Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Aplikacije
JPG vs TiFF ..
STRANA 1 OD 1
Guest JPG vs TiFF .. 05.01.2018. 02:51 T65554

status: user
broj poruka: 583
Zanima me koji format je bolji za izradu vizit karte >

Posto je karta manjih dimenzija mislim da ne ce biti neke primetne razlike ?

Hvala
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Krieger Vidi ovako 05.01.2018. 08:17 #642465

status: user
broj poruka: 312
Nije bas svejedno ...
https://www.ephotozine.com/article/jpeg-or-tiff-for-the-best-quality-prints-28996

I citat sa linka:

``If large printing and ultimate quality is not a prime requirement, JPEG files format will be more than adequate. Because TIFF files (when uncompressed) don’t lose quality, they are excellent when you are working on an image in post-production, prior to finally saving it on the JPEG format.``

Eto, sustinski za vizitku boljeg kvaliteta (mat ili kunstdruk) ja bih radije uzeo .tiff fotku. Za obicnu plastificiranu bi mi bilo svejedno koji je format slike i kompresija ali neka zadovoljava neke minimalne standarde u smislu da nije krzava slika i ono sto pise preko odnosno gledao bih rezoluciju same fotke koja bi trebala da bude bar 300 dpi. Bem li ga, davno sam se jebavao sa time, uostalom na kraju krajeva pitaj stampara sta mu bolje cuci i kako u globalu radi vizit karte.
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
pajsgudgud PDF 05.01.2018. 11:51 #642469

status: user
broj poruka: 3737
Pobogu pdf...kakav jpeg i tiff.

Vizitk akrtu složiš u kojem god programu, Corel, PS, ID, Ai i sačuvaš u kao pdf. Potom odneseš na štampu ili sam štampaš.


support normality

GA 990XA - UD3, AMD fx8320+ereboss, AMD entertainment 8GB r.a.m, Samsung evo 840 120gb, WD 500Gb, MSI 560Ti, Chieftec modular 750W.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic Re: JPG vs TiFF .. 05.01.2018. 12:16 #642470

status: user
broj poruka: 18940
Zavisi, recimo .PNG ima mogucnost transparentnosti necega na vizit karti (ako npr. treba crni logo da bude preko bele pozadine). TIFF je dobar stari format, koristi se za velike rezolucije zato sto nema kompresiju i zbog toga je dobar za obradu. Za obradu fotografije koristi se RAW. Za vizit kartu ja bih se opredelio za .PNG (ako je slikovita vizit karta).


:: Zanima me koji format je bolji za izradu vizit karte >
::
:: Posto je karta manjih dimenzija mislim da ne ce biti neke primetne razlike
::
:: Hval
::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
pajsgudgud Re: Re: JPG vs TiFF .. 05.01.2018. 13:15 #642472

status: user
broj poruka: 3737
NAravno sve je to jasno...kada praviš vizit kartu ili bilo šta drugo ti možeš da koristiš sve gore navedene formate plus još neke da dobiješ željeni izgled. Na kraju sve to sačuvaš kao pdf sa doređenim kolornim profilom (CMYK recimo) i štampaš. Barem se to tako danas radi. Dalje pdf fajl ide na separaciju boja gde se pretvara u TIFF fajlove (četiri 1-bitna fajla za svaku boju)
ukoliko ide na komercijalnu ofset štampu. Ukoliko ne, a verujem da ne jer je u pitanju vizit karta...ide na mašinu za digitalnu štampu gde proizvođači imaju svoj softver koji štampa direktno iz pdf fajla. Na kraju...pravilo je da kada složiš vizit karte ili bilo šta drugo na tabak eksportuješ u pdf da bi dobio što verniji prikaz boje na papiru. Kada bi svako štampao jpeg itd sa svojim verzijama PS-a ili čega već to bi bio opšti haos :).


support normality

GA 990XA - UD3, AMD fx8320+ereboss, AMD entertainment 8GB r.a.m, Samsung evo 840 120gb, WD 500Gb, MSI 560Ti, Chieftec modular 750W.

:: Zavisi, recimo .PNG ima mogucnost transparentnosti necega na vizit karti (ako npr. treba crni logo da bude preko bele pozadine). TIFF je dobar stari format, koristi se za velike rezolucije zato sto nema kompresiju i zbog toga je dobar za obradu. Za obradu fotografije koristi se RAW. Za vizit kartu ja bih se opredelio za .PNG (ako je slikovita vizit karta).
::
::
:: :: Zanima me koji format je bolji za izradu vizit karte >
:: ::
:: :: Posto je karta manjih dimenzija mislim da ne ce biti neke primetne razlike
:: ::
:: :: Hval
:: ::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tortojed Za taj format (print size), prakticno nebitno. 06.01.2018. 19:41 #642497

status: user
broj poruka: 10985
A i u .jpg-u imas mogucnost definisanja color profila (default sRGB, Adobe RGB 1998 itd.) pomocu fotoshopa i drugih ozbiljnih programa za fotke. Svaki posteni stampar ce to reprodukovati kako treba. Naravno, stono rekose kolege, najsigurnije resenje je da (jednom kad si siguran da sve izgleda kako si hteo) prebacis ceo ``dokument`` u .pdf i takvog ga predas stampariji.
Napomena: u Photoshop-u (ili slicnom programu), podesi da broj tacaka po inchu u doticnoj fotki bude 300 (300 dpi), ukoliko stampar ne insistira na nekoj drugoj vrednosti (konsultuj ga).



:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60273. Broj poslatih odgovora: 646078.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs