kad bolje razmislim ma i u pravu si za raid, na serverima se najvise koristi raid5, 6, a najmanje raid0, desktop raid0 po meni se ne isplati ako nije sa raptorima, a oni zajedno izadju kao jedan SSD 64gb, tako da ipak jeste bolja kupovina ssd ili obican hard disk 1TB ili slicno na 7200
:: U jednom HP serveru (dual QC Xeon, 24GB RAM i sl) sa par SAS diskova 300GB na 10K na hardveskom raidu0 sa 512MB cache modulom smo instalirali sistem, i pokrenuli par testova (serverske IOMark,VMmark i desktop varijante CrustalDisk Mark i PCMark Vantage :: :: Posle toga smo sistem prebacili na SSD (ništa posebno, običan Kingston V 100 96GB). :: :: Jel treba da kažem da RAID0 ni jedan test nije dobio? :: :: Desktop diskovi na 10K u RAID0 su po meni mnogo lošija varijanta od pristojnog SSD-a i nekog većeg brzog diska (WD Black, Samsung F3) :: :: Veća buka, potrošnja, niže performanse, plus dvostruko veći rizik od otkaza na RAID 0.
Sve je to lepo, ali taj SSD, ima ogranicen broj upisa, performanse mu se degradiraju vremenom, tako da za neku ozbiljniju corporate namenu nije.
SSD diskovi za siroke mase nisu za corporate namenu, corporate SSD nema nijedno ogranicenje, brzi je do 44 puta u odnosu na fiber diskove od 15k rpm, nema ogranicenu kolicinu upisa, kosta 10 000 $, koji je kapacitet ne znam.
Daj vecu fotku tog praseta xd :).
Pozdrav!
:: U jednom HP serveru (dual QC Xeon, 24GB RAM i sl) sa par SAS diskova 300GB na 10K na hardveskom raidu0 sa 512MB cache modulom smo instalirali sistem, i pokrenuli par testova (serverske IOMark,VMmark i desktop varijante CrustalDisk Mark i PCMark Vantage :: :: Posle toga smo sistem prebacili na SSD (ništa posebno, običan Kingston V 100 96GB). :: :: Jel treba da kažem da RAID0 ni jedan test nije dobio? :: :: Desktop diskovi na 10K u RAID0 su po meni mnogo lošija varijanta od pristojnog SSD-a i nekog većeg brzog diska (WD Black, Samsung F3) :: :: Veća buka, potrošnja, niže performanse, plus dvostruko veći rizik od otkaza na RAID 0.
su skupi do jaja i naravno da imaju ograničeni broj upisa - i oni isto koriste NAND tako da nije to sad neka `vanzemanljska tehnologija`.
Koriste SLC NAND najboljeg kvaliteta i broj upisam im je za red veličine i više bolji od MLC NAND-ova kod klasičnih SSD-ova.
E što se tiče broja upisa, bilo koji moderni SSD će u desktop računaru raditi sasvim fino godinama, vez ikakog rizika.
Što se tiče degradacije performansi, svi normalni SSD-ovi imaju i TRIM i GC tako da se to i neoseća, a nije ništa što jedan SecureErase ne može da sredi.
SF tu ima malo izraženiju degradaciju, dok Inteli i Crucial (kao i oni sa novim Toshiba kontrolerima koji imaju jako agresivan GC) nisu podložni istim.
Za dve godine svakodnevne upotrebe, moj Intel ima iste performanse kao i u početku - iste brzine, iste skorove u testovima (istestiram ga svakih 5-6 meseci čisto da vidim jel sve u redu, pa udri dalje :)
Nista nemam da dodam xd :). Ali moras da priznas da i dalje veoma jaku cenu imaju SSD diskovi u odnosu na kapacitet (home upotreba) :).
I da daj sliku tog praseta :).
Pozdrav!
:: su skupi do jaja i naravno da imaju ograničeni broj upisa - i oni isto koriste NAND tako da nije to sad neka `vanzemanljska tehnologija` :: :: Koriste SLC NAND najboljeg kvaliteta i broj upisam im je za red veličine i više bolji od MLC NAND-ova kod klasičnih SSD-ova :: :: E što se tiče broja upisa, bilo koji moderni SSD će u desktop računaru raditi sasvim fino godinama, vez ikakog rizika :: :: Što se tiče degradacije performansi, svi normalni SSD-ovi imaju i TRIM i GC tako da se to i neoseća, a nije ništa što jedan SecureErase ne može da sredi :: :: SF tu ima malo izraženiju degradaciju, dok Inteli i Crucial (kao i oni sa novim Toshiba kontrolerima koji imaju jako agresivan GC) nisu podložni istim :: :: Za dve godine svakodnevne upotrebe, moj Intel ima iste performanse kao i u početku - iste brzine, iste skorove u testovima (istestiram ga svakih 5-6 meseci čisto da vidim jel sve u redu, pa udri dalje :)
2009. kad je bilo predstavljanje prve generacije Kingston SSD-ova u tada BenchHouse-u dobio Kingston V+ 64GB. Bio sam jako skeptičan prema SSD-ovima, ali eto i taj još uvek fercera bez problema :)
Odmah potom kupio i Intel V za desktop mašinu (gornji bio u notebook-u). Oba diska preživela promene više računara, jedno 3-4 matične, 4-5 procesora, silne reinstalacije i dan danas sasvim fino rade, ko i prvog dana.
Ne bi se više nikad vratio na hard.
A za cenu i nije toliko skupo, ljudi bacaju na stotine evra za grafičke da bi se takmičili u 3Dmark skorovima, a skupo im da daju 100e za nešto što će im dramatično ubrzati komp. Ne vredi objašnjavati ljudima koji nikad nisu imali SSD-u da ga stvarno koriste neko vreme, dok ne probaš ne shvataš. Posle kasno - nema nazad :)
Tu jesi u pravu, SSD moze dati super speedup masini :). Hvala na prasencetu :) !
Pozdrav!
:: 2009. kad je bilo predstavljanje prve generacije Kingston SSD-ova u tada BenchHouse-u dobio Kingston V+ 64GB. Bio sam jako skeptičan prema SSD-ovima, ali eto i taj još uvek fercera bez problema : :: :: Odmah potom kupio i Intel V za desktop mašinu (gornji bio u notebook-u). Oba diska preživela promene više računara, jedno 3-4 matične, 4-5 procesora, silne reinstalacije i dan danas sasvim fino rade, ko i prvog dana :: :: Ne bi se više nikad vratio na hard :: :: A za cenu i nije toliko skupo, ljudi bacaju na stotine evra za grafičke da bi se takmičili u 3Dmark skorovima, a skupo im da daju 100e za nešto što će im dramatično ubrzati komp. Ne vredi objašnjavati ljudima koji nikad nisu imali SSD-u da ga stvarno koriste neko vreme, dok ne probaš ne shvataš. Posle kasno - nema nazad : :: :: A za prase :: :: http://naurunappula.com/671361/piglet.jp ::
Odma` si nas`o me ubacis u shemu, teo sam slika prasenceta, pa sam preinacio i ostade tako. SjebAo sam se, sta cu :)
LG 42LD420, Phenom II x6 1055t, Asus M4A87TD/USB3, G.Skill Sniper 8GB DDR3 1600 cl9, Gigabyte 6870, G.Skill Sniper SSD 120GB, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS, Chieftec GPS-550AB-A, NZXT Apollo
:: e snupi, od svih sam ocekivao ali od tebe.. pa zar prasence zenski rod : :: :: :: :: Prasence je objasnila, ultra kjut je da pocinje da boli : :: :: :: :: LG 42LD420, Phenom II x6 1055t, Asus M4A87TD/USB3, G.Skill Sniper 8GB DDR3 1600 cl9 :: :: Gigabyte 6870, G.Skill Sniper SSD 120GB, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS, Chieftec GPS-550AB-A, NZXT Apoll :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60423. Broj poslatih odgovora: 647755. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.