Pozdrav svima, Potreban mi je savet u vezi sledeće situacije. Na serveru koji radi sa dva diska od po 1Tb u miror raid-u potrebno je da ubacim još dva diska od po 2Tb koji će takođe biti u miror raid-u. E sada treba podesiti neku aplikaciju koja će na primer na svakih nedelju dana sa prvog raid sistema praviti rezervnu kopiju na drugi raid. Na serveru je win server 2008 i baze podataka pa je neophodno imati backup na više mesta zbog sigurnosti. Moje pitanje je koji softwer koristiti i kakva su vaša iskustva. Hvala unapred
Ja sam kod mene u firmi sve resio preko skripi koju pokrece task scheduler. Mozes da backupujes-u arhivu, da dodelis datum arhiviranja imenu fajla i slicno. Softver ti je potreban samo ako hoes da radis incremental backup.
Hvala na odgovoru, Meni je potrebna varijanta gde će se praviti bukvalno imidž prvog raid-a na drugi raid. Da li se to može uraditi sa nekim softwerom tipa Acronis True Image ili nešto drugo. Ako je moguće da mi malo pojasniš ovo sa skriptom, potreban mi je kompletan backup sistema koji trči na prvom raid-u. Hvala unapred i pozdrav.
Kao, prvo ti moras imati backup baze podataka nezavisno od RAID sistema, jer RAID nije isto sto i backup. Backup MSSQL ili Oracle baza se odvija preko maintenance planova i ovo ce te spastiti ako se nesto desi sa podacima, enginom baze podataka ili padom sistema pa ti je potreban rebuild na drugom serveru.
Ako hoces da imas 1-1 kopiju, zasto ne ubacis i njih u isti mirror? Imaces 4 diska, samo sto ovi od 2 TB ce izgubiti polovinu prostora, a mozda ce se kontroler i buniti ako su diskovi razliciti, zbog brzina, kesa...ali ovo sa 4 kopije vec nema smisla.
Tebi trebaju 2 stvari: backup podataka od vaznosti i znanje da to sve namontiras u slucaju havarije. Dzaba tebi kopije ako ti rikne ploca recimo...disk, memorija, cpu...sve se to menja bez problema ali ako ode ploca eto ti downtime, a tu samo znanje dolazi do izrazaja
`Budućnost pripada onima koji su u vreme velikih promena spremni učiti, a oni koji misle da više nemaju šta da nauče, ostaće zatečeni u svetu koji više ne postoji` - Eric Hoffer
Evo ovako, iz mog licnog iskustva, kako sam ja to uradio kod mene u firmi.
Prvo da predstavim situaciju:
Imamo main-glavni server, HP ProLiant xeon masina, Na njoj dva hdd-a od po 1tb u mirror raidu, i jedan od 1tb za gluposti, instalacije i slicno.
Pored ove masine sastavio sam jos jednu, low cost masinu, koja je bukvalno kostala ~30% cene servera, ali sasvim zadovoljavajuca sto se tice jacine samog racunara(quad core cpu, 16gb rama itd....) na njoj je podignut identican sistem kao i na main serveru, sve potrebne aplikacije i SQL server, sve podeseno itd..., sto ce reci komp potpuno spreman i operativan. on sluzi za nedaj boze, ako u nekom trenutku zakaze main server, da mogu njega momentalno da aktiviram umesto glavnog servera.
Ovako ja radim backup: Na trecem kompu koji se nalazi na mrezi i sluzi samo i iskljucivo za backup, i njemu se na mrezi ne moze pristupiti osim kroz odredjeni port i aplikaciju za prilaz njemu, nalazi se dodatni HDD na kome je backup svega i svacega sa servera sto nam je bitno, a i sa nekih drugih racunara sa mreze ukoliko za nesto ima potrebe. Na njemu je skripta koja se izvrsava putem task sedulera u odredjena vremena svaki dan, i ona kupi podatke sa main servera i backup-uje ih na ovaj komp, a na kraju dana je tu jos jedna skripta koja sve te lepo zapakuje i spusti na cloud server, u mom slucaju Mega.
Na ovaj nacin zastitio sam osetljive podatke tako sto imam njihov backup koji se radi svakog dana, na racunar kojem nije lako pristupiti kroz lokalnu mrezu, a pritom sve kopije se svakodnevno backup-uju i na cloud okruzenje, tako da i ako se sve zivo zapali i izgori u firmi, ja cu opet imati backup osetljivih podataka. .)
Kao sto rece MACHINE nemas potrebu da radis image glavnog sistema jer dzabe ti on ako se glavni sistem sjebe, imaces image sjebanog sistema i cemu to onda. Najbitnije ti je da imas backup osetljivih podataka, kao sto su sql baze, razne datoteke, kao i razna setovanja nekog software-a ili slicno, zavisi sta koristite u firmi. I obavezno znanje da mozes u nekom razumnom roku sve lepo da postavis na svoje mesto.
