Trebao bih da kupim novi monitor,koristio bi ga iskljucivo za igrice i dnevne potrebstine.E sada,ja bi da uzmem neki 27` koliko toliko dobar za igrice..ali da ne prelazi 25.000(5 cekova) :),ako je nekako moguce?Mozda bi i preziveo neku manju dijagonalu,ako je bas dobar :).Dajte neki predlog...pazaricu posle vikenda.Hvala u napred :)
Navedi ostatak masine? Imas onaj Asus 24 inca 144hz za 30 soma. Ali sve to pada u vodu ako nemas jaku masinu. 27-28 inca moze ali sa 25x14 rezolucijom, sve ispod toga je tetris.
27 je sasvim ok full hd rezolucija. Uopste nije tetris. Jedino ako nabijes glavu u ekran. :: Navedi ostatak masine? Imas onaj Asus 24 inca 144hz za 30 soma. Ali sve to pada u vodu ako nemas jaku masinu. 27-28 inca moze ali sa 25x14 rezolucijom, sve ispod toga je tetris. :: :: ::
:: To sto ste vi coravi je neka vec druga prica. Onaj ko ima dobar vid njemu je sranje 24 inca sa 1080 tacaka, a kamoli 27 :: :: Bez 110/120 ppi je sve za mene kerov djokica :: :: ::
Pogresno si me razumeo, to su samo cinjenice. Nikoga ja nisam prozivao, gorka istina je da su clanovi ovog ili nekog slicnog it foruma coravi. Mnogo sam energije potrosio o raspravama u vezi fps-a, gustine piksela, bla, bla... A onda kada sam poceo jednog po jednog licno da upoznajem, shvatio sam da je 90% korisnika bez uvrede, ali coravo. Opet kazem, to sam tek kasnije provalio kada sam poceo ljude licno da upoznajem.
:: Jel sam te ja prozivao :: :: Za 2k, dobro znas kakav hardver treba ::
:: Pogresno si me razumeo, to su samo cinjenice. Nikoga ja nisam prozivao, gorka istina je da su clanovi ovog ili nekog slicnog it foruma coravi. Mnogo sam energije potrosio o raspravama u vezi fps-a, gustine piksela, bla, bla... A onda kada sam poceo jednog po jednog licno da upoznajem, shvatio sam da je 90% korisnika bez uvrede, ali coravo. Opet kazem, to sam tek kasnije provalio kada sam poceo ljude licno da upoznajem. :: :: :: :: Jel sam te ja prozivao :: :: :: :: Za 2k, dobro znas kakav hardver treba :: :: ::
Nije tu stvar coravosti, takve razlike bi primetio, ne corav, nego slep covek :), nisu brate svi ljudi coravi, samo ti imas ostar solarni vid poput sokola :), stvar je iskustva, ako neko nije video visoku rezoluciju na 27`, tj. nista preko HD-a, normalno da ne moze uporedjivati te 2 stvari, tj 1080 i 4k.
Ja mu savetujem ovako, posto ne zeli da daje preko 25k, pretpostavimo da mu ni zahtevi ne mogu biti preterano strogi, tako da bi se zadovoljio sa nekim Samsung modelom 27`/1080p za te pare. Covek hoce 27`, a 24` je daleko manja dijagonala, ja bih pre gledao neki veci monitor, pa nek je i ogranicen, nego 24`...
:: Pogresno si me razumeo, to su samo cinjenice. Nikoga ja nisam prozivao, gorka istina je da su clanovi ovog ili nekog slicnog it foruma coravi. Mnogo sam energije potrosio o raspravama u vezi fps-a, gustine piksela, bla, bla... A onda kada sam poceo jednog po jednog licno da upoznajem, shvatio sam da je 90% korisnika bez uvrede, ali coravo. Opet kazem, to sam tek kasnije provalio kada sam poceo ljude licno da upoznajem. :: :: :: :: Jel sam te ja prozivao :: :: :: :: Za 2k, dobro znas kakav hardver treba :: :: ::
A sto si tice veze dijagonale displeja i rezolucije:
@Adzem Druze, jel si nekad imao priliku da gledas neki laptop sa 17.3` ili 15.6` ili jos gore manjom dijagonalom a pritom 1920x1080 ili 3840x2160 rezolucijom? Jos nedaj Boze neki Windows 7 na njemu. Obicnom coveku bez dioptrije bi trebala lupa, a velika vecina kompjuterasa ima neku dioptriju tako da mislim da ti teza nije na mestu. I sam sam imao 17.3` na FHD rezoluciji, to je sasvim OK ako gledas film jos ako je Bluray Remux - milina Bozja. Ali da na njemu vidim sta pise ispod ikonice na desktopu bez naocara i naprezanja... Mucenje. Dok je recimo 17.3` na 1600x900 druga prica, na tome vec moze da se radi u Office-u. Za 15.6` sve preko 1366x768 je po meni maltretiranje ociju. Bolje i da vidim taj usrani pixel nego da se naprezem dok cuketam nesto ili citam. O naprezanju integruse/diskretne grafike na tim rezolucijama kod laptopova da ne pricam. Ma kakva god da je konfiguracija u pitanju. Samo ce bespotrebno da se pregreva i vrti ventilator iz kog izbija vruc vetar. A ako je sve ukomponovano kako treba - nece se ni paliti ventilator. Isto tako baterija ce drasticno duze da drzi sto je valjda i svrha ako imas laptop koji je prenosni racunar. A ta opsednutost sa 144 Hz i glupostima... Daj brate molim te, to sto imas para ko pleve ne znaci da treba da lozis narod da kupuju isto to sto ti imas ili priblizno, sta vise, makar kod CRT monitora, sto veca jebena frekvencija osvezavanja znaci sto brze unistavanje ociju. Nebitno sto su u pitanju potpuno dve razlicite tehnologije prikaza slike. Za LCD je 60 Hz optimum, za CRT je 100 Hz optimum. KRAJ.
Boj ne bije F-22 Raptor već boj bije S-500 u junaka
Ma nemoj(moj) a kako je sve savrseno na mom Samsungu s7 edge, dijagonala 5.5 inca, a rez 1440p. Daaaaakle, boli me kurac za WIN, njegovo skaliranje i taj veliki zal sto mi i dalje nemamo dobar operativni sistem, vec je sve djubre na kvadrat. Da ponovim, sve ispod 110/120 ppi za desktop monitor je KEROV DJOKICA i to je AMIN. Svako ko tvrdi drugacije nema veze sa vezom.
Da`l me zajebavas da si kucao u Google `solarni vid`, da bi saznao sta to znaci?
:: Sta ti dodje pojam solarnog vida? https://www.google.rs/search?q=solarni+vid&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-ab&gws_rd=cr&ei=CnXNWM_pAsz6afOys9AC Nema toga u evidenciji :: Pitam samo, bez namere da trollujem :: :: A sto si tice veze dijagonale displeja i rezolucije :: :: @Adzem Druze, jel si nekad imao priliku da gledas neki laptop sa 17.3` ili 15.6` ili jos gore manjom dijagonalom a pritom 1920x1080 ili 3840x2160 rezolucijom? Jos nedaj Boze neki Windows 7 na njemu. Obicnom coveku bez dioptrije bi trebala lupa, a velika vecina kompjuterasa ima neku dioptriju tako da mislim da ti teza nije na mestu. I sam sam imao 17.3` na FHD rezoluciji, to je sasvim OK ako gledas film jos ako je Bluray Remux - milina Bozja. Ali da na njemu vidim sta pise ispod ikonice na desktopu bez naocara i naprezanja... Mucenje. Dok je recimo 17.3` na 1600x900 druga prica, na tome vec moze da se radi u Office-u. Za 15.6` sve preko 1366x768 je po meni maltretiranje ociju. Bolje i da vidim taj usrani pixel nego da se naprezem dok cuketam nesto ili citam :: O naprezanju integruse/diskretne grafike na tim rezolucijama kod laptopova da ne pricam. Ma kakva god da je konfiguracija u pitanju. Samo ce bespotrebno da se pregreva i vrti ventilator iz kog izbija vruc vetar. A ako je sve ukomponovano kako treba - nece se ni paliti ventilator. Isto tako baterija ce drasticno duze da drzi sto je valjda i svrha ako imas laptop koji je prenosni racunar :: A ta opsednutost sa 144 Hz i glupostima... Daj brate molim te, to sto imas para ko pleve ne znaci da treba da lozis narod da kupuju isto to sto ti imas ili priblizno, sta vise, makar kod CRT monitora, sto veca jebena frekvencija osvezavanja znaci sto brze unistavanje ociju. Nebitno sto su u pitanju potpuno dve razlicite tehnologije prikaza slike. Za LCD je 60 Hz optimum, za CRT je 100 Hz optimum. KRAJ :: :: :: Boj ne bije F-22 Raptor već boj bije S-500 u junaka :: :: ::samo ti imas ostar solarni vid poput sokola :)
Dobro batana ako ti tako kazes a jesi jedan od relevantijih da iznosi misljenje o HW-u u globalu onda je to tako. To sto se meni ne svidja da ckiljim u FHD cak i na 21.5 ekranu je do mene a ne do tebe. Jbg. Pre nekoliko godina kad sam bio mladji i sladji nije bio problem ali jbg, i oko kao i svaki organ stari... A sto se tice 1440p mogli su cigani da roknu 4K, nadam se da ce to da urade na S8 ali nesto nisam skroz uveren. Mada tim potezom bi zaklali Apple ko para siempre.
@imarkovic Pa brate, ko bolje zna nego najspijunskija organizacija na svetu :))))))))))) Morao sam, ja sam nemo gledao a ruke su sam kucale i lupile enter :D
Ozbiljna glava je samo ovaj baja sa mog avatara, svi ostali su smesni, pogle onog TraNpa, pa ja mu ne bi dao bre da bude predsednik mesne zajednice u nekoj opstini u Albaniji a ne da bude predsednik US of A. Njega Vladimir ebe bez one stvari jos od kad je krenuo da ga hvali kako je sta ja znam, ni ne secam se vise a ovaj njemu baca shliht tipa: jako mi je drago da to cujem od jednog ozbiljnog politicara i te fore.
Pa ukini mu sankcije siptarcino pozutela ako ti je ozbiljan politicar. Nego nesto mi cudno sto ovi americki ``nevidljivi`` ne nadlecu sever Sirije gde je instaliran S-400 :)))) Kako su ono zvali pojedine delove Iraka pre nekoliko godina, ili deceniju i nesto, DENIED FLIGHT ZONE :)))) Pa de ces bolji DENIED FLIGHT ZONE od podrucja koje osmatra ona radarcuga na S-400 sa raketama koje ce od F-22 i ostalih ``brendiranih`` govana da u vazduhu naprave ono sto Desert Eagle pravi prilikom headshot-a lobanji osobe koja je bila na nisanu .))
Boj ne bije F-22 Raptor već boj bije S-500 u junaka
:: @dbq :: :: Ma nemoj(moj) a kako je sve savrseno na mom Samsungu s7 edge, dijagonala 5.5 inca, a rez 1440p. Daaaaakle, boli me kurac za WIN, njegovo skaliranje i taj veliki zal sto mi i dalje nemamo dobar operativni sistem, vec je sve djubre na kvadrat. Da ponovim, sve ispod 110/120 ppi za desktop monitor je KEROV DJOKICA i to je AMIN. Svako ko tvrdi drugacije nema veze sa vezom :: :: ::
Tu je samo fora brate do usranog wina/nekih sajtova/programa i njihovih skaliranja. Nema to veze da li je 17 inca monitor sa predrkanom rezolucijom ili je 5.5 kao kod s7 edge. Ja imam perfektan vid, pa mi opet ispadaju oci na nekom lapu koji ima besnu rezoluciju. Nije to odradjeno kako treba softverski i kraj price, nema to veze sa hardverom, brojem tacaka/piksela, dijagonali, itd....
Ovde kada se unesu vrednosti tipa 27 inca, 1440p, dobija se 108.79 ppi. To je ono sto ja upravo hocu da kazem. Ispod toga se u 2017-oj godini i ne bi trebalo ici. Po meni je bas perfektno tipa oko 130 ppi, to mu dodje 4k na 32/33 inca, ili 17 inca lap sa 1080 tacaka...
Sto se tice s8 i 4k rezolucije, ma to je potpuno nepotrebno. Pa 1440p ima negde oko 550 ppi, tako nesto. Mislim, to je stvarno uzas. Ni lupom se ne mogu ni nazreti pikseli, a kamoli nesto drugo. 4k je skup proces za 5-6 inca, plus trazi bateriju od jedno 6 mAh...
Vid se može popraviti vježbama. Preporuka font 12 na udaljenosti od 1 metra i pomjeranje napred nazad nakon vježbi. Popravio vid bez operacije. Skinuo sa -2.5 na -1.75 dioptriju na oba oka. U početku vježbi bolila glava i bilo mi muka svaki dan, ali sada nakon 3 mjeseca je ok. Ako je neko nedovoljno stručan, ne bi trebalo da prodaje hw, nego pljeskavice.
Ostecenje vida uglavnom nastaje zbog duzine vremena provedenom ispred objekta. Npr. kod gejmera, programera i uopste ljudi koji provode dosta vremena ispred kompjutera, televizora, knjiga, 4 zida (manja soba), blejuci u telefon... Onda su oko i misici istog naviknuti na bliske objekte (memorija), pa imaju probleme za daljinu. Resenje je odmor negde u prirodi gde objekti nisu toliko blizu da se oci ponovo pocnunavikavati na udaljenost. Ali, samo duzi period takvog odmora resava stvar. Ovako, 2-3 nedelje godisnjeg odmora sa posla, tesko resavaju stvari.
_____________________________ P8P67 Pro v.3.1/i7 2600K/16GB RAM/MSI 1060 Gaming X 6G/HyperX 120 3K/ 1TB/3TB SATA/SoundBlaster ZX/CM 690 II Advanced/SS 850KM3/LG 32LD750/X360 WiFi gamepad/Zalman MFC1 Plus/Noctua NH-U12S/2Fan
Nije ni to lose, odes negde na planinu, pobegnes od svega i ne vracas se vise :) Nema da ti fali dlaka s glave.
:: Ostecenje vida uglavnom nastaje zbog duzine vremena provedenom ispred objekta. Npr. kod gejmera, programera i uopste ljudi koji provode dosta vremena ispred kompjutera, televizora, knjiga, 4 zida (manja soba), blejuci u telefon... Onda su oko i misici istog naviknuti na bliske objekte (memorija), pa imaju probleme za daljinu :: Resenje je odmor negde u prirodi gde objekti nisu toliko blizu da se oci ponovo pocnunavikavati na udaljenost. Ali, samo duzi period takvog odmora resava stvar. Ovako, 2-3 nedelje godisnjeg odmora sa posla, tesko resavaju stvari :: :: ____________________________ :: P8P67 Pro v.3.1/i7 2600K/16GB RAM/MSI 1060 Gaming X 6G/HyperX 120 3K/ 1TB/3TB SATA/SoundBlaster ZX/CM 690 II Advanced/SS 850KM3/LG 32LD750/X360 WiFi gamepad/Zalman MFC1 Plus/Noctua NH-U12S/2Fan :: ::
Drustvo izvinjavam se,ali nisam mogao ranije da se javim :)
19.03.2017. 21:41
status: user broj poruka: 661
Ostatak konfe je FX8370E,8GB 1866,RX470 4GB... Da naglasim da sam corav :) (-2.75 levo i -3.00 desno) :D Dakle..ja bih do 25.000 da pazarim neki ok 27` monitor..da bude koliko toliko dobar za te pare..a razmisljao sam i o nekoj manjoj rezoluciji,ako bi taj bio bolji od 27` u smislu,da je ostriji,radi na 144 ili nesto trece sto je bolja varijanta. Kako bi mi legao 27` na moju dioptriju? :D Jedno pitanje,koje mene laika muci?A to je...taj panel i odziv(ghosting) TN,Ips i sl. Npr. imam trenutno Samsung LED S22B150 i monirot je prijatan za oko..ali me ubi u pojma,to sto kad ga gledas sa strane,ne vidis nista :(. Dajte neki savet,ali sa oznakom modela..pa cu ja to da potrazim u radnjama :).Hvala
Problem koji imaš sa trenutnim monitorom su uglovi gledanja koji su h90/v65 stepeni i slabo osvetljenje od 200 cd/m2. Vodi o tome računa kada budeš nabavljao novi monitor.
Lg w2753v pf. Sa udaljenosti od 60 cm od monitora, ne bi trebalo da ti smeta 1920x1080 rezolucija. Ugao gledanja je ok, ali najbitnije je adekvatan za igrice zbog brzine panela. Ne bi trebalo da bude problem da ga nađeš polovnog. Ako je neko nedovoljno stručan, ne bi trebalo da prodaje hw, nego pljeskavice.
Dell p2417, p2414h i i ovaj iz mog potpisa AOC I2475PXQU (kod madjara 180e, ali samo kod jednog lika, preporucicu ti ga, ako budes hteo) ti se uklapaju u budzet, ne verujem kvalitetnu 27 za te pare da mozes da uzmes.
Pozdrav
MB Asus P5Q deluxe/XEON E5450 @ 3.6Ghz+Alpenföhn Brocken/4x2GB Kingston HyperX Black Edition/ Sapphire 7850 2GB/WD Black 500gb/Thermaltake V6/AOC I2475PXQU/Altec Lansing VS4621
Ali moram da vam naglasim ponovo,posto niste videli :).Ja cu monitor kupiti na cekove. Burazer me sinoc obradovao sa nekom informacijom...pa cu verovatno povecati budzet? Recite mi konkretno za ova dva modela,kakavi su?Stvarno ne stizem trenutno od posla da trazim,pa mi je i ortak nesto predlozio,a kaze da je i ovo vase skroz ok..mada bi on isao na ovaj(postoji mogucnost,ako dodam kes).
Asus VC279H 29.190din ili Asus VX279H 29.699din ovde pise da je AH-IPS panel oba su 5ms ??
Ali kao da sam se unazadio :( Pazario sam Asus VX279H i kad sam ga prikacio,malo sam se razocarao. Slika je nekako zuckasta,nije prirodna(bela,svetla),tamna je..Probao sam vise modova ali ne svidja mi se uopste. Stari Samsung je imao sliku extra..prijatnu za oci..dok ovaj bas nekako,kao da je star odrtaveo :). Probao sam da ga stelujem u meniju monitora..i osvetljenje i ostalo kada podesavam,opet je to njesra..a u driverima(budjava 10) ima neka retardirana podesavanja..i kad pojacavam kontrast ili osvetljenje,samo izbledjujem sliku..boje kao da su isprane,ili su prenaglasene,zavisi od podesavanja?! Jel zna neko kako podesiti ovo? @djokosrb jel tvoj drugar zadovoljan sa osvetljenjem,bojom i sl?
Broj postavljenih tema: 60343. Broj poslatih odgovora: 646908. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.