Prvi je da je verovatno bar desetak puta zaredom puštao AS SSD i CRM benčmarke, što mu je spustilo write, jer je kod SF diskova GC relativno spor i treba mu neko vreme da povrati performanse. U realnom radu (čitaj - ne puštanje 10 benča na dan) throttling ne bi trebao da se ovoliko javlja.
Drugi je što Hudson čipset ima loš SATA3 kontroler, ne postiže ni približno brzine koje bi trebalo pa otuda mali read, koji bi inače trebalo da je solidno veći.
Ti imaš SATA2, ali mislim da ti to neće previše naškoditi.
Da sad kupujem disk kod nas, verovatno bih uzeo ovaj:
Iskreno plocu bih menjao kad tad, dok SSD ne bih, pa mi je zbog toga bitno da bar ima priblizne brzine kao sto proizvodjac tvrdi. Znam da je onaj Kingstone malo stariji, ali kao sto rekoh, bitno mi je da bar ima priblizne brzine, jer posle ovih testova, razocarao sam se u Chronos totalno. Ne bih ga vrteo po bencmarcima, testirao bih ga jednom da vidim brzine i to je to, koristio bih ga za win i eventualno jedan program i jednu-dve igre koje inace odigram po 2-3h jednom u 3 dana. Hvala na predlogu za SSD, svakako ga stavljam u listu moguce kupovine, ako imas jos neki predlog za SSD a da ima kod nas da se uzme do 100e, slobodno predlozi, nebitno da li je SATA300 ili SATA600. :) NZXT Hades Asus M4A88T-V EVO Gemini II Coolink 120P x 2 Phenom x2 560 @ 4Ghz Kingston HyperX 2 x 2Gb DDR3 1600mhz Powercolor 6850 1gb @ 850/4400Mhz WD Caviar Blue 320GB 7k 16MB Cooler Master M520w Modular
:: Pazi, realno su SF diskovi ipak bolji :: :: milosikaca ima makar dva problema :: :: Prvi je da je verovatno bar desetak puta zaredom puštao AS SSD i CRM benčmarke, što mu je spustilo write, jer je kod SF diskova GC relativno spor i treba mu neko vreme da povrati performanse. U realnom radu (čitaj - ne puštanje 10 benča na dan) throttling ne bi trebao da se ovoliko javlja :: :: Drugi je što Hudson čipset ima loš SATA3 kontroler, ne postiže ni približno brzine koje bi trebalo pa otuda mali read, koji bi inače trebalo da je solidno veći :: :: Ti imaš SATA2, ali mislim da ti to neće previše naškoditi. :: :: Da sad kupujem disk kod nas, verovatno bih uzeo ovaj :: :: http://www.emmi.rs/hdd-ssd-sata2-60gb-mushkin-callisto-deluxe.11.html?productId=1258 :: :: Zašto - ono DELUXE znači da koristi 34nm Toshiba Toggle NAND, što bi trebalo da da bolje rezultate od async NAND-a u običnom Calistu :: :: Plus, ako kupiš SandForce SSD, batali benčmarke i pusti ga da radi, radiće bolje tako : :: :: Onaj Kingston koga si naveo je ipak malo matora varijata, pa ne bih baš išao na to :: :: BTW, pazi šta kod nas neće da uvezu: http://goo.gl/8eLZ :: :: :: Slazem se ali takvim SSD-ovima cena prelazi poprilicno preko 100e :: :: Sta mislis o ovom SSD :: :: http://itsvet.com/proizvod/kingston-64gb-ssd-sata300-now-v-series-snv425-s2bd-64gb/comp_comp_hdd/71/147 :: :: Ako makar ima priblizne brzine kao sto tvrdi Kingston, uzeo bih ga, ne bih davao 100e za reklamu Mushkin-a i Patriot-a ::
to je desktop varijanta mog SSD-a read je odlican: 250MB/s i razlika se oseca u onim zadacima kojima je kompu trebalo vise od desetak sekundi. sve ostalo je stvarno zanemarlljivo. jos niti jedan BSOD nisam imao. ali!!!! read je katastrofalan! nosim ga na reklamaciju cim ugrabim vremena (postao sam tata po drugi put, pa je guzva) kad se nesto instalira, em to traje citavu vecnost, em je totalno nesposoban da radi druge zadatke. kad instaliram Batmana, npr, to traje dvadesetak minuta, a za to vreme ne mogu ni Mozilla-u da otvorim. Pokrene se tek kad se zavrsi install... sila SSD, nema sta!
Cestitam na prinovi, nek ti je sa srecom! :) Za koji SSD pricas? Kingston ili Callisto DELUXE? Pojasni malo, prvo kazes da je read odlican a posle da je ocajan. xD NZXT Hades Asus M4A88T-V EVO Gemini II Coolink 120P x 2 Phenom x2 560 @ 4Ghz Kingston HyperX 2 x 2Gb DDR3 1600mhz Powercolor 6850 1gb @ 850/4400Mhz WD Caviar Blue 320GB 7k 16MB Cooler Master M520w Modular
:: to je desktop varijanta mog SSD- :: read je odlican: 250MB/ :: i razlika se oseca u onim zadacima kojima je kompu trebalo vise od desetak sekundi. sve ostalo je stvarno zanemarlljivo :: jos niti jedan BSOD nisam imao :: ali!!! :: read je katastrofalan :: nosim ga na reklamaciju cim ugrabim vremena (postao sam tata po drugi put, pa je guzva :: kad se nesto instalira, em to traje citavu vecnost, em je totalno nesposoban da radi druge zadatke. kad instaliram Batmana, npr, to traje dvadesetak minuta, a za to vreme ne mogu ni Mozilla-u da otvorim. Pokrene se tek kad se zavrsi install.. :: sila SSD, nema sta :: :: Q8300 GA-EP35-DS3 4x1GB Kingston Sapphire 6850 VW221D LCPower550W :: ::
Hehehehe, cudi me da je write bas toliko ocajan, inace read je najbitniji. Otpao je Kingston definitivno, Callisto DELUXE je u igri. :) Hvala na informaciji tebra. NZXT Hades Asus M4A88T-V EVO Gemini II Coolink 120P x 2 Phenom x2 560 @ 4Ghz Kingston HyperX 2 x 2Gb DDR3 1600mhz Powercolor 6850 1gb @ 850/4400Mhz WD Caviar Blue 320GB 7k 16MB Cooler Master M520w Modular
:: moja gresk :: read odlican 250MB/ :: write katastrofalan 24 MB/ :: Kingston je u pitanj :: :: Q8300 GA-EP35-DS3 4x1GB Kingston Sapphire 6850 VW221D LCPower550W :: ::
sve to razumem al ne verujem da HDD moze bolje da se ponasa od SSD-a???nema logike.sto se tice platforme ima sata3 kontroler pa ne znam koliko da je los moze valjda da izbaci sata2 performanse odnosno SF 285/275?? ja opet kazem ne mora ni toliko ranije sam imao Kingston obicnu V seruju i apacer-a sa brzinama 230/150 na doduse jacoj masini i sve je radilo kako treba po spec...probacu jos jednom kablove i probati ga na drugoj masini.sto se tice bios-a vise puta proveravan AHCI i on je postavljen umesto IDE(sa njim je jos gore).
AMD Zacate E350 1.6Ghz dual core MSI E350IS-E45 2x4GB DDR3 1600Mhz Exceleram E30122B CL9 ATI HD6310 LC Power 1400MI 200W Mushkin Chronos 60GB,2x2TB WD Green Microlab B-73 2.0
Resio sam problem ... Problem je bio gde ga zakaciti od mogucih 6 SATA3 prikljucka , od koga su 2 sa Marvel kontrolerom a 2 sa valjda Intel kontrolerom ... Plus sto sam morao da instaliram naj noviji INTEL Chip SET driver da bi sve proradilo kako treba ... Dobijam ocenu u Windowsu 7.5 za HDD , jel to sad dobro ?
Pa ja ti rekoh na prosloj strani da proveris na koji kontroler si ga zakacio.
@milosikaca Ako si tek kupio SSD, i instalirao si Windows, i odmah uradio bench (nisi ga koristio danima i snimao gomilu programa i stvarcica na njega) onda ovo sto prica mighty ne vazi. Morao bi da imas daleko bolje rezultate, cak i sa losim sata3 kotrolerom. Jbt meni bolje radi stari Callisto Deluxe na sata2 nego taj Chronos. SandForce kontroler ima zastitu (tako je bar oni zovu) koja stupa na snagu kada preteras sa upisom, npr presao si cifru od 8GB (za Callisto), sto se lako desi kada 10 puta ponovis bench. Treba ostaviti komp da nista ne radi i miruje par sati, da njegov TRIM odradi ciscenje djubreta (koriscenih mem. lokacija), onda bi trebalo brze da radi. Ako si merenje uradio posle nekoliko dana maltretiranja, onda to sto kaze mighty je tacno.
Demon to some. Angel to others. _______________________________
:: Resio sam problem ... Problem je bio gde ga zakaciti od mogucih 6 SATA3 prikljucka , od koga su 2 sa Marvel kontrolerom a 2 sa valjda Intel kontrolerom ... Plus sto sam morao da instaliram naj noviji INTEL Chip SET driver da bi sve proradilo kako treba ... Dobijam ocenu u Windowsu 7.5 za HDD , jel to sad dobro :: :: :: ASUS SABERTOOTH P67 B :: Intel® Core™ i7-260 :: Corsair H7 :: Kingston HyperX Gray 8GB DDR3 1600MH :: MSI GTX560ti TwinFrozr II O :: SSD Patriot Pyro 120G :: Dell UltraSharp U2311 :: ANTEC P18 :: Thermaltake Toughpower 1000 :: Windows 7 Ultimate x64 SP1
promenih i ja SATA prikljucak i voila! http://www.dodaj.rs/f/3q/8S/1RUNgBL2/novo.jpg imam 5x bolji write AHCI drajvere nisam ni instalirao zbog XP na drugoj particiji ipak je ljucki faktor :) masina je, najverojatnije u redu :)
sam popodne bio kod drugara i testirao SSD na njegovoj masini skroz druga platforma Intel I5 760 i MSI P55-GD65 gde se sistem brze dizao ali rezovi su ostali ne promenjeni...na intelu je 208/70-80 za read/write i nema boga da ide brze(na ploci je sata2 kontroler al opet isto)...dal ovo znaci da nesto pogresno radim ili je SSD definitivno polu ispravan??hvala svima do sada
AMD Zacate E350 1.6Ghz dual core MSI E350IS-E45 2x4GB DDR3 1600Mhz Exceleram E30122B CL9 ATI HD6310 LC Power 1400MI 200W Mushkin Chronos 60GB,2x2TB WD Green Microlab B-73 2.0
Da li ti je i tamo aktivan AHCi i da li si ostavio računar da idle-uje. Ostavi računar upaljen par sati (samo nemoj da ode u hibernate, stand-by i sl). pa probaj onda.
Druga varijanta ti je uradiš secure erase )ne format, već baš secure erase) tvog SSD-a pa da ga kod drugara nakačiš kao sekundarni disk i probaš da vidiš kolike će ti rezultate davati.
Ja rekoh da je bitno podesiti sve u sistemu, a to podrazumjeva i na koji kontroler kačiš SSD. Koliko sam primjetio, malo njih koji uzimaju SSd-ove primjećuje da nisu SATA 3 kablovi certifikovani, što je bitno kod prenosa. Kod običnih SATA 3 kablova, performanse i mog Pyro-a padaju skoro za 50%, sa 508/246, na 256/112. Evo sad ću prebaciti na AUTO trim, pa vidjeću ujutro prije nego krenem za NS, kakvo je stanje sa brzinom. A za one koji se prave pametni, evo mali info za svaki slučaj. http://www.kingspec.com/support/faq.asp operator
Meni sada krivo sto sam dao glas za Mushkin u onoj temi gde si pitao sta da pazaris... Nadam se da ces resiti problem. Poslusaj sta kaze mighty, pa ostavi komp da ne radi nista jedno 5 sati, valjda ce da se sam sredi
Sada sam pogledao specifikaciju za OCZ Agility 3 koji je brat blizanac Mushkin Calista - SF-2281 sa async NAND-om. Plus minus koji procenat, ali bi trebalo da su identični.
OVO je zvanična specifikacija (ono 525/475 je samo reklama):
OCZ je makar pošteno stavio na sajt, a Mushkin nije :(
Pogledaj specifikaciju za model od 60GB. Obrati i pažnju da su te performanse date na P67 čipsetu, a P67/Z68/X79 ipak trenutno imaju najbolji integrisani SATA3 kontroler.
Ljudi se taman ponadaju da disk moze i do 500MB/s, a na kraju dobiju 60MB Ako se izuzme AS SSD, njemu ATTO daje male rezultate, kao da mu radi u sata2 rezimu...
:: Ipak je kod tebe sve u redu - SandForce je to : :: :: Sada sam pogledao specifikaciju za OCZ Agility 3 koji je brat blizanac Mushkin Calista - SF-2281 sa async NAND-om. Plus minus koji procenat, ali bi trebalo da su identični :: :: OVO je zvanična specifikacija (ono 525/475 je samo reklama) :: :: http://www.ocztechnology.com/res/manuals/OCZ_Agility3_Product_sheet.pd :: :: OCZ je makar pošteno stavio na sajt, a Mushkin nije : :: :: Pogledaj specifikaciju za model od 60GB. Obrati i pažnju da su te performanse date na P67 čipsetu, a P67/Z68/X79 ipak trenutno imaju najbolji integrisani SATA3 kontroler ::
:: Ljudi se taman ponadaju da disk moze i do 500MB/s, a na kraju dobiju 60MB :: Ako se izuzme AS SSD, njemu ATTO daje male rezultate, kao da mu radi u sata2 rezimu.. :: :: Demon to some. Angel to others. :: _______________________________ :: :: :: Ipak je kod tebe sve u redu - SandForce je to : :: :: :: :: Sada sam pogledao specifikaciju za OCZ Agility 3 koji je brat blizanac Mushkin Calista - SF-2281 sa async NAND-om. Plus minus koji procenat, ali bi trebalo da su identični :: :: :: :: OVO je zvanična specifikacija (ono 525/475 je samo reklama) :: :: :: :: http://www.ocztechnology.com/res/manuals/OCZ_Agility3_Product_sheet.pd :: :: :: :: OCZ je makar pošteno stavio na sajt, a Mushkin nije : :: :: :: :: Pogledaj specifikaciju za model od 60GB. Obrati i pažnju da su te performanse date na P67 čipsetu, a P67/Z68/X79 ipak trenutno imaju najbolji integrisani SATA3 kontroler :: ::
ATTO ti radi brže jer je TRIM, tj. GC odradio deo posla i malo optimizovao SSD posle više puštenih testova.
Kriva iz HDD Tune je takođe OK. Ako pogledaš količina grafika sa donjim vrednostima odgovara otprilike zauzetom prostoru na SSD-u. Kada HDD Tune radi read test, on čita redom sve adrese sa SSD-a. Za adrese koje su pune on mora da iščita ceo blok i da uradi dekompresiju (karakteristika SF-a), što je sporije nego kad `čita` blok koji je označen kao prazan.
Da ti je SSD popunjen 100% grafik bi bio prava na oko 180MB/s, da je potpuno prazan - bila bi prava na oko 350MB/s - drugim rečim, SF diskovi mnogo brže čitaju prazan prostor od korisnih podataka :)
Nije samo tako kod SF, sličan grafik imam i na mom starom Kingstonu V+ (Gen1).
S druge strane, kod Marvell-a nije tako, ovo je moj grafik na m4 64GB (ograničen sam trenutno na SATA2, jer neću menjati svoj i7-870/P55 dok se ne pojavi IB/Z77 kombinacija u prodaji).
da al takav grafik kao kod tebe sam imao na apacer-u i kingstonu V100 64gb znaci ravna linija skoro 230MB nije bilo bilo kakvog setanja kao ovde ko SF-a...s obzirom da je ovo sata3 ocekivao sam mnogo vise al bi bio zadovoljan da je bar ko sata2 tipa 285/275 jer mi se onda vise isplatilo da uzmem muskin calisto deluxe sata2 em jeftiniji em je 285/275 al reko ovo novije kao duplo brze...realno dal imam pravo da se bunim posto po nekom mom misljenju nije ispunjen spec ili je ovo opravdano i dal postoje neke alternative u vidu zamene i kako radi uopste muskin calisto sata2 ili neki drugi koji je provereno dobar??
:: ATTO ti radi brže jer je TRIM, tj. GC odradio deo posla i malo optimizovao SSD posle više puštenih testova :: :: Kriva iz HDD Tune je takođe OK. Ako pogledaš količina grafika sa donjim vrednostima odgovara otprilike zauzetom prostoru na SSD-u. Kada HDD Tune radi read test, on čita redom sve adrese sa SSD-a. Za adrese koje su pune on mora da iščita ceo blok i da uradi dekompresiju (karakteristika SF-a), što je sporije nego kad `čita` blok koji je označen kao prazan :: :: Da ti je SSD popunjen 100% grafik bi bio prava na oko 180MB/s, da je potpuno prazan - bila bi prava na oko 350MB/s - drugim rečim, SF diskovi mnogo brže čitaju prazan prostor od korisnih podataka : :: :: Nije samo tako kod SF, sličan grafik imam i na mom starom Kingstonu V+ (Gen1) :: :: S druge strane, kod Marvell-a nije tako, ovo je moj grafik na m4 64GB (ograničen sam trenutno na SATA2, jer neću menjati svoj i7-870/P55 dok se ne pojavi IB/Z77 kombinacija u prodaji) :: :: http://img822.imageshack.us/img822/718/m4hdt.jp :: ::
Pazi, i kingston V100 i taj apacer su mogli da imaju sekvencijalne brzine tolike, ali nema šanse da bi po radnom brzinama i IOPS-u mogli da prismrde SF, realno su imali bar 2-3 puta manje random brzine.
Za OS za šta i inače služi SSD od 60GB, random je bitniji. Pusti benčmarke. Ali ako kažeš da ti sistem ima loš odziv, ti imaš neki drugi problem. Probaj da promeniš SATA kabl i da nađeš neki dobar SATA3 kabl, kao što ti je preporučio operator.
updateuj BIOS na ploči. skini najnovije drajvere za čipset.
Takođe i veliki CPU usage mi je čudan - koji antivirus imaš i jesi li probao da isključiš isti?
Eset smart security 4 je na komp-u nikad nije pravio probleme...3 skroz razlicita sata3 kabla sa povezao i isto se ponasa...najnoviji drajveri i za chipset i bios na ploci
:: Pazi, i kingston V100 i taj apacer su mogli da imaju sekvencijalne brzine tolike, ali nema šanse da bi po radnom brzinama i IOPS-u mogli da prismrde SF, realno su imali bar 2-3 puta manje random brzine :: :: Za OS za šta i inače služi SSD od 60GB, random je bitniji. Pusti benčmarke :: Ali ako kažeš da ti sistem ima loš odziv, ti imaš neki drugi problem. Probaj da promeniš SATA kabl i da nađeš neki dobar SATA3 kabl, kao što ti je preporučio operator :: :: updateuj BIOS na ploči. skini najnovije drajvere za čipset :: :: Takođe i veliki CPU usage mi je čudan - koji antivirus imaš i jesi li probao da isključiš isti?
znam i meni tu nesto smrdi...videcu ove nedelje da ga nosim u alti na bezaniju da ga na licu mesta probaju naravno ako budu imali vremena za odmah...kazi mi samo secure eraze radim odakle??
:: Iskreno i moj stari Intel X25-V 40GB je imao mnogo bolji skor od ovoga, ovo je beda :: :: Jedino ti preostaje da uradiš secure erase i da ga vratiš na fabričko stanje. Ako ni to ne pomogne vrati ga.
Broj postavljenih tema: 60423. Broj poslatih odgovora: 647757. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.