Ja sam vise sportski tip tako da to pivo i retko kad popijem.Da si rekao neki sok pa ajde A iznervirao sam se evo zasto.Ne zbog toga sto ti sumnjas u moje iskustvo i znanje i ako kad bi po tome gledali realno mogu da drzim predavanje mnogima i to ne samo ovde i na benchmarku i slicnim forumima ali to nije poenta niti je bitno,nisam ja dosao da se proseravam vec da pomazem ljudima.Iznervirao si me zato sto si svojim postupkom rekao da lazem.Ja nikad ne lazem niti preuvelicavam.Iskljucivo govorim ono sto sam doziveo i naucio.Za sve ove godine od kako sam ovde a ti si relativno od skoro,znaci jos si u pacicima ,trudio sam se da prenesem svoje iskustvo i da narodu pomeognem i kazem onako kako jeste.
E sad,posto je ovo bio uvod da predjem na razradu.Sad malo edukacije.
Nije 5xxx serija los overkloker i ne kaze se los overkloker vec nema dobar overklok potencijal.Overkloker se odnosi na prvo lice tj coveka,individu-u,nekog ko vrsi tu radnju. Generalni problem slabog OC potencijala nije samo do 5xxx serije vec kod svakog ATI-ja zbog svoje strukture chipa tj arhitekture.Nesto slicno sto se desava i kod AMD-a. Klok za svaki dan se krece od 50 Mhz i zavrsava se do nekih 80-85 mhz u krajnjem slucaju kod retkih i extremnih primeraka ide na 100 Mhz ali to je zaista jako retko.Tih 100 Mhz kad bi bio standard bilo bi lepo. E sad,obzirom da sam toliko karti imao i to ne samo na testu vec svojih licno sto znaci da sam se sa tim hardverom saziveo i tacno znam kako radi i funkcionise onda cu za sigurno da znam i kako se ponasa u testovima i igrama. Vidi ovako.Od serije G80 chipa nvidia ima veoma visok OC potencijal i sa svakom novom serijom sve vise i vise se povecava.Ovo ti ne govorim za klokove za test vec za stabilan rad za svaki dan. Ono sto si ti gledao na benchu za 5xxx seriju i na stranim forumima,1000 Mhz itd moze macku o rep da se okaci.Zasto?Zato sto su te karte volt modovane i zato sto su ti klokovi za test,nisi ni blizu stabilni klokovi za svaki dan. Druga stvar i jako bitna stvar.5xxx serija se po defaultu ne greje mnogo,bar se meni tako pokazala ali zato kad dodajes voltazu temperatura ipak raste i nikako nije preporucljivo da se drzi na stock cooler-u.Pazi,mozda bi on mogao donekle i da ohladi za neke normalnije podeoke u voltazi,neke prve korake ali sta se desava.Sve preko 35% fana karta urla ali bukvalno,nepodnosljiv je zvuk koji proizvodi.Za volt mod potrebno je vodeno hladnjenje.Block i vodeni sistem.A koliko se to isplati.Nikako se ne isplati jer OC-om se prakticno nista ne dobija a mora mnogo da se ulozi.Najvise se primeti u zahtevnijim igrama gde mrdne jedva za 0.5-1 fps za tih 85 Mhz OC-a recimo u Crysis Warheadu i sl..ATI svojim OC-om nikad nije nesto preterano skalirao,jednostavno je takav zbog arhitekture dok kod nvidie performanse skacu drasticno. E sad da ti pojasnim to oko 10 FPS i sl.Pojavom novih chipova kako i igara da bi se performanse dobile sve mora da bude u skladu sa vremenom.Tako da neces ti ni kod nvidie na 100 Mhz dobiti recimo 10 FPS npr na karti 7900 GTX koja se retko i klokuje na 100 Mhz u Crysis recimo vec ce se dobiti jedno 5-6 FPS-a. Kako ide vreme i izlaze novi chipovi tako sve zavisi i od engine-a same igre.Znaci,sve sto je u skladu sa vremenom kod nvidie kroz moje testove na svakih 100 Mhz dobijes skoro 10 FPS,nekad i vise sto ni u kom slucaju nije bilo kod ATI-ja sto svi mi uostalom i znamo.Prvo ne moze da postigne taj OC potencijal a drugo ne skalira tako zbog svoje arhitekture.
E sad.Ja sam lepo pripremio svosjki test 5870 kartice iz koga ce moci nesto korisno da se nauci i da se vidi.Posle vikenda ide na videlo tako da molim samo malo strpljenja.
P.S.Evo cisto da vidis oc potencijal nVidie i njenih mogucnosti :
au brate nisi morao sve ovo : ) znam ja istoriju...klokovao sam ja karte davno...
Poenta mog pitanja je bila koje je inace retoricko je da nema tu pravila, da kod nvidije dobijesh 15fps-a nekim klokom, a kod atija 3fps-a na istom kloku...to zavisi od mnogo faktora...nista vishe o tome...
4890 se bolesno klokouje...licno sam se uverio...4870 se klokuje ko 9250 xD itd itd...
ne vidim zasto bi se 5xxx serija klokovala manje od 4890 ako je manji tehnoloski proces i bolje hladjenje?
ne mora pri voltmodu vodeni blok osim ako ne preterash...nadje se balans na kojoj voltazi se lepo hladi i na toj voltazi krknes max stabilan klok...pa nece ti proizvodjac dati voltmod ako je beskoristan sa njihovim hladjenjem...
A sto se sportskog tipa tice, nisam ni ja alkos, al s vremena na vreme osetim manjak vitamina B u krvi :P
:: Ja sam vise sportski tip tako da to pivo i retko kad popijem.Da si rekao neki sok pa ajde :: A iznervirao sam se evo zasto.Ne zbog toga sto ti sumnjas u moje iskustvo i znanje i ako kad bi po tome gledali realno mogu da drzim predavanje mnogima i to ne samo ovde i na benchmarku i slicnim forumima ali to nije poenta niti je bitno,nisam ja dosao da se proseravam vec da pomazem ljudima.Iznervirao si me zato sto si svojim postupkom rekao da lazem.Ja nikad ne lazem niti preuvelicavam.Iskljucivo govorim ono sto sam doziveo i naucio.Za sve ove godine od kako sam ovde a ti si relativno od skoro,znaci jos si u pacicima ,trudio sam se da prenesem svoje iskustvo i da narodu pomeognem i kazem onako kako jeste :: :: E sad,posto je ovo bio uvod da predjem na razradu.Sad malo edukacije :: :: Nije 5xxx serija los overkloker i ne kaze se los overkloker vec nema dobar overklok potencijal.Overkloker se odnosi na prvo lice tj coveka,individu-u,nekog ko vrsi tu radnju :: Generalni problem slabog OC potencijala nije samo do 5xxx serije vec kod svakog ATI-ja zbog svoje strukture chipa tj arhitekture.Nesto slicno sto se desava i kod AMD-a :: Klok za svaki dan se krece od 50 Mhz i zavrsava se do nekih 80-85 mhz u krajnjem slucaju kod retkih i extremnih primeraka ide na 100 Mhz ali to je zaista jako retko.Tih 100 Mhz kad :: Druga stvar i jako bitna stvar.5xxx serija se po defaultu ne greje mnogo,bar se meni tako pokazala ali zato kad dodajes voltazu temperatura ipak raste i nikako nije preporucljivo da se drzi na stock cooler-u.Pazi,mozda bi on mogao donekle i da ohladi za neke normalnije podeoke u voltazi,neke prve korake ali sta se desava.Sve preko 35% fana karta urla ali bukvalno,nepodnosljiv je zvuk koji proizvodi.Za volt mod potrebno je vodeno hladnjenje.Block i vodeni sistem.A koliko se to isplati.Nikako se ne isplati jer OC-om se prakticno nista ne dobija a mora mnogo da se ulozi.Najvise se primeti u zahtevnijim igrama gde mrdne jedva za 0.5-1 fps za tih 85 Mhz OC-a recimo u Crysis Warheadu i sl..ATI svojim OC-om nikad nije nesto preterano skalirao,jednostavno je takav zbog arhitekture dok kod nvidie performanse skacu drasticno :: E sad da ti pojasnim to oko 10 FPS i sl.Pojavom novih chipova kako i igara da bi se performanse dobile sve mora da bude u skladu sa vremenom.Tako da neces ti ni kod nvidie na 100 Mhz dobiti recimo 10 FPS npr na karti 7900 GTX koja se retko i klokuje na 100 Mhz u Crysis recimo vec ce se dobiti jedno 5-6 FPS-a :: Kako ide vreme i izlaze novi chipovi tako sve zavisi i od engine-a same igre.Znaci,sve sto je u skladu sa vremenom kod nvidie kroz moje testove na svakih 100 Mhz dobijes skoro 10 FPS,nekad i vise sto ni u kom slucaju nije bilo kod ATI-ja sto svi mi uostalom i znamo.Prvo ne moze da postigne taj OC potencijal a drugo ne skalira tako zbog svoje arhitekture :: :: E sad.Ja sam lepo pripremio svosjki test 5870 kartice iz koga ce moci nesto korisno da se nauci i da se vidi.Posle vikenda ide na videlo tako da molim samo malo strpljenja :: :: P.S.Evo cisto da vidis oc potencijal nVidie i njenih mogucnosti :: :: http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=21403&forid=12&katid= :: :: Covek uradio test sa GTX260.Znaci bruka.Pogledaj ti dobro da ona dobija ATI 4890 u ovim okolnostima :: :: Green Green Grass Of Home :: Green Green Grass Of Home :: Green Green Grass Of Home :: ::
Javio mi se lik inace koga znam od ranije i ne slaze se sa mojim tvrdnjama kao recimo ni ti sad.Ok je to.Neko je imao neko drugo iskustvo pa je kranji zakljucak sveo na osnovu toga.Ja to malo temeljnije gradim kroz vreme.Otud i proistice iskustvo koje sam stekao. E sad sto se tice 4890 ne znam,ja znam sta sam ja video i znam sta se desava kod svakog ko je ima,nisam nigde video taj nolesni klok zaista.Da jesam rekao bi da moze.Udara u wall sa 920-930 Mhz,to je od prilike neki maximalan oc bez voltaze. Na vazduhu moze da se dodaje voltaza ali se svakako greje dosta chip a pogotovu ako se po samoj arhitekturi vec greje dosta. Sreca u celoj prici ako pricamo o 5xxx sto se ne greje mnogo pa bi taj voltmod i mogao da posluzi u nekoj maloj granici.Ali to povlaci nesto drugo a to je nivo bucnosti cooler-a a veruj mi da je preko 35% jako,jako bucan.Do sad najbucniji cooler koji sam cuo. Najsiplatljivije je dici kartu onoliko koliko moze na stock voltazama i tako je drzati.Ko je zaludjenik za hw taj verovatno ima i vodeni sistem tako da ce sigurno radi nekih boljih performansi staviti i vodeni block.
Sportski tip a? Ma bezi bre,ides tamo da loces po slavama i svadbama..Nema kud te nema.Hahahaha. Cuti bre tu alkosu jedan
Daj ljudi nemojte da se svadjate sad ja imam ovo ja ovo i ja sam testirao ja nisam mislim da se bezi sa teme.Pa sta sad treba? Pokopati svakoga ko nema jak procesor, grafiku i sl... Ja imam najjacu VGA od svih ljudi na forumu(asus 295 4gb mars edition) i opet ne serem nesto.Sto ne znam pitam, a sto znam pomognem kome mogu. Momak se pohvalio da je uzeo ekstra kartu nove serije i to 1 gb po ceni 4890-ke. Svaka cast brate dil je stvarno za pohvalu sad samo sedi i uzivaj u novoj grafici. A onii koji skrecu drzite se okvira teme.
Broj postavljenih tema: 60443. Broj poslatih odgovora: 647844. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.