Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Koji hdd-nije bilo skoro pitanje
STRANA 2 OD 2
imarkovic Re: Račun 07.08.2024. 12:51 #682229

status: user
broj poruka: 19121
Ни један диск не би требало да рикне после 50 дана...

Иначе, ја са Хитачи имам јако лепо искуство, познато је да су осетљиви, али не преосетљиви на мало јаче вибрације и да то хоће да их деградира, али иначе је јако поуздан бренд, који је под власништвом WD-a. Дискови који су били лоши су IBM-ови, после је тај погон купио Hitachi. Лоша искуства имам само са Seagate, није ми било важно што су поцркали, већ то, да када Seagate цркне, нема шансе да извучеш податке са њега, готов је. Што рецимо никад нисам видео код WD-a, Hitachi-a, буде при издаху, али дозволи да барем извучеш податке са њега. Добро, то зависи од разних случајева, код мене је било тако. Опет, не може се доносити закључак на основу тога, јер Seagate je гигантски бренд.

Joш увек имам разне моделе Hitachi-a који су перфектни од 80, 160, 250, 320, 500G, плус од 1Т купљени давно у amaze-u.

“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.

:: moze biti
::
:: https://ibb.co/ZWq7Sh
:: https://ibb.co/vXZ01L
:: https://ibb.co/bbnZsq
:: `The aim of public education is not to spread enlightement at all. It i
:: simply to reduce as many individuals as possible to the same safe level
:: to breed a standard citizenry, to put down dissent and originallity.`
:: :: Hitači je posle pravio umesto njih. Ti su bili očajno loši.
:: :: Na poslu su mi svi od 160 i 320GB crkli.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
siki069 Hitači 07.08.2024. 17:29 #682231

broj poruka: 481
Micika skoncentriši se pre nego što nešto odvališ.
Ja pišem o PATA i SATA diskovima od pre 20 godina, a ti kačiš zdravlje novih SSD diskova.

Markoviću, tri hitačija od 320 GB su preživela i rade i dan danas.
Ali nam je jedno 20 komada riknulo vrlo brzo.
Računari su nabavljani negde 2008-godine.
Možda je uletela loša serija.

Lug šta ovo? 07.08.2024. 21:26 #682233

broj poruka: 999
49 dana i fali 2% zdravlja? svašta! ima preko dest godina dva samsunga, jednu barakudu, i jedan wd plavi, što sam našo u šanac, više stotina dana rada, zdravlje 100%

cpu Ryzen 5 5600x, hladi ga LC-CC-120
mb TUF Gaming B550-Plus
ssd KINGSTON SFYRS1000G
ram 2 x 16GB DDR4 Kingston PC3600, KF436C18BBK2/32 Fury Beast
gpu MSI GeForce GTX 970 GAMING 4G
ps seasonic M12II-620 BRONZE

Lug eh, druga strana, 07.08.2024. 21:33 #682234

broj poruka: 999
ne videh na telefonu, al da kažem, da nisam imo loše iakustvo sa hizačijem. ne znam gde je završio. al da ga je bilo u prodaji, uzo bih ga. al sam zato malo iazripovo, za, tošibu, da je hitači, zato sam prvo gledo nju
cpu Ryzen 5 5600x, hladi ga LC-CC-120
mb TUF Gaming B550-Plus
ssd KINGSTON SFYRS1000G
ram 2 x 16GB DDR4 Kingston PC3600, KF436C18BBK2/32 Fury Beast
gpu MSI GeForce GTX 970 GAMING 4G
ps seasonic M12II-620 BRONZE

siki069 SSD 07.08.2024. 22:41 #682235

49 dana iz Sentiala podrazumeva da je radno vreme diska 49*24 sata. Neko to napravi za 50 dana, a neko za 2 godine.

Zbog transfera od 15 i nešta terabajta je zdravlje oroglašeno za 98%.
SSD je u pitanju.

Kod klasičnih hardova se ne meri transfer podataka.
imarkovic Re: SSD 07.08.2024. 23:09 #682236

Не гледаш пажљиво, није SSD, него хардови су сва 3, колико видим од 2.5`.

Сентинел пише погрешно да је `Solid State Drive`, али модел је хард диск. Ово здравље од 2% мени лично боде очи, не волим то да видим код диска, обично га провртим кроз HDD Regenerator да пробам да исправним ствар, али проблем је што су ово слаби сектори и тако ће остати вероватно, ако се не прелоцирају. Не мора да буде забрињавајуће, може да ради тако годинама.

:: 49 dana iz Sentiala podrazumeva da je radno vreme diska 49*24 sata. Neko to napravi za 50 dana, a neko za 2 godine
:: Zbog transfera od 15 i nešta terabajta je zdravlje oroglašeno za 98%
:: SSD je u pitanju
:: Kod klasičnih hardova se ne meri transfer podataka.
siki069 SSD 08.08.2024. 00:26 #682237

Ne rade više linkovi ka slikama.
Mislim da kod klasičnih hardova se ne meri Life time writes.
To ide samo kod SSD.
U pravu si za modele. Bili su klasični HDD, s pisalo je ssd.

Naš Micika je suvi genije.

micika988 ... 08.08.2024. 08:35 #682238

broj poruka: 2121
siki(shki)-miki, trola-lola, ovo su backup diskovi koji su kratko bili sistemski, sva 3 iz lepsitopsija, zato su i tako `zdravi`, nista spektakuarno nije radjeno na njima, sem mozda povremeni download/backup, 5400 obrt. ako se ne varam, tihi & ladni, btw slike i dalje rade na originalnom postu

https://www.youtube.com/watch?v=dixsFSqdjmU

`The aim of public education is not to spread enlightement at all. It is
simply to reduce as many individuals as possible to the same safe level,
to breed a standard citizenry, to put down dissent and originallity.`

IvanNo1 Hitachi 08.08.2024. 13:46 #682239

broj poruka: 476
Što se ličnih iskustava tiče, u kompu i dalje imam Hitachi DeskStar 1TB kome je, ako dobro računam, oko 15 godina (što ga ne čini najstarijim komadom HW-a u kućištu). Odavno na njemu nema ničeg nepovratnog, ali je svakodnevno uključen određeni broj sati. Pre par dana videh da ima neki jednocifren broj relociranih sektora.

U međuvremenu, nekoliko godina mlađi Seagate od 2TB (zaboravih model, ali bio je deklarisan za 24/7 upotrebu) se uveliko upokojio, a Toshiba od 4TB, serije X300, naravno, dosta novija, radi bez greške.
siki069 Hitači 09.08.2024. 10:58 #682245

Sad sam našao papire na poslu.
2008-me smo kupili 40 `brend` mašina Acer Veriton M264.
Hardovi su trebali da budu Hitači 160GB.
Bili su ExcelStor. Marka Jupiter.
Po objašnjenju renomiranog prodavca to su Hitači iz Kine.
Svi hardovi su crkli.
Par komada su crkli u garanciji i u zameni smo dobili originalni Hitači koji rade i danas.

Najverovatnije nam je prodavac uvalio.

Izvinjavam se Hitačiju.
xenox PURPLE!!!! 12.08.2024. 00:32 #682264

broj poruka: 1419
I niko da odreaguje. Kakav crni purple za NAS. Purple je za VIDEO recording uredjaje. Tu je bitna brzina upisa, a ako ima neki los zapis to ce ionako da prodje kao kockice u videu za par sekundi... Samo, nece u ZIPu ili EXE da moze bas tako :)

WD Purple hard drives are designed specifically to handle heavy workloads from CCTV security cameras.

Your CCTV security system is only as good as the hard disk backing it. A CCTV camera is just the beginning of a surveillance system, the seeing eye. WD Purple hard drives are the heart and brain of surveillance, powering the entire dynamic to help keep you safe, without skipping a beat.

The whole purpose of installing CCTV cameras is to be able to clearly record what is happening and to go back and check the footage whenever needed. General desktop hard-drives are typically not tested for high write work-loads compared to surveillance HDDs. The storage device for a security camera system should be able to record, store and re-play videos non-stop from multiple feeds. In case of any technical glitch that can cause hang-ups, the hard drive should have features to help move on to capture the next frame, O-R risk losing crucial footage.
imarkovic Re: PURPLE!!!! 12.08.2024. 00:39 #682265

Тачно, дизајниран је за видео надзор, за то је најбољи.. А наравно да може да се користи и за све остало, тако да не бригај .

:: I niko da odreaguje. Kakav crni purple za NAS. Purple je za VIDEO recording uredjaje. Tu je bitna brzina upisa, a ako ima neki los zapis to ce ionako da prodje kao kockice u videu za par sekundi... Samo, nece u ZIPu ili EXE da moze bas tako :
:: WD Purple hard drives are designed specifically to handle heavy workloads from CCTV security cameras
:: Your CCTV security system is only as good as the hard disk backing it. A CCTV camera is just the beginning of a surveillance system, the seeing eye. WD Purple hard drives are the heart and brain of surveillance, powering the entire dynamic to help keep you safe, without skipping a beat
:: The whole purpose of installing CCTV cameras is to be able to clearly record what is happening and to go back and check the footage whenever needed. General desktop hard-drives are typically not tested for high write work-loads compared to surveillance HDDs. The storage device for a security camera system should be able to record, store and re-play videos non-stop from multiple feeds. In case of any technical glitch that can cause hang-ups, the hard drive should have features to help move on to capture the next frame, O-R risk losing crucial footage
luja-88 Re: PURPLE!!!! 12.08.2024. 02:32 #682267

broj poruka: 1674
Glavna razlika je sledeća:
`Purple`, ali i ostali HDD-ovi koji su namenjeni za nadzor, imaju mogućnost korišćenja `Streaming ATA` podskupa komandi za upis podataka, pri čemu se prioritizuje tok upisa, ne mareći preterano za postojanost podataka u tom procesu (naravno da se s tehničke strane može pružiti mnogo bolji i precizniji opis, ali ovo je dovoljno za konkretan primer).
Potrebno je samo obratiti pažnju na odabir reči - dakle, imaju mogućnost, što ne znači nužno da se takav način upisa podataka isključivo i bezuslovno koristi, već ga najčešće koriste samo DVR-ovi i slični sistemi.
U `normalnom` računaru ili serveru, OS će za upis podataka koristiti samo osnovni skup ATA komandi (bez `Streaming ATA` podskupa, koji predstavlja samo proširenje osnovnog skupa komandi), pa samim tim nema nikakvog razloga za brigu jer će se disk ponašati kao i svaki drugi.

Postoje i sugestije da WD za `Purple` hard diskove koristi nešto lošije magnetne ploče nego za `Red` i ostale, a upravo zbog onoga što je kolega Xenox nagovestio, jer u video fajlovima ni nije važan baš svaki bit, pa bi uzimajući to u obzir mogle da trpe neke druge vrste podataka koje bi se eventualno našle na takvom disku.
Kada bi ploče stvarno i bile `lošije`, to bi verovatno bilo izraženo u minimimalno povišenim procentima relociranih sektora, a koji su inače u startu prikriveni `firmware-om` (kao i kod bilo kog drugog HDD-a).

U praksi, bilo kakvo dodatno, a značajno povećanje broja loših sektora bi se svakako prikazalo na bilo kom HDD-u (bio on ljubičast, plav, crven, crn ili bilo koje druge boje - kao u slučaju iz ove teme), ali ja čisto sumnjam da bi u prodaju pustili one za koje je opšte poznato da su problematični na tom polju. To bi samo predstavljalo dodatne korake u procesu proizvodnje (dakle, $++), ali i jako loš marketing ($ - ), za čime nijedan proizvođač HDD-ova trenutno nema potrebe (jesu delimično `ugroženi` SSD-ovima po pitanju brzina, ali nikako u smislu generalne postojanosti podataka i cena po terabajtu, što je u enterprajz okruženjima i dalje veoma bitno, a upravo oni i jesu najveći kupci).

Pored svega toga, `Purple` diskovi su već duže vreme prisutni na tržištu, a ima i dosta ljudi koji ih koriste za svrhe koje nisu povezane sa video nadzorom, dok ja uz sve to nisam čuo za neke probleme sa njima.
MaliAbner Re: Re: Lexar NM790 07.09.2024. 14:30 #682415

broj poruka: 7784
Kakav FLASH zasto FLASH?

Ja pricam o nvme m.2 PCIE od 2TB u eksternom kucistu a ti o flash memoriji...

Citat:
`Молимо паметне да престану са попуштањем, ситуација је постала неподношљива!`

:: Јел имаш ти бекап за тих 2Т? Требао би да имаш ако немаш. Брзина је неоспорна, али хардови су поузданији од флеш-а, као и извлачење података..
:: Иначе, Самсунг је ипак бр. 1 за NVMe
:: @luja, код мене је 2U сервер са 12 дискова, не греју се пуно, додуше на 5.400 су и спорији су. Не знам где код тебе стоје, јел то сервер, или обично кућиште
:: “La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.
:: :: Kompaktno, brzo i skupo..
:: ::
:: :: Sve ostalo zaborav
:: :: Jos ako se otvoris za fijokicu eksterno kusciste eto ti storage koji putuje svuda sa tobom a mozes da ga nakacis i na telefon
:: :: Ja sam doduse prosle godine uzeo NM710 od 2TB (sad mi je zao sto nije bio NM790 4TB) + silicon power PD60 kucist
:: :: Citat:
:: :: `Молимо паметне да престану са попуштањем, ситуација је постала неподношљива!`
imarkovic Re: Re: Re: Lexar NM790 07.09.2024. 15:43 #682416

Написао сам флеш, мислећи не на усб флешиће, него генерално на флеш технологију, као што су SSD/NVMe..

:: Kakav FLASH zasto FLASH
:: Ja pricam o nvme m.2 PCIE od 2TB u eksternom kucistu a ti o flash memoriji..
:: Citat:
:: `Молимо паметне да престану са попуштањем, ситуација је постала неподношљива!`
:: :: Јел имаш ти бекап за тих 2Т? Требао би да имаш ако немаш. Брзина је неоспорна, али хардови су поузданији од флеш-а, као и извлачење података..
:: :: Иначе, Самсунг је ипак бр. 1 за NVMe
:: :: @luja, код мене је 2U сервер са 12 дискова, не греју се пуно, додуше на 5.400 су и спорији су. Не знам где код тебе стоје, јел то сервер, или обично кућиште
:: :: “La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.
:: :: :: Kompaktno, brzo i skupo..
:: :: ::
:: :: :: Sve ostalo zaborav
:: :: :: Jos ako se otvoris za fijokicu eksterno kusciste eto ti storage koji putuje svuda sa tobom a mozes da ga nakacis i na telefon
:: :: :: Ja sam doduse prosle godine uzeo NM710 od 2TB (sad mi je zao sto nije bio NM790 4TB) + silicon power PD60 kucist
:: :: :: Citat:
:: :: :: `Молимо паметне да престану са попуштањем, ситуација је постала неподношљива!`
STRANA 2 OD 2
Broj postavljenih tema: 60464. Broj poslatih odgovora: 648057.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs