Na tik sam da kupim ovo govedo vertex 2, jebacu ih ruzne ako crkne, ima da ih spamujem na mail svaki dan x)
E, da nije mozda, nekim slucajem, moguce ovde da se kod uvoznika nesto odradi za garanciju?
LG 42LD420, Phenom II x6 1055t, Asus M4A87TD/USB3, Kingston HyperX 2x2Gb DDR3 1600 cl9 Black Limited Edition, Gigabyte 6870, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS 500gb, Chieftec GPS-550AB-A 550W, NZXT Apollo
:: :: Evo sad sam video na netu poredjenje vertex 2 34 i 25nm, dosta opalo, oko pola za write :: :: :: :: Kao sto mighty vec rece, i taj `sporiji` je sasvim brz. Read ti je mnogo bitniji, a on je kod oba itekako veliki i poprilicno izjednacen. Sto se write/upisa tice, kao sto rekoh, koliko cesto ces nesto pa instalirati i upisivati vece kolicine fajlova pa da je to toliko bitno ? A nije ni nista specijalno osetno, nikakva razlika vredna nekih vecih para i slicno.
Vidi njega, c c c, a ko ce da plati cimanje i avionsku kartu? 20k i evo ruka xD Ma ne bih nikad prodavao, ako vec stoji da se u realnom radu ne primeti. Hocu kad kliknem da me uplasi koliko se brzo otvori mozila, word, control panel, bla bla
LG 42LD420, Phenom II x6 1055t, Asus M4A87TD/USB3, Kingston HyperX 2x2Gb DDR3 1600 cl9 Black Limited Edition, Gigabyte 6870, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS 500gb, Chieftec GPS-550AB-A 550W, NZXT Apollo
:: A i ako se posle predomisliš, otkupiću ga ja od tebe za 12K - eto imaćeš i zaradu :)
SSD i HDSD diskovi inisu nesto narocito pouzdani. To ti moze reci onaj ko se susrece i radi backup sa njima , pa bar 2 puta sedmicno sa vise servera.( podaci za 2 firme od svih korisnika sa profilima). Imaju odredjeni broj upisa. Ne treb ih defragmentirati( svaka promjena se softverski evidentira tj. broj upisa).. Upis je na SSD-ovima ogranicen na 100.000 upisa, nakon cega u 99.5 % slucajeva disk prestaje da radi. Max. broj upisa( u laboratorijskim uslovima je 218.118 upisa). Za HDSD diskove( odnosi se samo na slot PCI-Ex4 slot kartice od 218 GB) imaju deklarisanu vrijednost upisa od 2.000.000( u praksi je to pribliznije oko 1.600.000 upisa). Zato se na sve SSD i HDSD diskove stavlja kaunter( brojac upisa na HDD). Pogresno vjerovanjima, nije bitno koliki je fajl, tj. da li je od 20 MB ili od 2 GB, svejedno je. Vazan je samo broj upisa fajlova( ne samo na jedno mjesto nego uopste). E sad, ima korisnika koji su nakon sto su se softverski zakljucali uredjaji nakon 100.000 unosa , otkljucali ga, ali pre je fantastika, nego realnost. Iz mog iskustva, samo jedan od otprilike 40 kom. sam uspio da otkljucam i to progresivnom metodom ubacivanja random kljuceva, ali je crkao nakon 3 dana, tako da nije vrijedno spomena. Jedina kvalitetna razlika izmedju SSD i HDSD diskova je brzina upisa, koja kod HDSD diskova ide i do 450( kod SSDova je teorijski oko 500, a realnoi oko 120-160, pa i do 200 sa novijim diskovima iz 2011 godine). Kod HDSD diskova se ne usporava brzina upisa nakon vremena, kao kod SSD- diskova, sto im je najveca mana, pored otkazivanja. Eto to je moje iskustvo sa njima u proteklih 3 godine. Zao mi je sto vise ne postoji Omicron i ne vjerujem da ce se oporaviti ikada vise, ali jbt imali su najbolje maticne ploce, HDD-ove, memorije i optike. Ni jedan proizvod im nije bio prosjecan, vec dosta iznad prosjeka, ali to je off topic. I da najvaznije razlika u ceni je oko 7 - 10 puta ! operator
Znaci ako ja prekopiram na SSD, Adobe Creative Suite 5, koji ima oko 1100 fajlova, ja sam skratio u startu radni vek mog SSD-a za 1 % + :) ?
Btw. sta je bilo sa Omicronom ?
Pozdrav!
:: SSD i HDSD diskovi inisu nesto narocito pouzdani :: To ti moze reci onaj ko se susrece i radi backup sa njima , pa bar 2 puta sedmicno sa vise servera.( podaci za 2 firme od svih korisnika sa profilima) :: Imaju odredjeni broj upisa :: Ne treb ih defragmentirati( svaka promjena se softverski evidentira tj. broj upisa). :: Upis je na SSD-ovima ogranicen na 100.000 upisa, nakon cega u 99.5 % slucajeva disk prestaje da radi :: Max. broj upisa( u laboratorijskim uslovima je 218.118 upisa) :: Za HDSD diskove( odnosi se samo na slot PCI-Ex4 slot kartice od 218 GB) imaju deklarisanu vrijednost upisa od 2.000.000( u praksi je to pribliznije oko 1.600.000 upisa) :: Zato se na sve SSD i HDSD diskove stavlja kaunter( brojac upisa na HDD). Pogresno vjerovanjima, nije bitno koliki je fajl, tj. da li je od 20 MB ili od 2 GB, svejedno je. Vazan je samo broj upisa fajlova( ne samo na jedno mjesto nego uopste). E sad :: ima korisnika koji su nakon sto su se softverski zakljucali uredjaji nakon 100.000 unosa , otkljucali ga, ali pre je fantastika, nego realnost. :: Iz mog iskustva, samo jedan od otprilike 40 kom. sam uspio da otkljucam i to progresivnom metodom ubacivanja random kljuceva, ali je crkao nakon 3 dana, tako da nije vrijedno spomena :: Jedina kvalitetna razlika izmedju SSD i HDSD diskova je brzina upisa, koja kod HDSD diskova ide i do 450( kod SSDova je teorijski oko 500, a realnoi oko 120-160, pa i do 200 sa novijim diskovima iz 2011 godine) :: Kod HDSD diskova se ne usporava brzina upisa nakon vremena, kao kod SSD- diskova, sto im je najveca mana, pored otkazivanja :: Eto to je moje iskustvo sa njima u proteklih 3 godine. Zao mi je sto vise ne postoji Omicron i ne vjerujem da ce se oporaviti ikada vise, ali jbt imali su najbolje maticne ploce, HDD-ove, memorije i optike. Ni jedan proizvod im nije bio prosjecan, vec dosta iznad prosjeka, ali to je off topic :: I da najvaznije razlika u ceni je oko 7 - 10 puta :: operator :: ::
Da, u praksi je tacno tako. Omicron je sa svojih 6 pogona u Japanu stradao. Poginulo je oko 600 zaposlenih, medju kojima i otac, brat i sestra od mog dobrog prijatelja Jamamoto Toisitija. Katastrofa. To je jedna od preko 8000 kompanija u Japanu, koje su totalno upropastene. Mada oni to drugacije gledaju nego mi, meni je to stravicno. I mnogo vise ljudi je poginulo, nego sto su zvanicni rezultati. operator
Sto se tice ovoga oko upisa, to nema pojma da je tako- evo trenutno imam na c particiji 141k + fajlova, a nemam mnogo stvari instaliranih, i po tome znaci da bi ssd odmah crkao?
:: Da, u praksi je tacno tako :: Omicron je sa svojih 6 pogona u Japanu stradao :: Poginulo je oko 600 zaposlenih, medju kojima i otac, brat i sestra od mog dobrog prijatelja Jamamoto Toisitija :: Katastrofa. To je jedna od preko 8000 kompanija u Japanu, koje su totalno upropastene :: Mada oni to drugacije gledaju nego mi, meni je to stravicno :: I mnogo vise ljudi je poginulo, nego sto su zvanicni rezultati :: operator :: ::
Nisam jos uvek nacisto sta hoces da kazes, nejasno mi :S
:: Pogresno si razumeo. 100.000 unosa brisanja/pisanja. Na to se misli. Izvinjavam se ako nisam bio jasniji i nekoga sam doveo u zabludu :: operator :: ::
Da malo bolje objasnim. SSD uređaji imaju potencijalno veliki nedostatak koji se tiče degradacija performansi tokom dužeg perioda korišćenja i to se prevashodno tiče operacije upisa podataka. Čitanje podataka je jedna operacija koja pretpostavlja pristup jednoj memorijskoj ćeliji u jedinici vremena dok upis zahteva dve operacije: brisanje i pisanje. Dakle, prilikom scenarija dužeg korišćenja uređaja predpostavićemo da si upisivao i brisao podatke. Prilikom operacije brisanja podaci iz memorijske ćelije u kojima se oni nalaze se samo oznаčavaju kao slobodne za upis ( ne brisu se stvarno !) i sve dok se dotična adresa ponovo ne upotrebi za upis novih podataka, SSD čuva kompletan sadržaj podataka koji su upisani u ove memorijske ćelije) takoyvani kaunter, a ne LOG ko sto vecina misli i nije prikazan( odvojeno 16 Mb za skladistenje tih info). Stvarno brisanje vrši se tek prilikom upisa novih podataka tj. kada je npr. fajl 2 GB dok ne obrises ceo memorijski prostor skladištenog fajla) ne samo njegov deo identifikator pookazuje kaunteru da si stavio samo jedan fajl dok ga ne popuni, pa ga ponovo upise da ina na tom memorijskom mestu npr. 50000 fajlova. Zbog toga dolazi do kašnjenja i usporenja jer je tada potrebno više vremena da bi se stari podaci prvo izbrisali a zatim upisali novi. Posto koriste Flash (nand) cipove - SSD diskovi - ograniceni su na zapis jednog bita podataka tj. 0 ili 1, kod kod HDSD ( popularno nazvanih MLC diskova) moguce je upisati do 4 bita podataka( za modele od 2010 oktobar, pa naovamo), dok je za seriju 2009-2010 do oktobra bilo ograniceno samo na 2 bita po memorijskoj celiji tj.00, 01, 10 ili 1. E tu dolazimo do onog stanja pisanja/brisanja.Potrebno je da 100.000 puta bilo koji fajl se obrise ili upisše ( ne samo njegov jedan dio!). To sam mislio. Iyvinjavam se na pravopisnim greškama, ali me jebe ova tastatura na laptopu. operator
Pa cekaj koliko treba da koristim SSD da bi za 3 godine stao sa radom. Meni je dosta 3 god da radi i posle neka napise ako hoce na danasnji dan pre 3 godine ste ga kupili sutra nece raditi. I ja sam srecan. Meni je to dosta. A na svaka 3 meseca ga formatiram i stavljam novi sistem. Bas cu da vidim kada ce da otkaze. Ali ovi diskovi od 100e i malo preko od 64GB za sistem se vise nego isplate ako rade 3 godine.
OOOOOOO Zasto ste SVIIII COOLERMASTER, SAPHIRE, MSIII. pored Corsair-EVGA tako jadniiii... Zasto samo Srbi nevideeeee, misle da sa Kinom imaju High END, la la la Kina, Taiwan alea, aleeee...Serbian High End.
Pa cekaj koliko treba da koristim SSD da bi za 3 godine stao sa radom. Meni je dosta 3 god da radi i posle neka napise ako hoce na danasnji dan pre 3 godine ste ga kupili sutra nece raditi. I ja sam srecan. Meni je to dosta. A na svaka 3 meseca ga formatiram i stavljam novi sistem. Bas cu da vidim kada ce da otkaze. Ali ovi diskovi od 100e i malo preko od 64GB za sistem se vise nego isplate ako rade 3 godine. To Caviar Black od 1.5T, toliko kosta.
OOOOOOO Zasto ste SVIIII COOLERMASTER, SAPHIRE, MSIII. pored Corsair-EVGA tako jadniiii... Zasto samo Srbi nevideeeee, misle da sa Kinom imaju High END, la la la Kina, Taiwan alea, aleeee...Serbian High End.
od sad, dakle godinu i po dana, sa svakodnevnim korišćnjem računara, Host writes na mon Intelu je tek 1,4TB, tj. prebrisao sam ga celog 35 puta (teorijski, zbog write amplificationa realno više).
Svi consumer SSD-ovi, dakle MLC flash imaju deklarisano oko 10.000 upsia (za SLC je to 100.000), dakle približno toliko puta možeš da upišeš neki blok pre nego što se on `istroši`.
Čak i kad se pojedinačni blok istroši nije kraj sveta, pošto na SSD-u uvek imaš rezervu. Tipični SSD od 64GB ima oko 57GB kad ga formatiraš. To nije ona razlika kao kod HDD-ova između toga šta se računa kao MB, već je rezerva. Svaki SSD ima određenu količinu rezervnih blokova koje može da upotrebi ako primeti da se neki blok istrošio - obično je to oko 7%, kod SSD-ova sa SF kontolerom uglavnom malo više pošto oni koriste jefitniji NAND.
@operator: nije bitan broj upisa na co uređaj nego na pojedinačni blog pre nego što se isti istroši. Posle toga ga konrtoler zameni drugim iz rezerve i tako dok se ne istroši rezerva. Moj SSD je daleko prešao 100,000 na sam SSD, ali su pojedinačni blokovi bili upisani daleko manje od 1000 a kamoli 10.000 na koje je MLC nand deklarisan,
Ko hoće malo bliže da se obavesti, nek pogleda write aplification i wear leveling kog SSD-ova, nemam vremena da sad sve objašnjavam, al nije to nikakva misterija.
Ljudi uveliko preteruju s tim trošenjem SSD-a, još nisam video da je neko u prosečnom desktopu uspeo da `istroši` NAND.
Ako budeš instalirao win svaki treći dan, onda možeš da se nadaš da će da rikne tamo negde polovinom 2015. Mada, ja se ne bi brinuo toliko jer se bližimo kraju 2012. Apokalipsa, smak sveta, istrebljenje, vrata pakla, sloba se vraća itd ...do tada će da radi garantovano.
Broj upisa je tu najmanji problem, kad se preračunaš aktuelni ssd-ovi sa 18 sati normalnog rada dnevno mogu da traju minimum 10 godina. Dotad će pet puta da crkne od nečeg desetog.
Mislim, meni je i ovako dobro pa ni ne lupam mnogo glavu o njima.
Ko se u kolu posere, pre ili kasnije ugazi u sopstveno govno.
Kada je neko maler, onda nemam reci.. Nesto oko kartice se iskomplikovalo i nisam mogao da uzmem, evo jos uvek mi u korpi mushkin callisto, 205$ sa popustom bi bio koji je sad istekao..smorilo me. Moram da cekam ponedeljak, utorak dok se to sredi, ako se sredi, nadam se da hoce. Imam fore jos 10ak dana da kupim neki, a sumnjam da ce do tada da naleti opet kupon od 25$ .. Izgleda da cu onda stvarno da zabodem sa vertexom, pa sta bude. Javicu ovde koji sam uzeo Al ne verujete kako sam sinoc odlepio, tj jutros..
:: Svi consumer SSD-ovi, dakle MLC flash imaju deklarisano oko 10.000 upsia (za SLC je to 100.000), dakle približno toliko puta možeš da upišeš neki blok pre nego što se on `istroši`. Nije bas tako. Potrose se oni i mnogo brze, zbog nesavrsenostio proizvodnog procesa. :: Čak i kad se pojedinačni blok istroši nije kraj sveta, pošto na SSD-u uvek imaš rezervu. Tipični SSD od 64GB ima oko 57GB kad ga formatiraš. To nije ona razlika kao kod HDD-ova između toga šta se računa kao MB, već je rezerva. Svaki SSD ima određenu količinu rezervnih blokova koje može da upotrebi ako primeti da se neki blok istrošio - obično je to oko 7%, kod SSD-ova sa SF kontolerom uglavnom malo više pošto oni koriste jefitniji NAND Teoriski, to je tako kako si rekao. Međutim, demantuju te Kingston i Muskin modeli( zakljucaju se pre, pa ne prijavljuju da je prisutan disk u sistemu). Imam u firmi preko 30 kom. koji su crkli u eksploataciji u zadnjih godinu i po( dobijeni drugi, a ovi isu ostavljenii) , pa su uzeti HDSD diskovi, od kojih nema ni jedan problema, bar do sada u zadnjih godinu i mesec ili dva( 5 razlicitih proizvodjaca, cisto da vidimo da li svi imaju problema, ali nema ni jedan neispravan). :: @operator: nije bitan broj upisa na co uređaj nego na pojedinačni blog pre nego što se isti istroši. Posle toga ga konrtoler zameni drugim iz rezerve i tako dok se ne istroši rezerva. Moj SSD je daleko prešao 100,000 na sam SSD, ali su pojedinačni blokovi bili upisani daleko manje od 1000 a kamoli 10.000 na koje je MLC nand deklarisan U teoriji, je to tako, ali u praksi, totalno druga prica. Naime, zakljucaju se mnogo prije, nego sto kompenzuju 2.2 % neispravnih blokova(95% diskova). Iz prakse. Za to sluze kaunteri da pratite, mada ni to nije siguran nacin, ali podseca te koliko ima vremena ~ do kraja +/- 15%. :: Ko hoće malo bliže da se obavesti, nek pogleda write aplification i wear leveling kog SSD-ova, nemam vremena da sad sve objašnjavam, al nije to nikakva misterija :: :: Ljudi uveliko preteruju s tim trošenjem SSD-a, još nisam video da je neko u prosečnom desktopu uspeo da `istroši` NAND Neka se javi par korisnika, kojima je Kingston crkavao,paaaaa 3 ili cetiri puta u zadnjih godinu i po dana. Da ne navodimo imena.Ima i jedan koji je donosio Muskina 6 puta na reklamaciju, a ima garanciju 5 godina, sto je smijesno za SSD. Izgleda da mu se ovaj zadnji primio :D
@operator Vezano za upis..Da li se low formatiranjem moze hdd dovesti u red?Sta se tad desava? Da li se counter vraca na prvobitno stanje ili ostaje u memoriji samih celija?!
Kingston V40 tj. Intel X25-V 40GB sa Kingston nalepnicom, ubačen najnoviji FW sa TRIM-om. Drugi je Kingston V+ 64GB prva generacija (Samsung kontroler i NAND). Oba su neprekidno korišćenji od oktobra 2009. mučeni, testirani, formatirani, puno puta reinstaliran OS, stotine programa i sl.
Jedino ako je reč ako je u pitanju ona usrana prva generacija Kingston V serije koja je imala JMicron kontrolere, to je krš nebeski.
@sky Wear level mehanizam ne može da se restuje, istrošene ćelije ostaju istrošene, njih kontroler više ne koristi. Ali dok kod imaš rezervnih ćelija, to nema nikakvog uticaja na performanse. Inače rezervnim ćeijama i sl ne možeš nikako softverski pristupiti, jedino kontroler u SSD-u može da ih vidi.
Inače, SSD resetuješ na fabričko stanje sa SecureErase-om ili specijalizovanim alatima od proizvođača SSD-a, ali kao što rekoh, ono što je potrošeno više se ne koristi.
Na disku od 64GB imaš oko 58GB korisnog prostora, a oko 6GB se drži za rezervu. 34nm nand koristi 4K blokove tako da imaš oko milion i po rezervnih blokova. Zamisli da na HDD-u imaš toliko rezervnih sektora za BB i da je hdd dovoljno intiligentan da sam zameni BB, pa ćeš videti koliko je mala šansa da dođeš do trošenja NAND-a u desktop mašini.
Mnogo češće SSD crkava iz drugih razlloga tj. otkaz kontrolera i elektronike - tj sistem ih ne konstatuje i sl.
Da ponovim. Kingston ne pravi SSD diskove, zavisi samo do koga ih je dobio, tj. cije ima sdiskove. A ono nema uticaja na performanse, macku o rep. Jel ti stvarno koristis SSD diskove ili prepisujes post od nekoga!? Mislim, stvarno. Druze, dok nisam prodao hobotnicu sa 16 prikljucaka(Omicron nazalost poslednji koji cu imati), koristio sam SSD diskove svaki dan. Za banke, gradjevinske firme i dr. Sad nemam toliko posla, prema tome ni toliko backupa. U prosjeku, onaj koji se intezivno koristi crkava za cca. godinu do godinu i po dana. A ono sistem ih ne konstatuje jer kaunter izbroji 100.000 upisa/brisanja, pa cvrc. Da se ne ponavljam, to je stavljeno radi mere predostroznosti. Ima diskova koji otkazu na 5000 unosa, ali u preko 90% je od 80000 do 90000. Retki su koji dozive citav ciklus. I da celije mnogo brze crkavaju, nego sto bi proizvodjaci hteli da priznaju. Jedino ovi novi mi se strasno dopadaju, jer sad imaju smisla i postizu skoro teorijske brzine transfera, posebno PCI-E kartice od 218 GB, koje su me odusevile. Ovdje se OCZ od mainstream diskova pokazao najbolje, prema mom misljenju. Brzi je i od Omicrona, koji ja imam i to skoro 20%, stim da su moji stari skoro godinu i po i to MLC diskovi(prosjek je oko 320-360 MB/s), ali sa 2 bita, a ovi su sa 4 tako da su i monogo brzi( video Mae - Xing karticu od 162 GB sa tranferom od 680 MB/s(skoro u sekundi prebacio cio film ,a s obzirom na vecu gustinu, mislim da ce i brze otkazivati, bez obzira na objasnjenja da novim tehlologijama, kontroler `pametnije` koristi upotrebu celija, sto je cisto proseravanje. A o TRIM funkciji pod Win7, necu ni da pricam. Traljavo je izvedena, do zla boga. Zna da se popune i backup celije, sto rezultuje neupotrebljivim diskom u startu, koji ne mozes da repariras, osim, ako nemas kljuceve za kontrolersku logiku, pa da mu objasnis sta da radi. Na Win7 defragmentaciju zaboravi, Superfetch, ReadyBoost i aplikacije za ubrzanje butanja sistema( kad cujem da koriste prg za ubrzanje i slaganje HDD-a ko da je HDD sa magnetnim glavama, dize mise kosa na glavi. I da nesto sto neces procitati, celija koja je popunjena, ane koristi se cca. 6 mjeseci je neupotrebljiva. Kako je stanje povodom toga sa novim posle oktobra 2010 godine, nemam blage, ali mislim da to nece jos dugo resiti.
Za svaku kingston seriju znam ko je proizvođač, čiji je kontroler i čiji je NAND u njoj.
E sad ti lupetaš. Nema šanse da banke i sl. koriste MLC diskove, za upotrebu u serverima se koriste enterprise diskovi sa SLC nand-om. I cifre su takve da ti se diže koža na glavi.
Da nećeš možda OCZ disk da guraš u server u produkcionom okruženju neke banke? Misliš da EMC i HP SSD-ovi za storage koji idu preko FC interfejsa koštaju džabe koliko koštaju? Imam sasvim dovoljno iskustva s EMC i HP storidžima, radim s njima, da znam o čemu pričam.
Ovde smo pričali o OCZ Vertex disku koji dečko hoće da kupi za 11,000 dinara, a ti si krenuo da prosipaš priče o SSD-u u serverskom okriuženju koje nemaju veze s onim za šta bi ga dečko koristio i za šta je tražio pomoć.
Za TRIM funkciju kako god da je izvedena na Win 7 treba je koristiti jer bez nje definitivno ima smanjenja u performansama.
Da neće možda dečko da kupi neki opskurni samo japancima poznati laptop koji je ustavri došao iz dimenzije X pa da na njemu koristi UNIX da bi igrao igrice?
Broj postavljenih tema: 60423. Broj poslatih odgovora: 647755. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.