Prilikom butovanja racunara, dobijam poruku da postoji problem sa SATA5 diskom. Crystal disk pokazuje da je HDD los: https://ibb.co/yFyc7sYR
Pretpostavljam da ovo znaci da HDD crkava.
Koji disk biste preporucili danas, za cuvanje podataka. HDD, 3+TB
Unapred hvala.
Pozdrav. - Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Neki Seagate veca klasa, Western digital Pro ili Gold (zaboravio sam koja im bese oznaka), jeftinija varijanta (barem mislim da su jeftiniji) WD Black ili Purple. Meni WD Black godinama radi bez problema, a WD Purple kad sam uzimao kazu isto nije los za storage, ako se secam koristi se za video storage od nadzora, dobro se pokazao. Sad trenutno dal su pali sa kvaliteton ili ne, ne znam.
Ryzen7 5700x 4,6Ghz Asus Tuf Gaming B450 Plus II G. Skill Aegis 32gb 3000mhz WD20PURZ 2TB WD1003FZEX 1TB Biostar SSD 480gb Kingston 1tb m2 PowerColor rx 6800 16gb FSP Hydro 700w Windows 10 Pro 64-bit
... je izvesna, samo je pitanje vremena. Kao i tvog uverenja da se to neće nikad desiti :))
`You`ve gotta ask yourself one question: `Do I feel lucky?`
Moj način razmišljanja (za skladište): -izvedba CMR (Conventional Magnetic Recording) -5400 RPM (brzina) -količina cache-a (256MB, recimo) -SATA standard je u 2026. godini zakucan na broj 3 -kapacitet je krajnje personalizovana stavka (više-manje-manje-od-višeg-dovoljno ili ne)
U zbiru nabrojanih stvari se dobije WD, model WD40EFPX (4GB) - tih, hladan, pouzdan, NAS nastrojen, za desktop prekvalifikovan, ali ne žulja
U kompu se nalazi vec jedan WD Black 1TB, koji radi, jedno ~10 godina (konfiguracija je iz 2010, a WD Black je dodat kasnije). I unutra je jedan od 160GB, koji je tu od prvog dana. Sistem je na ssd-u. Sve je na SATA2 (ogranicenje ploce), osim sistemskog ssd-a, koji je preko dodate PCIe kartice na sata3.
Vidim da je predlozeni Red 4TB ~200 evra. 8TB je ~270. Da li je i 8TB pouzdan kao manji?
Pozdrav. - Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Win10. Pa particionisem na po 2GB i trebalo bi da radi. I ovaj od 3TB (sto crkava) sam podelio na dve particije i radio je tako.
Stanje je nepromenjeno. Svi odlično rade, ali disk od 8TB je znatno bučniji od par komada sa po 4TB.
Trenutna cena komada od 8TB je izuzetno bezobrazna (50€+ je više odnosu na 2x4TB), pa ga ja u ovom trenutku samo iz tog razloga ne bih kupio.
Nisam gledao cene drugih diskova, možda ima i neka bolja ponuda po pitanju TB/RSD, a i dalje adekvatna.
Moja tema je napravljena na osnovu ličnog iskustva. Da li je samo jedan bučan komad od 8TB dovoljan kao uzorak za ostvarivanje objektivnih rezultata? NE, ali to jeste moje iskustvo. Neka piše još neko ko ima takav. Voleo bih da je ovaj moj samo jedan `loš` (bučan) primerak serijske proizvodnje, a da su ostali savršeni.
:: U kompu se nalazi vec jedan WD Black 1TB, koji radi, jedno ~10 godina (konfiguracija je iz 2010, a WD Black je dodat kasnije). I unutra je jedan od 160GB, koji je tu od prvog dana. Sistem je na ssd-u. Sve je na SATA2 (ogranicenje ploce), osim sistemskog ssd-a, koji je preko dodate PCIe kartice na sata3 :: :: Vidim da je predlozeni Red 4TB ~200 evra. 8TB je ~270. Da li je i 8TB pouzdan kao manji :: :: Pozdrav :: :: Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spiritualit ::
Narucio sam WD Red 4TB, pa nek ide zivot. Lomio sam se oko Black verzije (sa obzirom na dobro iskustvo sa Black 1TB, ali rekoh da probam crvenog.
Hvala na sugestijama i pomoci .
Broj postavljenih tema: 60533. Broj poslatih odgovora: 648972. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.