Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Svaki dan manje prostora na SSD-u
STRANA 1 OD 1
strikan33 Svaki dan manje prostora na SSD-u 11.10.2014. 22:17 T59231

status: user
broj poruka: 317
Pozdrav svima,

ne znam da li je ovoj temi mesto ovde ili u rubrici za internet al ajde da pitam za pomoc i savet.

Dakle imam SSD disk, na masini koja sluzi iskljucivo za surf, ponekad skinem po nesto, ali i to retko, uglavnom prateci kolicinu preostalog prostora na disku primetim da svaki dan je manje od 100-300 MB?!

E sad da li je moguce da toliko smeca odlazi u temp (dnevno), jer ranije mi se to nije desavalo, pa mi je sve to malo cudno.

Imate li kakav savet u vezi ovog problema, jer ako ovako nastavi ostadoh ja bez prostora na SSD-u :)

Hvala svima i svako dobro
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic Re: Svaki dan manje prostora na SSD-u 11.10.2014. 22:30 #567043

broj poruka: 19078
Pocni da koristis CCleaner samo za praznjenje cache-a browsera i svih temp foldera.. ali generalno, kada sam ugasio sysrestore za C, nikad nisam imao problem sa 120gb..

:: Pozdrav svima,
::
:: ne znam da li je ovoj temi mesto ovde ili u rubrici za internet al ajde da pitam za pomoc i savet
:: Dakle imam SSD disk, na masini koja sluzi iskljucivo za surf, ponekad skinem po nesto, ali i to retko, uglavnom prateci kolicinu preostalog prostora na disku primetim da svaki dan je manje od 100-300 MB?
:: E sad da li je moguce da toliko smeca odlazi u temp (dnevno), jer ranije mi se to nije desavalo, pa mi je sve to malo cudno
:: Imate li kakav savet u vezi ovog problema, jer ako ovako nastavi ostadoh ja bez prostora na SSD-u :
:: Hvala svima i svako dobr
alrad 11.10.2014. 22:44 #567045

broj poruka: 4867

Recycle Bin?
Equinoxe Re: 11.10.2014. 22:50 #567046

broj poruka: 12057

Od Windowsa Gliste pa na ovamo, postoji jedan SXS podfolder u Windows strukturi, i on se povećava svaki put kad radiš install - uninstall bilo čega.

http://www.thewindowsclub.com/winsxs-folder-windows-7-8

To djubre zna da naraste na nekoliko gigbajta, i što je najgore niko ne preporučuju da se odande bilo šta briše.

Ako si na 60-64GB SSD-u, sa par večih aplikacija to je jednostavno premalo za Windows 7 i 8. Ako nemaš mogućnost zamene, gasi hibernaciju, sklanjaj page na drugi disk itd.
sSHarK Re: Svaki dan manje prostora na SSD-u 11.10.2014. 22:50 #567047

broj poruka: 990

uradi ovo i uživaj: http://goo.gl/0EhaC8

i5-4690K | H60 | Z97-A | TridentX | 850 Pro | AX750 | Stryker | U2412M | G15+G9 | C920 | ATP3
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
strikan33 ... 11.10.2014. 23:17 #567051

Sistem restore je uzeo 700MB, a dozvoljeno mu je bilo nesto oko 2GB prostora - budalastina!

@alrad,
Recycle Bin od prvog dana od kad koristim komp je prazan uvek

@Equinoxe
SXS je 8giga, e Boze me sacuvaj, jesam na 64Giga SSD-u sam, i generalno to mi je ok, imam jos i rezervni HDD i externi HDD, tako da mi prostor nije problem, a i opet kazem ne drzim nista spec na kompu da mi treba bas puno prostora, ovo sam pitao zato sto sam primetio da svaki dan me nesto krajcuje za par stotina MB, bice da taj SXS pravi svu ovu zajbanciju.

Ima li tom cudu leka posto kazes da se ne preporucuje brisanje icega iz njega.

@imarkovic
CCleaner je obavezan deo `garderobe`

Equinoxe Re: 11.10.2014. 23:41 #567053

SXS je kao Windowsov interni system restore, ništa te ne pita i samo pravi kopije koje da bi brisao moraš da menjaš ownera i prava nad prokletim folderom, to batali.

Rešenje je sistem od nule na kome tačno znaš šta ti treba i na kome ne experimentišeš.
Samo neophodno, ili ono što sam ti rekao, sve što može - na drugi disk. Čak i kad možeš ne instaliraj u C:\Program Files nego na D ili kako si već dodelio slova diskovima / particijama. Gasi search indexer, system prefetch, skloni user i win temp na drugi disk itd.

strikan33 ... 12.10.2014. 00:11 #567056

Uh uh uh, ne svidja mi se to nikako, da takvu budalastinu win napravi, al kao sto znamo nit mu je prva a ni poslednja verovatno.

Nista ici ce od sada sve na druge particije pa kad i ako ovaj SXS uzme ceo prostor na SSD-u ici cu na reinstalaciju win-a i to je to.

Hvala ljudi na pomoci

zeljkoo8 Meni je ... 12.10.2014. 00:38 #567059

broj poruka: 126

taj winsxs 3.89GB jbt!

Neba Windows 12.10.2014. 01:36 #567065

broj poruka: 1197
Ako ne koristiš računar za igranje, uvek je bolje instalirati linux (recimo Mint) nego windows.
strikan33 ... 12.10.2014. 06:22 #567074

Ne koristim komp uopste za igranje, nije ni to losa solucija.

Equinoxe Re: Windows 12.10.2014. 12:53 #567099

+1

Ako je stariji računar može Lubuntu, LXLE itd.

:: Ako ne koristiš računar za igranje, uvek je bolje instalirati linux (recimo Mint) nego windows.
rasha44 Disk Cleanup obavezno 12.10.2014. 13:17 #567103

broj poruka: 1492
Desni klik na C:, properties, Disk Cleanup. Ako si redovno apdejtovao Windows,
tu ćeš videti opciju Servis Pack Backup files. Čekiraj je i skinuće ti tri do četiri giga
fajlova. I meni je WinSxS folder 3.90 gigabajta.

Nightbird
ISKUSTVO - Proporcionalno količini uništene opreme.
HOBI - Način umaranja tokom slobodnog vremena.

gilopile ... 12.10.2014. 13:38 #567105

broj poruka: 9459
Za divno cudo, meni je WinSxS 43.6MB :) OS `mator` oko 5-6 meseci, a od programa koje sam instalirao, mislim da su tu gotovo svi ( na desktoop-u prostora za jos par ikonica :D) 1920x1080). Od programa za obradu i snimanje muzike, do andlinux-a CCCAM servera...
Eto, da i mene nesto ukaki :)

Ono sto obavezno odradim je, da uvek uninstaliram preko ccleaner-a ono sto ne koristim ili sam ofrlje instalirao za probu...Ranije sam bio lenj, pa se nakupi bas mnogo nepotrebnih programa i to sve ukoci vremenom, bez obzira koliko RAM-a da imam...

P.S> kakav sam baksuz, ima po podne da mi ljosne OS :D

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

subzero88 za win8.1 12.10.2014. 13:44 #567107

broj poruka: 179
windows 8.1 ima vec u sebi alat za brisanje nepotrebnih fajlova iz winsxs foldera:
http://www.eightforums.com/tutorials/44351-winsxs-folder-component-store-clean-up-windows-8-1-a.html

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
FX-6300/Asus M5A97 LE R2.0/2x4GB DDR3-1600/Gigabyte 7790 OC 2GB/Benq G2220HD+LG 42ld450

Equinoxe Re: za win8.1 12.10.2014. 13:46 #567109

E to je sad stvar usera, da li si spreman da čistiš govna koje OS sam pravi.
Windows 2000 je CAR za sve moderne Windowse.

Pade mi na pamet da imam Windows 2000 VM:

http://tinyurl.com/n2k8w7u

:: windows 8.1 ima vec u sebi alat za brisanje nepotrebnih fajlova iz winsxs foldera
:: http://www.eightforums.com/tutorials/44351-winsxs-folder-component-store-clean-up-windows-8-1-a.htm
:: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
:: FX-6300/Asus M5A97 LE R2.0/2x4GB DDR3-1600/Gigabyte 7790 OC 2GB/Benq G2220HD+LG 42ld45
strikan33 ... 12.10.2014. 14:58 #567117

@Equinoxe

komp je nov, uzet u januaru, a koliko me secanje sluzi MINT je najslicniji Windowsu, tako da mi to odgovara, ako gresim ne zameri.

@rasha44

ta opcija kod mene ne postoji

I sori ako vec nisam napomenuo kod mene je u pitanju Win 7, ako ovako nastavi odoh ja na Linux.

Hvala svima

Equinoxe Re: ... 12.10.2014. 15:20 #567119

Ma jašta bre, može i Mint, vidi samo koji ti je interfejs bolji, Cinnamon, MATE, KDE ili Xfce. Po meni MATE je najbliži Windows GUI-u, mada sve to može da se kofiguriše, stavi drugi skin itd.

:: @Equinox
:: komp je nov, uzet u januaru, a koliko me secanje sluzi MINT je najslicniji Windowsu, tako da mi to odgovara, ako gresim ne zameri
bstaletic @strikan33 12.10.2014. 16:39 #567122

broj poruka: 1889
Posto tek prelazis na linux instaliraj Mint i izaberi ili Cinnamon ili Mate. Cinnamon sam probao i cak mu i windows taster otvara `start meni`. Mate ima manje efekata, pa izgleda jednostavnije, ali ne znam da li ima start meni na windows taster.

If wants and needs divide me
Then I might as well be gone...

strikan33 ... 12.10.2014. 17:28 #567125

@bstaletic

hvala na savetu, necu odmah preci na Linux, ali definitivno cu preci do kraja godine, tj kad nadjem malo vremena da se poigram sa time (na poslu po ceo dan, malo dete kuci itd, slabo se ima vremena), prvo cu pratiti malo sta se desava sa ovim, kada sam mu pogasio ove procese sto su ljudi preporucili da se pogase pa cu da vidim.

MaliAbner Re: @strikan33 13.10.2014. 09:15 #567228

broj poruka: 7779
Uhhh...

Hrabro je reci tako nesto za Linux...

Ja bih prvi voleo da je to zazivelo kako treba ALI nije niti ce...

Reci nam sta ozbiljno mozes da uradis na Linux OS-u...

Kako vreme promice meni taj OS sve vise lici na Recovery za Windoze...

Citat:
`Rodbinsko-partijsko-naslednicki odnosi su nam stvorili tragicnu
i intelektualno slabo razvijenu klasu ljudi koji vode drzavu, zato smo...`

Tomato Republic Of Serbia, BRE !!!

:: Posto tek prelazis na linux instaliraj Mint i izaberi ili Cinnamon ili Mate. Cinnamon sam probao i cak mu i windows taster otvara `start meni`. Mate ima manje efekata, pa izgleda jednostavnije, ali ne znam da li ima start meni na windows taster
:: If wants and needs divide m
:: Then I might as well be gone..
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647696.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs