@xerox Ovaj drugi deo tvog posta za Apple necu da komentarisem... Sto se tice externog hdd-a rekao sam da uzimam 2.5` samo da date predloge i dao tri modela koji su u opticaju trenutno. **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
Ja imam: http://tinyurl.com/ag3n4wj samo 500GB, unutra je Toshiba disk. Radio sam test brzine u Crystal Disk Mark-u, cisto informativno. USB 2.0 Read-Write oko 30 MB/s. USB 3 Read-Write oko 60 MB/s, ali je disk pun ima svega 2 GB slobodno, mada ne verujem da bi bilo nesto brze i da nije pun. Dodatni kabl za napajanje sam koristio 2-3 puta, nema razlike u brzinama sa dodatnim kablom ili bez njega. Stim sto jedina razlika koju sam primetio u tih 2-3 puta sa dodatnim kablom je da se disk ne gasi posle nekog vremena, dok mi se vise puta desilo da ako ostane po 3h. i vise uboden samo sa USB-om (za podatke) ugasi, ali kad ponovo probas da mu pristupis brzo se odazove (tipa 3-4 sec.). I sada najveca mana iliti zamerka, ima 97 bad sektora, a radio je svega 18 dana. Ali to je verovatno od cimanja tamo vamo.
ASUS M5A99X EVO Phenom II X6 1600T @ 3,5GHz CM 212 EVO Kingston HyperX 2x4GB @1600MHz MSI TFIII GTX 660 2GB KINGSTON HyperX 3K 120GB ASUS XONAR DG CM GX550
i jos gore - vezano za 3.5`. Sa Seagate bas nesto nemam uspesne susrete u zadnjih par godina. Transcende imaju burqzer i otac - manje velicine doduse (320 i 500) ali se ne zale. Burazer ima par godina i mislim da ga vise nosaka okolo. Ovaj kod oca se slabije koristi pa ne bih formirao misljenje.
WD ko WD. Principjelno korektno - al umeju i da naprave lose diskove. Greota sto je Seagate uzeo Samsung - on mi se najvise svideo u zadnje vreme. Bar kad bi Seagate pisao iz koje fabrike dolazi hard... Ovaj od 2TB Baracuda je maxtor...
Inace imam 2*2tb WD Green, 2*2TB Samsung, 2*1.5TB Samsung, 2*1TB WD Green, 1*2TB Seagate koji se cuje kao da ce dusu da ispusti ponekad (famozni chirping sound)...
Gomila WD Raptora od 72GB mi je razvila ,lose sektore u bliskom razdoblju...
WD RE4 su mi prilicno novi takoda jos uvek nemam misljenje. Seagate 500GB mi je pre par godina rikavela posle 10 paljenja - jedna od ploca je bila skroz izgrebana - verovatno losa glava...
50-ak Maxtora od 160 GB - spori, vruci, ali samo 6 odapeli za 6 godina...
Asus P8H67-M, i5 3570 4x4GB ddr3 1333, SanDisk SSD 64GB, Win XP Frontier DIVA
Ili mozda imate jos neki predlog? **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
Jos nesto da pitam... Da li sme externi hdd od 2.5` koji budem uzeo da se prikljucuje preko produznog usb kabla jer planiram da uzmem jedan kratak produzni usb kabl da ne moram da se zavijam iza iMac-a kada hocu da ubodem neki usb flash drive? **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
Par pitanja koja si postavio (poput ovog) su totalno smesna...
1) USB 2.0 i 3.0 kompatibilnost... sta reci par likova su se ovde nasrala na zadatu temu da je to EPSKA KENJAZA, kakve bre fore kao ovaj je drugaciji nego onaj i sl... ono sto ide u kutiju ide u kutiju a ono sto se kaci na racunar je ISTO za oba standarda... s tim sto brzine nece biti iste ako USB3.0 eksterni HDD nakacis na USB2.0 konektor umesto na USB3.0... na USB2.0 ce biti primetno sporije...
2) 2.5` ili 3.5` pa isto ti je to samo sto ces za iste pare da dobijes DUPLI kapacitet ako uzmes 3.5`...
3) svi externi koje sada kupujes su vec formatirani na ntfs sem ako ne kupujes isti za MAC-a onda je formatiran za HFS... i to je cini se jedina razlika... mada je ranije bila razlika i u sistemu kacenja posto je Apple zanemarivao USB i forsirao FW...
4) Sta kaze VMARC uzmi ovaj malo je povoljniji, pa sine dajes ~2.5K evra na racunar (ne ulazim u fikciju ostalih koji kazu da je precenjen, jednostavno kosta koliko kosta i nudi i to je to) a onda se stekas za par crvenih... Mislim sta reci...
Zar nije geslo Apple-a `LIVING LARGE WITH STYLE`...
Ne stedi na prostoru i sve kupuj u duplikatu... kad kupujes HDD obavezno kupi dva primerka istog sem WD, njega zaobidji jer svaki ima skoro unikatni FW i tesko se amaterski cupaju podaTci sa onoga koji gekne... cak se i profesionalci muce... za ostale skoro sve se svodi da zamenis elektroniku pocupas ono sto ti treba vratis elektroniku na originalni i vozis dalje... SEAgate ne mogu reci zaobidji ALI, kupih klincu za PS3 neki FreeAgent DESK 1.5TB taj se greje vise nego IvyBridge i GPU zajedno, malo-malo pa se odjavi sa sistema pa se ponovo pojavi... krshina... Uzimaj Hitachi ako naletis na njega ili Toshiba i to je to...
AH, DA UMALO DA ZABORAVIM AKO CES KACITI EKSTERNI HDD NA PRODUZNI USB KABEL (SEM 3.5` SA POSEBNIM NAPAJANJEM) MORAS DA UZMES USB EXTENDER SA DODATNIM NAPAJANJEM!!!
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: Jos nesto da pitam... Da li sme externi hdd od 2.5` koji budem uzeo da se prikljucuje preko produznog usb kabla jer planiram da uzmem jedan kratak produzni usb kabl da ne moram da se zavijam iza iMac-a kada hocu da ubodem neki usb flash drive :: *************************************************************************************** :: The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible. :: ::
@MaliAbner Nije mi jasno zbog cega se javljas sada i pises kao general posle bitke? Zasto se nisi javio ranije i lepo odgovorio na sva pitanja u jednom postu nego si cekao da se `naseru par likova` i sada, kada je na sve odgovoreno i reseno, dodjes i prepricas mi te odgovore... ?
Sto se tice gesla Apple-a `LIVING LARGE WITH STYLE`... Tako mogu da zive mozda ljudi koji rade u Apple-u na visokim funkcijama. Po tvojoj teoriji - kada bih kupio stan od 80 000 evra i otisao da kupim, recimo, ugaonu garnituru, neko mi predlozi garnituru od 1200 evra, a ja kazem - ne, uzecu ovu od 700 evra, taj neko bi rekao: `e, dao si 80 000 evra za stan a stekas se za par stotina evra`... Uzimam ono sto zelim i dajem onoliko para koliko mislim da je dovoljno/potrebno za taj predmet.
Sto se tice pitanja oko produznog, naisao sam na temu: http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=14112&forid=11&katid=2 i malo su me zbinili 3.(obradimi) i 5.(Equinoxe) post. Zato sam pitao. **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
Da, da u pravu si... Nisam trebao ni da se javim...
No ja sam +7h u odnosu na vas u srbistanu tako da kad se ja javim vi ste tek legli a kad vi pisete ja sam u dubokom snu...
A sto se tice poredjenja ne da nije adekvatno nego je uzasno...
Zato sto sam spomenuo da usteda moze da bude par crvenih na sumu od 280 crvenih...
Ne znam sta te je zbunilo sa produznim kablom... oni govore o jednom kablu koji ima musko/zenske krajeve pa da njega zabodes u port na racunaru a da onda disk kacis na njega...
A ja sam ti predlozio da uzmes USB HUB sa dodatnim napajanjem koji moze da stoji negde sa strane ali posto ima to dodatno napajanje mozes preko njega da kacis nekoliko uredjaja istovremeno i svi ce imati dovoljno struje...
Oni bez dodatnog napajanja mogu da prime samo risivere za misicka ili zicnog misicka te flesice posto oni ne zahtevaju 500-1000mA poput HDD-a...
:: @MaliAbner Nije mi jasno zbog cega se javljas sada i pises kao general posle bitke? Zasto se nisi javio ranije i lepo odgovorio na sva pitanja u jednom postu nego si cekao da se `naseru par likova` i sada, kada je na sve odgovoreno i reseno, dodjes i prepricas mi te odgovore... :: :: Sto se tice gesla Apple-a `LIVING LARGE WITH STYLE`... Tako mogu da zive mozda ljudi koji rade u Apple-u na visokim funkcijama. Po tvojoj teoriji - kada bih kupio stan od 80 000 evra i otisao da kupim, recimo, ugaonu garnituru, neko mi predlozi garnituru od 1200 evra, a ja kazem - ne, uzecu ovu od 700 evra, taj neko bi rekao: `e, dao si 80 000 evra za stan a stekas se za par stotina evra`... Uzimam ono sto zelim i dajem onoliko para koliko mislim da je dovoljno/potrebno za taj predmet :: :: Sto se tice pitanja oko produznog, naisao sam na temu :: http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=14112&forid=11&katid= :: i malo su me zbinili 3.(obradimi) i 5.(Equinoxe) post. Zato sam pitao :: *************************************************************************************** :: The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible. :: ::
@MaliAbner Kada si spomenuo to `stekanje za par crvenih` verovao sam da si aludirao na VMARC-ovo i moje dopisivanje oko externe zvucne kartice gde sam rekao da mi je 200e mnogo (da mi je kartica od 70e zavrsavala posao), a VMARC predlaze `jeftiniju`, tj. istu tu polovnu. Zato sam i dao ono poredjenje... Ne znam sta si onda ti mislio kada si rekao: `Sta kaze VMARC uzmi ovaj malo je povoljniji` i gde sam sam se `stekao` za par crvenih? **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
jel stvarno neko predlozio musko-zenski USB kabl za eksterni hdd, nisam ispratio..? To je valjda jasno da ne moze sa hardom, vec samo sa flash diskovima i nekim periferijama..
:: :: :: Ne znam sta te je zbunilo sa produznim kablom... oni govore o jednom kablu koji ima musko/zenske krajeve pa da njega zabodes u port na racunaru a da onda disk kacis na njega.. :: :: A ja sam ti predlozio da uzmes USB HUB sa dodatnim napajanjem koji moze da stoji negde sa strane ali posto ima to dodatno napajanje mozes preko njega da kacis nekoliko uredjaja istovremeno i svi ce imati dovoljno struje.. :: ::
Samo sam trazio potvrdu za 3.(obradimi) i 5.(Equinoxe) post u temi: http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=14112&forid=11&katid=2 Znaci, ne sme produzni kabl, vec mora direktno u kuciste, bilo na zadnjoj strani ili na prednjoj strani u usb port... Ili duzi kabl, ali iz jednog dela ili usb hub sa dodatnim napajanjem sto kaze MaliAbner... **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
da, ne moze produzni, vec samo iz jednog dela duzi, ali ne preko 3m.. generalno pravilo je max. duzina 5m, ali za stampac i tako neku periferiju, a za hard disk iskreno ne bih preporucio ni taj hub, jer je to em dodatno ulaganje, em moze neki problem da se desi posto kvalitetni USB hub da vrsi posao moze da se nadje samo u Kuala Lumpuru Napred, nazad, svejedno, ali bez produznog i sa originalnim USB-om.
:: Samo sam trazio potvrdu za 3.(obradimi) i 5.(Equinoxe) post u temi: :: http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=14112&forid=11&katid= :: Znaci, ne sme produzni kabl, vec mora direktno u kuciste, bilo na zadnjoj strani ili na prednjoj strani u usb port... Ili duzi kabl, ali iz jednog dela ili usb hub sa dodatnim napajanjem sto kaze MaliAbner.. :: *************************************************************************************** :: The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible. :: ::
E hvala na odgovoru! Reci mi jos jednu stvar... Da se ne bih zavijao iza iMac-a svaki put kada hocu da ubodem flash u njega da li moze negde kod nas da se kupi ovakav usb produzni, ali da bude zaista 10-15cm duzine i usb 3.0 naravno? http://www.coolgear.com/images/AA-UF-05B.jpg **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
Taj kabel bi trebalo da se moze naci `iza svakog coska` tj u scakoj radnjici koja prodaje nesto od elektronike...
Takav isti ALI sa mikro USB prikljuckom na jednom kraju se koristi kao OTG kabel za tablete i neke modele android telefona... posto uz pomoc njega mozes da nakacis flesic i prosiris memoriju...
Ja ti opet preporucujem dobar HUB sa dodatnim napajanjem Belkin sa sedam konektora je oko 20 ili koji evro manje... onaj sa 4 konektora bi trebalo da je 10 ± par evra...
Inace ovde u KL je 3.5` externi USB3.0 3TB HDD negde oko 100E, a 2.5` externi USB3.0 1TB oko 55÷65Evra...
Inace za MAC-a bi ti bio najbolji externi HDD sa thunderbolt konekcijom ali je cena bezobrazno veca u odnosu na USB3.0...
:: E hvala na odgovoru! Reci mi jos jednu stvar... Da se ne bih zavijao iza iMac-a svaki put kada hocu da ubodem flash u njega da li moze negde kod nas da se kupi ovakav usb produzni, ali da bude zaista 10-15cm duzine i usb 3.0 naravno :: http://www.coolgear.com/images/AA-UF-05B.jp :: *************************************************************************************** :: The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible. :: ::
najbolji kabl koji sam imao ikad je HAMA koji ima izolovan USB, debeo je, od kvaltetne gume i shirmovan, odlican kabl, ima ga u metrou, ComTrade shopovima uglavnom.. kvalietnije nema ni u KL
:: E hvala na odgovoru! Reci mi jos jednu stvar... Da se ne bih zavijao iza iMac-a svaki put kada hocu da ubodem flash u njega da li moze negde kod nas da se kupi ovakav usb produzni, ali da bude zaista 10-15cm duzine i usb 3.0 naravno :: http://www.coolgear.com/images/AA-UF-05B.jp :: *************************************************************************************** :: The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible. :: ::
@MaliAbner Ima `iza svakog coska`, ali od 1.8, 3 i 5m... Ovaj malecki nema... I svi su usb 2.0... Meni treba usb 3.0!
@imarkovic Hvala! **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
:: najbolji kabl koji sam imao ikad je HAMA koji ima izolovan USB, debeo je, od kvaltetne gume i shirmovan, odlican kabl, ima ga u metrou, ComTrade shopovima uglavnom.. kvalietnije nema ni u KL :: :: :: :: E hvala na odgovoru! Reci mi jos jednu stvar... Da se ne bih zavijao iza iMac-a svaki put kada hocu da ubodem flash u njega da li moze negde kod nas da se kupi ovakav usb produzni, ali da bude zaista 10-15cm duzine i usb 3.0 naravno :: :: http://www.coolgear.com/images/AA-UF-05B.jp :: :: *************************************************************************************** :: :: The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible. :: :: :: ::
Takodje imam externi hdd usb 3.0, radi brze i punim kapacitetom na ploci koja ima 3.0 logicno, na bilo kom usb 2.0 kadi kao obican 2.0, niti brze niti sporije...
Ne znam kako zoves svoju sredinu, Kladovo, ili Kuala Lumpur, kako god okrenes sve tamo ima, a ovde ich, sve je krs i prevara.. tomato republika i kojekakve gluposti
:: Definitivno si u pravu u KLadovu nema.. :: :: Tomato Republic Of Serbia !!! :: :: :: najbolji kabl koji sam imao ikad je HAMA koji ima izolovan USB, debeo je, od kvaltetne gume i shirmovan, odlican kabl, ima ga u metrou, ComTrade shopovima uglavnom.. kvalietnije nema ni u KL :: :: :: :: :: :: :: E hvala na odgovoru! Reci mi jos jednu stvar... Da se ne bih zavijao iza iMac-a svaki put kada hocu da ubodem flash u njega da li moze negde kod nas da se kupi ovakav usb produzni, ali da bude zaista 10-15cm duzine i usb 3.0 naravno :: :: :: http://www.coolgear.com/images/AA-UF-05B.jp :: :: :: *************************************************************************************** :: :: :: The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible. :: :: :: :: :: ::
@Daum & @Dexter013 Hvala na potvrdi, ali vec smo ustanovili da nema problema oko kompatibilnosti usb 2.0 -> usb 3.0 i obratno.
@Daum Kada vec spominjes da imas WD Passport usb 3.0 reci mi koliko ga dugo imas i kako si zadovoljan njime jer njega bas i planiram da uzmem (konkretno ovaj model: http://goo.gl/MbLG4)?
**************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
Imam prethodna dva modela, oba rade savršeno. Jedan sam uzeo kada se pojavio pre 7 godina otprilike, pao mi je par puta i crkla je elektronika, kupio sam za 10 evra Asus Vento kućište za njega i evo ga radi i dan danas a koristim ga stalno.
Drugi ne mogu da ti kažem kakav je jer ga imam 2 godine i za sad nemam probleme nikakve.
Moja iskrena preporuka ako uzimaš za posao i backup bitnih fajlova je da uzmeš WD Book Mirror sa fazon 2x1TB u Raidu, čisto da budeš siguran... __________________ Scourge of PCBerza
Ok... Hvala! **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
:: Imam prethodna dva modela, oba rade savršeno. Jedan sam uzeo kada se pojavio pre 7 godina otprilike, pao mi je par puta i crkla je elektronika, kupio sam za 10 evra Asus Vento kućište za njega i evo ga radi i dan danas a koristim ga stalno :: :: Drugi ne mogu da ti kažem kakav je jer ga imam 2 godine i za sad nemam probleme nikakve :: :: Moja iskrena preporuka ako uzimaš za posao i backup bitnih fajlova je da uzmeš WD Book Mirror sa fazon 2x1TB u Raidu, čisto da budeš siguran.. :: __________________ :: Scourge of PCBerza :: ::
Pa znas kako... Neko prica iz iskustva, neko sto je cuo od nekoga tako da nije sigurno bez razloga... Ali stvar je u tome sto ni za jedan brend ne mozes da nadjes SAMO reci hvale... **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
:: I pusti ove priče kako WD ne valja, smešne su iskreno...
Broj postavljenih tema: 60424. Broj poslatih odgovora: 647762. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.