Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
Crn desktop na staroj konfiguraciji pod Win 10
STRANA 1 OD 1
arogan Crn desktop na staroj konfiguraciji pod Win 10 07.10.2017. 13:32 T65307

status: user
broj poruka: 533
Danas sam instalirao zastareli kučni računar (i945, Core 2 Duo 6420, 3 GB RAM, PCIEx MSI RAdeon RX850Pro) na Win 10 32bit. To mi je treća konfiguracija ako su mi ostala dva kućna računara zauzeta, pa ne nameravam u nju ništa da ulažem, možda grafička ako je u njoj problem. Rekoh, bolje da stavim Win 10, radi kompatibilnosti sa ostala dva računara, koja ga već imaju.

Dakle, Win 10 je prepoznao sve drajvere, name žitih u Device Menager-u. Ali primetio sam da je za Display - Microsoft Basic Adapter, koji je, do duše, uspeo da postavi optmalnu rezoluciu za 19` monitor (4:3) 1280x1024, ali u ponudi ima samo 64 Hz, mada je slika dobra.
Ostala su mi na D particiji u folderu Install dva drajvera za grafičku još iz doba 32-bitne 7-ce, i oba je Windows 10 prihvatio! Posle instalacije i restarta uspešno se podigne računar i mogu na optimalnoj rezoluciji da biram nekoliko osvežavanja, ja preferiram 70Hz.

Ali sada problem, posle isključenaj računara i paljenja na dugme (odmah ili za nekoliko časova), umesto da se pojavi normalan desktop, pojavi se crna pozadina, sa belom strelicom miša (koja je ativna kad se miš pomera, ali nema na čega da kliknem da dobijem normalan desktop). Ta crna podloga stoji satima. Kada stisem dugme na kućištu Power, računar verovatno krene u gašenje jer se ugasi posle par minuta. Posle paljenja opet isto.
Jedino kada stignem dugme na kućištu Reset, posle podizanja, pojavi se na sekund dve crn desktop, zatim se u donjem delu pojaci beli vrteći kružić, kao da je pronašao novi hardver, a zatim se pojavi normalan Desktop. Šta god da podesim za grafiku (rezoluciju, herce, ) posle gašenja i paljenja se pojavi crn ekran, i gotovo!
Posle deinstalaacje drajvera (i brisanja instalacionih fajlova, ponovo se pojavi Microssft Basic Adapter i onda je sve u redu.

- Sa oba drajvera je isti slučaj (oba u svojim folderima nemaju ništa novije od Viste, što znači da verovatno nisu kompatibilni sa Win 10). Ali, oba iz prve ubacim preko Device menager-a, update driver - zašto mi tada ne prijavi grešku ? Jedan drajver vidi grafičku kao Ati Radeon X800/850 series, a drugi je sličan naziv, i ima dodato Secundary u nazivu, ali oba se ponašaaju porpuno isto.
- Imam dve potpuno iste grafičke MSI Radeon RX850Pro i obe se ponašaju isto (ova rezervna se greje pa sam je samo isprobao i vratio je u fijoku).
-Napajanje je loše, 500w, neki kinez kupljen pre 3 godine, poklon uz jeftino novo kućište MS Industrial. Ne može da pokrene Ati 5450, za koju treba 400W,
- Računar mi treba samo za Youtube snimke do 480p i to lepo radi ma Microsoft Basic Display drajverom. Da li će mi eventualno uspešna instalacija ATI RX850 drajveraa omogućiti da gledam snimke i na 720p, odnosno da li će biti ikakvih poboljšanja u bilo kakvom ubrzavanju grafike, na pr. igrice za decu ?
- da li postoji neki drugi način da instaliram drajver za RX850Pro na Win 10 32bit i da on n ormalno funkcioniše i posle gašenja računara


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
srdoch Re: Crn desktop na staroj konfiguraciji pod Win 10 07.10.2017. 14:44 #639757

status: user
broj poruka: 1260
Iste simptome koje si opisao imam poslednjih nedelju dana ali nemaju veze sa grafičkom kartom niti driverom. U win sam bez problema ulazio preko task manager-a i opcije new task gde startujem explorer.exe. Jedino mi kod tebe nije jasno kako je desetka prihvatila te drivere od sedmice...
U svakom slučaju kod mene je u pitanju bio prvo BitCoin miner koji se krio u folderu simpatičnog imena Windows Multimedia Platform, a zatim i neki fajl još lepšeg naziva SoundMixer.exe kojeg sam jedva otkrio pošto se umiri čim startuješ task manager. Probaj da skeniraš računar nek antivirus/antimalware softverima pa vidi. Rekao bih da je sve poteklo od PirateBay-a.

- - - -
Intel i7 3770K @4.6GHz + HyperTX2 Custom, Gigabyte Z77X-UD5H, Kingston HXS 32GB DDR3 2400MHz, Gigabyte GTX1070 G1 Gaming, LG 25`` Ultrawide 2.5k, SiliconPower S60 2x120GB SSD RAID0, Samsung F3 2x500GB RAID0, Crucial BX100 250GB, Storage 7TB
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
arogan Re: srdoch 07.10.2017. 17:00 #639768

status: user
broj poruka: 533
Imao sam pre 10-tak dana sličaj slučaj kod drugara, ali nije kao moj. Kod njega se pojavi automatska prijava korisnika (logovanje) i kad treba da se pojavi Desktop, zacrni se, ali ostaje vidljiv tastkbar (najdonji red ekrana i sa desne strane je vidljiv časovnik,, jezik tastature, mreža .... Beli miš mu na crnoj površini ima oblik rotirajućeg kruga, kao da se izvršava neka aplikacije i to traje beskonačno. Kada CTRL+ALT+delete, ponudi mi neke opcije, mogu da uđem u start up, diseblovao sam sve ali nije pomoglo. Kada sam disk stavio u svoj računar da bude Slave, skenirao sam ga antivirusom i pronašaao sam mu toliko virusa da sam mu sve podatke preselio na D particiju a C particiju reinstalirao (to traje oko 2 sata i bilo je mnogo bolje nego da ga očistim od virusa).
Kod mene je sveža instalacija, Win 10, nije bio na Net-u (zbog aktivacije), ne vidi se ni taskbar. Ne stignem da vidim ni ime korisnika koji se automatski prijavljuje - odmah crna pozadina posle svetlo plave kad se podiže sistem.. Kada vratim Microsoft Basic Driver računar proradi.
Pritisak na CTRL+ALT+delete nema efekta, jedino pomaže dugme reset i zatim ono automatsko pronalaženje novog hardvera prilikom podizanja. Sa dugmetom reset dok je računar na crnom desktopu podizanje traje oko 2 minuta, ali desktop se vidi. Prilikom normalnog gašenja/paljenja, računar se podigne za pola minuta ali je ekran crn.
Ako je to bitno, dok je instaliran ATI drajver u Device Menager-u, Other Devices se pojavi NTAtivrv01, ne mogu da ga automatski apdejtujem sa Net-e niti sa oba instalaciona foldera, jer piše da drajver nije pronađen. Kada obrišem Ati driver i instalacione fajlove (kod oba drajvera je isto) posle restarta nema ništa žuto, a vrati se Microsoft Basic Driver.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
f0rever Erm.. 07.10.2017. 19:58 #639773

status: user
broj poruka: 3821
Windows 10 ne podrzava X850 PRO graficke.

Zato imas taj problem.

I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s!


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
arogan re: f0rever - još 3 pitanja 07.10.2017. 22:25 #639775

status: user
broj poruka: 533
To mi je bila i prva pomisao. Međutim, oba drajvera za Vistu prihvata iz prve, u Device Menageru se pojavi Ati drajver i bez restarta, kao i posle restarta. Verovatno komanda Reset inicira podizanje Windows-a 10 sa proverom drajvera (duže traje podizanje), a gašenje a zatim paljenje inicira brzo podizanje bez provere drajvera.
1. E, sada, da li u startup-u Windows-a mogu da mu zadam da prilikom svakog podizanja bude ovo dugačko, sa proverom drajvera, čini mi se da bi mi to pomoglo.
2. Dalje, pošto je očigledno grafa mnogo stara, čak i ako rešim ovaj problem, da li će mi youtube snimci i igrice bolje raditi sa Ati drajverom ili će biti isto kao sada sa Microssoft Basic Graphic Adapter-om. Ako je isto nema, potrebe da se dalje mučim.
3. Pošto mi nije uspela ugradnja novije grafe ATI 5450 (inicijalizuje se tastatura, ali kada treba da se pojavi prva slika na monitoru, ploča kratko zapišti dva ili tri puta, ne sećam se, HDD se podiže ali slike nema, verovatno zbog kineskog napajanja, a možda zbog zastarelog PCIE slota), koju grafu da uzmem preko oglasa, niskobudžetnu pasivnu koja je trajna ali da radi pod Win 10.


:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
f0rever Re: re: f0rever - još 3 pitanja 07.10.2017. 22:41 #639777

status: user
broj poruka: 3821
Ta grafika ne podrzava Youtube h.265 akceleraciju, apsolutno je nebitno koje drajvere instaliras.

Ako ti racunar radi normalno sa generickim drajverima koje dobijas uz W10, siguran sam da ce Youtube da radi podjednako lose ili dobro sa drajverima ili bez njih.

Na ova ostala pitanja - ne znam da ti dam odgovor, pa necu ni da odgovaram.

Sto se tice koje grafike da kupis - bilo koja grafika koja je nativno podrzana u W10 operativnom sistemu ce odraditi posao, na primer, bas ta HD5450 treba da radi super.

Ako ne radi, probaj da updateujes BIOS na m. ploci, mada ne verujem da ima vajde od toga...


I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s!


:: To mi je bila i prva pomisao. Međutim, oba drajvera za Vistu prihvata iz prve, u Device Menageru se pojavi Ati drajver i bez restarta, kao i posle restarta. Verovatno komanda Reset inicira podizanje Windows-a 10 sa proverom drajvera (duže traje podizanje), a gašenje a zatim paljenje inicira brzo podizanje bez provere drajvera
:: 1. E, sada, da li u startup-u Windows-a mogu da mu zadam da prilikom svakog podizanja bude ovo dugačko, sa proverom drajvera, čini mi se da bi mi to pomoglo
:: 2. Dalje, pošto je očigledno grafa mnogo stara, čak i ako rešim ovaj problem, da li će mi youtube snimci i igrice bolje raditi sa Ati drajverom ili će biti isto kao sada sa Microssoft Basic Graphic Adapter-om. Ako je isto nema, potrebe da se dalje mučim
:: 3. Pošto mi nije uspela ugradnja novije grafe ATI 5450 (inicijalizuje se tastatura, ali kada treba da se pojavi prva slika na monitoru, ploča kratko zapišti dva ili tri puta, ne sećam se, HDD se podiže ali slike nema, verovatno zbog kineskog napajanja, a možda zbog zastarelog PCIE slota), koju grafu da uzmem preko oglasa, niskobudžetnu pasivnu koja je trajna ali da radi pod Win 10
::
::
::
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
neXus2000 .... 07.10.2017. 23:19 #639780

status: user
broj poruka: 3348
Procitaj dobro ovo:

https://tinyurl.com/y8rsxwjt

_____________________________
P8P67 Pro v.3.1 - i7 2600K/16GB RAM/MSI 1060 Gaming X 6G/Samsung 850 Pro 256GB - 1TB - 3TB SATA/SoundBlaster ZX/CM 690 II Advanced/SS 850KM3/LG 32LD750/X360 WiFi gamepad/Zalman MFC1 Plus/Noctua NH-U12S - 2Fan

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
arogan Re: neXus2000 08.10.2017. 13:53 #639788

status: user
broj poruka: 533
Na žalost, to je treći drajver koji se ponaša isto - ne radi posle sledećeg uključenja, crn ekran. Iako je skinut kao Microsoft WDDM, posle restarta Windos ga prikaže kao Radeon X800 GTO. Jedina razlika je što se sa njim ne pojavljuje fantomski NTAtivrv01 u Other Devices.
Probao sam ga pre 3-4 godine kad sam 7-cu apdejtovao na Windows 8.1 i nisam uspeo da rešim crn ekran, pa sam se vratio na 7-cu.
U tvom postu je dato detaljno upustvo za Radeon x1600 i Win 10. Njega sam već iskoristio za glavnu konfiguraciju u stanu, koju sam apdejtovao sa 7-ce na 10-ku u junu prošle godine dok je Microsoft to dozvoljavao. I dan danas uspešno radi taj drajver (Microsoft WDDM).
Ipak, ima dve bitne razlike za ove dve kartice:
- X1600 (poslednji je za Vistu) se morao instalirati ručno iz Device menager-a kao Add legacy hardware i odabirom foldera (prema uputstvu iz tvog posta), posle čega drajver normalno radi,
-RX 850pro - ne može na takav način, piše da nije adekvatna zamena za Microsoft drajver ali taj WDDM (Za Vistu) i Ati-jevi drajveri za Vistu, iz prve se instaliraju desnim klikom na Microsoft Basic Display Driver, pa update driver, pa odabirom na instalacioni folder
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
neXus2000 .... 08.10.2017. 19:54 #639793

status: user
broj poruka: 3348
Zato sam napisao da procitas detaljno. Lik je koristio x1600, ali u zadnjem delu stoji da, ako se secam, funkcionise za druge modele kartica. U sustini, ti u Micorosoft catalog trebas kucati isto ono sto je i on kucao, samo umesto x1600 stavis x850, ne rx.

Probaj onda ovo:

https://goo.gl/tQiodx

I iskljuci fast startup u Windows 10 - power settings.

_____________________________
P8P67 Pro v.3.1 - i7 2600K/16GB RAM/MSI 1060 Gaming X 6G/Samsung 850 Pro 256GB - 1TB - 3TB SATA/SoundBlaster ZX/CM 690 II Advanced/SS 850KM3/LG 32LD750/X360 WiFi gamepad/Zalman MFC1 Plus/Noctua NH-U12S - 2Fan

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
VMARC Iskljuci Fast startup 08.10.2017. 20:59 #639796

status: user
broj poruka: 9396

macOS Sierra
What can your Mac do now? Just ask.

i7 4790K/MasterLiquid Pro 120/Maximus Gene VII/32GB/240GB RAIDR/Strix 980ti/CM 750W/LG 27MB85Z-B

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
arogan Re: VMARC. Re: neXus2000 08.10.2017. 21:16 #639798

status: user
broj poruka: 533
Upravo je jedno moje pitanje iz gornjih postova bilo kako da izbegnem da mi se brzo podiže sistem, odnosno da svaki put proveri hardver.
Logično mi da je to baš taj Fast startup, koji treba da odštrikiram.
Evo, našao sam ga ispod Power button, ali je ta opcija bila zasivljena sa generičkim drajverom. Kad sam stavio Microsoft WDDM za RX850pro mogao sam tu opciju da odštikliram, što sam i učinio.
Posle restarta, slika se normalno pojavila (kao i pre) ali posle gašenja isto - crna pozadina, samo što ovoga puta traje duže podizanje i što se nekoliko puta po pojavi crne pozadine strelica miša pretvorila u kružić, ali ostaje stalna crna pozadina, čak ni CTRL+ALT+DEL nema efekta,

Nema veze, koristiću generički drajver, ako mi pravi drajver neće doneti ubrzanje snimaka sa youtube, pogotovo što ne rade nove akceleracije.

Pozdrav
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60288. Broj poslatih odgovora: 646267.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs