Puna oznaka diska je WDOEARX 2TB star je 3 meseca preko dve godine. Na pc gde se nalazi nije mogao da se podigne sistem sistemom selekcije sam ustanovio da hard blokira dizanje sistema. Prebacim u drugi racunar isto. Bios ga vidi ali jednostavno blokira podizanje windowsa. Nemam eksterni rek da probam tako ali pretpostavljam da je elektronika u pitanju. E sad na disku se nalaze filmovi veci deo imam backup po disketama ali je mucno kopiranje datoteka i raspakivanje na hard. Probao bi da ga popravim ako je jednostavniji kvar u pitanju al u pitanju nisu zivotno vazni podaci pa da se ispruzim za vece pare kod najboljih, zvao sam neke traze od 50eu pa navise za zamenu elektronike ako je ona u pitanju imate li neku preporuku? Inace ti wd green su ocaj godinu dana nakon ovog kupio sam drugi za backup i otkazao je za dva dana,zamenjen je sledeci otpakujem u prodavnici i ne radi kod njih tj ne vidi ga bios i otada samo uzimam wd red imam 2 koja rade dobro. Al sta je to dobro podaci su na njima samo se zavrte i ne rade nista OS je na drugom hardu. Tuga i zalost koliko se srozao kvalitet diskova a to je osnovna komponenta.Elem voleo bi da mogu da popravim ovaj al nisu to dokumenta i slike sa vencanja pa da placem zbog gubitka tako da ne mogu da platim previse treba i para za novi disk ako razumete zato mi treba preporuka za nekofa da pogleda.
Normalna pojava za WD Green. Nosi titulu Green (stedisa struje) zato sto se vrti na 5000obrtaja, a i stalno se gasi kada ga ne koristis minut dva. E zbog tog paljenja i gasenja on riknjava.
On sluzi samo za skladiste, stavljati OS na njega je suludo.
50e je solidna cena za menjanje elektronike, sam prosudi da li imas toliko vredne podatke.
Od 50 pa nadalje koliko ce biti znacu kad ga odnesem. Skoro sve je na diskovima oko 1.6TB kopirati na hard i raspakovati sve jer su filmovi u hd formatu na dva tri diska to je dugotrajan posao. Green su zamisljeni za skladiste nema potrebe da se vrte brze niti je razlog otkazivanja sto se gase i pale. Znaci ne znate konkretno nikoga ko menja elektroniku?
Ma kakva elektronika...Dobio je BS na `nezgodnom mestu` i ne moze da se inicijalizuje. Propusti ga kroz HDregenerator iz DOS-a. Garantujem da ce do prvog GB da nadje gomilu BS.
Ti WD green od 1 i 2TB su najgori i najnepouzdaniji diskovi ikada. Nagledao sam ih se crknutih na desetine. Trebao bi da bude pouzdaniji, jer je green i vrti se sporije, ali corak, bas je suprotno.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Pricao ja, da se to NE UZIMA za windows, i ne razumem zasto bi filmovi bili `vazni` podaci, ebes to mozes da downloadujes kad god, ja sam skidao i po 20god stare filmove najveci je zajeb kad se na tim diskovima cuvaju podaci kao slike ili vazna dokumenta, kao sto sam se ja zajebo...a sad na ovom WD Green sto imam su serije filmovi instalacije za igre, dakle nista posebno...
Ima dosta serija tih diskova. Ubo si dobru...Nisam pravio nikakve studije, ali cenim da su jako ostljivi na nasilno gasenje, tj. nestanak struje i slicno. Pa ako se dobro ophodis prema njemu, imas UPS trajace, u suprotnom, najobicniji nestanak struje moze dovesti da neuparkira glave na vreme i napravi belaj. Ne znam sta bi drugo moglo biti.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
:: Da ga ne izbaksuziram imam WD Green od 2TB preko 3 godine već i radi kao sat.. :: :: ::
Jedino linux recimo Ubuntu sa live cd se podize korektno. On cak i vidi disk ali ne moze da mu pristupi. Imam neke stare verzije 9.o i nadole Hiren boot cd ali nije pomoglo probacu sa hd regeneratorom. Uefi bios ga vidi i linux ga vidi al blokira dizanje 7 sa primarnog harda bas cudno.Logicno mi je da je otisla elektronika da ga bios ne bi ni video?
:: Ma kakva elektronika...Dobio je BS na `nezgodnom mestu` i ne moze da se inicijalizuje. Propusti ga kroz HDregenerator iz DOS-a. Garantujem da ce do prvog GB da nadje gomilu BS :: :: Ti WD green od 1 i 2TB su najgori i najnepouzdaniji diskovi ikada. Nagledao sam ih se crknutih na desetine. Trebao bi da bude pouzdaniji, jer je green i vrti se sporije, ali corak, bas je suprotno : :: :: Bas tako kako si rekao,al da pokrenem hd reg bootabilni disk to je druga prica. Z87 asus mh nece ni da pokrene program iz dosa drugi pc hoce al ne i ako prikopcam disk. Na kraju ssm improvizovao na stolu straru lga 745 sa odbacenim komponentama digao verziju 1.71. Evo radi vec skoro sat do sada nije zavrsio ni prvi gb a nasao je 70 i vise bs. Videcemo sta ce ispasti od toga na kraju, uglavnom pogodio si za boljku.
Ovako...regenerator je stao na 792mb do sada je nasao preko 400bs za otprilike 2h onda se disk disko -nektuje uglavnom prijavi da ga nema i lolonanovo i tako sad vec treci put. Presao je mozda 1-2mb za to vreme, pustam ga da radi al ne znam dal ima napretka.Nemam ni blagu predstavu koliko bs moze da bude do sada je ukupno nasao nesto preko 900?
Ako tako stoje stvari, taj disk je za kantu. Nikakva zamena elektronike mu nece pomoci, mehanicki je unakazen. Dzabe se patis.
:: Ovako...regenerator je stao na 792mb do sada je nasao preko 400bs za otprilike 2h onda se disk disko -nektuje uglavnom prijavi da ga nema i lolonanovo i tako sad vec treci put. Presao je mozda 1-2mb za to vreme, pustam ga da radi al ne znam dal ima napretka.Nemam ni blagu predstavu koliko bs moze da bude do sada je ukupno nasao nesto preko 900 :: :: ::
zvuci mi da tu nije nista riknulo , sto se tice elektronike bice da je izgubio podatke za kalibraciju i nemoze da se pozicionira dobro na trekove , laicki receno (moguce da se ovaj dude iz disk helpa sad zagrcnuo sa dinjom , od smeha)
od podataka nema nista , uradi mu low level , cao data
:: Ovako...regenerator je stao na 792mb do sada je nasao preko 400bs za otprilike 2h onda se disk disko -nektuje uglavnom prijavi da ga nema i lolonanovo i tako sad vec treci put. Presao je mozda 1-2mb za to vreme, pustam ga da radi al ne znam dal ima napretka.Nemam ni blagu predstavu koliko bs moze da bude do sada je ukupno nasao nesto preko 900 :: :: ::
Inace, vec nekoliko godina BLUE i BLACK serije su IDENTICNE. Nemam nikakve razlike jer izlaze sa jedne iste linije, samo su branding (FW i nalepnica) drugaciji i sto Black ima 5 godina garancije dok Blue ima 2. Performanse i kvalitet su u promil iste.
`Budućnost pripada onima koji su u vreme velikih promena spremni učiti, a oni koji misle da više nemaju šta da nauče, ostaće zatečeni u svetu koji više ne postoji` - Eric Hoffer
:: Iskljucivo ``black`` edition ili ``enterprise`` class - ne kupuje se HDD svaki dan.. :: :: ::
Digao ruke od svega disk je za bacanje,krivo mi je samo ovo- svih tih 1.6TB sam prebacivao prvo na prastari maxtor 80gb znaci kopirao raspakovao i na kraju propustio kroz mkv tool da izbacim visak audio ako ga ima a ubacim subtitle na eng. i onda tek kad pripremim recimo 40 gb prebacim ih u cugu na zeleni samo da ne bi on radio i da bi duze trajao. A raspao se tek tako? Bio je jedan nestanak struje pre dva meseca mozda od toga. Dva crvena wd od 2Tb isto tako cuvam...bezveze a odavno mi je mantra da novu robu akam koliko mogu da se pokaze greska u garantnom roku al eto diskove cuvam. A ti zeleni su kad su se pojavili obecavali da ce biti idealni za skladistenje.
WD Blue, u firmi smo reklamirali i bacili šleper tih diskova, za green ne mogu to da kažem, ali mnogo se ljudi žali i na njega. Blue bi trebalo po nekoj hijerarhiji da bude bolji, ali to nema nikakve veze očito. Teško može da pregura i njegove 2god. garancije, ali nekako ih pregura i posle toga radi još malo i gotovo. WD Black ima 5god., 10x je kvalitetniji disk, tih 5god. Blue ne može ni da zamisli jednostavno, čak ni sa 1k bad sektora. Veoma retko se dešava da neko ubode dobar primerak, to kod njega nije pravilo. Blue su svi do jednog zamenjeni za Hitachi ili Seagate, to su diskovi obično u POS kasama, uređajima za video nadzor, PC, workstation-i, slabiji serveri.
:: Digao ruke od svega disk je za bacanje,krivo mi je samo ovo- svih tih 1.6TB sam prebacivao prvo na prastari maxtor 80gb znaci kopirao raspakovao i na kraju propustio kroz mkv tool da izbacim visak audio ako ga ima a ubacim subtitle na eng. i onda tek kad pripremim recimo 40 gb prebacim ih u cugu na zeleni samo da ne bi on radio i da bi duze trajao. A raspao se tek tako? Bio je jedan nestanak struje pre dva meseca mozda od toga. Dva crvena wd od 2Tb isto tako cuvam...bezveze a odavno mi je mantra da novu robu akam koliko mogu da se pokaze greska u garantnom roku al eto diskove cuvam. A ti zeleni su kad su se pojavili obecavali da ce biti idealni za skladistenje :: :: ::
Kao što reče imarkovic wd green i blu su najgori diskovi danas, čak gori i od Seagate DM001 serije diskova. Toshiba 2,3,4 TB,WD Black 500 GB,1TB, WD Red 2 i 3 TB su najbolji diskovi danas što se mogu uzeti. Bilo je par besprekornih i Seagate VX serija, ali u prosjeku previše otkaza u drugim serijama isporučenim na naše područje. U prosjeku 3 od 4 kompa sa WD Blu ne dočekaju ni godinu dana, dok 8 od 10 je kod WD Green. Kod Seagate DM serije je 5 od 10, tako da se kotira nešto bolje. Ako je neko nedovoljno stručan, ne bi trebalo da prodaje hw, nego pljeskavice.
mozete pitati i Dzonija iz HelpDiska da je Blue apsolutno identican Black verziji (1TB modeli) i da osim brandinga nema razlike u mehanici, magnetici i elektronici.
Black su izasli daleko posle klasicnih Blue verzija kakvi su postojali do neke 2005, Black je bio tezi i brzi disk, i nista vise od toga, sem na papiru - izdrzljiviji. Inace, nagledao sam se crknutih Black diskova po Sony PS3 masinama, Apple desktopovima, NAS uredjajima i slicno...failure ratio je skoro u procenat bio isti
`Budućnost pripada onima koji su u vreme velikih promena spremni učiti, a oni koji misle da više nemaju šta da nauče, ostaće zatečeni u svetu koji više ne postoji` - Eric Hoffer
Ne lozite se. Black je tesko precenjeno djubre od diska. To ne da riknjava u tih 5 godina, nego je to strasno. I da, Machine je u pravu, Blue je rebrand Black serije, i razumnija kupovina, jer je jeftiniji. Kupovinom Blacka, kupujete samo dodatnu garanciju i to placate. Apple je odavno izbacio Black seriju iz svojih uredjaja, zbog nepouzdanosti i presao na Seagate Momentus. Sto kaze Operater, jedini dobri diskovi su iz Red i Purple serije, ali oni su predvidjeni za storage 24/7 uglavnom za video nadzor.
Celo stanje u industriji mehanickih hard diskova je lose,islo se na skidanje cene a dizanje kapaciteta i brzine pristupa koja se uzdize do neba u oceni diska a ono najvaznije pouzdanost podataka i trajanje diska je na zadnjem mestu.Garancija 2,3 godine je smesna to su stvari koje treba da traju decenijama.Sve konvergira ka tome trajanju od dve god max bacanje i kupovina novog.
:: Celo stanje u industriji mehanickih hard diskova je lose,islo se na skidanje cene a dizanje kapaciteta i brzine pristupa koja se uzdize do neba u oceni diska a ono najvaznije pouzdanost podataka i trajanje diska je na zadnjem mestu.Garancija 2,3 godine je smesna to su stvari koje treba da traju decenijama.Sve konvergira ka tome trajanju od dve god max bacanje i kupovina novog. :: :: ::
Pa to vazi za svu tehniku ne samo za diskove. Nisu diskovi nista losiji sad. Mozda cak i suprotno. Imao je sigejt sad seriju gde je bilo 40% skarta , ali ovo ostalo je sve u 2-5 posto u garantnom roku. Nego ih ima mnogo. Interesatno bi bilo videti za SSD ja sam smiljenja da tu situacija i nije mnogo bolja. Sto se ovog diska tice, moje misljenje je da neka od glava slabije cita. Cim se vidi u biosu odmah znajte da su male sanse da je elektronika. Eventualno da proba da nadje neki soft za kloniranje tipa MTl pa da proba od pola da ga klonira na gore...
Ja i komsija vec preko 3,5 god. imamo wd blue 640. Rade kao sat. Znam jos nekoliko ljudi koji imaju wd blue i svima radi odlicno vec godinama. Reklamacije se desavaju svim brendovima(serijska proizvodnja). Kakve tvoje dve godine i sl.? Za sve brendove vazi isto: Potrebna je sreca da pogodis dobar primerak.
Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Gtx 660 OC , 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w, Thermaltake Element G http://valid.x86.fr/lv7d95
:: WD Blue, u firmi smo reklamirali i bacili šleper tih diskova, za green ne mogu to da kažem, ali mnogo se ljudi žali i na njega. Blue bi trebalo po nekoj hijerarhiji da bude bolji, ali to nema nikakve veze očito. Teško može da pregura i njegove 2god. garancije, ali nekako ih pregura i posle toga radi još malo i gotovo.
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647696. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.