Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Aplikacije
Koliki je uticaj defragmentacije na danasnji HDDove?
STRANA 1 OD 1
Srdjanc Koliki je uticaj defragmentacije na danasnji HDDove? 06.07.2018. 09:10 T66024

status: user
broj poruka: 3104

Sa obzirom da mi je primarni disk ustvari SSD, a igre drzim na HDDu, ja sam defragmentaciju uradio cisto da bi mi loading od igre bio brzi, ali nisam primetio nikakav efekat. Te me interesuje da li ima potrebe raditi na danasnjim masinama?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
srdoch Re: Koliki je uticaj defragmentacije na danasnji HDDove? 06.07.2018. 11:13 #647526

status: user
broj poruka: 1261
Teško da ćeš i primetiti neki efekat jer ako ti je taj HDD samo za igre. One su prilikom instalacije upisivane redom na prazan prostor a nisu nigde pomerane tako da nije ni došlo do fragmentacije, bar ne neke veće. E sad ako si milion igara brisao i instalirao nove, i još ako pored igara rovariš po tom hardu iz drugih razloga onda totalno ima smisla defragmentovati ga. Uradiš proveru pa vidiš koji je nivo fragmentacije. Nema to nikakve veze sa današnjim ili nekim starim hardovima. Suština je ista, ako je heavy fragmented radiš defragmentaciju a ako nije onda i ne moraš. Mada ništa te ne košta da ga povremeno prečešljaš. Razlog zašto si krenuoo u defragmentaciju totalno ima smisla ali koliko će efekat biti vidljiv zavisi konkretno od fajlova same igre i da li su bili fragmentovani i koliko, a to ne možeš znati precizno. U svakom slučaju zaključak je da slobodno odradiš defrag bilo vidljivih rezultata ili ne.

Intel i7 3770K @4.6GHz + HyperTX2 Custom, Gigabyte Z77X-UD5H, Kingston HXS 32GB DDR3 2400MHz, Gigabyte GTX1070 G1 Gaming, LG 25 Ultrawide 2.5k, Samsung NVMe SSD 960 EVO 250GB (Win10), Crucial BX100 250GB (Win7), Storage 7TB

::
:: Sa obzirom da mi je primarni disk ustvari SSD, a igre drzim na HDDu, ja sam defragmentaciju uradio cisto da bi mi loading od igre bio brzi, ali nisam primetio nikakav efekat. Te me interesuje da li ima potrebe raditi na danasnjim masinama?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
neXus2000 .... 06.07.2018. 11:56 #647528

status: user
broj poruka: 3346

Sto rece srdoch, defrag se radi samo ako je dosta fragmented data. Tipa 25% pa na dalje. Tu kreces da radis vec defrag. I za to ti najbolje prikazuju neki `kupljeni` programi, npr. Auslogic-ov program. Za defrag ne mogu da kazem da radi najbolje o drugih, jer su tu blizu, zbog algoritama, ali vrlo dobro radi svoj posao u odnosu na default Win program. I naravno u zavisnosti sta zelis, free space, by access, by ovo ili ono.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic Re: Koliki je uticaj defragmentacije na danasnji HDDove? 06.07.2018. 14:06 #647536

status: user
broj poruka: 18940
Sto da ne, ako ima puno fragmenata, ja koristim Defraggler od Piriform-a, on mi je najbrzi.
Ali, nema puno vajde od toga, mislim ima, lepse dise, brzi mu je access time, ali vise znaci da li ti je hard na 7200rpm i sa sto vise cache memorije.

::
:: Sa obzirom da mi je primarni disk ustvari SSD, a igre drzim na HDDu, ja sam defragmentaciju uradio cisto da bi mi loading od igre bio brzi, ali nisam primetio nikakav efekat. Te me interesuje da li ima potrebe raditi na danasnjim masinama?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Magla svuda, magla oko nas 06.07.2018. 15:07 #647539

status: user
broj poruka: 6643
Kod diskova na 7200 i, 54oo sa sadašnjim velikim kapacitetima. NEMA nikakvog merljivog uticaja. Mnogo važnije je da li je disk zašao u crvenu zonu popunjenosti. Defragmentacija pravi više štete nego koristi a poznati programi za defragmentaciju su u stvari fake scare bloatware sličan čuvenim malware antivirusima koji plaše i ucenjuju neoprezne kliktaše po internet bespućima. Vremena kada je defragmentacija imala efekta, daleko su, daleko iza nas. Upravo najveći napredak koji je doneo SSD nije po meni brzina, već što smo se napokon ratosiljali bar jednog moronskog saveta tipa: 10 načina da ubrzate svoj računar... uključujte defragmentaciju svakih 5 minuta, po 2 sata.... a i ovo sa antivirusima je nekako iščezlo, više nas ne plaće mahnito sa virusima, da bi koristili razne morontone koji uspore računar 30%, skeniraju 3 - 5 sati i obrišu samo crack-ove i cookčiće RT kanala.
Efekat defragmentacije je psihički. Radi se o blažoj ili težoj maniji urednosti i upravo stoga su najpoznatiji i najvoljeniji programi oni koji imaju najšarenije i najzlokobnije grafičko sučelje kojim prikazuju kako je sve i svašta gadno sjebano i razjebano po disku, a onda eto, sve uredno spremljeno, stavljene mašnice, prsnut parfem, lupnuto po guzi u odlasku i poravnato i postrojeno pod konac. Mislim, da se ne pravim pametan, došao sam do ovoga blejeći u jedan takav i diveći mu se do imbecilnosti. Defragmentacija je funkcija koju će to odraditi windows i potrebna je retko. Totalno i totalno zapušteni disk ili particije mogu videti neku privremenu vajdu, ali, avaj`, windows će, znajući za vic iz bioskopa, nastaviti da `šara` malo ovde, malo onde, a dokonjaci da se bore protiv vetrenjača i sile ga da snima `po redu` umesto tamo gde mu je najbrže.



Budale računaju na sreću.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MegaTon Test iz 2014... 06.07.2018. 18:01 #647551

status: user
broj poruka: 200
... ali jos uvek moze da bude interesantan. Zakljucke izvuci sam...

http://tinyurl.com/ydy6ktmo
...

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Srdjanc ... 06.07.2018. 21:12 #647557

status: user
broj poruka: 3104

Tako sam i mislio. I posto meni nikad ne prelazi 20% fragmentacije znaci nema poente.
Hvala svima.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
count Re: Magla svuda, magla oko nas 08.07.2018. 09:07 #647600

status: user
broj poruka: 1327
Samo još da dodam da se ne radi o sadašnjim, jučerašnjim ili sutrašnjim hard diskovima nego o opertivnim sistemima i upotrebi diska. Svi windows-i od početka 7mice prouzrokuju vrlo malo fragmentiranja a i to automatski defrag smanjuje. Najviše problema je sa prepunim diskovima koje se šetaju od sistema do sistema. Čak i na XP-u, samo preko 15 -20% je moglo da se primeti u radu.
U nekim slučajevima nešto (na izgled) fragmentiranja je dobro. Data base i Office programi namerno ostavljaju prazne blokove i sektore za ekspanziju fajlova bez preskakanja zauzetih sektora. Izgleda loše kada se pogleda mapa sektora u nekom od grafičkih defrag programa a u stvari pomaže performansama.


:: Kod diskova na 7200 i, 54oo sa sadašnjim velikim kapacitetima. NEMA nikakvog merljivog uticaja. Mnogo važnije je da li je disk zašao u crvenu zonu popunjenosti. Defragmentacija pravi više štete nego koristi a poznati programi za defragmentaciju su u stvari fake scare bloatware sličan čuvenim malware antivirusima koji plaše i ucenjuju neoprezne kliktaše po internet bespućima. Vremena kada je defragmentacija imala efekta, daleko su, daleko iza nas. Upravo najveći napredak koji je doneo SSD nije po meni brzina, već što smo se napokon ratosiljali bar jednog moronskog saveta tipa: 10 načina da ubrzate svoj računar... uključujte defragmentaciju svakih 5 minuta, po 2 sata.... a i ovo sa antivirusima je nekako iščezlo, više nas ne plaće mahnito sa virusima, da bi koristili razne morontone koji uspore računar 30%, skeniraju 3 - 5 sati i obrišu samo crack-ove i cookčiće RT kanala
:: Efekat defragmentacije je psihički. Radi se o blažoj ili težoj maniji urednosti i upravo stoga su najpoznatiji i najvoljeniji programi oni koji imaju najšarenije i najzlokobnije grafičko sučelje kojim prikazuju kako je sve i svašta gadno sjebano i razjebano po disku, a onda eto, sve uredno spremljeno, stavljene mašnice, prsnut parfem, lupnuto po guzi u odlasku i poravnato i postrojeno pod konac. Mislim, da se ne pravim pametan, došao sam do ovoga blejeći u jedan takav i diveći mu se do imbecilnosti. Defragmentacija je funkcija koju će to odraditi windows i potrebna je retko. Totalno i totalno zapušteni disk ili particije mogu videti neku privremenu vajdu, ali, avaj`, windows će, znajući za vic iz bioskopa, nastaviti da `šara` malo ovde, malo onde, a dokonjaci da se bore protiv vetrenjača i sile ga da snima `po redu` umesto tamo gde mu je najbrže
::
::
::
:: Budale računaju na sreću.
::
::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko re.count 08.07.2018. 13:16 #647612

status: user
broj poruka: 6643
Ma, e, to je i poenta, namerno su napravljeni da snimaju BAŠ na takav način, da ostavljaju praznog i ispred i iza. To je problem kada se spadne na 20% i manje praznog prostora.
Ali, avaj, jurenje vetrenjača, kao i sa cleanerima koji brišu temporary fajlove terajući windows i programe da ih besomučno ponovo prave, zato jer im trebaju...
Defragment je otišao na istu policu kao i floppy disk drive, CD, mehanički hdd, dvd, blue-ray, zip-drive i štatijaznam. Sve u svoje vreme.

Budale računaju na sreću.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60273. Broj poslatih odgovora: 646091.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs