Imam dva desktop računara sa po 3 hard diska. Na jednom je bila W7 a na drugom W10 i na tom je najverovatnije pao OS. Da li je moguće da od njih sastavim server za kućne potrebe i kako da to uradim? Dragan06
Једна од мојих омиљених тема. Много пута сам се играо са серверима и знам тачно шта бих ја урадио, али оно што не знам је, за шта би користио сервер(е)? Шта ти треба?
Оно што сигурно знам је, да никад не бих стављао виндовс сервер, то не треба ником. Значи Линукс сервер, и пошто је сервер, не треба му окружење (headless, minimal). Али, у том случају треба ти мало праксе да би могао да бараташ њима, јер шта ће ти сервер са којим не знам шта да радиш.. Самим тим што си питао, претпостављам да си почетник, али ту сам да ти помогнем шта треба, јер волим тиме да се бавим.
Нека најједноставнија варијанта са којом би могао да се поиграш, пошто ја нисам неки љубитељ Убунту-а, препоручио бих Алма линукс: https://almalinux.org/ Некада је то био Центос, сада је он у другачијој причи.
Врло је моћан, то је клон Red Hat веома познатог за огромне корпорације. И лак је за инсталацију било чега, е сад подешавање је друга прича (SELinux полиса), мора да се чита, али у принципу фокусираш се на оно што ти треба и то само сређујеш.
Ја мој сервер користим за шеровање преко самба сервера, имам виртуализацију (KVM), раније сам правио dhcp сервер док нисам купио свич :), планирам да искористим неки комп да буде емулатор 100% за игре, може да се направи и неки firewall (pfSense), али то је већ напредније.
“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.
Cim si postavio takvu temu, znaci da si pocetnik i jedva imas pojma za sta ce ti server sluziti. Ja bih ti, recimo, upravo preporucio Windows Server, jer je neuporedivo laksi za pocetinike, iz prostog razoga jer ti je vec 50% okruzenja poznato. Linux bez GUI zaobidji, bar neko vreme dok ne ukapiras o cemu se tu radi. I ovako ces i pored GUI za neke stvari morati da koristis terminal (npr, dok ne izgubis 3 dana i dve noci dok serujes folder na mrezi :)). Inace, obzirom da imas vise hard diskova, podigni i Win i Linux, dual boot. Moj glas ide za Centos, ali sto se tice Linuxa, tu slusas Markovica, ne mene.on je linux guru ovde .)
Odgovor je moze, bez problema, bilo kakav racunar. Za file server bilo koje vrste ti je dovoljno 2gb rama.
Edit: Meni Windows Server drzi file server, ftp server, bekap server i centralni snimac za video nadzor na udaljenim lokacijama vec godinama. Jedino nije domen kontroler, ali to mi ne treba. To sve na i5 3570 i 16gb rama.
Mada kad smo već tu zašto bi sami smišljali ono što zna njeno veličanstvo AI.
Naravno da je moguće! Od ta dva stara računara možeš napraviti veoma ozbiljan kućni server (NAS – Network Attached Storage) koji može služiti za čuvanje slika, filmova, rezervne kopije podataka (backup) ili čak kao tvoj privatni `Cloud`.
Evo koraka kako da to izvedeš na najpametniji način:
1. Odabir hardvera (Sastavljanje `Zveri`)
Umesto da držiš upaljena dva stara računara (koji troše dosta struje), najbolje je da izabereš jedan bolji, a iz drugog izvučeš diskove.
Šasija i ploča: Uzmi kućište u koje može fizički da stane svih 6 hard diskova. Koristi matičnu ploču sa računara koji je noviji (verovatno taj sa Windows 10) jer ima brži procesor i više RAM-a.
Napajanje: Proveri da li napajanje ima dovoljno SATA konektora za svih 6 diskova. Ako nema, postoje jeftini `razdelnici`, ali nemoj preopteretiti slaba napajanja.
RAM: Prebaci sav kompatibilan RAM u tu jednu mašinu. Za server je više memorije uvek bolje.
2. Koji `Sistem` (OS) instalirati?
Pošto ti je Windows verovatno pao, nemoj se vraćati na njega. Za servere su bolja namenska, besplatna rešenja:
TrueNAS Core (preporuka): Najprofesionalnije rešenje. Zahteva malo više RAM-a, ali su ti podaci najsigurniji.
OpenMediaVault (OMV): Odličan za stariji hardver, radi na skoro svemu i veoma je lagan. Unraid: Plaća se, ali je neverovatno popularan jer ti dozvoljava da kombinuješ diskove različitih veličina bez problema.
3. Kako to praktično da uradiš?
Pripremi instalaciju: Na ispravnom računaru skini ISO fajl (npr. OpenMediaVault) i `sprži` ga na USB fleš pomoću programa Rufus.
Poveži diskove: Ubaci svih 6 diskova u izabrano kućište.
Instalacija: Butuj računar sa USB-a. Pažnja: Tokom instalacije ćeš morati da formatiraš diskove, pa ako imaš važne podatke na tih 6 diskova, prvo ih prekopiraj negde drugde!
Mreža: Poveži server kablom (LAN) direktno na ruter. Serveru se kasnije ne pristupa preko monitora i tastature, već preko brauzera sa tvog telefona ili laptopa.
Šta dobijaš na kraju?
Dobićeš jedan uređaj koji je stalno upaljen, a na tvom novom računaru ili TV-u će se pojaviti kao `Mrežni disk` (Network Drive). Tu možeš držati sve što ti treba, a podaci će biti dostupni svima u kući preko Wi-Fi mreže.
Starije masine umeju da vuku poprilicno struje, a pod server se pretpostavlja da je non stop upaljen. Q9550 mi je vukao 120W. i3 6100 40-50...
Od Servera, do toga da pozelis malu kucnu laboratoriju je mali korak.
OpenMediaVault za file sharing. Web interface i nije preterano komplikovano.
To sto je nesto server ne znaci da bas moras da izbegnes GUI. Lako ces posle da podesis da se ne etartuje GUI automatski. Zasto bi se mucio bez preke potrebe? Cinamon od Minta je skroz OK, a i xfce zadovoljava. Posto su oba jos X11 mozes da dodas xrdp pa da se sa RDP iz Windowsa kacis na njih. A mozes da dodas i cockpit za osnovnu kontrolu kroz WEB...
Ako imas vremena i zelju da ucis nesto novo, uzmi neki Linux (ja koristim Debian i Mint, ranije sam koristio openSuse). Za file sharing ti treba samba, wsdd2 za network browsing. Pa malo virtuelizacija, pa container, pa NextCloud....
`The aim of public education is not to spread enlightement at all. It is simply to reduce as many individuals as possible to the same safe level, to breed a standard citizenry, to put down dissent and originallity.`
a ima ih mnogo , web server (hosting sajtova),fajl server (skladištenje podataka),email server (upravljanje poštom), baze podataka (SQL/NoSQL) , aplikacione server. Itd ....
Занели смо се мало, шта смо све предложили, целу лепезу, а мислим да човек неће ништа од тога да уради, на крају ће да узме и реинсталира систем и то је то.. Какав црни сервер и базе података..
“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.
:: bas ce kuci da podize mail sever, jeftinije je zakupiti server od fiksne IP adrese : :: :: :: ::
pa daj sta das, da chengrce nesto, kad vec skuplja prasinu
`The aim of public education is not to spread enlightement at all. It is simply to reduce as many individuals as possible to the same safe level, to breed a standard citizenry, to put down dissent and originallity.`
:: а мислим да човек неће ништа од тога да уради, на крају ће да узме и реинсталира систем и то је то.. Какав црни сервер и базе података..
Broj postavljenih tema: 60523. Broj poslatih odgovora: 648879. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.