Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Eksterni hard disk
STRANA 2 OD 2
777 ... 15.04.2021. 04:53 #669749

status: user
broj poruka: 85
@Stripy

Pa i jesi donekle u pravu, SATA na SATA sta god da je u pitanju ide brze od SATA na USB 3.0.

Evo upravo prebacujem 15tak minuta film od 50tak GB sa internog SATA III HGST od 1TB 2.5`` sa laptopa na ext hdd varijantu kao sto ce drug da sklepa ako vec nije, juce se nisam cuo s njim jer spavam danju a ludujem nocu .-) i brzina je isla od pisljivih 50 MByte/s do zanimljivh 80tak MByte/s.

@alrad

Jeste tako u teoriji, 6 Gbit/s koliko je SATA III standard jeste 750 MB/s a USB 3.0/3.1 isto jesu 5 Gbit/s tj. 625 MB/s... Sve je to lepo u teoriji kad ne bi postojali mehanicki diskovi nego brzi SSD-ovi i u laptopovima i u desktopovima i u ext kucistima... 2 TB SSD eksterni je 40+ crvenih. Za te pare moze mnogo lepog i zanimljivog hardvera da se kupi.

Sve u svemu coveku ne treba nista bolje od ponudjenog, otkud znam, ali opet da zavrsim sa time da Stripy ima pravo ali je preterao, nije to USB 1.1 da je stvarno 10-15-20-30 puta sporije nego sto inace treba da bude.

Djavo ce ga znati. Odoh da cekam zoru.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
duqp Re: Re.. 15.04.2021. 06:07 #669750

broj poruka: 3466

Nije dzabe hdd fiksiran i gumiran u kucistu i da se sto manje tumba i nosi i drnda.
Bacanje stvari o pod, sta god da je u pitanju nije normalna okolnost a pogotovo zdrmao sam hdd o pod i radi i dalje i sad zbog slucajnosti treba da se brend uzdigne u visine. A kad bude imao sudden death bice ovaj ili onaj je krs, samo mi crknuo.

Meni od 2009 radi wd mybook essential, green 500gb je unutra bio u onoj lepoj knjizici kutiji, jedno jutro upalio racunar i vidim 20 particija od 15 tb ali unreadable. Odnesen u k*mtec u sklopu garancije i oni kazu super je hdd formatirali smo ga i radi vam lepo, vrate mi, ja podatke izgubio, razvalio kuciste skinuo `wd` ili koja je vec elektronika bila na njemu tj pravila ga u usb onaj patrljak i napunio podacima i nikad stucnuo ili zakrkljao nije.

Ako ikad zatreba nesto sa njega tj sa tog racunara, sve je tu. A ohladjeno provetreno kuciste, stoji na stolu i sluzi cemu je namenjeno i nema tu nauke sa `ladovinom, celzijusima, saharama, helijumom itd.

Kupovina bilo cega se danas svodi na to da nema pravila i sta nam zapadne to nam bude. Svuda ima felera i dobrih primeraka, serija i modela.

:: Sitnica koju niko ne pominje, a to je da ti je transfer podataka preko USB 3.0 konekcije između 10 i 15 puta sporiji od trenutno najsporijeg novog SATA hard diska koji trenutno ima da se kupi na tržištu koji je prikačen na SATA kontroler tako da stavio ti u eksterno kućište najjeftiniji/najsporiji ili najbrži disk transakcija podataka ti je ograničena brzinom USB-a. Ako se gledaju performanse, najbrže diskove ima Seagate, dok mu Toshiba diše za vratom. Lično preferiram Toshibe, po meni su najpouzdaniji, dok za Seagate diskove se vezuju najrazličitiji bagovi i kvarovi. Inače, najgori neprijatelj svih externih diskova ti pad/udarac, pogotovo u toku rada
::
imarkovic >> 15.04.2021. 09:03 #669752

broj poruka: 19086
Prednosti u mom slucaju, sto se tice eksternih diskova:

- Lepo fino malo kuciste i 2.5` hdd, stedi prostor, upotrebis ga kad ti treba, bocnes, bekapujes, cuvas
- ne zahteva dodatno napajanje
- u vecini slucajeva zahvaljujuci kontroleru na kucistu imaju auto standby i stede zivot diska
- mozes po potrebi da skines hdd i stavis drugi da nesto iskopiras i sl.
- mozes da ga nosis sa sobom po potrebi, nece niko s njim da igra fudbal, jednostavno pripazis da ti ne ispada, stavis ga u torbicu i sl.

Ko koristi 100% flash, onda njemu hdd nista ne znaci i sve pada u vodu.

Sto se tice brzine, moj WD passport ultra 3.0 na 3.1 portu na laptopu write ide na ~51Mbps, i tu postoji ogranicenje, u mom slucaju zbog kontrolera na disku.
Ali kada sam imao eksterni M.2 sa NVMe diskom, brzina je isla daleko vise, na stranu to sto je bila nestabilna, ali postignut je zadovoljavajuci rezultat. Nemam ga sad kod sebe, ali ako bocnes 3.1 Gen2 npr. u USB 3.1, postizes veL-I-K-E brzine, naravno nije ni to kao u teoriji.

Edit: VeL-I-K-E - > vel`ke :P

Crta ličnosti je uopšten i usredsređen neuropsihički sistem, svojstven za individuu, kadar da različite draži ucini funkcionalno ekvivalentnim i da započne
i vodi različite vidove adaptivnog i ekspresivnog ponašanja.
Gordon Allport

STRANA 2 OD 2
Broj postavljenih tema: 60434. Broj poslatih odgovora: 647800.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs