 Mbps, pokušao nekoliko puta za 15 minuta, uvek slično,
- Proradio i laptop preko novog SSID-a (drugog ruter) iako sam u dnevnoj sobi i dele 3 zida, signal ima 4/5 crtica. Kad dođu deca sa aandroidima imaće 5/5 u svojoj sobi. Meni je sa 4/5 signalom na speedtest-u između 8,1 i 8,3 / 0,67 i 0,71 Mbpss, a toliko mi je otprilike i na WiFi prvog rutera kad se na njega nakačim, gde imam 5/5.

S tim u vezi, može se reći da sam uspešno instalirao drugi ruter.
Hvala svima na tehničkoj podršci.

Pozdrav,


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
xenox Lepo 27.11.2017. 22:32 #641354

status: user
broj poruka: 1389
Operacija uspela.

Sto se duzine kabla tice 100m je zbog samog ARP protokola (ne IP vec nizeg) a ne zbog jacine signala. Za minimalno random vreme koje kartice cekaju (posto je zavrsen prenos prethodne poruke - paketa) pre nego sto puste signal na kabl naelektrisanje predje tih 100m. Ako bi bila veca duzina i dve kartice imaju slicno vreme cekanja doslo bi do kolizije. Kod malog broja masina to i nije problem i moze i veca duzina da prodje dokle god signal ne oslabi (tj razlika potencijala u zicama u parici) da se ne moze vise koristiti. Imate jos i `late colision` koja je jos gora stvar od obicne `colision`.


Gigabyte Z77M-D3H, i5 3570k
3x8GB ddr3 1333, SanDisk SSD 64GB, Win XP
Frontier DIVA


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Jamire Re: Re: Re: @jamire 28.11.2017. 13:03 #641359

status: user
broj poruka: 1066
Pa rekao si da ti je duzina kabal 35m. Ovo ti je veza koja treba da bude da bi radilo sve kako treba sve drugacije radi na duzinama do 20m. Sve drucaije ne radi kako treba.


AMD FX-8320, 4300 MHz (21.5 x 200)
Cooler Master 212 EVO
Motherboard ASUS M5A99FX PRO R2.0
Kingston HyperX Blue 2x4 gb 1600
Sapphire Vapor-X R9 280X 3G D5
SSD OCZ Agility 3 60gb
1.5 WD+500gb WD
Chiftec CX-05B-B
Chiftec 850 Nitr

:: Uh... pa... nemam sad 35 m mrežnog kabla, ali znam ko ima.
::
:: Ne vidim poentu sa linkom koji si postavio, molim te objasni
::
:: Pozdrav
::
:: Vlad
::
:: :: Probaj pa ces videt da ne radi kako treba, Jedina veza koja radi... Sve ostalo mrka kapa. Nekad prodari nekad ne i na slabijim ruterima nece da radi.. Probja kao sto sam ti rekao....
:: ::
:: :: AMD FX-8320, 4300 MHz (21.5 x 200
:: :: Cooler Master 212 EV
:: :: Motherboard ASUS M5A99FX PRO R2.0
:: :: Kingston HyperX Blue 2x4 gb 160
:: :: Sapphire Vapor-X R9 280X 3G D5
:: :: SSD OCZ Agility 3 60gb
:: :: 1.5 WD+500gb W
:: :: Chiftec CX-05B-
:: :: Chiftec 850 Nit
:: ::
:: :: :: Ne treba nikakva posebna veza ili ukrštanje za kabl dužine do 100 m
:: :: ::
:: :: :: @svi: da, propustili smo najvažniju stvar, ovo što je jamire napisao: da se drugom ruteru dodeli fiksna ip adresa iz opsega prvog rutera. S obzirom da dhcp server kod TP-Link rutera obično dodeljuje uređajima adrese iz opsega većeg od 192.168.x.100, drugi ruter možeš da podesiš upravo kao što je jamire napisao
:: :: ::
:: :: :: Pozdrav
:: :: ::
:: :: :: Vlad
:: :: ::
:: :: ::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
markopvict pisao davno :) 28.11.2017. 13:50 #641362

status: user
broj poruka: 4515
Procesljaj ova dva posta, naci ces neko resenje.


http://www.umrezen.in.rs/networking/podesavanje-wifi-rutera-i-adsl-rutera-na-4-nacina/

http://www.umrezen.in.rs/networking/kako-prosiriti-wifi-mrezu/



:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60273. Broj poslatih odgovora: 646091.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs