Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Aplikacije
Predlog za aplikaciju
STRANA 1 OD 1
djokosrb Predlog za aplikaciju 11.02.2021. 14:59 T68060

status: user
broj poruka: 6875
U firmi u kojoj sam poceo da radim u ponedeljak, imaju jedan sistem za planiranje proizvodnje sa evidencijom....
E sad tu je sve napravljeno po masinama i danima ponaosob, gde svaka masina ima svoju kolonu, a svaki dan u godini svoj red. Dakle jedna ogromna excel tabela, najblaze receno.

Tu sad imaju problem sto nrka masina neki zadatak na zadati program radi vise dana, a neka jedan. Pa oni te dane vode kao celije koje sire, merge-uju sa drugima i tako pokrivaju vise dana. Tu nastaje problem jer logicno u Excelu ne moze da se menja sirina kolone i visina reda na nivou jedne celije, nego te izmene zahvataju ceo red/kolonu. I onda je velicina npr. nekog reda totalno nesrazmerna sa radom ostalih masina, u slucaju kada jedna masina radi vise dana, a ostale npr. jedan....I onda je to sve totalno nepregledno kada se stampa.

Ako sam iole uspeo da objasnim problematiku, imate li neki predlog za neku aplikaciju kao zamenu za excel koja dozvoljava da svaka celija moze da ima svoju velicinu? Bez da izmene uticu na ostatak reda ili kolone?

Ili nebitno bilo sta sto moze pomoci da se ovo koliko toliko resi?



Dete Partizana
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
duqp A jel bitno samo kao evidencija 11.02.2021. 16:46 #668373

status: user
broj poruka: 3466

Ili su potrebne i formule iz eksela

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
micika988 ... 11.02.2021. 16:51 #668375

status: user
broj poruka: 1986
ne znam za aplikaciju, ali ja bih u tom excelu radio evidenciju normalno, bez merge-ovanja i slicnih akrobacija, potom izvoz u csv (zarezom odvojene vrednosti) i onda dalje trazio neku free aplikaciju da to pripremi za stampu, slozi i formatira

moguci smer izrade aplikacije:

https:--youtu.be/-0NwrcZOKhQ?t=51
+
https:--stackoverflow.com/questions/20025235/how-to-pretty-print-a-csv-file-in-python

za gotovo resenje, javice se vec neko

`The aim of public education is not to spread enlightement at all. It is
simply to reduce as many individuals as possible to the same safe level,
to breed a standard citizenry, to put down dissent and originallity.`

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
djokosrb Evo stigoh sa posla, pa da se javim 11.02.2021. 17:50 #668378

status: user
broj poruka: 6875
I ja vec od postovanja teme na poslu, razmisljam pravim plan sa iskusnijim kolegom, sta im treba, pa da stvorim neku sliku...

Za sada formule iz eksela im nisu potrebne, ali svakako to treba da ispratim jos, jer to ko je radio, ono....najblaze receno nije bas racunarski pisem.

Takodje i ja sam im odmah rekao, da sve to stu merge-ovali, da su time napravili problem, jer kad nesto treba da se edituje, onda un-merge i tu nastaje haos. Ovako da su lepo normalno puniili, pa koliko ispadne da ispadne to ne bi bio strasan problem...

Slobodno sto vise sugestija, bilo kakvih :)


Dete Partizana


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Dakle... 11.02.2021. 23:21 #668392

status: user
broj poruka: 6643
Ne ljuti se mnogo, ali malo možeš. Meni je pun k onih koji dođu negde i odmah zaključe kako su tamo sve budale, glupani i kako veze nemaju kao i da sve što su do tada radili, samo je njih čekalo da se značajno unapredi i tako dalje i tako bliže.
Svako želi da se dokaže, ali, s obzirom na moje godine, umesto onog prvog kakav sam dugo bio, sad sam onaj drugi, koji mnogo, mnogo polaže na iskustvo čak i kad je u nečemu pogrešno.
Da ne dužim, tvoje poznavanje excela je nula, s obzirom kakve komentare o nemogućnosti i nepreglednosti štampe daješ.
To sa veličinom ćelije, ne postoji kao takvo, ali, pošto se radi o grafičkom prikazu, u excelu a li i ostalim office programima, ima ugrađen potprogram za grafički prikaz tabelarnih veličina, u vidu dijagrama, pita...... sve to što je merge-ovano, ili za one totalno nepismene nepoznavaoce srpskog: spojene ćelije, nisu i neće nikada predstavljati problem za one koji se imalo razumeju u excel. Vrednost spojenih ćelija se pripisuje gornjoj levoj u novostvorenom polju, ali, zato excel ima više alata kako se dobija baš ono što se želi.... da svaka ponaosob ima tu vrednost, da njihov zbir bude ta vrednost da.... ma svašta nešta. I onda se to prikaže dijagramom.
Isto to radi i access s tim da ti ne da nikakvo spajanje telećeg tipa (da moraju da se vide šarena vrata) već logičkog tipa, ali, vrednosti iz access-a, izvoze se ili u excel i opet u vidu izveštaja (reporta), a to je ono što vama u stvari treba, pa taj izveštaj - report može biti i grafičkog tipa - opet isti oni dijagrami.
Što je najgore, to sve može i iz worda, word tabela i word izveštaja.



Budale računaju na sreću.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
duqp Nekako 12.02.2021. 00:46 #668394

status: user
broj poruka: 3466

Meni deluje da problem nije bas jasno ni predstavljen da bi mu neki ekselista i pristupio

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Re: Nekako 12.02.2021. 10:19 #668402

status: user
broj poruka: 6643
To je 100%, ali, bolje potroši prvo vreme da tačno definišeš šta je to što je krajnji cilj. Ne obazirući se baš kruto da starosedeoci to znaju, jer je na njih možda uticalo ograničenje u znanju pa misle da ne može bolje. Ali i ne preteruj u ubeđivanjima da im treba nešto zato jer može lli zato što dokazuje tvoje IT mogućnosti. To je dobar i neizbežan početak, artikulisanje zahteva. Onda će i rešenje.
Budale računaju na sreću.

::
:: Meni deluje da problem nije bas jasno ni predstavljen da bi mu neki ekselista i pristupio
::
::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
pajsgudgud Ono što mi pada napamet... 12.02.2021. 13:57 #668412

status: user
broj poruka: 3737
neka web aplikacija u kombinaciji sa php-om za komunikaciju sa bazom.

Iskoristi adminLTE za svaku mašinu napraviš tabelu i tu upisuješ podatke.

Svaka mašina ima listu svojih zadataka.

Ti kasnije vučeš podatke iz tabela i kroz biblioteku phpoffice kreiraš excel fajl.

E sad, ovo ume da bude ozbiljna zajebancija ako je excel kompleksinij tj. treba vremena da se izvale sve funkcije i ostalo.

Nisi naveo kako oni upisuju te podatke. Ručno verujem, tj te mašine nisu vezane za tu aplikaciju?


support normality

GA B450 Gaming X, AMD Ryzen 2600, Kingston 16GB @3466Mhz r.a.m, Samsung evo 840 120gb, WD 500Gb, RX580, Chieftec modular 750W.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
djokosrb Nema ljutnje 12.02.2021. 17:58 #668426

status: user
broj poruka: 6875
Gospodine Pisko, ali vi u svom nekom maniru i tonu iznosite stvari na forumu, kao i do sada....
Nisam se ja tamo pojavio sa stavom kako sam najpatniji a da su svi ostali koji tamo rade budale, to je stav direktora, ili bar jako blizak tamo...Zbog toga me je i on pozvao da tamo pocnem, u struci i na poziciji koje nemaju mnogo dodirnih tacaka sa mojom strukom i prethodnih iskustvom, jer je video na sastanku i prethodnim mojim aktivnostima van te firme, a sa kojima je on imao veze, analitiku mog rada i razmisljanja i zato me je pozvao.....I ovo su sve njegove reci, a ne da se ja pravim tu nesto pametan.

Elem, postovao sam temu, radi uverenja da sam daleko od kompetentnog i da bi svaka pomoc bila korisna. Ne zbog posla, ja nisam otisao tamo da to radim, nije mi zadatak po ugovoru ili bilo sta, ali prosto covek vidi da se ljudi muce, dolazili su mi raznoraznih IT strucnjaci (i to iz veoma, veoma velikih firmi) i uradili su K. I voo su jjegove reci, pa je rekao aj nismo sad u guzvi sa poslom, vidi bilo sta sto mozes. Da se ogradim, ovo su sad moje, vrlo dobro znam gospodine Pisko vrednost koje celije se uzima/zadrzaja kod mergevoanja i vidim da je preveliko koriscenje istog, ovde problem....

Uglavnom, evo ako je neko ljubazan da kaze samo koji su to podgrogrami u excelu koji bi mogli da budu od pomoci??
Svakako da nisam ni ja objasnio najbolje sto moze, ja drugacije ne umem i prosto dok se ne vidi sta je to, koja je to kolicina unosa (operacije definitivno nisu potrebne) i redova/kolona, ne moze da se stvori neka slika...
Eto ako moze predlog sta bi moglo, mozda da bude od pomoci, bio bih zahvalan.

pajsgudgud: Bio je danas jos jedan u nizu developera, i dao je slican takav predlog da ce spremiti template za dve-tri nedelje i predstaviti pa cemo videti dal to pije vodu. Do tada ja treba da ovo zategnem koliko sta moze, da bude neki napredak. Hvala svakako, ne stigoh juce da procitam, a covek danas bi u firmi i predlozi :)
I tako, sve rucno upisuju, nista nije vezano po automatizmu.

edit: Zaboravih, prvo sma zeleo dijagrame, ali oni za odgovarajuci dan imaju od ulaznih informacija za tabelu, za svaku masinu, sledece:
Oznaka proizvoda
Broj planiranih komada
Broj usporucenih komada
Broj radnih sati
Ostata (gde moze biti puno toga)

Po sistemu, dan 12.02.2020. to je red i u svakoj koloni masina 1-13, dakle ukupno 13 kolona sa ovim gore parametrima, plus najvaznija stvar neki proces se nastavlja 14tog jer fizicki ne moze da se postigne u danu i proces proizvodnje traje i po 3-4 dana nekada, zavisno od broj komada, zastoja, itd...

Dete Partizana


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
miki069 Excel 12.02.2021. 19:04 #668429

status: user
broj poruka: 1234
Je dobar ali nije svemoguc. Da je moglo u Excelu, neko bi vec resio. Razmisljajte o pravoj bazi podataka i da platite aplikaciju. Za dzabe nema ni kod babe.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
pajsgudgud @djokosrb 12.02.2021. 19:36 #668431

status: user
broj poruka: 3737
Po ovome što si pisao deluje mi kao da radiš u štampariji tj. da si počeo.

Kako bilo ukoliko se taj dev ne pokaže slobodno mi piši na email, verovatno ću imati rešenje.


support normality

GA B450 Gaming X, AMD Ryzen 2600, Kingston 16GB @3466Mhz r.a.m, Samsung evo 840 120gb, WD 500Gb, RX580, Chieftec modular 750W.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
djokosrb Hvala obojici 12.02.2021. 19:57 #668432

status: user
broj poruka: 6875
@miki069
Jasna stvar, Excel definitivno moze mnogo, ali definitivno ne sve. Pokusao sam dosta toga, chartovi, makroi, izvozenje u CSV. kako covek rece, pa nesto sa ortakom u Pythonu, koliko sam ostao kompetentan jer sam od developmenta odusta pre 5 godina, prosto diplomirao u toj oblasti i vrlo brzo digao ruke, jer sam video u toku studija da ipak ne zelim time da se bavim u zivotu. Nisam pogresio jednog sekunda, iz ugla privatnog zivota...Elem, ne vredi ogromna kolicina podataka jako, jako bitnih za pracenje normi i ispunjenja istih. Dobra stvar je sto je direktor, a i vlasnik pored njega, dakle obojica, na svako resenje koje im se pokaze da je resenje, nikad nije problem za finansije...To sam video vec prve nedelje, tako da to je super za razliku od predjasnjih radnih iskustava...Posebno onog pre trenutnog, to je bio haos.

@pajsgudgud
Blizu tome, ne bas, al nije daleko :d Svakako hvala, ostavljamo prostor, navedeno mi je od strane direktora da ako sa ovim gospodinom koji je uzgred odradio jednu vrhunsku aplikaciju za neke interne kalkulacije unutar firme (poslednja dva dana sam cackao detaljno, iako necu raditi na njoj), ne uspemo da dodjemo do resenje, da slobodno izadjemo sa kontaktom ili osobom koja bi imala neki novi predlog, tako javljam se ako bude tu nekih problema.



Dete Partizana


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
micika988 ... 12.02.2021. 20:19 #668433

status: user
broj poruka: 1986
https:--www.ablebits.com/excel-suite/index-2020.php
https:--www.extendoffice.com/product/kutools-for-excel.html
https:--www.powerusersoftwares.com/
https:--www.synkronizer.com/

kuce koje nude ".naprednije". alate, a koje je moguce iskopati na net-u, mozda sine neka genijalna ideja, ko zna

ubrzani kurs:

o`reilly
Python for Excel
A Modern Environment for Automation and Data Analysis

I wrote this book to get you from zero Python knowledge to be able to automate your Excel centric tasks and leverage Python’s data analysis and scientific computing tools in Excel without any detours.

Who This Book Is For
If you are an advanced Excel user who wants to beat the limits of Excel with a modern programming language, this book is for you. Most typically, this means that you spend hours every month downloading, cleaning and copy/pasting big amounts of data into mission-critical spreadsheets. While there are different ways to overcome Excel’s limits, this book will focus on how to use Python for this task.

pa polako i bez nervoze u slobodnoj reziji i sa merakom .)

`The aim of public education is not to spread enlightement at all. It is
simply to reduce as many individuals as possible to the same safe level,
to breed a standard citizenry, to put down dissent and originallity.`

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
djokosrb Ovo je super 12.02.2021. 22:59 #668437

status: user
broj poruka: 6875
Veoma hvala.



Dete Partizana


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
obradmi To ti je za Ms Access 13.02.2021. 06:52 #668442

status: user
broj poruka: 7694
ili free varijanta Apache Openoffice database.


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Zaleteh se 13.02.2021. 08:47 #668444

status: user
broj poruka: 6643
Pa teško je tebi koji si na licu mesta da definišeš a mi smo u još nezahvalnijoj poziciji da provalimo šta bi to moglo biti kao rešenje. Npr. sad sam skoro siguran da excel nije rešenje. On u stvari, NIKADA nije rešenje koje valja, jer, da bi se naterao da nešto uradi, treba izuzetno znanje da se prevaziđu njegova ograničenja. To nije profesionalna alatka za baze podataka.
Ali, tek kod accessa/sql baze, definisanje zahteva je najbitniji korak. Možda nema brzog rešenja. možda ti još nisu rekli sve zahteve, možda će se dodatni zahtevi pojaviti kad uradiš neki prvi-drugi stepen koji izgleda kao rešenje prvobitnih zahteva. Obično tu excel i neprofesionalne alatke zakažu. I univerzalne alatke (softweri), zato postoje i dobro zarađuju firme koje prave usmerene aplikacije ili softverska okruženja, ili ih prilagođavaju korisniku... ne znam.
P.S. ".potprogram". u office-u.. pa to je nekoliko alata, softvera kakogod integrisanih u poznate office programe, npr. onaj koji služi za crtanje, isti je u word-u, excel-u, power pointu.... a osnova je visia.....deo za mail je isti u outlook-u, odnosno, poziva ga kao potprogram itd, isto tako, deo koji pravi grafikone....nasuprot tome, deo koji se bavi štampom, nije isti i nikako nije isti godinama.
Ja sam ciljao na izradu grafikona od podataka koje imaš, jer, upravo grafikoni su namenjeni za vizuelizaciju tabelarnih veličina, ili baza podataka ako hoćeš... a osim grafičke, imaju opciju da ispišu i vršne vrednosti što je neki max. koji možeš od vizuelizacije izvući, AKO to sve stane na medij koji se koristi za prezentovanje (papir, ekran, projekciono platno).
Koji god program budeš izabrao, ja ne vidim nijedan drugi način da se prikaže grafički neka tabela, a da to bude pregledno. Štampanje višestranično, poster, kako god, ali opet...


Budale računaju na sreću.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
count To me podseti 13.02.2021. 10:07 #668447

status: user
broj poruka: 1319
Osamdesetih godina sam vodio proizvdju fabrike diskova za kočnice u Kanadi. Imao sam Timex Sinclair ZX 81 sa memorijom proširenom na 16KB i kasetofonom.
Našao sam neki program i to u prodavnici koji je Imao sve detalje o nekoliko 100-ina proizvoda. Za svaki je imao listu delova (odlivak, ležajevi, šrafovi), broj i model vozila na koje je išao itd.
Pre nameštanja proizvodnih linija za svaki model, samo ubacim koliko hiljada komada treba da se proizvede i komp mi izbaci šta i koliko delova treba da se naruči i na kojim mašinama su potrebne prepravke.
Posle završetka proizvodje tog proisvoda (diska za koćnice) samo unesem podatke iz skladišta koliko je proizvedeno, koliko je dugo trajalo i koliko škarta. Onda mi program odštampa koliko je svih delova upotrebljen i koliko je ostalo. To dam računovodstvu i gotova priča, imaju sve što im treba, samo treba da dodaju indexe amortizacije i koštanja radne snage i imaju tačan uvid u sve pa mogu da prodaju i promene cene ako treba.
Program (na traci/kaseti) je koštao samo 10-ak dolara. Posle toga kada smo prešli na ".pravi". PC nikada nisam našao program koji je bio toliko komprehezivan za DOS ili Windows nego smo morali da naručimo Unix programe koji su zajedno sa Unix-om koštali u hiljadama dolara. Dok se nisam donekle familiriuzova sa Unix-om, svaki put kada je trebalo nešto da se promeni ili popravi koštalo je 100 dolara na sat da ".stručnjak". to sredi.
Data base u Unix-u imali fiksne vrednosti pa kada treba da se poveća/produži, sve je moralo ručno da se radi.
Ko je radio sa Unix-m zna da treba mali roman da se otkuca samo da se formatira disk ili napravi backup na traku.


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60264. Broj poslatih odgovora: 645987.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs