Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Koji eksterni HDD uzeti???
STRANA 2 OD 3  
OwerLord ... 09.06.2013. 16:09 #497404

status: user
broj poruka: 87
@luja-88 Jesam, probao sam 1A, kao i 0.5A, ali ga i dalje ne prepoznaje. Dobio sam hdd sa kablom koji nema 2 usb nastavka kao na slici, samo jedan (moze li se takav kabl zasebno uzeti, ako moze mozda je to resenje)? Sto se tice ta 2 usb porta, nisam razumeo koji je primarni, recimo da kazemo default, a koji je pomocni, i kad se taj pomocni koristi?

@misicm Da, u pitanju je Adata HV610.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
OwerLord ... 12.06.2013. 20:20 #498222

Pre svega, hvala svima koji su odgovorili na ovu temu i hteli da pomognu. Resio sam svoj problem, a izgleda da je caka bila u tome sto sam prilikom povezivanja hdd-a sa tv-om koristio produzni kabl (jer mi 2 usb porta nisu bila skroz pristupacna, odnosno ta strana tv-a se nalazi skroz uz zid) i pretpostavljam da kroz njega nije moglo da se dopremi dovoljno struje do hdd-a, mada je radio i lampica na njemu svetlela, ali ga tv nije mogao poznati.

I pored resenja tog problema, ostale su mi jos neke dileme:

1. Sto se tice ta 2 usb porta (HDD 5V 1A i 5V 0.5A), nisam razumeo koji je primarni, recimo da kazemo default, a koji je pomocni, i kad se taj pomocni koristi? Ili da malo preformulisem pitanje, koji port kad koristiti, gde najbolje staviti eksterni hdd, fles...?

2. Pored produznog kabla koji imam za tv, uzeo sam i za komp usb 3.0 kabl jer mi kod njega kao i kod tv-a usb portovi nisu bili dovoljno pristupacni (kuciste skroz uz zid, sa puno kablova od svega i svacega pa svako pomeranje nije preporucljivo). Problem je sto komp eksterni hdd nekada prepozna a nekada ne, pa ne znam da li je i tu problem produzni kabl ili je nesto drugo u pitanju?

misicm svi su ti rekli da je problem struja 12.06.2013. 21:31 #498253

broj poruka: 360
i ti kacio na produzni??
sta te briga, bar imas lep hdd

mighty RE 12.06.2013. 22:30 #498264

broj poruka: 1670
Da se malo kasno priključim ovoj temi. Vidim da ljudi preporučuju WD Passport, ali meni se noviji modeli u zadnjih godinu-dve uopšte ne sviđaju.

Zašto? Većina proizvođača eksternih diskova se drži oprobanog recepta - 2.5 inch SATA disk na 5400rpm, SATA-to-USB interfejs i kućište sa gumenim odbojnicima.

WD je odlučio da izmisli toplu vodu. Pre nekog vremena su mi doneli par WD passport-a kojima su bili polomljeni USB portovi, gubili tu kontakt i sl. Ljudi hteli da im izvučem podatke i ako mogu da ih osposobim. Rekoh nema problema, otvorimo ih, izvadimo HDD-ove, prebacimo u nove USB fioke, to nije skupo i terajte dalje.

E pa ne može - WD ne koristi više klasičan SATA disk i SATA-to-USB interfejs, već je USB interfejs i konektor direktno na elektonici hdd-a, kao ovde na slici:

http://www.legitreviews.com/images/reviews/1951/passport-2tb-inside2.jpg

Jedan konektor smo uspeli da nekako zamenimo/zalemimo, ali na drugom disku je pločica bila oštećena i 1TB diskić ode u smeće. Da je bio nekog drugog proizvođača samo bi ga ubacili u novu fioku i vozi dalje, ali WD mora da pametuje.

Zato lično ne bih uzimao WD passport, daleko više volim da znam da je unutra klasičan SATA disk koji može da se izvadi ako se kućište ošteti.

Takođe u zadnje vreme smo dosta uzimali Transcend-e, ali noviji model TS1TSJ25A3K koji mnogo lepše izgleda od starih `gumiranih modela` i sasvim su se lepo pokazali.

http://img7a.flixcart.com/image/external-hard-drive/t/t/8/transcend-ts1tsj25a3k-400x400-imadgh2hhh8mgggh.jpeg
imarkovic Re: RE 13.06.2013. 00:02 #498276

broj poruka: 19083
LaCie po meni pravi najkompletnije diskove i odabrane po kvalitetu, za mene no.1, kuciste na vecini aluminijumsko, lako otvorljivo, naravno klasican 2.5` disk unutra.

:: Da se malo kasno priključim ovoj temi. Vidim da ljudi preporučuju WD Passport, ali meni se noviji modeli u zadnjih godinu-dve uopšte ne sviđaju
::
:: Zašto? Većina proizvođača eksternih diskova se drži oprobanog recepta - 2.5 inch SATA disk na 5400rpm, SATA-to-USB interfejs i kućište sa gumenim odbojnicima
:: WD je odlučio da izmisli toplu vodu. Pre nekog vremena su mi doneli par WD passport-a kojima su bili polomljeni USB portovi, gubili tu kontakt i sl. Ljudi hteli da im izvučem podatke i ako mogu da ih osposobim. Rekoh nema problema, otvorimo ih, izvadimo HDD-ove, prebacimo u nove USB fioke, to nije skupo i terajte dalje
:: E pa ne može - WD ne koristi više klasičan SATA disk i SATA-to-USB interfejs, već je USB interfejs i konektor direktno na elektonici hdd-a, kao ovde na slici
:: http://www.legitreviews.com/images/reviews/1951/passport-2tb-inside2.jp
:: Jedan konektor smo uspeli da nekako zamenimo/zalemimo, ali na drugom disku je pločica bila oštećena i 1TB diskić ode u smeće. Da je bio nekog drugog proizvođača samo bi ga ubacili u novu fioku i vozi dalje, ali WD mora da pametuje.
:: Zato lično ne bih uzimao WD passport, daleko više volim da znam da je unutra klasičan SATA disk koji može da se izvadi ako se kućište ošteti
:: Takođe u zadnje vreme smo dosta uzimali Transcend-e, ali noviji model TS1TSJ25A3K koji mnogo lepše izgleda od starih `gumiranih modela` i sasvim su se lepo pokazali.
:: http://img7a.flixcart.com/image/external-hard-drive/t/t/8/transcend-ts1tsj25a3k-400x400-imadgh2hhh8mgggh.jpeg
peterpan da i ja pitam 13.06.2013. 02:48 #498309

broj poruka: 788

Isto sto i kolega kreator teme pitao.
Koji brend gledati do 9.000 RSD, naravno moze i jeftinije (cak je i pozeljno)?
Da`l je lep il jok je potpuno nevazno, samo da sljaka na bluray playeru na kome je vec sljakao prastari WD my book.

luja-88 Re: 13.06.2013. 05:30 #498324

Ovaj je proveren i skoro neunistiv: http://goo.gl/7hztT

@mighty
Hvala za info! Nisam ni znao da uvaljuju te sa USB-om na stampi samog diska. Nadam se samo da ovo nece postati uobicajena pojava u buducnosti. Mada, to nam ne gine upravo zbog onih koji zele da sve bude sto manje i sto lepse.
Bice plakanja za izgubljenim slikama .

@OwerLord
1. Za HDD uvek koristi USB port koji daje jacu struju - lepo pise HDD =].
Drugi port nek bude za mis, tastaturu, fles disk i sl. uredjaje. Naravno, nista ne smeta ni da ubodes bilo koji od ovih uredjaja u `HDD` port, koji daje struju jacine 1A...

2. Ocigledno je isti problem. Nemoj da koristis produzni kabl, a narocito ne ako sam taj kabl nije USB 3.0. Za razliku od 4 zice u USB 2.0 kablu, u USB 3.0 kablu se nalazi 9. Kupi duzi USB 3.0 kabl u komadu i resices probleme.
Npr: http://goo.gl/U3hWZ ili http://goo.gl/sSANx
misicm ... 13.06.2013. 08:20 #498332

@mighty
transcend su stvarno jako dobri. mene izgled ni ne zanima, onaj gumeni je odlican. Ovaj novi sto si stavio, nisam probao. Ali ako ti kazes, verujem i ako budem uzimao (ili preporucio nekome) uskoro imacu u vidu.

@imarkovic
LaCie jeste super, ali i to ima malo vecu cenu. ne kazem da se ne isplati, ali treba gledati koliko ti je bitno to sto stavljas na externi.

imarkovic Re: ... 13.06.2013. 09:50 #498343

ako hoces proverenu stvar, LaCie ili Seagate, eventualno Hitachi u eksternom hardu, za WD nikada ne bih dao glas. Kvalitet je skup. Sto se mene tice, ono sto stavljam u backup ima za mene najvecu vrednost, jer ne bi uopste ni bio u backup-u.

:: @might
:: transcend su stvarno jako dobri. mene izgled ni ne zanima, onaj gumeni je odlican. Ovaj novi sto si stavio, nisam probao. Ali ako ti kazes, verujem i ako budem uzimao (ili preporucio nekome) uskoro imacu u vidu
:: @imarkovi
:: LaCie jeste super, ali i to ima malo vecu cenu. ne kazem da se ne isplati, ali treba gledati koliko ti je bitno to sto stavljas na externi
peterpan re 13.06.2013. 10:27 #498347

A koja je razlika izmedju ljubicastog i zelenog?
I koji bi mi savetovali od ova tri:
http://emmi.rs/hdd-eksterni-hdd-external-25-1tb-transcend-ts1tsj25h3p.11.html?productId=18243
http://emmi.rs/hdd-eksterni-hdd-external-25-1tb-transcend-ts1tsj25m3.11.html?productId=28056
http://emmi.rs/hdd-eksterni-hdd-external-25-1tb-transcend-ts1tsj25a3k.11.html?productId=18244

mighty Re: re 13.06.2013. 10:35 #498352

Ljubičasti je dodatno oklopljen. Imamo par komada, ali mi se ne sviđaju, mnogo su kabasti.

:: A koja je razlika izmedju ljubicastog i zelenog
imarkovic Re: re 13.06.2013. 10:35 #498353

razlika je sto ovaj ljubicasti ima 0grama, kad ga uzmes imas osecaj da si uzeo vazduh, dok ovaj zelenkasti ima masivnih 90g, nije pametno njega uzimati
Inace, od ova 2 ljubicasti je najsimpaticniji, jer u principu su potpuno isti po specifikacijama.

:: A koja je razlika izmedju ljubicastog i zelenog
:: I koji bi mi savetovali od ova tri
:: http://emmi.rs/hdd-eksterni-hdd-external-25-1tb-transcend-ts1tsj25h3p.11.html?productId=1824
:: http://emmi.rs/hdd-eksterni-hdd-external-25-1tb-transcend-ts1tsj25m3.11.html?productId=2805
:: http://emmi.rs/hdd-eksterni-hdd-external-25-1tb-transcend-ts1tsj25a3k.11.html?productId=1824
misicm @imarkovic 13.06.2013. 10:39 #498354

ako si to 0g gledao po specif, onda vazi i da zeleni moze samo na usb3
(naravno da moze na oba...)

peterpan ma izgled je nebitan 13.06.2013. 12:34 #498376

ako je on pouzdan za backup. Jedina je dilema izmedju zelenog i ljubicastog, koji ce me duze sluziti pri normalnoj upotrebi?

misicm ... 13.06.2013. 12:41 #498378

definitivno ljubicasti. vidis da je dodatno zasticen.
a i boja nije losa. Mighty kaze da je kabast samo, ali nije strasno to.

imarkovic Re: ... 13.06.2013. 13:44 #498388

definitivno ce ga sluziti bolje jer je zasticen, zastitili su ga dodatno gumom koja sprecava crkavanje salim se, po meni nije toliko vazno kakav materijal ima, da li je gumiran ili ne, ja kupim neku case logic torbicu za disk koji nosim, tj. poseban disk mi je za carry, a ostali su na stolu i ne mrdaju, tako da nebitno je da li je otporan na udarac

:: definitivno ljubicasti. vidis da je dodatno zasticen
:: a i boja nije losa. Mighty kaze da je kabast samo, ali nije strasno to
OwerLord ... 13.06.2013. 22:33 #498587

@misicm a jbga, znas kako, prvo mi je bilo na pameti formatiranje i velicina hdd-a, tek kad se to sleglo malo onda mi je palo na pamet da je mozda produzni u pitanju....

@luja-88 hvala puno na pomoci

@imarkovic i ja sam planirao da uzmem kao neku torbicu za hdd i kabl, imas li neku preporuku gde/sta uzeti?
imarkovic Re: ... 13.06.2013. 22:38 #498589

knjizara Vulcan, ili Contrel, iskljucivo Case Logic, torbica je malo skuplja ali traje mi godinama i od kvalietnog je materijala

:: @misicm a jbga, znas kako, prvo mi je bilo na pameti formatiranje i velicina hdd-a, tek kad se to sleglo malo onda mi je palo na pamet da je mozda produzni u pitanju...
:: @luja-88 hvala puno na pomoc
:: @imarkovic i ja sam planirao da uzmem kao neku torbicu za hdd i kabl, imas li neku preporuku gde/sta uzeti?
OwerLord ... 16.06.2013. 18:19 #499145

Znam da mi je na ovom kablu od hdd-a jedna strana usb 3.0, ali ne znam kako se zove druga strana? To bi trebalo da je micro/mini ili neki drugi tip usb-a? Takodje sam primetio da pored toga moze postojati jos neka oznaka, B, A M.....? Zna li neko kako se tacno naziva ta druga strana kabla kod Adata HV610?
imarkovic Re: ... 16.06.2013. 19:03 #499153

trebalo bi da je micro usb 3.0

:: Znam da mi je na ovom kablu od hdd-a jedna strana usb 3.0, ali ne znam kako se zove druga strana? To bi trebalo da je micro/mini ili neki drugi tip usb-a? Takodje sam primetio da pored toga moze postojati jos neka oznaka, B, A M.....? Zna li neko kako se tacno naziva ta druga strana kabla kod Adata HV610?
milosikaca SP 16.06.2013. 19:50 #499160

broj poruka: 1081
Ne znam dal je vec neko spomenuo al svakako uzeti u obzir Silicon Power A80 1TB

http://itsvet.com/proizvod/silicon-power-1tb-usb3.0-armor-a80-sp010tbphda80s3b/comp_comp_hdd/681/2379

a evo da mu prakticno ne mogu nista

https://www.youtube.com/watch?v=63L4T5Qap_Q

AMD Phenom II X6 1075T 3.0Ghz
ASUS 990FX Sabertooth
2x4GB DDR3 2400Mhz HyperX Predator
MSI 7870 2GB DDR5
Fractal Design Define R4+window@Seasonic 520GM
Samsung 830 128GB,2x2TB WD Green
Xonar DX
Logitech Z906 5.1

luja-88 Re: ... 16.06.2013. 21:55 #499173

U pravu je kolega imarkovic, a evo i tacnih naziva svih USB konektora: http://goo.gl/7UcE8
MaliAbner Re: Re: ... 17.06.2013. 02:55 #499219

broj poruka: 7779
@imarkovic
Sine nemoj da preporucujes Hitachi, pogotovu ne model Touro Pro Mobile...
Ja sa njim imam smesan problem koji vidim na netu ima dosta vlasnika istog...
Kokretno na Win 7 radi bez problema ali ne mozes ga naterati da radi pod Win8...

Niko nema resenje, jednostavno ako si odradio update na Win 8 ne mozes da koristis svoj stari Hitachi Touro Pro Mobile... sistem ga ocita vidis ga u DM ali ne prepoznaje particije... dok je sam disk prijavljen kao SCSI...

Jedino da razbijes kutijicu izvadis HDD i ubacis ga u drugi rack... smesno ali to jedino pomaze ILI da ostanes na Win 7 sto ni malo nije lose... vec pocinje da me nervira Win 8...

Citat:
`Rodbinsko-partijsko-naslednicki odnosi su nam stvorili tragicnu
i intelektualno slabo razvijenu klasu ljudi koji vode drzavu, zato smo...`

Tomato Republic Of Serbia, BRE !!!

:: ako hoces proverenu stvar, LaCie ili Seagate, eventualno Hitachi u eksternom hardu, za WD nikada ne bih dao glas. Kvalitet je skup. Sto se mene tice, ono sto stavljam u backup ima za mene najvecu vrednost, jer ne bi uopste ni bio u backup-u
:: :: @might
:: :: transcend su stvarno jako dobri. mene izgled ni ne zanima, onaj gumeni je odlican. Ovaj novi sto si stavio, nisam probao. Ali ako ti kazes, verujem i ako budem uzimao (ili preporucio nekome) uskoro imacu u vidu
:: ::
:: :: @imarkovi
:: :: LaCie jeste super, ali i to ima malo vecu cenu. ne kazem da se ne isplati, ali treba gledati koliko ti je bitno to sto stavljas na externi
imarkovic Re: Re: Re: ... 17.06.2013. 08:13 #499233

pa dobro ali to nema veze sa pouzdanoscu, win8 retko ko i koristi, meni to ne bi bio razlog da ga ne uzmem i koristim na win7

:: @imarkovi
:: Sine nemoj da preporucujes Hitachi, pogotovu ne model Touro Pro Mobile..
:: Ja sa njim imam smesan problem koji vidim na netu ima dosta vlasnika istog..
:: Kokretno na Win 7 radi bez problema ali ne mozes ga naterati da radi pod Win8..
:: Niko nema resenje, jednostavno ako si odradio update na Win 8 ne mozes da koristis svoj stari Hitachi Touro Pro Mobile... sistem ga ocita vidis ga u DM ali ne prepoznaje particije... dok je sam disk prijavljen kao SCSI..
:: Jedino da razbijes kutijicu izvadis HDD i ubacis ga u drugi rack... smesno ali to jedino pomaze ILI da ostanes na Win 7 sto ni malo nije lose... vec pocinje da me nervira Win 8..
:: Citat:
:: `Rodbinsko-partijsko-naslednicki odnosi su nam stvorili tragicn
:: i intelektualno slabo razvijenu klasu ljudi koji vode drzavu, zato smo...`
:: Tomato Republic Of Serbia, BRE !!!
:: :: ako hoces proverenu stvar, LaCie ili Seagate, eventualno Hitachi u eksternom hardu, za WD nikada ne bih dao glas. Kvalitet je skup. Sto se mene tice, ono sto stavljam u backup ima za mene najvecu vrednost, jer ne bi uopste ni bio u backup-u
:: :: :: @might
:: :: :: transcend su stvarno jako dobri. mene izgled ni ne zanima, onaj gumeni je odlican. Ovaj novi sto si stavio, nisam probao. Ali ako ti kazes, verujem i ako budem uzimao (ili preporucio nekome) uskoro imacu u vidu
:: :: ::
:: :: :: @imarkovi
:: :: :: LaCie jeste super, ali i to ima malo vecu cenu. ne kazem da se ne isplati, ali treba gledati koliko ti je bitno to sto stavljas na externi
MaliAbner Re: Re: Re: Re: ... 17.06.2013. 15:53 #499333

broj poruka: 7779
Da ali mi je totalno glupo da pregazim originalni OS piratom...

Jedino sto sam uradio je da sam intalirao Win 7 na mSATA ssd i gle pacetine kad tamo radi...

OKet, dobro ali zar da zongliram izmedju OS-ova...

A najzanimljivija stvar je da sam iz starog laptopa izvadio 320GB Hitachi i stavio u drugu kutiju i taj radi na Win 8 ali ovaj sto je u fabrickoj kutiji nece... zaista glupa situacija..

Citat:
`Rodbinsko-partijsko-naslednicki odnosi su nam stvorili tragicnu
i intelektualno slabo razvijenu klasu ljudi koji vode drzavu, zato smo...`

Tomato Republic Of Serbia, BRE !!!

:: pa dobro ali to nema veze sa pouzdanoscu, win8 retko ko i koristi, meni to ne bi bio razlog da ga ne uzmem i koristim na win
STRANA 2 OD 3  
Broj postavljenih tema: 60429. Broj poslatih odgovora: 647738.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs