Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : PC Berza
Predlozi, kritike, komentari, ...
Auto zastita
STRANA 1 OD 1
MACHINE Auto zastita 06.11.2020. 22:05 T67829

status: user
broj poruka: 5696
Sta predlazete od mehanickih/elektronskih zastita koje su efikasne u odvracanju lopova a da se njihovom ugradnjom ne ponistava garancija vozila. Sta je bolje, sigurnije i cija je ugradnja na fabricki viosokom nivou, posto ne bih da neko krajcuje, prespaja zice i izoluje nekom krs izolir trakom:

1. Zeder (valjkasti kljuc/cilindar) ili Sapa System (Klin-Igla, Mul-T-Lock brava) ili pak nesto trece. Da li neki od ovih sistema zahteva neke obrade vratila volana (na strugu) ili prespajanje elektrike, ili samo busenje rupe na plastici poklopca ispod volana?

2. Izmena OBD prikljucka uz novi adapter. Ima li preporuke ko to radi kvalitetno, uz garanciju. Mogu i sam ali ne bih da petljam ako ne moram.

3. Zastitni sraf za felnu. Znam za TopLock domaci, ali ne znam ima li nesto bolje od toga?


Hvala puno na savetima

`Budućnost pripada onima koji su u vreme velikih promena spremni učiti, a oni koji misle da više nemaju šta da nauče, ostaće zatečeni u svetu koji više ne postoji` - Eric Hoffer
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
perrakojot Re: Auto zastita 06.11.2020. 23:00 #665891

status: user
broj poruka: 985
apsolutno nista... veruj mi na rec 3 000 000%,ako je neko namerio da ti mazne auto,ne postoji niko i nista sto ce da ga zaustavi u toj nameri,ako je osoba profesionalac sa uigranom ekipom!!!!


:: Sta predlazete od mehanickih/elektronskih zastita koje su efikasne u odvracanju lopova a da se njihovom ugradnjom ne ponistava garancija vozila. Sta je bolje, sigurnije i cija je ugradnja na fabricki viosokom nivou, posto ne bih da neko krajcuje, prespaja zice i izoluje nekom krs izolir trakom
::
:: 1. Zeder (valjkasti kljuc/cilindar) ili Sapa System (Klin-Igla, Mul-T-Lock brava) ili pak nesto trece. Da li neki od ovih sistema zahteva neke obrade vratila volana (na strugu) ili prespajanje elektrike, ili samo busenje rupe na plastici poklopca ispod volana?
::
:: 2. Izmena OBD prikljucka uz novi adapter. Ima li preporuke ko to radi kvalitetno, uz garanciju. Mogu i sam ali ne bih da petljam ako ne moram
::
:: 3. Zastitni sraf za felnu. Znam za TopLock domaci, ali ne znam ima li nesto bolje od toga?
::
::
:: Hvala puno na savetim
::
:: `Budućnost pripada onima koji su u vreme velikih promena spremni učiti, a oni koji misle da više nemaju šta da nauče, ostaće zatečeni u svetu koji više ne postoji` - Eric Hoffer
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
acosuper re 07.11.2020. 00:20 #665893

status: user
broj poruka: 1207
Licno imam Zeder i Cobra alarm u autu. A ako je novo auto najbolje full kasko.


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Clone Samo konsultacija sa ovlascenim servisom 07.11.2020. 00:22 #665894

status: user
broj poruka: 26
Nista od toga ne bi smeo da radis na svoju ruku jer mozes da izgubis garanciju. Sto se tice mehaniske zastite mislim da sve zahtevaju mehanicke radove na vratilu volana. Kod nekih vozila to i ne sme da se radi posto se slabi vratilo volana. Na primer na Fabiji sam imao Zeder, ali komsija nije mogao da ugradi na Hjundai i20 posto su mu u servisu rekli da bi morao da se postavi nisko i smetao bi nogama u voznji. Mislim da na Fijatova vozila zbog materijala od kojih je izradjeno vratilo volana uopste ne sme da se postavlja. Izmena obd prikljucka takodje zahteva secenje zica i njihovo prespajanje na novi konektor, ali u ovlascenom servisu to mogu da ti urade a da ne izgubis garanciju. Ja sam to uradio na Renou, u ovlascenom servisu i bez uticaja na garanciju.


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
macann 2 predloga 07.11.2020. 01:26 #665898

status: user
broj poruka: 58
Po mom skromnom misljenju, najbolja je mehanicka zastita
Predlozio bih ti dve varijante, obe imam na svom autu.

Prva
GPS tracker sa GSM modulom. Ako se, ne daj Boze desi kradja, postoji mogucnost da se preko releja prekine struja ili benzina i auto staje.. Posaljes poruku i on ti javi vrednosti za geografsku sirinu i duzinu gde se trenutno nalazi. Moze i da ti posalje poruku ako se auto udalji vise od, naprimer 100m, od mesta parkiranja... Mozes da namestis da ti dodatno ugradjena sirena, opet preko releja, non stop svira, bez mogucnosti vozaca da je ugasi. Ima mnogo opcija... Direktno povezano na akumulator, nema budzenja zica i prepravka instalacije.

Druga
Prijatelj mi je napravio masivnu konstrukciju od metalnih profila. Konstrukcija je takva da staje ispod papucica komandi kod vozacevih nogu i napunjena je betonom, teska je za medalju... Ima preklopnu sinu sa katancem, tako je konstruisana da se nijedna papucica ne moze pomeriti ni gore ni dole. Nema dodavanja gasa, nema kocenja, nema pritiskanja kvacila.

Naravno da ove opcije nisu idealne i da imaju mane, ali ne bih ovde o tome...

Na Internetu kazu da svaka instalirana zastita smanjuje rizik kradje za 5 do 10 procenata.

U celoj ovoj prici u vezi sa zastitom, cini mi se da je vreme (potrebno da se vozilo ukrade) najznacajniji faktor.

Molim i drugi put




:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
luja-88 RE: 07.11.2020. 03:14 #665899

status: user
broj poruka: 1620
Ovo nisu pitanja za nas, već prvenstveno za ovlašćene servisere u zemlji u kojoj održavaš auto. Meni je ovo palo na pamet pre kupovine samog vozila pa sam se unapred raspitao i to mi je bila jedna od velikih smernica da se odlučim za određenog proizvođača vozila ili ne.

Nemoj da zoveš telefonom, već idi lično u ovlašćeni servis (ili 2, 3, 5) i pitaj koliko su fleksibilni po pitanju reklamacija u slučajevima kvarova na drugim sistemima ukoliko postoji ugrađena zaštita koju nije sam proizvođač predvideo. Npr. ako ugradiš `Iglu`, zaboravi na garanciju same letve volana i pratećih sistema (servo i sl.) jer to na ovaj ili onaj način može da ima uticaja, ali pitaj kakav im je generalni stav oko reklamacije preostalih elektro i mehaničkih sklopova ako postoji ugrađen takav sigurnosni sistem.

Npr. kada sam se raspitivao za Renault, rekli su mi da nemaju fabrički alarm ni uz doplatu, a ako bih na svoju ruku ugradio neki alarm (pritom, pričam samo o `sviralu`), izgubio bih garanciju na vozilo - i to mi govore ljudi iz ovlašćenog servisa u kom se ugrađuju alarmi zbog kojih se gubi ista ta garancija... malo bezobrazno s njihove strane, zar ne... (ovo je bilo pre 4-5 god. pa ne znam da li se nešto u međuvremenu promenilo).

Renault i Iglu sam naveo samo kao primere, ali kapiraš poentu - ne postavljaju se svi isto.

U svom primeru, ugradio sam dodatni alarm, GPS/GSM praćenje koje je povezano sa pumpom za gorivo (ono što je kolega maccan spomenuo), ugradio Android multimedia uređaj, promenio fabričku rikverc-kameru itd. - pored sveg toga, kada god sam reklamirao nešto, nije bilo nikakvih problema, a tokom prethodnih 5 godina, bio je slučaj LED dnevnog svetla u faru (po tom osnovu zamenjena oba fara, kompletna), prekidača za prozore (vozačev krenuo da zeza pa promenjena sva 4) i špulne volana (gubio osvetlenje na komandama pa je zamenjena). U jednom servisu bi me 100% oduvali za sve to (za neke stvari i jesu, pošto prvo jesam otišao kod njih), ali u drugom servisu su mi sve prihvatali, a u tom sam se zadržao i po pitanju redovnih servisa i ostalih radova (uglavnom limarskih, zbog života u ovom lepom gradu) - tu mi se neretko dešavalo i da mi pri plaćanju kažu da sa dobio popust 10-20% pa sam prezadovoljan.
Njihov stav je takav da ne diram fabričku mehaniku bez njih i ok smo, a sve ostalo po dogovoru - vlasnik mi je prvi put kad sam otišao kod njih rekao `pa to je tvoj auto da radiš s njim šta hoćeš`. Naravno, nije mislio bukvalno, ali kada hoću nešto da uradim, pozovem čoveka, predstavim mu svoj plan i on to aminuje ili ne. Do sada je samo za Iglu bio protiv, pošto ne bi mogao da opravda bilo kakav kvar na sistemima upravljanja - fabrika zahteva da se sve detaljno slika pre zamene delova, a potencijalno i pošalje njima nakon zamene pa oko tako nečega možda ne bi mogao da me pokriva i prosto nisam hteo da rizikujem. S druge strane, znam da sigurno ne bi pravio problem oko kvarova na dugim sistema (npr. motor, menjač itd.).

