Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Konfiguracije
PDA i SmartPhone
Test GPS-a
STRANA 1 OD 1
millanche Test GPS-a 15.02.2019. 21:05 T66648

status: user
broj poruka: 312
Igram se sa jednom navigacijom, pa me čisto zanima iz hobija da probam da je popravim... Imate na linku ispod fotografiju otvorene navigacije. Simptomi - stavi se navigacija na punjač, ne svetli da se dopunjuje i ne uključuje se. Multimerom kad izmerim na bateriji + i -, ne daje nikakve vrednosti (broj 1), a na broju 2, kada se meri napon na miniUSB konektoru, daje 5V. Da li to znači da se navigacija puni, ali zbog baterije ne dopunjuje i ne uključuje ili je stvar kompleksnija...? P.S. Totalni sam amater u ovom polju, ali sam se nešto zainteresovao da je popravim. Ako može neka motivacijska smernica? :)

https://imgur.com/a/CTN06VT
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
millanche re: 15.02.2019. 21:53 #654099

status: user
broj poruka: 312
Imam još neku bateriju iz neke druge navigacije koja pokazuje iste vrednosti, jednosmerna struja, podešeno na napon. Ispod slika:

https://imgur.com/a/E4WS2wg


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gilopile ... 15.02.2019. 22:58 #654102

status: user
broj poruka: 9460
Ne moze da krene punjenje kad je baterija ispod 3V.
Dopuni je sa nekim spoljnim napajanjem i onda zalemi nazad i puni preku mini USB.
Mozes iskoristiti punjac 5V. Skini batt i spoji + na + i minus na minus jedno 20 sekundi i onda izmeri unimerom. Ako se podigao napon na bateriji iznad 3V, zalemi je nazad i puni uobicajeno.
Crvena je +, crna -.

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tortojed Najsigurnije ti je da na tacke 16.02.2019. 04:32 #654107

status: user
broj poruka: 10985
u kojima bi trebalo da bude spojena baterija (a koju ces odvojiti), potrebni napon (3.7 do 4.2 VDC) dovedes sa nekog regulisanog napajanja (``laboratorijskog napajanja`` sa promenljivim naponom) ako ga imas ili mozes da pozajmis, ili da kupis bilo koju bateriju koja ima odgovarajuci napon (recimo, one ``trostruke`` pakove za fiksne telefone) pa da probas.

*ovo, ili tome slicno - ne bi trebalo da smeta to sto nema trecu zicu i sto je nikl-hidrid a ne litijum-jon, barem za probu:
https://is.gd/2pnzkR
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gilopile ... 16.02.2019. 05:33 #654108

status: user
broj poruka: 9460
Torto, ma covek sigurno ima lab napajanje negde kuci :D
Ma nista joj nece faliti ako se dopunjuje sa 5V do nekih 2A na kratko. Nece da je puni ceo dan sa tim da bi crkla. Samo da joj vrati malo zivota da dopuni na oko 3V i elektronika u GPS-u ce je prepoznati i pustiti svoje punjenje.
Mora da ima 3. zicu, u protivnom nece da pali u 99% slucajeva. jer kontrol plocica ne moze da salje info o zagrejanosti, koliko je dopunjena i sl.
Najlakse je da je skine za svaki slucaj i da je jednostavno dopuni. Moze i sa ispravljacem i od 12V, nista joj se nece desiti na za 20 sekundi. Zutu ne spaja nikako, samo crvena i crna za dopunjavanje.

Ovde je problem sto je verovatno, ili losa baterija ili je predugo stajala i nije se dopunjivala, jer GPS vuce nesto jako malo struje i kada ne radi. 3.3V uvek mora da je prisutno u glavnom cipu za paljenje.

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tortojed A zasto ne bi imao jednostavno, jeftino... 16.02.2019. 12:36 #654121

status: user
broj poruka: 10985
i veoma popularno napajance od 0 - 30V DC, 3 - 5A. Ja znam za velik broj takvih slucajeva (i ne radi se uvek o ljudima koji se nesto narochito interesuju za elektroniku). Nedavno sam, ovde, u mom komshiluku sredjivao neki PC. Primetio sam da chovek ima podosta alata u radnoj sobi, i, izmedju ostaloga neku kutijetinu (metalna, Iskrina) sa buksnama, preklopnicima i sa dva merna instrumenta (``skale``) na sebi (ochigledno ampermetar i voltmetar). Pitao sam choveka shta mu je to, kaze - punjach akumulatora koji je ujedno i regulisani izvor napona (do 12VDC). Kupio na pijaci. Koristio ga retko, uglavnom kada mu je bilo potrebno dopunjavanje automobilskog akumulatora.

I? Shta ti tu vidish kao problem? Ili si u medjuvremenu `preuchio`, pa si postao prepametan (a do malopre si bio samo pametan)? A mozda i nema pomenuti uredjaj u kucci, mozda je IZA KUCCE, tamo negde izmedju shtale i bunara?

A na fotografiji nisi primetio da nash kolega ima digitalni merni instrument za merenja u elektrici/elektronici? Da ti mozda i to ne smeta? Da kolega vrati to u radnju (shta cce to njemu?)?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
sad tek vidim da, ne samo shto si se oprepametio nego si otishao malo dalje od pameti - 12 volti na 20 sekundi i ``uredjaju nishta necce biti`` (necce, ne, samo shto postoje shanse da ga ubije kao zeca - ``e, sad je stvarno gotov`...Ko to tamo peva). Barem da si mu napomenuo da u tom slucaju u red sa jednim kablom stavi neki jachi otpornik od 500 Ω/ 1kΩ, pa josh i hajde-de, za potrebe eksperimentisanja... Ali, kad se ta lekcija predavala, imao si ovchje boginje...

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gilopile .. 16.02.2019. 15:08 #654125

status: user
broj poruka: 9460
Covek je napisao da je totalni amater u tom polju, pa na osnovu toga sam napisao da je gotovo pa nemoguce da ima neko lab napajanje. Obicno se ima lemilica i unimer kada se krene da prcka.

Da je iole iskusan, ne bi ni postavio ovo pitanje, jer je to, kako da kazem, vrlo dobro poznat problem.

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60273. Broj poslatih odgovora: 646074.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs