Paragon Alignment Tool v3.0.Imas ga u svim prodavnicama.Bas sam juce radio drugu i treba mu jedno 10-ak minuta.Ko sto rece mighty nema ponovne instalacije sve ostaje kao sto je bilo.
+1 i ja sam imao problem sa nekim programima zbog iskljucivanja pagefile-a
:: Malo kasnim s odgovorom, imaš pogrešno align-ovan disk, ko što kolege već primetiše :: :: Samo ne moraš sve ispočetka da instaliraš i particionišeš : :: :: Skini program Paragon Alignment Tool v2.0 (naravno neku izlečenu verziju) :: :: On će ti srediti aligment bez potrebe da reinstaliraš bilo šta. Program je proveren, već sam nekoliko puta s njim sređivao loše alignovane SSD-ove i hard diskove s 4K sektorima i radi ko satić. Startuje se iz Windows-a i bez problema radi i sa 64-bi OS-om :: :: Za page file, naletao sam na programe kogi loše rade kad im je isključen swap. Takođe sam imao problema sa virtualizacijom ako nemam makar neki swap. Sada imam 16GB ram i mali swap od 2GB - čisto da je tu. Probao da ga isključim i pri dizanju nekoliko velikih VM - paf - BSOD. Dopustio mu PF od 2GB max - problema nema. Nije bila u upotrebi sva memorija, bude obično 8-13GB zauzeto, al opet, ne volim da ga skroz ubijem, neki ima Windoza da se zadovolji.
:: +1 i ja sam imao problem sa nekim programima zbog iskljucivanja pagefile- :: :: :: :: Malo kasnim s odgovorom, imaš pogrešno align-ovan disk, ko što kolege već primetiše :: :: :: :: Samo ne moraš sve ispočetka da instaliraš i particionišeš : :: :: :: :: Skini program Paragon Alignment Tool v2.0 (naravno neku izlečenu verziju) :: :: :: :: On će ti srediti aligment bez potrebe da reinstaliraš bilo šta. Program je proveren, već sam nekoliko puta s njim sređivao loše alignovane SSD-ove i hard diskove s 4K sektorima i radi ko satić. Startuje se iz Windows-a i bez problema radi i sa 64-bi OS-om :: :: :: :: Za page file, naletao sam na programe kogi loše rade kad im je isključen swap. Takođe sam imao problema sa virtualizacijom ako nemam makar neki swap. Sada imam 16GB ram i mali swap od 2GB - čisto da je tu. Probao da ga isključim i pri dizanju nekoliko velikih VM - paf - BSOD. Dopustio mu PF od 2GB max - problema nema. Nije bila u upotrebi sva memorija, bude obično 8-13GB zauzeto, al opet, ne volim da ga skroz ubijem, neki ima Windoza da se zadovolji.
:: - :: Ja nisam :: :: :: :: +1 i ja sam imao problem sa nekim programima zbog iskljucivanja pagefile- :: :: :: :: :: :: :: Malo kasnim s odgovorom, imaš pogrešno align-ovan disk, ko što kolege već primetiše :: :: :: :: :: :: Samo ne moraš sve ispočetka da instaliraš i particionišeš : :: :: :: :: :: :: Skini program Paragon Alignment Tool v2.0 (naravno neku izlečenu verziju) :: :: :: :: :: :: On će ti srediti aligment bez potrebe da reinstaliraš bilo šta. Program je proveren, već sam nekoliko puta s njim sređivao loše alignovane SSD-ove i hard diskove s 4K sektorima i radi ko satić. Startuje se iz Windows-a i bez problema radi i sa 64-bi OS-om :: :: :: :: :: :: Za page file, naletao sam na programe kogi loše rade kad im je isključen swap. Takođe sam imao problema sa virtualizacijom ako nemam makar neki swap. Sada imam 16GB ram i mali swap od 2GB - čisto da je tu. Probao da ga isključim i pri dizanju nekoliko velikih VM - paf - BSOD. Dopustio mu PF od 2GB max - problema nema. Nije bila u upotrebi sva memorija, bude obično 8-13GB zauzeto, al opet, ne volim da ga skroz ubijem, neki ima Windoza da se zadovolji.
jbg sad ispada da malo izmisljam, ali kad sam kupio SSD, nakon instalacije win-a ugasio sam pagefile, i nista krenuo sam sa instalacijom potrebnih programa a onda u toku instalacije neceg (da me ubijes ne mogu da se setim) dobio sam obavestenje da moram da ukljucim pagefile da bih nastavio.. ja sam i zaboravio da sam ugasio to tako da nisam odmah skontao dok nisam nasao da treba da ukljucim, i tako nastavim instalaciju, eto.. dovoljno je to bilo, e sad, da li ce neko gasiti i paliti svaki cas, da li ce nekog mrzeti ili ne u to ne ulazim, ali mislim da i nije toliko bitna tema da se o njoj ovoliko zvace
Program koji ti trazi page file je star, zaobidji ga.
Sto se tice kucnog koriscenja kompa tu sam apsolutno prosecan korisnik, od zahtevnijih programa koristim recimo Dreamweaver, Photoshop i CorelDraw (ako se mogu nazvati ozbiljnim programima), sa njima nisam imao problem kao i sa dosta drugih ``home`` programa koje koristi vecina ljudi. E sada, ako neko koristi neki ozbiljan program za 3D modelovanje, obradu video materijala, itd... neka se javi. Ali ako znas da ce program da ti prozdere 10GB RAM-a ili vise, a ti imas 12 ili 16GB normalno je da ces dobiti upozorenje i da neces dirati page file.
:: jbg sad ispada da malo izmisljam, ali kad sam kupio SSD, nakon instalacije win-a ugasio sam pagefile, i nista krenuo sam sa instalacijom potrebnih programa a onda u toku instalacije neceg (da me ubijes ne mogu da se setim) dobio sam obavestenje da moram da ukljucim pagefile da bih nastavio.. ja sam i zaboravio da sam ugasio to tako da nisam odmah skontao dok nisam nasao da treba da ukljucim, i tako nastavim instalaciju, eto.. dovoljno je to bilo, e sad, da li ce neko gasiti i paliti svaki cas, da li ce nekog mrzeti ili ne u to ne ulazim, ali mislim da i nije toliko bitna tema da se o njoj ovoliko zvac :: :: :: :: Navedite te programe da znamo :: :: :: :: :: ::
Pa koristite page file, sta da vam kazem. Meni radi komp ok bez njega, pa nema potrebe da ga koristim. I dalje niste naveli programe kod kojih ne radi.
Ja sam recimo imao BSOD sa VMware Workstation 8 bez PF što sam probao kada sam nabavio 16GB ram, sa ovim malim PF od 2GB nemam nikakvih problema.
MS ne preporučuje u da se PF isključuje, ne postoji neko realno opravdanje da ga isključiš jer nema ubrzanja ako to uradiš i možeš da izazoveš nestabilnost i BSOD-ove sa određenim aplikacijama.
Inače pored linka koji sam naveo, radio sam i sam testove sa i bez PF i nikakve razlike nije bilo.
To je dovoljan razlog da se ne preporučujem naslepo isključivanje PF bez razmatranja šta neko radi i da li će mu to izazvati probleme, pogotovu ako neće dobiti ništa isključivanjem PF.
:: Pa koristite page file, sta da vam kazem :: Meni radi komp ok bez njega, pa nema potrebe da ga koristim :: I dalje niste naveli programe kod kojih ne radi :: :: ::
novi sistem,bolji rezultati bez ikakvih podesavanja i optimizacija za sada. link http://www.dodaj.rs/f/m/yB/4aFwY89D/capture.png sve je ok. ja zadovoljan. pozzz Fujitsu ah 530 Intel P6100 2x2.0 ghz 2x2 gb ddr3 1066mhz cl7 Samsung 830 64gb ssd+ Hitachi 320gb hdd ati 550v 1gb ddr3
Nigde nisam napisao da ce bilo sta da radi brze ako ugasis page file, vec da ne zelim da mi Windows bilo sta nepotrebno upisuje ili cita sa ssd-a. Ako budem imao problem zbog toga, ukljucicu ga, za sada za 10 meseci koriscenja ssd-a bez pf sve radi ok.
@djuroue1 Optimizacijom ne mozes da ubrzas rad ssd-a vec da smanjis broj upisa na njega kako bi se trosio manje, i eventualno da malo ubrzas rad Windows-a. Sa HD Tune, ATTO i AS SSD ces najbolje videti da li su i koliko opale performanse ssd-a posle duzeg koriscenja, ili radi poredjenja sa drugim ssd.
Mada realno koliko su pale cene ssd-a i koliko kosta taj Samsung 830 64gb, kada jedan zariba kupis i ubacis drugi i cao. Bice jos jeftiniji.
:: Ne ne rade već znaju da naprave problem. :: :: Ja sam recimo imao BSOD sa VMware Workstation 8 bez PF što sam probao kada sam nabavio 16GB ram, sa ovim malim PF od 2GB nemam nikakvih problema :: :: MS ne preporučuje u da se PF isključuje, ne postoji neko realno opravdanje da ga isključiš jer nema ubrzanja ako to uradiš i možeš da izazoveš nestabilnost i BSOD-ove sa određenim aplikacijama :: :: Inače pored linka koji sam naveo, radio sam i sam testove sa i bez PF i nikakve razlike nije bilo :: :: To je dovoljan razlog da se ne preporučujem naslepo isključivanje PF bez razmatranja šta neko radi i da li će mu to izazvati probleme, pogotovu ako neće dobiti ništa isključivanjem PF :: :: :: :: Pa koristite page file, sta da vam kazem :: :: Meni radi komp ok bez njega, pa nema potrebe da ga koristim :: :: I dalje niste naveli programe kod kojih ne radi :: :: :: :: :: ::
Super što štedite NAND od upisa, još da me ubedite u korist od toga u desktop upotrebi.
Od 2009. do ove godine sam imao između ostalih Intel X25-V 40GB i Kingston V+ 64GB. Na oba su postojali PF, nisu rađene optimizacije, koristio sam ih kao normalne diskove.
Početkom ove godine otišli kod mojih prijatelja kada sam nabavio savremenije SSD-ove. Za te dve i po godine, Intelu je i dalje bio na 100% tj, wear level mu nije porastao, a Kingston je bio na 98 ili 99%. Znači da bi mi normalnom upotrebom trebale desetine godina da im potrošim NAND.
Kolika bi mi bila korist od SATA II 40GB SSD-a tamo negde 2020-2030? Čisto sumljam da bi im i elektronika toliko izdržala koliko bi im trajao NAND.
Već sam bio postovao rezultate gde su ljudi namerno upisivali na SSD-ove dok ne crknu, samo da bi videli koliko će da izdrže. Cifre su tolike da je potpuno bezrazložno brinuti o količini upisa u PC-u.
Sadašnji Samsung 830 128GB imam od februara, dakle oko pola godine i bez optimizacija, sa PF i bacanjem fajlova na desktop kako mi se ćefne. instaliranih par igrica i solidno programa, host writes mi je na ~1,2TB. Ajd da kažemo i da će biti 3TB godišnje, većina SSD-ova u gornjem testu je daleko prebacila 100TB. Što se tiče trošenja NAND-a, narednih 30ak godina sam miran (mada će karakteristike NAND čipova degradirati daleko pre tih 30 godina, upisivao ja ili ne :)
Ma dzaba se ti trudis da objasnis ljudima te urbane legende u fazonu...
SVI ZNAJU NEKOGA KOME JE SSD POTROSEN ZA MESEC DANA... ali...
ALI... (uvek jedno veliko ALI) ga niko nikad nije video...
Evo ispisaste vi 40 posotva za nista... ja ubacih jedan SSD u laptop i ne pada mi na pamet da uradim ijedan jedini test... a od svih tvikova sam uradio samo ono sto radim i sa klasicnim HDD-om ugasim hibernaciju i pagefile (koji ce mi vrag na 8Gb RAM-a)...
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: Super što štedite NAND od upisa, još da me ubedite u korist od toga u desktop upotrebi :: :: Od 2009. do ove godine sam imao između ostalih Intel X25-V 40GB i Kingston V+ 64GB. Na oba su postojali PF, nisu rađene optimizacije, koristio sam ih kao normalne diskove :: :: Početkom ove godine otišli kod mojih prijatelja kada sam nabavio savremenije SSD-ove. Za te dve i po godine, Intelu je i dalje bio na 100% tj, wear level mu nije porastao, a Kingston je bio na 98 ili 99%. Znači da bi mi normalnom upotrebom trebale desetine godina da im potrošim NAND. :: :: Kolika bi mi bila korist od SATA II 40GB SSD-a tamo negde 2020-2030? Čisto sumljam da bi im i elektronika toliko izdržala koliko bi im trajao NAND :: :: Već sam bio postovao rezultate gde su ljudi namerno upisivali na SSD-ove dok ne crknu, samo da bi videli koliko će da izdrže. Cifre su tolike da je potpuno bezrazložno brinuti o količini upisa u PC-u :: :: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?271063-SSD-Write-Endurance-25nm-Vs-34n :: :: Sadašnji Samsung 830 128GB imam od februara, dakle oko pola godine i bez optimizacija, sa PF i bacanjem fajlova na desktop kako mi se ćefne. instaliranih par igrica i solidno programa, host writes mi je na ~1,2TB. Ajd da kažemo i da će biti 3TB godišnje, većina SSD-ova u gornjem testu je daleko prebacila 100TB. Što se tiče trošenja NAND-a, narednih 30ak godina sam miran (mada će karakteristike NAND čipova degradirati daleko pre tih 30 godina, upisivao ja ili ne : ::
Za tih 120 dana upisano je 2.8 petabajta, tj. preciznije 2,876 TiB !!!
Kao moj matori Kingston SSDNow 40GB (X25-V), čudo jedno da još radi - 1129.12TB Host Write-ova.
Ima gomila drugih i svi rade. Ako iko uspe da u normalno radu nagura Petabajte upisa na SSD (znači ne endurance test sa 24-7 upisom) voleo bih da znam šta radi.
A voleo bih i da vidim kako bi se neki običan hard disk (ne oni AV nego obični za destop) ponašao kada bi 120 dana bez prestanka na njega nešto upisivali maksimalnom brzinom :)
Zato se i trudim (još malo, dok imam strpljenja) - ljudi koristite svoje SSD-ove u radu normalno, ne opterećujte se optimizacijama upisa, ukidanjem servisa i sl. u Windows-u samo da bi umanjili Host Writes. NAND u SSD-u će daleko nadživeti upotrebnu vrednost samog SSD-a.
Jedina stvar koju ne treba raditi na SSD-u je defragmentracija, ne toliko zbog nekog prekomernog upisa, nego zato što ona razjebe internu organizaciju podataka na SSD-u i obori mu performanse. Sam kontroler SSD-a interno organizuje podatke na najbolji način, tako da je tu defragmentacija potpuno kontraproduktivna.
Druga stvar diskutabilne upotrebljivosti je hibernacija - prilikom hibernacije se kompletan RAM upisuje na disk i pri buđenju iz hibernacije iščitava - boot i shutdown na SSD-ovima su jako brzi i često se završe mnogo brže nego sve do upisivanje i čitanje kompletnog sadržaja iz i u memoriju.
@MaliAbner To sto si napisao niko na ovoj temi nije ni spomenuo. Sto se ubacujes kada nisi u toku... radi sa svojim ssd sta hoces, baci ga i kroz prozor ako treba.
@mighty Hvala na iscrpnim objasnjenjima. Cenim sto se trudis da objasnis. Sve sto kazes to stoji, ali ja opet ne volim da mi je u Windows-u upaljeno bilo sta sto mi ne treba. Ugasio sam i hibernaciju, i system restore, i page file i defragmentaciju, automatic update, defender, firewall i gomilu nepotrebnih procesa. Znam odlicno sta mi treba a sta ne, i ne gasim nista nasumicno, vec samo ono sto sam testirao da radi bez problema... kao i legendarni pf! Pozzz
@philaemos Apsolutno si u pravu idem da bacim moj SSD a ti tvoj zamotaj u CELOFAN pa nazad u kutiju da ga sacuvas za sledeci milenijum...
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: @MaliAbne :: To sto si napisao niko na ovoj temi nije ni spomenuo :: Sto se ubacujes kada nisi u toku... radi sa svojim ssd sta hoces, baci ga i kroz prozor ako treba :: :: @might :: Hvala na iscrpnim objasnjenjima. Cenim sto se trudis da objasnis. Sve sto kazes to stoji, ali ja opet ne volim da mi je u Windows-u upaljeno bilo sta sto mi ne treba. Ugasio sam i hibernaciju, i system restore, i page file i defragmentaciju, automatic update, defender, firewall i gomilu nepotrebnih procesa :: Znam odlicno sta mi treba a sta ne, i ne gasim nista nasumicno, vec samo ono sto sam testirao da radi bez problema... kao i legendarni pf! :: Pozz :: :: ::
@MaliAbner Nemoj samo kroz prozor, mozda pogodis neku neduznu baku u glavu, pa te uhapse i onda si nadrljao... zajebi to. A sto se tice mog ssd-a, kada rikne kupicu drugi. 100 eura nije problem.
Broj postavljenih tema: 60424. Broj poslatih odgovora: 647758. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.