Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : PC Berza
Vesti, testovi, uputstva i noviteti na IT sceni
Zen3 ce podrzavati 1C - 4T ?
STRANA 1 OD 1
obradmi Zen3 ce podrzavati 1C - 4T ? 24.07.2019. 23:12 T66991

status: user
broj poruka: 7694
Postoje neke glasine po net-u u vezi Zen 3 Ryzen 4000 arhikteture koja treba da izadje
u 2020 ,da li je to tacno pokazace buducnost:

-AMD ce preci na 7nm + proces ,koji nece biti mali upgrade kao sto je bio 14 nm + sa Ryzen 2000 ,trebalo bi da ima bolje perfomanse po watu.Ovo i nije nemoguce.

-Zen 3 ce podrzavati DDR5 ,pojavice se prvi primerci memorije krajem godine ,ali komentar je da je sa generacijom Zen 3 to manje je verovatno.Sto znaci AM4 i dalje ostaje.

-Zen3 ce podrzavati PCIe 5 ,ovo je sa liste necijih zelja ,s obzirom da vecina
uredjaja ne moze da zasiti ni PCIe 3 ,a tek je izasao PCIe 4.

-Zen3 ce imati poboljsanu SMT podrsku to jest SMT 4 way ,jedno jezgro 4 thread umesto 2.
navodno ce Zen 3 imati ovo kao opciju ,teoretski ovo je moguce ,pitanje je
da li je prakticno i da li ce doneti ubrzanje u perfomansama .


Ono gde se AMD SMT 2 way pokazao kao dobar t.j ima prednost u odnosu na Intel je svakako 7 zip dekompresija ,Cinebench i jos gomila programa za render i encode.

https://www.techquila.co.in/amd-ryzen-4000/

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
miccosmo pa master plan je otprilike ovakav 26.07.2019. 04:49 #657970

status: user
broj poruka: 83
Trenutno se najbolji silikon na 7nm za Zen 2 stavlja u Rome, ono sto je skart stane u Ryzen 3000 (iz tog razloga i ne moze da postigne all core boost). 2020te stize Milan na 7+ proceru a za Ryzen 4000 ostaje kompletna node na 7nm - dakle i najvalitetniji silikon. Tako ce da postignu vece klokove, a smanjice se cena 7nm vafera i ostace na ddr4. Napravili plan, obradili teren pa sad zanju, gledano ekonomski (Najbolji silikon prodaju skupo u segmentu servera, ono sto preostane sa solidnom cenom daju u deskotp segmentu, kad predju na bolji proces opet najbolji silikon za servere a sav preostali silikon iz prethodne generacije pp za desktop po snizenoj ceni).
Sto se tice brzina AMD vs Intel posredi je i razlika u arhitekturi, kao dva radnika od kojih jedan nosi veci teret te radi nesto sporije a drugi manji ali radi brze. Zavisno od tereta nekad je u jedinici vremena brzi prvi a nekad drugi...stim sto prvih ima vise i placas ih skupa nesto manje :) a opet za neke poslove ti ne treba brojnija radna snaga vec da ti brze odrade :)
miccosmo

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
IvanNo1 Hmm 26.07.2019. 11:19 #657976

status: user
broj poruka: 449
1 core - many threads ima jako smisla na serverima koji opslužuju tonu korisničkih procesa i kod kojih generalno što možeš da držiš više `živućih` threadova i što ređe radiš context switch, to bolje.

Na desktopu sam prilično skeptičan. Tu obično imamo jedan zaista intenzivan zadatak i stvaranje dodatnog threada nam pre svega pomaže tako što ako jedan thread trenutno koristi resurs A (koji se nalazi u jezgru u kome je nit), dok je resurs B neiskorišćen, moguće je ispaliti naredbu druge niti kojoj je B potreban. Dobici tradicionalno ne prelaze ~30%, mada sa Ryzenom 3000 ima par spektakularnih rezultata koji se približavaju 50%, i očekivanje je da povećanje `stepena SMT-a` donosi sve manji i manji dobitak.

Doduše, moguće je ubaciti još gomilu dodatnih resursa (npr ALU jedinica) u jezgro i tako podići performanse, no ovo je skupo. Doduše, možda to i jeste korak napred - odmak od klasične ideje jezgara ka jednoj velikoj gomili registara, ALU jedinica i propratnog hardvera koji ispaljuju instrukcije ka slobodnima izvršnim jedinicama.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
obradmi Izgleda ce to biti samo za servere 27.07.2019. 09:13 #657984

status: user
broj poruka: 7694

Tako nesto vec imaju IBM serveri ,za desktop to ce biti smanjeno na 2-3 way SMT.
Ta arhiktetura predvidja povecanje kesa prvog nivoa kako bi se povecala efikasnost
4 threada istovremeno na jednom fizickom CPU jezgru ,eventualno za desktop
ce biti 1 fizicko jezgro 3 threada 1C/3T .Radi se o tome da menjaju kes arhikteturu
da bi povecali efikasnost SMT .

https://ktelegram.com/architecture-amd-zen-3-will-offer-up-to-four-threads-per-core/17109/
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
miccosmo @ hmm 29.07.2019. 22:41 #658024

status: user
broj poruka: 83
Tako nekako, pogotovu sto moraju da nekako razdvoje ryzen od threadripper-a odnosno epyc-a. Ciplet im omogucava da umesto da guraju jezga mogu da ubace akceleratore (video enkodere, machine learning...composite rendering) odnosno da razvijaju heterogenu arhitekturu. To se moze i naslutiti iz medijskih kampanja i intervijua gde ryzen vezuju za gaming a treadripper za radne stanice. Cak mogu i recimo treadripper linju da segmentuju pa da izbace recimo seriju koja je specijalizovana za gore spomenuti machine learning, seriju za video encoding i tako dalje. A i modularni pristup sa cipletima im omogucava jeftiniju proizvodnju isith.
miccosmo

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60264. Broj poslatih odgovora: 645987.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs