Ima li malo grešaka na nalepnicama kod tih napajanja, pogotovo u tim jeftinijim klasama ? Kao kod pojačala, npr. piše 2x120W, a najčešće nema ni 2x20W...
Citam komentare i ne verujem, znaci ovaj forum je stvarno poceo da se raspada. Ljudi preporucuju LC i ostala vrh napajanja za 4850 i 4870... Pa javite Silverstone-u i ostalima da ih je dobio LC Power i da nema potrebe da vise proizvode napajanja, jer njihovo LC od 420w (samo kojih) tera sve najnovije masine izuzev Phenom II i i5, i7, ali je zato tu LC od 550w i 600w i muke resene. Ako vec hoces da kupis novu graficku, onda iskesiraj i za napajanje. Nije mi samo jasno kako ti zdrav razum ne govori sta treba da uradis.
U pravu si 101% i ja mislim da bi trebalo da uzme nesto poput Enermax EVO Galaxy 1500W, za nekih 300e...cini mi se da je to prava mera i pun cenovni pogodak za masinu koju poseduje, pogotovo sto su mu sve komponenete sam zenit kvaliteta koji predvodi niko drugi do MSI
Codegen uglavnom nije nista posebno osim par modela, LC jeste bolji ali neke jace klase. Davati za tu masinu vise od 40e za PSU (400-500W) je na neki nacin overkill...
Ta masina ce da radi na npr. Astecu od 250W i da pretekne, naravno takvo napajanje je `pravi all made Japaneese`, a ne kao GA, nisam znao da je Malezija u Japanu (prim.aut.)
:: Citam komentare i ne verujem, znaci ovaj forum je stvarno poceo da se raspada :: Ljudi preporucuju LC i ostala vrh napajanja za 4850 i 4870... Pa javite Silverstone-u i ostalima da ih je dobio LC Power i da nema potrebe da vise proizvode napajanja, jer njihovo LC od 420w (samo kojih) tera sve najnovije masine izuzev Phenom II i i5, i7, ali je zato tu LC od 550w i 600w i muke resene :: Ako vec hoces da kupis novu graficku, onda iskesiraj i za napajanje. Nije mi samo jasno kako ti zdrav razum ne govori sta treba da uradis ::
Ja mislim da ovde zdrav razum ne igra nikakvu ulogu vec samo poznavanje materije. Pa ne bavimo se svi sklapanjem hardvera i nismo svi zavrsili elektroniku. To su stvari koje ili znas ili ne znas. Uostalom, ja sam ovo napajanje kupio kad sam imao athlon 3000+, 512 mb rama i jedan HDD. Od tad sam zamenio procesor (kupio novi koji trosi duplo), dodao jos 4 gb rama (koji imaju svoj hladnjak) i Hdd. Sta sam trebao, za svaku dokupljenu komponentu da kupujem novo napajanje? Moj ortak promeni 2 graficke, plocu i procesori a nijednom napajanje. I gde je tu sad zdrav razum? Ako mislis da moze da povuce i da je bezbedno ti kazi. Ako mislis da ne radim to nikako jer ce biti havarije kazi. A nemoj da mi prozivas zdrav razum.
JOLE
:: Citam komentare i ne verujem, znaci ovaj forum je stvarno poceo da se raspada :: Ljudi preporucuju LC i ostala vrh napajanja za 4850 i 4870... Pa javite Silverstone-u i ostalima da ih je dobio LC Power i da nema potrebe da vise proizvode napajanja, jer njihovo LC od 420w (samo kojih) tera sve najnovije masine izuzev Phenom II i i5, i7, ali je zato tu LC od 550w i 600w i muke resene :: Ako vec hoces da kupis novu graficku, onda iskesiraj i za napajanje. Nije mi samo jasno kako ti zdrav razum ne govori sta treba da uradis ::
@ JOSILENKO Nisam ti prozivao zdrav razum, nego si i sam sad rekao da si to napajanje kupio kad si imao athlon 3000+ bla bla bla, znaci pre dosta godina, uzeo si mnogo jacu masinu i hoces sada mnogo jacu grafiku. Po meni, treba da kupis novo kvalitetno napajanje, jer jednostavno ja ne bih mogao mirno da spavam, a da znam da mi je to napajanje u kuciste i tera tu konfiguraciju.
@ MACHINE Ja mislim da on ima sasvim ok masinu, 3GHz, 4GB rama i ako uzme novu graficku (4850).
Ukoliko nemaš odgovarajuće instrumente (pouzdan unimer, amper klješta i termalnu sondu) probaj odokativno da utvrdiš model ponašanja svog napajanja sa postojećom grafičkom. Pokreni dole navedene testove i obrati pažnju na rad ventilatora, temperaturu napajanja, padove napona (npr. OCCT 15-ak minuta, i pogledaj rezultate), stekni kakav takav utisak.
Konfiguracija sa ATI 4850 (njena potrošnja max 120 w DC) default podešavanja (sa dva 120mm ventilatora) troši DC probližno ovoliko:
WinXP boot peak (win logo) -195 w Win idle - 86 w Regedit find (50% CPU) -118 w Orthos (100% CPU) - 140 w ATITool (50% CPU i 100% GPU) - 204 w FurMark (50% CPU i 100% GPU) - 216 w
*napajanje Sweex Gold 450W, grejalo se samo tako...*
ATITool i FurMark su sintetički testovi, ali sa aspekta potrpšnje struje predstavljaju verovatno najbolji reproducibilni crossload test: peak ~6.5 A DC kroz 12 V PCI-E kablove + 5.2 A DC kroz 12 V CPU PIN-4 kabl.
E sad, bitno je kakvo struju napajanje dobija i kako se sa njom bori, u kakvom je generalno uzevši stanju posle nekog vremena ko zna kakve ekploatacije, koliko je ploča bila dobra i kakva je sad... To su faktori koji značajno podižu potrošačke kriterijume i njih je gotovo nemoguće proceniti unapred.
Priključiš sve komponente i ako je napajanje preslabo za 4850 i nema podizanja grafike (monitor je vga-off, sistem se podiže, čuješ rad hard diska, zatim i `Windows XP Startup.wav`....Probaj da zameniš molex-e onima sa neke uslovno druge grane napajanja, i ako se i dalje ne podiže grafika sve ti je jasno.
Ako se sistem podiže (VGA ON) i negde kod Win logo-a zapuca ili restartuje, to je opet očigledan znak da je napajanje preslabo.
U svim ostalim slučajevima počinje igranka, ali ako se prođu Regedit search, Orthos, ATITool i FurMark, a pri tome pri opterećenju u Everestu-System stability test-Voltages na 12 V nema pada napona većeg od 0.5 V i nema značajnijeg povećanja temperature napajanja, nema restartovanja kada se ubode neki USB hub i sl., ono na toj ploči može sasvim slobodno da bude samo privremeno rešenje.
Ne znam koliko sati može da traje 3D modelovanje i render, ali obavezno treba pratiti s vremena na vreme 12 V napon i temperaturu.
Broj postavljenih tema: 60441. Broj poslatih odgovora: 647811. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.