Za kraj moram da napisem da smo nedavno imali napad, sve zivo nam je enkriptovano bilo i sve je stalo naravno, zahvaljujuci mojem backaup-u sve sam vratio i pustio da radi u roku od par sati.
i7 6700K + Noctua NH-D14 GTX980ti Gigabyte G1 MSI Z170A Krait Gaming Kingston 16GB DDR4 @3000MHz Savage Dell U2515H + LG D2343 3D SSD 840 EVO 250GB + WDBlack (1TB+500GB) Thermaltake Urban S71 + CM V850 Creative X-Fi Titanium+Z-5500
:: :: Pored ove masine sastavio sam jos jednu, low cost masinu, koja je bukvalno kostala ~30% cene servera, ali sasvim zadovoljavajuca sto se tice jacine samog racunara(quad core cpu, 16gb rama itd....) na njoj je podignut identican sistem kao i na main serveru, sve potrebne aplikacije i SQL server, sve podeseno itd..., sto ce reci komp potpuno spreman i operativan. on sluzi za nedaj boze, ako u nekom trenutku zakaze main server, da mogu njega momentalno da aktiviram umesto glavnog servera :: :: Ovako ja radim backup :: Na trecem kompu koji se nalazi na mrezi i sluzi samo i iskljucivo za backup, i njemu se na mrezi ne moze pristupiti osim kroz odredjeni port i aplikaciju za prilaz njemu, nalazi se dodatni HDD na kome je backup svega i svacega sa servera sto nam je bitno, a i sa nekih drugih racunara sa mreze ukoliko za nesto ima potrebe. Na njemu je skripta koja se izvrsava putem task sedulera u odredjena vremena svaki dan, i ona kupi podatke sa main servera i backup-uje ih na ovaj komp, a na kraju dana je tu jos jedna skripta koja sve te lepo zapakuje i spusti na cloud server, u mom slucaju Mega :: :: Na ovaj nacin zastitio sam osetljive podatke tako sto imam njihov backup koji se radi svakog dana, na racunar kojem nije lako pristupiti kroz lokalnu mrezu, a pritom sve kopije se svakodnevno backup-uju i na cloud okruzenje, tako da i ako se sve zivo zapali i izgori u firmi, ja cu opet imati backup osetljivih podataka. . ::
Mozda ovo sve sto sam napisao moze da zvuci i malo paranoicno, ali eto, za sve ove godine imao sam slucaj da su mi iz bekapa tri puta zatrebali podaci u tri razlicite distribucije i evo od skoro jednom u maticnoj firmi u BG-u.
Poenta je da i kad vam se cini da preterujete sa bekapom, verujte mi da nije tako. .) Na sto vise mesta i sto cesce to bolje. Moja firma ima 10-ak distribucija, a pola njih je po evropi, i svako vece u odredjeno vreme izvrsava se skripta na svakom serveru u svakoj distribuciji i salje kompletnu bazu podataka na server u BG-u, a to se kasnije bekapuje na posebnu masinu, kao sto sam gore i opisao, i sve zajedno kasnije na cloud.
P.S. `A mene ako se sete za dan drzavnosti, sete, a ako ne nikom nista.`
i7 6700K + Noctua NH-D14 GTX980ti Gigabyte G1 MSI Z170A Krait Gaming Kingston 16GB DDR4 @3000MHz Savage Dell U2515H + LG D2343 3D SSD 840 EVO 250GB + WDBlack (1TB+500GB) Thermaltake Urban S71 + CM V850 Creative X-Fi Titanium+Z-5500
:: AMIN :: :: PS. Apliciraj za posao u NASI, CIJI, MOSADu.. :: :: : :: :: ::
Jedan ortak radi u Halcom-u, poznata slovenacka e-bank firma. Oni recimo prave bekap na dnevnom nivou, apsolutno svega, a nedeljno rezu sve osetljive podatke na Verbatim M-Disc BluRay koji je trajan, tacnije garantuje se trajnost medija na preko 1000 godina, i svakog petka njihov covek jedan takav disk nosi u banku na cuvanje u sefu. E to je tek ludilo.
Inace skoro sam prvi put cuo za ovaj tip optickog diska, to je nesto novo sto je Verbatim pustio u prodaju prosle godine, cak nije preterano ni skup s obzirom na kapacitet i saznanje da traje citavu vecnost.
Raid u cilju zastite (fizičkog) integriteta podataka, pametna je stvar...ali nije bekap. Ako crkne jedan hdd, miror hdd će imati duplirane podatke, sistem, sve... i to liči na `hrani svinje i ne misli...` rešenje. Ali to nije bekap, to je duplikat. Ako fasuješ nešto zloćudno, ili, zaposleni napravi katastrofalnu grešku, raid je samo duplira. Nema spasa. I fizički, nešto što pretenduje da bude bekap, ne sme biti na istom mestu a kamoli u istom strujnom kolu kao original.
Nemam pojma, ne nabavlja on licno vec neko iz firme, predpostavljam neko iz IT-a ko radi odrzavanje, on je programer. Ono sto sam ja gledao imas ih na aliexpress-u ali predpostavljam da se mogu naci i kod madjara.
Stvarno je odlicna prica, bar na godisnjem nivou, i drzis ih na sigurnoj lokaciji. I ja se nesto razmisljam.
:: Da mozda ne znas gde ortak nabavlja diskove deluju mi kao ekstra resenje za mesecni/godisni backup :: ::
I posle citam na nekim drugim temama prepricane gluposti vezane za neadekvatan kvalitet i izdrzljivost optike nego preporucuju diskove na koji kad udje neki trojanac i sve sifruje mozete da ga stavite znate vec gde.
Optika je, nakon njene introdukcije, samo rasla kvalitetom i mogucnostima, koje su bile vece u smislu retenzije i brzine pristupa u odnosu na linearne trake.
`Budućnost pripada onima koji su u vreme velikih promena spremni učiti, a oni koji misle da više nemaju šta da nauče, ostaće zatečeni u svetu koji više ne postoji` - Eric Hoffer
Molim te možeš li mi poslati primer skripte koje korististiš za backup važnih podataka i kako da je ubacim u task sheduler, neki tvoj primer sa klaudom i skladištem na mreži. Odlučili smo se za varijantu sličnu tvojoj koja mi izgleda vrlo pouzdano.
Aj ovako, da ne bude da ti saljem na mail sta i kako. Uhvaticu malo vremena, nadam se kasnije, pa cu da pokusam u jednom postu da detaljnije opisem kako sam i sta uradio, naravno uz primer skripte koja se pokrece iz batch fajla preko task scheduler-a. Na ovaj nacin ce sve da bude transparentno za sve one kojima ovako nesto treba a ne znaju kako. .)
Pozz
Dakle, ovako bi izgledalo setovanje za backup osetljivih-vaznih podataka na mrezi:
1. Potreban je jedan racunar, ako se koristi samo za backup onda ne mora mnogo jak, hdd po zelji. Najbolja varijanta je da bude sa istim sistemom i konfigurisan identicno kao I glavni server, kako bi po potrebi mogao da uskoci umesto glavnog server ako se ukaze potreba za tako nesto.
2. Potrebno je nasetovati taj backup racunar da mu je pristup preko mreze onemogucen, dakle recimo u win-u ostaviti onu default opciju sa password “ON” pod mreznim advanced setovanjima, kao i ukinuti apsolutno sve serovane foldere ukoliko ih ima, sto ce reci na njemu da ne bude nista serovano. Ovo je bitno kako bi se adekvatno zastitio od napada kroz mrezu, I ne daj boze enkripcije preko ransomeware-a koji bi se startovao na nekom od racunara na mrezi. Ovo automatski znaci da ce samo on(racunar) pristupati osetljivim podacima na mrezi i raditi automatski backup istih u predefinisano vreme.
3. Kreirati nalog(moze i free) na Mega servisu (https://mega.nz), cime se u startu dobija totalno free 50GB prostora koje cemo koristiti za dodatni backup nasih podataka. Obavezno staviti malo kompleksniju sifru za pristup Mega nalogu radi bolje zastite. Nakon logovanja na megu kreirati po potrebi foldere sa odredjenim nazivima radi kasnije lakseg snalazenja prilikom eventualnog preuzimanja ili brisanja odredjenih podataka sa naloga. Mega je inace vrlo dobro zasticena jakom enkripcijom tako da su svi podaci apsolutno privatni i nedostupni trecim licima.
4. Skinuti sa Mege mali program “Sync Client” koji se nalazi u Menu/Apps na online nalogu Mege i instalirati ga na backup racunar. Nakon instaliranja i ubacivanja login podataka za nas Mega account, vrlo je jednostavno dodeljivanje foldera za sinhronizaciju sa istim onim koji se nalaze na Mega online serverima, u sustini sinhronizacija radi po istom principu kao I dropbox, cim se nesto ubaci u predefinisani folder na lokalnom racunaru automatski krece sinhronizacija sa mega nalogom i sve ubrzo, u zavisnosti od brzine interneta, kopira se i na online prostor mege.
5. Kreirati skriptu za automatski COPY osetljivih podataka sa neke mrezne lokacije (na primer sa servera) u neki lokalni folder na backup racunar. Otvorite najobicniji txt fajl i posto kreirate skriptu u njemu, sacuvate gas a ekstenzijom “.bat”.
Evo jednog jednostavnog primera skripte gde kopiramo podatke sa lokacije “racunarA” i lokacije “racunarB” u dva odvojena foldera na lokalnom racunaru:
Ovde se mogu vrsiti razne kombinacije, od toga da vam kopira samo nove podatke, ili recimo samo fajlove sa odredjenim ekstenzijama, kaon a primer za txt fajlove gde umesto “*.*” sto predstavlja komplet sve, samo stavite “*.txt” I tako dalje.
Ja recimo koristim automatsko zipovanje-kompresovanje podataka preko free 7zip kompresije, a dodatak skripte za tako nesto, uz naravno skidanje sa neta potrebnih fajlova za kompresiju(7z.dll i 7z.exe), potrazite na netu, vrlo je jednostavno.
Evo I korisnog linka za kreiranje raznoraznih batch fajlova, sa pregrst komandi i primera: http://www.robvanderwoude.com/batchstart.php (sa leve strane u meniu imate da birate sta vam treba pod Scripting Languages/Batch Files)
6. Nakon kopiranja sa mreze potrebnih podataka i cuvanja kompresovanih podataka na nasem backup racunaru potrebno ih je na kraju prebaciti u sync foldere koji su nasetovani u “Sync Client” program za Mega servis. Tu se opet moze koristiti skripta, moze sve u jednoj tako da bi otprilike skripta na kraju trebala da ima ovakav karakter: -kopiranje sa mreze podataka na lokalni hdd -kompresija tih podataka i brisanje prethodno iskopiranih podataka radi ustede prostora i jednostavnog baratanja sa podacima -kopiranje kompresovanih podataka u foldere koji su predefinisani za rad sa Mega servisom
To bi odprilike bilo to. Dodao bih jos jedan vrlo koristan, open source, free, software koji vam moze zameniti mukotrpno pisanje skripti i njihovo testiranje, a program radi ko sat i ja ga delimicno koristim za arhiviranje podataka sa mreze, odnosno za adekvatnu sinhronizaciju tamo gde imam puno podataka, datoteka i fajlova, jer je apsurdno da vam batch skripta svaki put kopira kompletno sve, kada mozete da odradite samo sinhronizaciju. http://www.freefilesync.org/ Vrlo jednostavan i “user friendly” interface. Ono sto je vrlo dobro, program ima mogucnost I kreiranja svoje skripte pa tako u njemu mozete u par koraka napraviti procedure za vase arhiviranje, eksportovati je u skriptu i istu dodati kasnije u Task Scheduler u Windowsu.
Ako ima nekih dodatnih pitanja, slobodno pitajte a ja cu se potruditi da odgovorim.
Koji softver može da sinhronizije sa web-a HTTP ili FTP na server poželjno kao windows service i da ima scheduler?
Po mogućnosti da je Free.
Probao sam ovaj Free File Sync (iz prethodnog posta) ali nisam mogao da podesim običan FTP (on traži SFTP i pravi neki folder na lokalnom disku kao source dir???).
Realno mozes da koristis obicnu batch skriptu. Ja konkretno za automatsko skidanje sa ftp-a koristim WinSCP, sto pokrecem preko batch skripte. Vrlo jednostavan i free alat. .)
Potrazi na netu i nacices odmah, imas primera koliko zelis, komande su jednostavne, ako negde zapne pisi.
:: Možda je off topic :: :: Koji softver može da sinhronizije sa web-a HTTP ili FTP na server poželjno kao windows service i da ima scheduler :: :: Po mogućnosti da je Free :: :: Probao sam ovaj Free File Sync (iz prethodnog posta) ali nisam mogao da podesim običan FTP (on traži SFTP i pravi neki folder na lokalnom disku kao source dir???).
Ne kapiram zasto lepo ne koristite Cobian Backup za obako nesyo?
Moze da radi kao service , ima GUI, stabilan engine i mostvo opcija anjednostavan za upotrebu
Isto podrzava cmdlet pa se deo moze i parametrizovati.
:: Care :: :: Na tom serveru radi Cobian već više godina ali nisam video opciju FTP :: :: Kako da zadržim originalni TimeStamp fajlova ::
Meni kompletan posao za backup zavrsava Free File Sync uz skriptu i Task Scheduler. Zato sam i napisao to. Vrlo je jednostavno da se sve to nasetuje.
:: Ne kapiram zasto lepo ne koristite Cobian Backup za obako nesyo :: :: Moze da radi kao service , ima GUI, stabilan engine i mostvo opcija anjednostavan za upotreb :: :: :: `Budućnost pripada onima koji su u vreme velikih promena spremni učiti, a oni koji misle da više nemaju šta da nauče, ostaće zatečeni u svetu koji više ne postoji` - Eric Hoffe :: ::
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647691. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.