Što se tiče OBD-a, samo treba nov muški i ženski konektor, i da se ispremešta raspored žica - to svako može da uradi (oni malo zaluđeniji menjaju čak i originalne žice koje idu do konektora, zbog boje - npr. stave sve bele, ili kombinaciju koja je različita od fabričke, kako bi dodatno zbunili potencijalne kradljivce).

Slažem se sa kolegom maccan-om i oko mehaničke zaštite, generalno - bilo šta od mehaničkih zaštita koje možeš da ugradiš u auto, lopovu povećava vreme koje je potrebno za krađu i samim tim povećava šanse da odustane od iste, a naročito ako to nisu uobičajene standardizovane zaštite, već neke improvizovane, kao što je kolega naveo (nešto slično i ja imam, samo bez betona :) ).

@perrakojot
Sistemi zaštite i alarmiranja ne služe da sprečiš nekog ko se na tebe lično nameračio da ti nanese štetu, već da lopov pređe na komšijin auto umesto tvoj.
Ako ima 2 ista takva auta u kraju, uvek će odabrati onaj sa manje zaštite, iako je godinu-dve stariji, sa slabijom opremeom itd.
Takođe, alarm ne postoji samo da bi odvratio lopova od krađe vozila, već i da ti neka budala ne olupa prozor zbog jakne ili telefona, koje si možda ostavio u kolima - kolegi pre par godina u sred bela dana razbili zadnje staklo da bi ukrali ono što je kupio na pijaci - jbg. ajde ako je za hranu, neka im ga, ali pored toga su napravili štetu od bar 10-ak hiljada dinara... shvataš već...
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
shkomi Od svega pomalo 07.11.2020. 16:03 #665905

status: user
broj poruka: 842
1. Alarm pod obavezno zbog narkomana koji razbijaju staklo i otvaraju kasete i gepek
2. Ja sam stavio Zeder kljuc-Opel ga priznaje ne utice na garanciju. Ako je auto u Garanciji moras da proveris sta ne utice na garanciju
3. Zastitni sraf za fellnu domaci radi posao
4. Izmestanje OBD prikljucka uz promenu dzeka-ja nisam radio zbog garancije

Svaki malo ozbiljniji obijac ima blokator signala tako da to sa karticom i GPSom ne pije vodu.

Na sve ovo gore placam ful kasko na rate i mislim da je to najbolja zastita


3700x
Aorus x570 elite
Gigabyte RTX2070 Super
2x16gb HyperX fury
Samsung 970 EVO
WD Gold 8tb
Seasonic 750W Focus Gold


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
luja-88 Re: Od svega pomalo 07.11.2020. 19:41 #665907

status: user
broj poruka: 1620
:: Svaki malo ozbiljniji obijac ima blokator signala tako da to sa karticom i GPSom ne pije vodu

Pije vodu ako je povezano na dotok goriva u motor, u bilo kom smislu. Npr. uključiš GeoFence i podesiš krug od 100m, a napredniji uređaji takođe imaju i opciju da automatski pale alarm i gase dotok goriva ako izgube GSM signal (u tom slučaju su kvalitetno povezivanje antena i ugradnja uređaja uz redudantne izvore napajanja veoooma važni, kako se ne bi desilo da u sred uobičajene vožnje dođe do neželjenog problema, ali naravno, tada zaštita treba da bude isključena).

Kao što već rekoh, svaki dodatni vid zaštite (pa i onaj koji se čini mizerno), na ovaj ili onaj način umanjuje mogućnost da auto nestane sa parkinga.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vlajkic re 07.11.2020. 21:26 #665909

status: user
broj poruka: 609


OBD zastita nema veze sa garancijom...Ja sam stavio kod prvog elektricara jer mi je trebalo za kasko, auto mi je jos uvek u garanciji i jos su mi trazili taj kabl u ovlascenom servisu da bi upucali neki update ,niko nije rec rekao...

Najbolja zastita je full kasko ,jos ako nadjes bez ucesca ,super (ja nisam nigde dobio bez ucesca nego sa 10%)
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MACHINE Kasko 07.11.2020. 21:49 #665911

status: user
broj poruka: 5696
Imacu full kasko jer preko tog agenta cu dobiti najnizi -3 bonus razred, inace svuda drugde sam dobijao 11-7 jer sam 7 godina mogao da dokazem vlasnistvo auta bez ikakvih steta. Full kasko je 130e mesecno

`Budućnost pripada onima koji su u vreme velikih promena spremni učiti, a oni koji misle da više nemaju šta da nauče, ostaće zatečeni u svetu koji više ne postoji` - Eric Hoffer

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
luja-88 Re: re 08.11.2020. 01:27 #665914

status: user
broj poruka: 1620
:: OBD zastita nema veze sa garancijom...Ja sam stavio kod prvog elektricara jer mi je trebalo za kasko, auto mi je jos uvek u garanciji i jos su mi trazili taj kabl u ovlascenom servisu da bi upucali neki update ,niko nije rec rekao..

Često ti neće ni reći ništa, dok ne bi nastao neki problem sa elektronikom, a onda bi se hvatali za slamku.
Možda i ne bi, ali nemoj takve stvari tvrditi sa sigurnošću zato što ćeš nekog nenamerno (a možda i namerno) prevariti pogrešnom informacijom - u tvom slučaju je bilo tako, u nečijem drugom možda ne bi, dok nemaš pojma koliko su fleksibilni dileri/servisi dugih proizvođača vozila. Ono što sam ja uradio sa povezivanjem dodatnog uređaja na dotok goriva, mnogi ovlašćeni servisi ne bi tolerisali, dok ovaj moj ipak jeste... samo se treba dooobro raspitati, a neke stvari i uzeti sa rezervom - npr. serviser je samo zaposleni jedne firme (danas tu, sutra nije), pa treba videti kakav je generalni stav same firme.

@vlajkic
Više ni jedno osiguravajuće društvo ne daje kasko bez učešća novim korisnicima - jedino ako si ranije imao kasko kod njih, pa samo da obnavljaš godišnju polisu - ja to radim već 3 godine unazad i nemam nameru da pravim pauzu da ne bih ostao bez pogodnosti. Plaćam bar 100€ više nego na nekom drugom mestu, ali prijava jedne štete sa osiguranjem gde je učešće 5% izađe najmanje 50€ tako da je računica prosta, a svake godine prijavljujem ponešto (uglavnom ogrebotine s parkinga).

@machine
Bilo kako bilo, u zdravlju da voziš novu mašinu, koga god bila u pitanju .
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Ognjeni .... 08.11.2020. 01:48 #665917

status: user
broj poruka: 4506
Nista ti nece pomoci.

1. Sve od navedenog zahteva mehanicke i elektro prerade na kolima

2. mehanicka zastita ti nece zastiti kola, hoce od najgorih narkomana koji kad je vide nece dirati kola.

3. Zastittni sraf isto beskoristan, ako se secas pre godinu dve je harala mafija za felne i tockove..skidali su sa svih zivih kola i skupih,novih i sa starih.

4. Samo full kasko, nista drugo ti nece pomoci. Neki od njih ce traziti za kasko pogotovo ako je nemac, da se stavi lavlja kandza ili nesto od toga ali samo po sebi nista od tih zastita ne pomaze ako neko hoce da ti mazne auto. Ne secam se sta si rekao da si uzeo ali ako je bwm, audi, Folcika, to ti je najrizicnija moguca grupa.


Ryzen 3700x | NZXT Kraken x62 | Asrock Taichi x470 | 32gb G.Skill Trident Z 3200mhz | Gigabyte 5700 XT Aorus | LG UW 34UC79G | Creative Blaster ZxR | Samsung M.2 970 evo PLUS 500gb | Samsung 840 pro 256gb | 2 TB WD black | Evga SuperNOVA 850w...

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60273. Broj poslatih odgovora: 646087.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs