4k je razlika. samsung jeste 5god, ako na to mislis. to i jeste bilo pitanje na pocetku. da li vredi ta razlika u garanciji.
ni Samsung nije savrsen, ima napredan trim koji ne radi na svim sistemima a to ulazi u cenu. Ako izuzmemo ovo crkavanje posle dva meseca (svima je crkao posle toliko), onda su diskovi dosta blizu.
do pre dva dana nisam ni pratio ove ssd-ove, a sad svi nedostaci tih diskova isplivaju :)
Dva od pet jeste veliki procenat, ali takođe i veoma mali uzorak za donošenje bilo kakvog zaključka. Evo ja imam već skoro tri meseca Patriot Blast u laptopu i nikakav problem nisam primetio, ali opet to ne mora ništa da znači. Takođe u mašini iz potpisa imam dva SiliconPower-a od 120GB u raid-u i rade savršeno evo već skoro godinu dana. Eto to su neka moja iskustva pa da ih podelim.
@srdo Nisi ti reprezentativan primjerak. Možda samo muzejski.
Što se tiče PAtriot-a pročitao sam mnogo recenzija prije nego što sam se odlučio da kupujem za ljude taj model, umjesto Samsung Evo 840. Do sada ni jedne reklamacije, što ne znači da ih neće biti. NAjbitnije je podesiti SSD kako bi radio kako treba.
Prije procesa instalacije, u BIOS-u obavezno podesiti SATA kontroler na AHCI mod. AHCI mod je potreban zbog nativne podrške za TRIM funkciju SSD-a. Ako ste Windows instalirali u IDE modu na SSD, preporučuje se da ga promenite na AHCI. Provjera se pod win10 radi tako što se pritisne win+X, pa odabere Command Promp kao admin, pa ukucati :`fsutil behavior query DisabledeleteNotify` bez navodnika. Ako se dobije nula(0), onda je trim funkcija uključena. Isključiti system restore, pa indeksiranje. Idite u My Computer Desni klik na SSD (sistemski disk) i odaberete Properties Dečekirate kvadrat ispred `Allow files to have contents indexed in addition to file properties`. Ako Vam bilo šta iskoči nakon toga odaberite `Ignore All` i nastavite sa OK Od win 7 pa dalje sistem sam detektuje da li je TRIM funkcija uključena i gasi sistem defragmentacije diska, ali se u pojedinim slučajevima desi da do toga ne dođe. Onda samo idete u My Computer(This PC) Desnim klikom na sistemski disk birajte Tools tab Birajte Defragment Now Pa zatim Configure Schedule I dečekirajte komandu Run on a Schedule Box. Na kraju obrišete page file, jer je nepotreban na SSD-u. Dečekirajte “Automatically Manage Page File Size For All Drives” Izaberite No Paging File i kliknite na set dugme. Izaberite Yes da omogućite i resetujte kompjuter. I na kraju gasite hibernaciju. U polje za pretragu Start menija kucate cmd. Desnim klikom na cmd program birate Run as Adminstrator. U komandnoj liniji kucajte `powercfg -h off`. Stisnete enter, kucate exit pa opet stisnete enter i to je to. Onemogućite Prefetch i Windows Search u servisima obavezno. Isključite ClearPageFileAtShutdown i LargeSystemCache. Na kraju još samo sa power balance prebacite na high performance u power options Change Plan Settings za High Performance Kliknite na Change Advanced Power Settings Zatim odaberite Hard disk polje (+). Promenite vrednost za opciju Turn off hard disk after na 0 minuta (Never) Stisnite OK Odaberite Save Settings. To je sve.
Ako je neko nedovoljno stručan, ne bi trebalo da prodaje hw, nego pljeskavice.
Kupio ga ja na akciji za drugara. Poneo čovekov komp da na miru instaliram i već prilikom instalacije pokazivao znake crkotine, da ne dužim, sledeće pokretanje mortus totalis, ni BIOS ne može da se podigne .. vraćen, EMMI radnja je u pitanju, za nedelju dana uplatili pare nazad na račun. Jest da se isplati probati jer Emmi uvažava garanciju i vraća novac, ali čemu tolikog truda i eksperimentisanja? Kupio sam čoveku Samsunga, instalirao ga, evo i danas radi bez ikakvih problema. Patriot ja NIKADA VIŠE NEĆU NI ZA KOGA NARUČITI. Meni ni HDD nikada nije crkao za dan. Patriot SSD ne bih preporučio ni ukletom neprijatelju! Toliko, a vi rizikujte zbog 10 - 20 evra razlike.
:: Nailazim na dosta pozitivnih utisaka o ovom disku. Nisam do sada imao ssd, pa ne znam dovoljno o njima. :: :: Da li je bolje ici na Samsung 850 od 250G (12+k, 5g) ili Blast 240G (3god, 10k, sad je malo jeftiniji) :: :: Da li vredi razlika u odnosu na ono sto se dobija (10Gb vise i 2 god garancije vise i stabilnost mozda) ::
To je već uradio Steve Jobs. :: :: Evo, napravite spisak komponenti za koje ste `ustanovili` da najvise crkavaju. Ja cu da sklopim od njih jedan racunar, zavaricu kuciste autogenim i dacu nekom da koristi racunar. Ako nesto crkne, ja cu da ga pojedem. : ::
@operator Da si ti meni živ i zdrav, meni SSD radi brže u IDE nego u AHCI.
@Space To ne mora nista da znači, poogotovo ako je uzet na rasprodaji. Na rasprodaji ionako uvaljuju sumnjive primerke. Evo meni Blast za sada šljaka ok, stim što nije sa rasprodaje. Ako nešto od tih jeftinijih ne bih uzimao, to je ovo, komentari su brojni: http://goo.gl/AV70Q9
:: @srd :: Nisi ti reprezentativan primjerak :: Možda samo muzejski :: :: Što se tiče PAtriot-a pročitao sam mnogo recenzija prije nego što sam se odlučio da kupujem za ljude taj model, umjesto Samsung Evo 840 :: Do sada ni jedne reklamacije, što n
Odlican post ovo za optimizaciju SSD-a, sve je provereno koliko vidim. Vecinu stvari sam znao ali upravo saznao i nesto novo, podesio sta mi odgovara i evo radi jos bolje. Hvala :)
Intel Pentium G3258+CM Seidon 120V R2|ASRock Z97M Pro4|MSI GTX460 TFII SOC|Kingston HyperX Fury Blue 8GB DDR3|Samsung 850 EVO 250GB|WD Green 1.5TB|Raidmax RX-535AP|Raidmax Hyperion|Samsung 2233|CM Devastatorhttp://valid.x86.fr/xh2zxz
Kačim tako de mi se oće. A ti radi copy paste, pošto sam nisi sposoban da to provjeriš i shvatiš. Pametnjakovića je ovdje pun qurac, a onih koji nešto rade sve manje. Da mi je interesantan benč, radio bih trbušnjake. :D Ovako, jedva sam nabacio 30 kg sala da prezimim ove dosadne dane. P.S Page file nije potreban na SSD-u. Ko je sa malo rama pravi RAM speed access od 400 MB i nema potrebe za pagefile, ali ovo nećeš naći na netu. :D Srećni Božićni praznici ! E jbg. Mi čekamo još dvije nedelje. :P Ako je neko nedovoljno stručan, ne bi trebalo da prodaje hw, nego pljeskavice.
Naravno da nema, kad nisi grizao kabl pod naponom od 220 volti. Da si lepo išao na varijantu grejača HDD sa 25G, sve bi radilo, ovako jbg PRC. :D Sretni ti praznici ALRADE.
To je skraćena verzija duža je još bar 30 redova duža. To koristim od pojave prvih SSD-ova još od 2006 godine i nikada nisam imao problema, ali ti čitaš šta ti odgovara. I ovo je uputstvo za SSD-a ne HDD, ali nisi uzeo naočale. Da jesi, sad bi išao za Bosnu sa mnom i dobio dva bambija da se igraš. Ovako prc. Doduše, ne kako onaj srdo, ali blizu žutog kartona. Ajd uzdravlje i veselite se malo. Vučko nam je izgradio 50 cm brze pruge u Novom Sadu. Sad možemo da idemo u tri pm, zajedno sa koferom koji je donio.
Mada, mislim da se preteruje s tim bojaznima, uh upišem 20 puta i ode mi disk. Bitan je kvalitet konkretnog uredjaja i onda može da se koristi kao HDD a ne da se tretira kao petomesečno odojče.
:: Disk indexing na SSD-u samo ako planiras da ga menjas veoma brzo :
Ne preteruje se uopste, nije to izmisljeno bez veze tek onako, videces kada budes posle godinu/dve proverio health/ performance SSD-a.
:: :: Mada, mislim da se preteruje s tim bojaznima, uh upišem 20 puta i ode mi disk :: Bitan je kvalitet konkretnog uredjaja i onda može da se koristi kao HDD a ne da se tretira kao petomesečno odojče :: :: :: Disk indexing na SSD-u samo ako planiras da ga menjas veoma brzo : ::
Ako imam neko đubre videću za godinu, dve, pa i pre. Ali dobar SSD mora da traje 5+ godina. Naravno, nisam rekao da ga treba baš šutirati, ali neću svaki dan da razmišljam kao o malom detetu. Bitno je da se ne puni do kraja, odnosno da uvek ima jedno 30% slobodnog prostora. Što nije lako, znam... Ni to genije nije pomenuo a možda je najbitnije.
Naravno da neces da ga gledas kao malo dete, ali to se jednom podesi i ne razmisljas vise nista, niti gledas, teras dalje.
:: :: Ako imam neko đubre videću za godinu, dve, pa i pre. Ali dobar SSD mora da traje 5+ godina. :: Naravno, nisam rekao da ga treba baš šutirati, ali neću svaki dan da razmišljam kao o malom detetu :: Bitno je da se ne puni do kraja, odnosno da uvek ima jedno 30% slobodnog prostora. Što nije lako, znam.. :: Ni to genije nije pomenuo a možda je najbitnije :: :: :: :: :: ::
Tako je, poenta svega toga je to, sto nema smisla da se trosi nepotrebno, a index-iranje i temp fajlovi neverovatno brzo trose SSD
:: Skines i instaliras SSDLife pro i videc sta ti buducnos kaze..... :: :: :: :: M Power - 3770k - Beast 16GB - HyperX 120GB - 390X - Nitro 850W - H 100 :: :: ::
Pa isključio sam sve što može da se isključi a da može da se radi. Ispod toga ne može. Nema potrebe da mi neki program proriče budućnost. Uostalom, valjda i Sentinel zna nešto sa ovim `more than 1000 days`...
Ali ne mogu da razumem to `treba ukinuti pagefile`. Imaš recimo 4 Gb, neki program pokuša da adresira 5 Gb i šta? Pukne jer nema memorije niti može da swapuje. Takodje i isključivanje system restore-a je jako pametno. Pukne nešto i ne mozes da vratiš sistem.
A zarad čega? Zbog godinu dana trajanja više? Pa uzeću drugi disk posle nekoliko godina.
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647696. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.