Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Savet oko migracije tj clean instalacije OS na SSD
STRANA 2 OD 2
neXus2000 .... 21.07.2017. 15:33 #637545

status: user
broj poruka: 3352
Ne moras to raditi.

Primera radi.
Pre kupovine SSD-a, koristio sam hard od 1TB, iz potpisa, kao primarni, a ujedno imao je 2 particije.
Na ovoj drugoj su bile instalirane igre. Drugi hard od 3Tb mi je za skladistenje. Kada sam uzeo SSD, pre ovog SSD-a sto sad imam, uz SSD je isao cloning softver od Acronisa, True Image. A i sto mu dodje i sa ovim sadasnjim SSD-om. I ja sam u tom trenutku samo migrirao C particiju na SSD, a ovo sve ostalo sredjivao. Tj. 1TB disk je prosiren skroz kao celina i on je sam postao D disk.

Sad izvlacim iz malog mozga za Acronis True Image, a i uz pomoc Youtube snimka.

Imas opcije:
Backup, Sync, Tools i Help.
Ides na Tools, pa na Clone Disk. Tu se pojavljuje Automatic i Manual. Ides na Manual.
Na Source izaberes HDD C particiju, a na destination izaberes SSD. Ako negde postoji stavka koju stikliras da li hoces obe particije ili bem li ga, ne, ti biras onu opciju kojom samo kloniras C particiju. I ides sve na next ili OK.
Kasnije, trazice restart. Odradi to.
Kada zavrsi (DOS mode), trazice mislim da uradis shutdown `press any key to shut down`.
U BIOS, podesis da ti je SSD primarni BOOT, mozda to trebas na vise mesta da odradis, u zavisnosti od BIOS-a, jer neki drndaju vunu ako namestis na samo jednom mestu (uglavnom noviji BIOS/UEFI)
Kad zavrsis sve to i kada ti se ucita Windows, pogledaj da li ti je SSD sada primarni disk.
Onda mozes lepo da formatiras i uklonis particiju preko disk managera tvoje bivse C particije na HDD-u.
Da Acronis DIsk Director, uradis ono sto sam ti napisao, resize particija, tj, prosirenje D particije ka onom praznom gde je bio C, a E particiju malo pomeris na prazan prostor D particije. Koliko zelis. Mozes i 50/50%.
Pusti i to da zavrsi. Kada zavrsi, pogledaj da su ti slova D i E na pravim mestima prema particijama (to vidis po folderima na particiji, jer znas sta si stavljao na svaku). Ako je sve OK, odradi defragment i jedne i druge particije (D, E). Ako nije, promeni samo slova u disk management Windows-a, pa onda defrag.

P8P67 Pro v.3.1 - i7 2600K/16GB RAM/MSI 1060 Gaming X 6G/Samsung 850 Pro 256GB - 1TB - 3TB SATA/SoundBlaster ZX/CM 690 II Advanced/SS 850KM3/LG 32LD750/X360 WiFi gamepad/Zalman MFC1 Plus/Noctua NH-U12S - 2Fan

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
varangian @ neXus 21.07.2017. 18:03 #637548

broj poruka: 143
Ok znam da ne moram da kloniram ceo HDD, skapirao sam proces, tj procese, samo me jos interesuje da li da to ipak ucinim ako cu dobiti na ubrzanju ucitavanja igara koje su kao sto rekoh na D i E particijama. U tom slucaju mislim da mi se `isplati` da kloniram ceo HDD, iako ce da potraje verovatno...

Imam 500 gb na SSD pa mislim da to i iskoristim, a HDD cu onda koristiti kao klasican storage za slike, filmove, torrente itd...

p.s. Mislim da moram na vise mesta u BIOS da promenim BOOT, cak mi se cini da iz nekog razloga nisam video trenutno mogucnost da to bude SSD, mozda zato sto je na SATA 5 portu, a mozda sam i nesto prevideo...

neXus2000 .... 21.07.2017. 19:04 #637549

Neces dobiti ubrzanje, jer mora da cita sa HDD-a. Ako hoces ubrzanje, onda kloniras sve. Stavis na automatic, source i destination naravno biras.
P8P67 Pro v.3.1 - i7 2600K/16GB RAM/MSI 1060 Gaming X 6G/Samsung 850 Pro 256GB - 1TB - 3TB SATA/SoundBlaster ZX/CM 690 II Advanced/SS 850KM3/LG 32LD750/X360 WiFi gamepad/Zalman MFC1 Plus/Noctua NH-U12S - 2Fan

varangian Rezultat 24.07.2017. 08:55 #637608

Za vikend sam klonirao sve tri particije, koje sam najpre oslobodio viska. Na kraju je bilo oko 300 gb za kloniranje i to je odradjeno za manje od sat vremena, bez ikakvih problema. Koristio sam Acronis na kraju za to, a Mini partition tool za sredjivanje HDD-a. SSD sam prikacio na prvi SATA port, i sve radi kako treba, sa velikim ubrzanjem ucitavanja windowsa, nisam merio ali je stvarno brzo. Takodje i igre mi se brze ucitavaju, mada ne u toj meri, ali sam zadovoljan, sto je najbitnije :) Jedino nisam ukljucio Rapid mode, to cu jos malo proguglati, a i vi mozete reci sta mislite o tome?

Brzina SSD koju mi Samsung Magician prikazuje je oko 530/508, mozda moze i bolje, ali treba verovatno nekih tvikovanja jos, mozda i taj Rapid mode...

Stari HDD sam stavio na formatirao i napravio samo jednu particiju kao storage i tu smestio licne stvari, filmove, torrente itd...

Ako imate jos neki savet slobodno ga podelite :)

Istovremeno, zelim svima da se zahvalim na pomoci, objasnjenjima i odvojenom vremenu!

Pozzz drugari!

imarkovic Re: Rezultat 24.07.2017. 09:19 #637609

broj poruka: 19086
Ne koristim Samsung, pa ne znam da li to ima, ali skini AS SSD tool i proveri stanje ove opcije sa slike:
http://explipedia.com/wp-content/uploads/2013/10/00-ssd-Alignment-nachtraeglich-aendern.jpg

Ako je sve ok, to je to, uzivaj.

:: Za vikend sam klonirao sve tri particije, koje sam najpre oslobodio viska. Na kraju je bilo oko 300 gb za kloniranje i to je odradjeno za manje od sat vremena, bez ikakvih problema. Koristio sam Acronis na kraju za to, a Mini partition tool za sredjivanje HDD-a. SSD sam prikacio na prvi SATA port, i sve radi kako treba, sa velikim ubrzanjem ucitavanja windowsa, nisam merio ali je stvarno brzo. Takodje i igre mi se brze ucitavaju, mada ne u toj meri, ali sam zadovoljan, sto je najbitnije :) Jedino nisam ukljucio Rapid mode, to cu jos malo proguglati, a i vi mozete reci sta mislite o tome
::
:: Brzina SSD koju mi Samsung Magician prikazuje je oko 530/508, mozda moze i bolje, ali treba verovatno nekih tvikovanja jos, mozda i taj Rapid mode...
:: Stari HDD sam stavio na formatirao i napravio samo jednu particiju kao storage i tu smestio licne stvari, filmove, torrente itd..
:: Ako imate jos neki savet slobodno ga podelite :
:: Istovremeno, zelim svima da se zahvalim na pomoci, objasnjenjima i odvojenom vremenu
:: Pozzz drugari
varangian Re: imarkovic 24.07.2017. 09:29 #637610

Ok, provericu i to, pa javljam i taj rezultat :) tnx

vladarko 530/508 je zadovoljavajući rezultat 24.07.2017. 16:43 #637621

broj poruka: 4228
Zbog toga si sve ovo i radio. Raduje me što ti je kloniranje tako brzo završio.

Pozdrav!

Vlada

varangian Re: imarkovic 24.07.2017. 16:49 #637622

Sve ok i sa AS SSD-om :)

pozzz

MaliAbner MENI POTREBA ZA MIGRACIJOM NIJE JASNA... 28.07.2017. 09:13 #637744

broj poruka: 7779
Meni stvarno nije jasna potreba za migracijom WIN OS-a s obzirom na poznatu cinjenicu da on zbog instaliranja raznog djubreta koje se dobije uz tzv free programe poput trista nekih priomarnih pretrazivaca, adware-a, spyware-a i kojecega drugoga postaje trom i nervira korisnike...

Tresnes mu novu instalraciju i WIN leti neko vreme dok ga ponovo ne preuzmu razna govna koja instaliramo na racunar kliktanjem na NEXT, NEXT, NEXT E JEBA GA !!!

Na SSD-u celokupna instalacija OS-a igara sa sacuvanim pozicijama, setovanjima za AutoDESK (ili bilo koje programe) programe se doradi za 2-3h... tako da stvarno ne vidim sustinu migracije sistema... Pri cemu ce na sveoj instalaciji sve leteti u poredjenju sa nekom koja je aktivna preko godinu dana...

Citat:
`Молимо паметне да престану са попуштањем, ситуација је постала неподношљива!`

neXus2000 Re: MENI POTREBA ZA MIGRACIJOM NIJE JASNA... 28.07.2017. 09:23 #637745

Instaliras Revo Uninstaller i lepo pobrises ponudjene repove pri deinstalaciji.
I jos kao slag na tortu skines Psexec i njime pozoves registry edit, komandom psexec -s -i regedit.exe. Ako znas npr. proizvodjaca ili exe fajl ili nesto znano, pretrazis registry rucno, ali mozes da obrise `undeletable` kljuceve iz registrija.

Npr. posto sam zamenio onaj budjavi ASUS SOAR za SB ZX, ostali su mali repovi u registry od njih. Naravno bez mogucnosti brisanja (nece da da Windows, niti ownership da preuzmes). Ovo testavlja na nivo `system usera` i dobijas mogucnost manipulacije.

A i sto bi se mucio da instalira sve ponovo, da cuva savegame, da se drnda. Ako Win radi kako treba, samo migracija.
Zamisli mene, koji bi morao da digne sve zivo ponovo, pa plejere, pa Adobe paket, pa FL Studio i Reason i VST instrumente, pa prebacuj projekte....ma idi. Mene sveza instalacija sa svim programima i namestanjima i update Win, kosta 8-12 sati rada.

Naravno, pri prvom namestanju odmah Ghost, pa je lakse.

:: Meni stvarno nije jasna potreba za migracijom WIN OS-a s obzirom na poznatu cinjenicu da on zbog instaliranja raznog djubreta koje se dobije uz tzv free programe poput trista nekih priomarnih pretrazivaca, adware-a, spyware-a i kojecega drugoga postaje trom i nervira korisnike..
:: Tresnes mu novu instalraciju i WIN leti neko vreme dok ga ponovo ne preuzmu razna govna koja instaliramo na racunar kliktanjem na NEXT, NEXT, NEXT E JEBA GA !!
:: Na SSD-u celokupna instalacija OS-a igara sa sacuvanim pozicijama, setovanjima za AutoDESK (ili bilo koje programe) programe se doradi za 2-3h... tako da stvarno ne vidim sustinu migracije sistema... Pri cemu ce na sveoj instalaciji sve leteti u poredjenju sa nekom koja je aktivna preko godinu dana..
:: Citat:
:: `Молимо паметне да престану са попуштањем, ситуација је постала неподношљива!`
imarkovic Re: Re: MENI POTREBA ZA MIGRACIJOM NIJE JASNA... 28.07.2017. 10:05 #637746

Ima sad jos bolji od Revo-a, i laganiji, zove se GEEK uninstaller, fantastican programcic koji se ne instalira i ima jednu ikonicu.

Ja migriram vec godinama sa prvom sedmicom koju sam instalirao, sistem radi fantasticno i pored raznog djubreta koji sam svesno instalirao tokom godina. Kada bih sad krenuo ponovo sve da instaliram, trebalo bi mi ne 2-3 sata, nego mnogo vise i kasnije usput brdo podesavanja i ponovog instaliranja svega i svacega sto mi treba, idi begaj.

:: Instaliras Revo Uninstaller i lepo pobrises ponudjene repove pri deinstalaciji
:: I jos kao slag na tortu skines Psexec i njime pozoves registry edit, komandom psexec -s -i regedit.exe. Ako znas npr. proizvodjaca ili exe fajl ili nesto znano, pretrazis registry rucno, ali mozes da obrise `undeletable` kljuceve iz registrija.
:: Npr. posto sam zamenio onaj budjavi ASUS SOAR za SB ZX, ostali su mali repovi u registry od njih. Naravno bez mogucnosti brisanja (nece da da Windows, niti ownership da preuzmes). Ovo testavlja na nivo `system usera` i dobijas mogucnost manipulacije
:: A i sto bi se mucio da instalira sve ponovo, da cuva savegame, da se drnda. Ako Win radi kako treba, samo migracija
:: Zamisli mene, koji bi morao da digne sve zivo ponovo, pa plejere, pa Adobe paket, pa FL Studio i Reason i VST instrumente, pa prebacuj projekte....ma idi. Mene sveza instalacija sa svim programima i namestanjima i update Win, kosta 8-12 sati rada
:: Naravno, pri prvom namestanju odmah Ghost, pa je lakse
:: ____________________________
:: P8P67 Pro v.3.1 - i7 2600K/16GB RAM/MSI 1060 Gaming X 6G/Samsung 850 Pro 256GB - 1TB - 3TB SATA/SoundBlaster ZX/CM 690 II Advanced/SS 850KM3/LG 32LD750/X360 WiFi gamepad/Zalman MFC1 Plus/Noctua NH-U12S - 2Fan
:: :: Meni stvarno nije jasna potreba za migracijom WIN OS-a s obzirom na poznatu cinjenicu da on zbog instaliranja raznog djubreta koje se dobije uz tzv free programe poput trista nekih priomarnih pretrazivaca, adware-a, spyware-a i kojecega drugoga postaje trom i nervira korisnike..
:: ::
:: :: Tresnes mu novu instalraciju i WIN leti neko vreme dok ga ponovo ne preuzmu razna govna koja instaliramo na racunar kliktanjem na NEXT, NEXT, NEXT E JEBA GA !!
:: :: Na SSD-u celokupna instalacija OS-a igara sa sacuvanim pozicijama, setovanjima za AutoDESK (ili bilo koje programe) programe se doradi za 2-3h... tako da stvarno ne vidim sustinu migracije sistema... Pri cemu ce na sveoj instalaciji sve leteti u poredjenju sa nekom koja je aktivna preko godinu dana..
:: :: Citat:
:: :: `Молимо паметне да престану са попуштањем, ситуација је постала неподношљива!`
neXus2000 Re: Re: Re: MENI POTREBA ZA MIGRACIJOM NIJE JASNA... 28.07.2017. 11:43 #637748

Ok je on, ali mi vise Revo lezi. A i ne trosi nista memorije. Inace, imas i pro verziju, zvanu - uninstaller tool. Samo sto se onainstalira, pa moze i da prati instalacije programa, za bolju i kompletniju cistku. Naravno i u narodnom obliku. Vazno da ima dva dobra programa koja dobro rade, a ne one gluposti tipa IOBit i sl.

Nego sto je trip, cak uninstaler tool ostavi repove posle deinstalacije.

:: Ima sad jos bolji od Revo-a, i laganiji, zove se GEEK uninstaller, fantastican programcic koji se ne instalira i ima jednu ikonicu
:: Ja migriram vec godinama sa prvom sedmicom koju sam instalirao, sistem radi fantasticno i pored raznog djubreta koji sam svesno instalirao tokom godina. Kada bih sad krenuo ponovo sve da instaliram, trebalo bi mi ne 2-3 sata, nego mnogo vise i kasnije usput brdo podesavanja i ponovog instaliranja svega i svacega sto mi treba, idi begaj
:: :: Instaliras Revo Uninstaller i lepo pobrises ponudjene repove pri deinstalaciji
:: :: I jos kao slag na tortu skines Psexec i njime pozoves registry edit, komandom psexec -s -i regedit.exe. Ako znas npr. proizvodjaca ili exe fajl ili nesto znano, pretrazis registry rucno, ali mozes da obrise `undeletable` kljuceve iz registrija.
:: :: Npr. posto sam zamenio onaj budjavi ASUS SOAR za SB ZX, ostali su mali repovi u registry od njih. Naravno bez mogucnosti brisanja (nece da da Windows, niti ownership da preuzmes). Ovo testavlja na nivo `system usera` i dobijas mogucnost manipulacije
:: :: A i sto bi se mucio da instalira sve ponovo, da cuva savegame, da se drnda. Ako Win radi kako treba, samo migracija
:: :: Zamisli mene, koji bi morao da digne sve zivo ponovo, pa plejere, pa Adobe paket, pa FL Studio i Reason i VST instrumente, pa prebacuj projekte....ma idi. Mene sveza instalacija sa svim programima i namestanjima i update Win, kosta 8-12 sati rada
:: :: Naravno, pri prvom namestanju odmah Ghost, pa je lakse
:: :: ____________________________
:: :: P8P67 Pro v.3.1 - i7 2600K/16GB RAM/MSI 1060 Gaming X 6G/Samsung 850 Pro 256GB - 1TB - 3TB SATA/SoundBlaster ZX/CM 690 II Advanced/SS 850KM3/LG 32LD750/X360 WiFi gamepad/Zalman MFC1 Plus/Noctua NH-U12S - 2Fan
:: :: :: Meni stvarno nije jasna potreba za migracijom WIN OS-a s obzirom na poznatu cinjenicu da on zbog instaliranja raznog djubreta koje se dobije uz tzv free programe poput trista nekih priomarnih pretrazivaca, adware-a, spyware-a i kojecega drugoga postaje trom i nervira korisnike..
:: :: ::
:: :: :: Tresnes mu novu instalraciju i WIN leti neko vreme dok ga ponovo ne preuzmu razna govna koja instaliramo na racunar kliktanjem na NEXT, NEXT, NEXT E JEBA GA !!
:: :: :: Na SSD-u celokupna instalacija OS-a igara sa sacuvanim pozicijama, setovanjima za AutoDESK (ili bilo koje programe) programe se doradi za 2-3h... tako da stvarno ne vidim sustinu migracije sistema... Pri cemu ce na sveoj instalaciji sve leteti u poredjenju sa nekom koja je aktivna preko godinu dana..
:: :: :: Citat:
:: :: :: `Молимо паметне да престану са попуштањем, ситуација је постала неподношљива!`
MaliAbner Windows registry... 28.07.2017. 15:13 #637750

broj poruka: 7779
Ono sto me iskustvo uci je da svi ti cistaci regisracione baze kod prozora prave vise sranja nego da se ne cisti ich...

Tako da sam to prestao da radim pre 15 godina...

Sto se kaze hvala na predlogu ali neka hvala...

Citat:
`Молимо паметне да престану са попуштањем, ситуација је постала неподношљива!`

neXus2000 Re: Windows registry... 28.07.2017. 16:40 #637752

Ne cisti on direktno, nego imas uvid i izbor sta ces brisati, jer postoji povezanost nekih programa. Npr, kada se ukloni neki VST, a on ima vezu sa drugim (shared), upozori te. I naravno, ne stikliras u registry vezu, niti posle fajlove (sledeca strana brisanja, ako postoji).

Do sada nikad nista zeznuto. Kao i sve, mora uvek da se gleda sta se radi. Ovako, generalno, mozes da zeznes bilo sta.

:: Ono sto me iskustvo uci je da svi ti cistaci regisracione baze kod prozora prave vise sranja nego da se ne cisti ich..
:: Tako da sam to prestao da radim pre 15 godina..
:: Sto se kaze hvala na predlogu ali neka hvala..
:: `Молимо паметне да престану са попуштањем, ситуација је постала неподношљива!`
imarkovic Re: Windows registry... 30.07.2017. 22:31 #637801

Nisi upucen, verovatno zato sto ne koristis 15 god. Ovo nije tipa kao CCleaner, reg cleaner i sl., to i ja izbegavam jer ne znam sta se tu prcka.. Geek mi se svidja jer je portabilan, jednostavan i brz. Brise samo ostatke, repove od deinstalacije, i to ti prikazuje da stikliras ako hoces. Razume se, ni jedan program ne moze bas apsolutno svaki trag da ukloni, jer ne moze da poznaje bas sve sto postoji. Znam da ima pro, ali on se instalira i totalno je drugi program, ovaj mi je zgodan za flash.

:: Ono sto me iskustvo uci je da svi ti cistaci regisracione baze kod prozora prave vise sranja nego da se ne cisti ich..
:: Tako da sam to prestao da radim pre 15 godina..
:: Sto se kaze hvala na predlogu ali neka hvala..
STRANA 2 OD 2
Broj postavljenih tema: 60434. Broj poslatih odgovora: 647800.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs