Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
V-SYNC ON ili OFF?
STRANA 2 OD 2
mkukic suma sumarum... 01.06.2009. 23:42 #118324

status: user
broj poruka: 2592
Evo testirao sam tri igrice koje imam instalirane: rFactor sa FSONE 08 mod-om, SBK 09 i FarCry2 i to na sledeci nacin - sa iskljucenim v-sync, sa ukljucenim na 60Hz i sa ukljucenim na 75HZ i zakljucak je sledeci...
Sa ukljucenim v-sync frame rate ide max do refresh rate monitora, dakle 60 odnosno 75 fps, samo u FarCry je znalo da padne ispod jer sam stavio sve na max... Sa iskjucenim v-sync frame rate ide daleko vise u prve dve igre dok u FarCry2 sve zavisi od detaljnosti terena na koji naidjem (negde je dosta veci negde nije). Ovo na neki nacin dokazuje onu teoriju da ne moze da se postigne veci fps od refresh rate-a monitora kada je v-sync ukljucen a isto tako mogu da kazem da nikakvo cepanje slike nisam video kada je iskljucen! Narocito je bitan taj frame rate u ovim simulacijama trka jer sve nekako odaje utisak brzeg kretanja odnosno boljeg osecaja brzine.
Ovo nikako ne radim da bih tebe izjedao, kako kazes, Erestun vec dajem svoje vidjenje onog o cemu ovde raspravljamo...
mkukic

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Equinoxe Ko razune shvatiće 01.06.2009. 23:46 #118325

broj poruka: 12057

Refresh rate has no meaning on an LCD monitor. A CRT scans the image at the refresh
rate of 60 or 72 times per second for refresh rates of 60 and 72 Hz respectively.
An LCD does not produce an image by scanning a stream of electrons across the cathode
ray tube. Each pixel receives instructions from the computer to be turned on or off.
So it doesn`t matter what you set the refresh rate at, it will ignore all entries
equally.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Hoping for the best but expecting the worst.

mkukic Re: Ko razune shvatiće 01.06.2009. 23:52 #118326

Jasno, ali ja kazem sta sam dobio testiranjem: na 60Hz zakuca na 60fps na 75Hz zakuca na 75fps (nekad ode na 76fps)... Nista napamet ne govorim! Kada je v-sync ukljucen naravno!
mkukic

::
:: Refresh rate has no meaning on an LCD monitor. A CRT scans the image at the refresh
:: rate of 60 or 72 times per second for refresh rates of 60 and 72 Hz respectively.
:: An LCD does not produce an image by scanning a stream of electrons across the cathode
:: ray tube. Each pixel receives instructions from the computer to be turned on or off.
:: So it doesn`t matter what you set the refresh rate at, it will ignore all entries
:: equally
:: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
:: Hoping for the best but expecting the worst.
BlueSkyNIS Re: ... 01.06.2009. 23:54 #118327

broj poruka: 860
Ja ne mogu bez V-SYNCa nikako. Onomad kada se nvidia bila zahebala u drajveru i isključila v-sync po default nisam mogao nit film da odgledam sa uživanjem. Slika se cepala, posebno u brzim scenama na ViewSonicu ufff užas! Igrice ne igram, tako da me za to baš briga...

Windows-free with Fedora 10

Erestun re 01.06.2009. 23:55 #118328

broj poruka: 1797
Sta si bre ti mkukic tako formalan, pa nije ti ovo razgovor za posao.

Refresh rate nije bitan kod lcd monitora, to stoji. Bax je u pravu. Ali da nema razlike u igrama kada je on i off to nije tacno. Mozda ti ne vidis to sto ja vidim. Mozda je SkyFire bio u pravu kad je rekao da imam manju toleranciju od drugih. Ono sto je najbitnije je da ja mogu da dokazem razliku. Eto toliko...

mkukic Re: re 02.06.2009. 00:03 #118329

Upravu su da zvucim previse formalno i ozbiljno ali jednostavno ovde sam takav jer ne poznajem nikoga od vas licno, ne znam kakav je ko i kako bi ko shvatio neku salu i ne zelim da se iko oseca povredjenim jer mi to nije namera... Sto se tice cepanja slike sa iskljucenim v-sync ne znam da li ima neke veze to sto je odziv kod mog monitora 2ms...
mkukic

:: Sta si bre ti mkukic tako formalan, pa nije ti ovo razgovor za posao.
:: Refresh rate nije bitan kod lcd monitora, to stoji. Bax je u pravu. Ali da nema razlike u igrama kada je on i off to nije tacno. Mozda ti ne vidis to sto ja vidim. Mozda je SkyFire bio u pravu kad je rekao da imam manju toleranciju od drugih. Ono sto je najbitnije je da ja mogu da dokazem razliku. Eto toliko..
:: __________________________________________________________
:: Succumb To The Superior
BlueSkyNIS Re: 02.06.2009. 00:05 #118330

A šta je sa LCD-om koji se na računar priključuje preko VGA kabla? Nemamo svi para za DVI... Što se tiče računara on i dalje šalje isti signal kao za CRT monitor, jel da? Ako je odgovor DA onda je itekako i dalje potrebno vršiti sinhronizaciju. Rekao bih da Baxonjin tekst važi samo za DVI LCD monitore. inače pojma nemam kako DVI stvar funkcioniše

gman @ mkukic 02.06.2009. 00:05 #118331

broj poruka: 1111
mojne se tripovati
potpuno si u pravu
malo mi cudno da se o ovome uospte zbori
mislio am da ovo svi znaju
v-sync opcija je jednostavnija i od aa i af

ulsi

Slavuj ... 02.06.2009. 00:07 #118332

broj poruka: 2236
Meni V-SYNC stoji na OFF, UNLESS APPLICATION SPECIFIES i nisam primetio da se igde cepa slika, a baš retko me zainteresuju igre koje nemaju pogled iz prvog lica ili gde se nešto mnogo ne ``okreće slika``. Koristim CRT monitor @100Hz.

Nije da ne verujem Erestunu koji piše da jasno vidi i da može da dokaže, ali daj neke naslove igara, pa da isprobam/o i uverim/o se.
A ako ti nije cimanje, fotografiši telefonom ili makar opiši šta to u kojoj igri da očekujem/o.

1. Bioshock

2. ..... ?

3. ..... ?

4. ..... ?

5. ..... ?

`ajd` sad.

90 percent of everything is crap.
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Erestun re 02.06.2009. 00:07 #118333

Pa ovako se i upoznajemo, drugacije i ne mozemo, jel tako. :)
No, nema veze to sa odzivom monitora. I kod mene je na LG-u 2ms pa opet se vidi. Ali imao sam 4 razlicita monitora do sada, 3 CRT-a i ovaj TFT i na svakom se videlo. Zavisi od igre do igre na koji nacin. Secam se na HIS 9600XT u zahtevnijim igrama samo morao da iskljucim v-sync kako bi framerate ne bi opao previse.

Erestun @Slavuj 02.06.2009. 00:14 #118335

ne moze se to fotografisati, jer se to desava tokom kretanja kroz igru i tacno se vidi asinhronizacija slike. Opet kad bih snimio ne znam da li bi se videlo zbog previse male rezolucije snimka. Znaci mora golim okom da se vidi.
Bioshock sam naveo jer mi je on instaliran.
Ajde da probam da opisem, ali mislim da nije to to opet.
Znaci vec sam rekao da od igre do igre zavisi kako se cepa slika. Da se razumemo, to nisu linije bele boje, crne itd. To je jednostavno ne poklapanje slike na ekranu.
Pokusacu da uhvatim shot, ako se bude videlo, eto linkova.

BlueSkyNIS Re: ... 02.06.2009. 00:31 #118338

http://blog.mymediasystem.net/my-media-system/tearing-with-nvidia-dirvers-and-mplayer-with-vo-xv/

Obrati pažnju kako je ostao deo prethodnog frejma dok je novi iscrtan samo do pola:
http://media.photobucket.com/image/screen picture tearing synchronization/sammylbox/GGDSG_19-1.jpg

Evo malo objašnjenja:
http://www.blazingpc.com/forum/showthread.php/faq_vsync-12379/index.html

Erestun Hvala BlueSky 02.06.2009. 00:35 #118339

To je to. Nekad se pojavi preko celog ekrana ali je u pitanju pola sekunde, sve zavisi od igre do igre.
Ja sam sad instalirao fraps, pa cu da postujem za Bioshock razliku.

Nadam se da vam je sad svima malo jasnije.
Iz prvog linka kratko i jasno:
Screen tearing is a phenomenon in video where a previously rendered frame overlaps a newly rendered frame, creating a torn look as two parts of an object (such as a wall) don’t line up…

Erestun re 02.06.2009. 00:44 #118340

Ne vredi, fraps ne hvata cepanje. Stavio sam da ponavlja shotove svaku sekundu i ne vidi se ni na jednom.

mkukic ... 02.06.2009. 00:52 #118342

Mozemo da se dogovorimo i preko leta se nadjemo na Adi i odigramo turnir u basketu ili cemu se vec dogovorimo...
Sto se tice `tearing-a` rekao sam vec da sam to primetio u PES-u (sto je SkyFire i potvrdio) i koliko se secam desavalo se u Counter Strike-u ranije ali kao sto se moglo videti i iz mojih testova, a i ovih clanaka sto prilazete, frame rate je ogranicen na refresh rate monitora sto znaci da vise od nekih 75 fps na lcd monitorima ne moze da se predje. Kako je `tearing` pojava koju sam primetio do sada u samo dve igre, svakako se necu odreci 250+ fps u nekim igrama jer zaista ne primecujem bilo kakvo cepanje slike... Eto svi su nekako u pravu... :)
mkukic

H-nitro yoo 02.06.2009. 02:56 #118351

broj poruka: 1982
joooj evo i mene da se i ja omrsim :) ma sta bre nema razlike citam sta pisete i sve je ok skoro niko ne gresi ali buraz znas li koja je razlika za gamera sa v-sync on i off pa ne znam od koje igre prvo da ti pocnem, a navescu ti jednu kod koje ne da se primecuje nego je smesno kad je igras Gothic III tu samo li se malo okrenes na da cepa nego komada sliku spadaju usi,

u igrama ima velike razlike tj poboljsanje je kad je ukljucen pa i po cenu spadanja fps-a a kod negih ne zavisi kako kad, a ume da iznervira to jes

Dont drink and drive take joint and fly

Slavuj ... 02.06.2009. 10:40 #118377

broj poruka: 2236
Shvatio, pisaću ako negde primetim.

90 percent of everything is crap.
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 2 OD 2
Broj postavljenih tema: 60441. Broj poslatih odgovora: 647811.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs