Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
Wide Vs NonWide
STRANA 2 OD 2
JOSILENKO Mozda si i u pravu... ali 21.02.2009. 16:36 #98216

status: user
broj poruka: 1013
@gman
Mozda si i u pravu... ali od kad sam presao iz profesional serije CRT-a u obicnu srednju klasu TFT-a nemam crvene oci kao narkoman kad radim duze od 4 sata na kompu, i ne boli me glava. Mogu dan i noc da ostanem ispred TFT monitora ako hocu. Ovo su mi rekli i svi ljudi koji su imali slicne probleme, a spisak je podugacak. Ko, sta i kako zraci ne znam, samo znam da vise takvih problema nemam.
JOLE

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
strela75 Nije bas tema, ali `ajde... 21.02.2009. 17:25 #98220

broj poruka: 1591
Ljudi totalno ste skrenuli sa teme. Meni je jasno da masa TFT monitora nema sta da trazi pored CRTa. Od 1987. smo koristili CRT monitor (Commodore 12` monohromatski), a 2004. smo presli na TFT (15` Philips 150P3). Jednostavan test za to je da stavite fotografiju na CRT (normalan) i TFT i videcete da to nije to. Problem kod nas su krs monitori CRT koji su prodavani, pa je meni Samsung 17GLi iz 1997. bio bolji of 757NF iz 1999., ili recimo 1200NF koji je bio krs u odnosu na oba. Ipak svi oni su fotografiju prikazivali mnogo bolje nego 90% danasnjih TFTa (makar na nasem trzistu). Pogledajte ozbiljne foto radnje i videcete da se uglavnom koriste CRTi za obradu slika. Postoje preskupa TFT resenja od par hiljada evra, ali...

Sve u svemu, ja jesam pristao na koriscenje TFTa, iako svestan njihovih mana, ali ovo Wide jos ne svarih.

Pozdrav.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Zmajko Re: Mozda si i u pravu... ali 21.02.2009. 17:28 #98221

broj poruka: 1228
Stavi i mene na taj spisak.
Jos jedan glas za wide.

Profesionalaca pun qratz na ovom forumu jbte... Narocito onih sto vilene po ceo dan ovde izrazavajuci svoje misljenje u tako `deep` recenicama da je naprosto zalosno. Koga bole dole uopste... Vataj koze.

:: Mozda si i u pravu... ali od kad sam presao iz profesional serije CRT-a u obicnu srednju klasu TFT-a nemam crvene oci kao narkoman kad radim duze od 4 sata na komp
MilosNBG ... 21.02.2009. 17:40 #98226

broj poruka: 1586
Poenta cele price je da kome treba, neka kupi CRT, prosecnom korisniku ce biti dobar svaki koji moze da plati. Hajde bar jednom da se u toku teme ne selimo sa jednog segmenta na neki drugi koji je vecini nedostizan. Svi ovde znamo sta je dobro, vrlo dobro i odlicno ali opet sve zavisi od budzeta...

gman ma naravno 21.02.2009. 17:55 #98228

broj poruka: 1111
nisam ni napisao KUPUJTE CRT DA VAS JA NE BIH VIJAO PO GRADU
i sam kazem da cu verovatno kad budem kupovao sledeci monitor kupiti tft
recimo ekrani sa oled sistemom su mnogo bolji jer svetle sami po sebi, pa nema potrebe za dodatnim osvetljavanjem, ali su zato mnogo skuplji i jos uvek imaju problema sa zelenom i plavom, slabije svetli
nemam nista protiv wide-a, cak sam imao i wide crt, koji bas i nije najbolje resenje zbog potrebe da se elektronski zrak mnogo vise deflektuje
ono sto ja ponavljam je da crt daje mnogo bolju sliku, i verniju, sto je glavna stvar

@zmajko, ne znam u cemu si ti pro, ali ja pc ne koristim ni zasta profesionalno, peglam igre i volim da mi slika bude sto je moguce bolja
ako covek nema misljenje, znaci da ga tema ne zanima dovoljno, inace sve ovo sto sam ja napisao sam saznao na ovaj ili onaj nacin, u skoli, na netu, iz strucne literature
naravno da se nisam rodio sa tim podacima u glavi

ulsi

Daum Re: CRT 21.02.2009. 18:01 #98229

broj poruka: 12810
Znas kako, mozda bi ti trebao da posetis wikipediu i naucis nesto o panelima u TFT/LCD monitorima, jer taj glupavi komentar da je CRT bolji od prosecnog TFT monitora je stvarno deciji. Kao prvo, taj tvoj CRT sigurno ne drzis u nativnoj rezoluciji jer ne moze da ti izvuce ni 85hz za normalan rad, a kamoli 120hz. Imas monitor sa besnom rezolucijom, a ne mozes ni da je koristis.

Zracenje? Malo si promasio temu. Niko nije pricao o radioaktivnom zracenju monitora, vec elektricnom, sto je i tacno s`obzirom da ti na stolu stoji kutija od 20 kila...

Taj klinac koji bi se menjao sa tobom za taj crt ne zna gde mu je dupe u tih 12 godina, a kamoli da zna koji monitor valja. Nasao si porotu stvarno za medalju...

Mozes sebe da lazes koliko hoces, ali jednog dana kad budes kupio TFT/LCD i budes seo ispred njega i video kako te ne boli glava vise posle visecasovnog koriscenja, kako su kontrast i boje nebrojeno jace, shvatices i sam koliko gresis...

Imao sam Samsung 1200NF od 23 inca, i kad stavis ne S-IPS, nego PVA monitor pored njega, vidis koliko je CRT promasaj od monitora...

:: @MilosNBG> pa ti mora da slep kad kazes da crt ne moze da prismrdi tft sto se tice osvetljenosti, kontrasta, probijanja pozadinskog osvetljanja, jako lose slike kada se ne kosristi nominalna rezolucija, sto onda doje da je tft bolji samo zato sto je tanak i sto se crt vise ne proizvod
:: ja sam video da je jedino apple i display-i koji koriste s-pva, s-ips, mrzi me pisem sta znace ove skracenice, imate google
:: ja imam dva sa trinitron cevima od 20incha i moj mali brat, klinac od 12 godina je u fazonu da se menjamo, on meni da viewsonic (koji vaze za bolje, kupljen pre par meseci, 250e), a ja njemu jednu od ove dve matore drtine od kojih je jedna nova kupljena za gomilu novaca, a drugi polovan za budzasto, jer kaze da ako hoce da ima normalnu sliku onda bi trebalo da zalepi monitor za glavu, jer svaki put kad nije tacno ispred njega boje se skenjavaj
:: znas koliko kostaju vrhunski tft-i, sto je po meni appl
::
:: @JOSILENKO> sto se tice zracenja, pa to su price za malu decu, odnosno za keve, NEMOJ DA SEDIS ISPRED MONITORA OZRACICES SE I NARASCE TI DRUGA GLAVA, cime li sad truju decu kad svi koriste tft koji ne zrac
:: svi crt- poseduju filtere za beta raspad ispred dela koji daje sliku, i po istrazivanjima vise se ozracis za sat vremena po suncanom danu, nego za mesec dana sedenja ispred crt-
:: ostali deo monitora je zasticen faradejevim kavezom, kako spoljna polja ne bi uticala na njegov rad, a i kako bi sve sto on proizvodi ostalo unutr
:: tako da..
:: p.s. naravno da cu i ja i svi ostali na kraju preci na tft, i svako ko sad kupuje novi monitor treba da kupi isti, a najbolje bi bilo da se isprsi za poprilicnu sumu kako bi uzivao u VRHUNSKOJ SLICI, jer na monitoru svakako ne treba stedeti, jer je on glavna veza izmedju coveka i kompjutera, i pored njega zvucnici, a za input, naravno mis i tastatur
:: uls
gman @daum 21.02.2009. 18:37 #98240

da si procitao sve sto sam napisao video bi da se slazem da tft paneli napredijih sistema i podsistema (pva/mva, ips, cpa) prikaza slike dobri, ali i da kostaju...
ovi za 100-200-300e su svi sa tn matricama
ja tu pustu wikpediu posecujem bas cesto, mada se prave informacije mogu naci na daleko strucnijim site-ovima i literaturi
mada je dobra i wiki, tj. sjajna
inace ovi trinitroni rade u 1600x1200 na bas tih 85Hz
a koji to tft radi na frekvenciji koja nije 60Hz
120Hz
?
i kakvo je to zracenje ako nije elektronsko ili beta raspad, a radioaktivno zracenje je gama raspad do koga dolazi pri raspadu jezgra, sto zna i taj klinac od 12, koji inace ima oci i video je kako izgledaju slike konkurenstkih tehnologija na stolu side by side
klinci otvorenih mozgova su najbolji za ojektivno/nepristrasno uporedjivanje
za razliku od nas ciji su mozgovi zagadjeni naucenim
ne znam koliko ti godina imas, ali niko ne mora da pocne da pljuje i vredja odmah cim se ne slaze sa necim, nego lepo napises, obrazloziz i podupres cinjenicama

ulsi
Slavuj ... 21.02.2009. 20:07 #98247

broj poruka: 2236
@gman,
uzaludno je gluvom šaputati i slepom namigivati.

Oživljavanje betonirane svesti umišljenog bilmeza takođe nije ništa efikasnije.

Najzdravije je iskulirati i ne osvrtati se na razne izlive budalaština, jer se tako najviše vremena, živaca i snage štedi.

Glavni štab.
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gman @glavni stab 21.02.2009. 20:18 #98249

dobar savet iz hq
poz

ulsi
Daum Re: ... 21.02.2009. 21:41 #98264

broj poruka: 12810
Umesto sto pokusavas da ispadnes pametan, bolje ostavi neki komentar na temu...

Ozivljavanje betonirane svesti?

:: @gman
:: uzaludno je gluvom šaputati i slepom namigivati
:: Oživljavanje betonirane svesti umišljenog bilmeza takođe nije ništa efikasnije
:: Najzdravije je iskulirati i ne osvrtati se na razne izlive budalaština, jer se tako najviše vremena, živaca i snage štedi
:: Glavni štab.
STRANA 2 OD 2
Broj postavljenih tema: 60440. Broj poslatih odgovora: 647810.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs