Problem, nema se zvuka preko tv-a/hdmi, na integrisanoj grafickoj?
STRANA 1 OD 1
Dexter013
Problem, nema se zvuka preko tv-a/hdmi, na integrisanoj grafickoj?
03.01.2018. 16:09
T65550
status: user broj poruka: 17091
Dakle,
drugar ima apu 7670k sa Radeon R7 series gpu-om integrisanim. Povezan je tv preko sa kompom preko hdmi kabla sa dvi adapterom za pc, tv ima regularan obicaj hdmi kraj bocnut.
Slike ima i sve je u redu, ali zvuka (da ga pusta tv) nema uopste, svi poslednji drajveri tureni za plocu, chipset, cpu, gpu bla bla, ali u opcijama za zvuk postoji samo speakers i nista vise, tv-a nema ni kao disbeled ili disconected device uopste.
Da li moze integrisan gpu iz apu procesora da pusta zvuk na tv, kad je video/slika skroz ok, ili fali neki setup negde?
ili ti amdov adapter dvi na hdmi. sve karte mislim od 4xxx pustaju zvuk preko dvi, ali te dongle sto sam ja vidjao po nasim radnjama ne podrzavaju zvuk.sa originalnom nihovom sve radi ok.Originalna ima sve pinove kao DVI-I (Integrated Dual Link), e sad da li je to taj standard pojma nemam. imao sam 2 kom jdan poklonio drugi koristim. oba dobio sa karticama....
Slažem se. Pre bih rekao da je problem do nekompatibilnog ili neodgovarajućeg adaptera dvi2hdmi, nego do bilo čega drugog. Imao sam svojevremeno dp2hdmi adapter koji je prenosio i zvuk. Prodao sam ga i nabavio drugi, sličan adapter - avaj, ovaj ne prenosi zvuk.
Pozdrav!
Vlada
:: ili ti amdov adapter dvi na hdmi. sve karte mislim od 4xxx pustaju zvuk preko dvi, ali te dongle sto sam ja vidjao po nasim radnjama ne podrzavaju zvuk.sa originalnom nihovom sve radi ok.Originalna ima sve pinove kao DVI-I (Integrated Dual Link), e sad da li je to taj standard pojma nemam. imao sam 2 kom jdan poklonio drugi koristim. oba dobio sa karticama... :: :: :: ::
Da moze. Gledah juce, nikako da stignem da napisem, AMD je resio tako sto koristi neke od pinova da profura zvuk. S obzirom da je digitalni, dovoljna su 2 pina. E sad, stvarno moras imati adapter koji je i sposoban za to. Posto ima i adaptera koji su dual link, a opet ne furaju audio kroz njega. Da li je sad to problem plocice u istom ili mozda manjak pinova (nema konekciju) prema HDMI, to je pitanje. Za nV ne znam da li su i oni uradili da moze audio preko adaptera.
Nisam nikada ranije cuo da DVI prenosi i audio, a samim tim adapter DVI na HDMI ne prenosi zvuk. Mozda je meni to promaklo pa me neko ispravi.
DVI ne prenosi zvuk, neko gore spomenuo da ima i dual link DVI itd, ali on ne prenosi zvuk, vec dva video kanala. DVI znaci Digital VISUAL Interface, a M u HDMI znaci Multimedia...sam naziv sve govori.
Zvuk sa kompa do TV-a ce morati nekim drugim kablom da sprovede...
koju FM2+ plocu ima pa da nema HDMI? Ako vec imas APU zasto kupis plocu koja nema HDMI? Jel ima bar DisplayPort?
Jedino ovo sto nexus kaze, da je amd redizajnirao DVI konektor na ploci i da je ubacio 2 pina za audio, ali onda bi ti trebao i njihov DVI to HDMI adapter a ne neki `obican`.
Nije redizjanirao, nego koristi one koje se ne koriste. Razlika izmedju dual Link i single link je u protoku i time i rezoluciji. Pa mozda neki od pinova, iz link 2 - TMDS data, koristi za audio.
izgleda isto ali nije, razlika je u 250 din po bockici.
utvari fali 6 pinova, znaci manje... koliko sam negde nekada video amd ima 7.1 zvuk, kao oni na 6 pinova pustaju 8 kanala... aj jesu digitalni ali.. nista mi nije tu bas jasno. u glavnom sa ovim radi zvuk
da je i nvidijina suprijorna tehnologija pistala zvik preko dvi, (nvidia nema audio cip za razliku od atia(od 3xxx pa nadalje)) ukoliko se karta poveze na zvucnu, to jest plocu ko sta ima. e tek taj kabal niko nikada nije video. mada koliko sam ja gledao to je kabal kojim smo nekada ( win 98) povezivali cdrom i zvucnu. to nisam probao.
Slika sa hdmi, a zvuk analogni.novi televizori i nemaju analogni ulaz,a na starijim je bio ali je on samo za dsub.na hdmiu ne radi. Cudi me da neko vec nije pitao koja je to ploca,i model tv-a.
:: To mu dodje kao klasika slusalice kad se bocnu u tv na 3.5mm dzek, pa da, to cu i da ga savetujem :: :: Hvala ljudi svima koji su ucestvovali
Samo obrati paznju da ne prikljucujes tamo gde idu slusalice jer taj dzek je audio izlaz tj. u njega se prikljucuju slusalice, zvucnici, linije i sl. A audio ulaz se nalazi pored VGA konektora (ako ga ima).
Neki televizori nemaju 3.5mm dzekove kao npr. moj LG 32` star 5 godina. Ako nema 3.5mm dzekove onda neka u racunar ubaci bilo koju graficku sa hdmi i sa hdmi kablom neka poveze na tv. Ako je AMD graficka kartica, nemoj instalirati drajvere za HDMI Audio nego neka ostane od Microsofta drajver. Ako slucajno instaliras preko opcije express install onda u device manageru rollbackuj na drajver od microsofta da bi ti radio zvuk.
DVI na komponentni a zvuk sa 3.5mm jacka na L/R cinceve - rezolucija i kvalitet isti, slika full digitalna a audio analogni sa zvucne karte. Nesto mi ne uliva nadu da ce HDMI+bananica ili ovo gore navedeno da pusta zvuk jer je HDMI zapravo nosilac zvuka, zbunices TV. I stvarno ne bi bilo lose da nam kazes koji je to famozni supersonicni TV u pitanju, cisto da vidimo sta ima od ulaza/izlaza...???
Broj postavljenih tema: 60343. Broj poslatih odgovora: 646908. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.