Kako se sheruje memorija na HP COMPAQ 530d, chini mi se da je taj model? Bios je siromashan i nema nishta gde bi mogao da dodelim memoriju grafichkoj. Instalirano je 512mb ddr a Windows pokazuje 504mb RAM. IGP je do 96mb ali kako da dodelim?
Mislim da ne možeš sam da dodeliš. BIOS je podešen tako da dodeljuje automatski na osnovu količine raspoloživog RAM-a. Ubaci recimo 2x1GB i imaćeš 4x više memorije koja će raditi u DualChannel-u, a grafička će povući više. To će ti doneti globalno veće performanse računara ali grafički neće biti mnogo brži nego pre jer je integruša u pitanju. Pozdrav!
:: Kako se sheruje memorija na HP COMPAQ 530d, chini mi se da je taj model? Bios je siromashan i nema nishta gde bi mogao da dodelim memoriju grafichkoj. Instalirano je 512mb ddr a Windows pokazuje 504mb RAM. IGP je do 96mb ali kako da dodelim :: :: cash rules everything around me ::
koliko sam razumeo vazno je koliko ukupno RAM memorije ima, pa ce windows sam dodeliti koliko je potrebno? Ako stavim josh 512mb trebalo bi da i grafika dobije vishe?
fuckwinder .. windoz nema veze sa tim .. sam bios (nevidljiva f-ja za korisnika) automatski dodeljuje kolicinu memorije za video u rasponu od 16Mb- do max 96Mb ...
tebi je vec na maximumu .. dodavanjem jos memorije nece ti doneti nista sto se tice videa ..
@Jebivetar Ako staviš još memorije Bios bi trebalo da dodeli još grafičkoj. Kažem `trebalo` jer ne znam da li taj model koji si naveo to radi. Čak i da ne dodeli više memorije grafičkoj opet je preporučljivo ubacivanje još memorije tako da ništa ne gubiš dodavanjem još RAM-a.
@codeus Čovek je pomenuo da mu je slobodno 504 MB što jasno ukazuje da je grafici dodeljeno 8 MB, tako da mu nije na maximumu.
Pa vidi na desktop/properties/setings/advanced/adapter,koliko rama ima grafa trenutno.
(c) 1982 Sinclair research Ltd
:: Upravo tih 504mb me buni :: :: cash rules everything around me :: :: :: :: @codeu :: :: Čovek je pomenuo da mu je slobodno 504 MB što jasno ukazuje da je grafici dodeljeno 8 MB, tako da mu nije na maximumu :: :: :: :: Pozdrav!
dok nisam proverio, pošto u firmi imamo par starih D530.
Memorija za IGP se dodeljuje dinamički, min je 8MB, max je 96MB.
Prilikom boot-a se od RAM-a oduzme deo od 8MB za grafiku i to je fiksno.
Posle toga drajveri dodaju još memorije po potrebi. Baš sam malopre probao. Kada prikazuje desktop, u Intelovom CP za grafiku kaže display memory in use 8MB.
Odmah nakon što sam startovao neku 3D grafiku u prozoru, skočilo je na display memory in use 35MB.
Dakle, ne možeš da menjaš, drajveri sami određuju koliko mem. treba i uzimaju do 96MB od sistemske, ali dinamički, tj. ako nekoj aplikaciji treba. Kad se vratiš na desktop, oslobode memoriju.
Ako se iskljuchi integrisana grafika, i stavi druga u slot, koliko ce to uticati na temperaturu northbridge i stabilnosti sistema? cash rules everything around me
Sto se tice stabilnosti,moze raditi samo bolje,jer ces rasteretiti integrusu koja dodatno zagrejava cipset,ukoliko se nalazi u njemu.
(c) 1982 Sinclair research Ltd
:: Ako se iskljuchi integrisana grafika, i stavi druga u slot, koliko ce to uticati na temperaturu northbridge i stabilnosti sistema :: cash rules everything around me :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647772. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.