Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
ATI 5850 istine i lazi !?
STRANA 2 OD 3  
Scyter Re: 31.10.2009. 07:39 #153744

status: user
broj poruka: 8138
@DSS:
Sto se tice buke GTX 200 serije,ne znam kakvi su svi,nisam probao,ali imam jednu Palit GTX 275,veruj mi,tiha je,nije necujna,ali je stvarno dosta tiha.Nisam ni ja verovao,cak sta vise,mislim da je tisa od moje predhodne Palit 9600 gt koji joj se fan vrteo na 35%,a ovoj se 2 fana vrte na 40%.Kad se optereti,fanovi vec pocinju pomalo da se cuju,nista ozbiljno.Meni ne smeta,jer kad igram igrice,odvalim zvuk do kraja.Dok sa Asus 4870 Glaciator je bila sasvim obrnuta stvar,nisam mogao tu buku da izdrzim mesec dana,koliko sam je imao.Jednostavno,cula se ko mlaznjak od aviona.

The Way It`s Meant To Be Played

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
TheBear Lepo sam ja pricao ovde 31.10.2009. 08:22 #153754

broj poruka: 6502
da je ova karta bolja od 285 i kad se klokuje pogotovo, evo samo dokaz, hvala Zajebani na malom testu i poredjenju !

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
skar Re: Lepo sam ja pricao ovde 31.10.2009. 08:27 #153759

broj poruka: 3992
@Zajebani76
svaka cast za testove....
@Bear
konacno jedan savrsen proizvod

`U INAT SVIMA,I UPRKOS SVEMU`

:: da je ova karta bolja od 285 i kad se klokuje pogotovo, evo samo dokaz, hvala Zajebani na malom testu i poredjenju
::
Zajebani76 @eseses 31.10.2009. 09:55 #153773

broj poruka: 538
Ovo sto si rekao za 4870 je tacno isto tako svi refrentni modeli 4850, 4870, 4870x2, 280GTX, 285GTX, 295GTX su nepodnosljivi kada je buka u pitanu.

@TheBear
Neki su lepo pricali a neki lupali gluposti, vise nam lupanja ve camo realnost kao sto tem kaze tema `ATI 5850 istine i lazi !?` sada ce se videti sta su sistine a sta lazi. Trudim se da sto manje komentarisem tako da svako ko pogleda da neki svoj sud i ocenu.

@skar
Zaista bi moglo tako da se kaze, ja nisam nasao ni jednu manu ako uzmemo u obzir da je referentni dizajn :) a narocito u poredjenju sa 4xxx serijom.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Sto se buke tice i toga koloko je tiha o tome cemo malo detalnije pri kraju diskusije kada budem izbacio jos koji rez u igrama, to je najlepsi deo ove price tako da najlepse ostaje za kraj

TheBear Znaci i bez dizanja voltaze 31.10.2009. 10:08 #153774

sa max. klokom a i kad su na default je bolja od GTX285 a jeftinija osetno ! I to sam ja pricao, dok su neki govorili da se GTX285 bolje klokuje i tako to, dobro je da si ovo odradio, napokon neko nesto ozbiljnije da uradi i razuveri sve nas koji nismo kartu probali, znaci testovi sa neta su ipak priblizno tacni ppo ovome !
A vidim u FC2 je osetno jaca od 4890 klokovane i one MAtrix GTX260 koja je jaca i od GTX285...
Znaci ne znam sta ce nVidia uraditi sa GT300 i koje ce biti performanse, ali Ati je odradio odlican posao sa novom serijom !

MaliAbner I ko sto kaze ona debela teta na reklami za prasak... 31.10.2009. 10:20 #153778

broj poruka: 7783
A TEK CENA !!!!

Tomato Republic Of Serbia !!!

P.S. Kuku lele kakva li ce tek biti 5870 kad ova 5850 slajfuje po lobani gtx285 ?!?!?!?
TheBear Re: I ko sto kaze ona debela teta na reklami za prasak... 31.10.2009. 11:00 #153784

15-20% jaca od default 5850, od kokovane 5850 mozda oko 5-10% jaca. E kad se 5870 klokuje to vec ne znam...

:: A TEK CENA !!!
:: Tomato Republic Of Serbia !!!
:: P.S. Kuku lele kakva li ce tek biti 5870 kad ova 5850 slajfuje po lobani gtx285 ?!?!?!?
NMY Re: 31.10.2009. 11:57 #153792

broj poruka: 1509
Citao sam i ranije, ali sam htio da vidim malo vise komentara pa da tek onda nesto i ja napisem...

Kao prvo, hvala kolegi Zajebanom sto je uradio ovaj test i priblizio nam performanse ove karte u poredjenju sa GTX 285, GTX 260 (nenormalno OC-ovanom) i HD4890...

Kako god da sam gledao, 5850 sto neko rece `cisti pod` sa svima ostalima, a o cijeni necu ni da pricam...

Sta ce tek da im radi 5870... Bolje da ne znamo...
(160 SP vise, veci klokovi GPU i Memorije... Q Q LE LE...)

Pozdrav

SONY VAIO VGN-FW285J

DaSickSyst 31.10.2009. 16:43 #153834

broj poruka: 2909
@eseses
Imao sam na kratko kod sebe:
MSI i GA 260,
MSI i Asus 275,
GA 285
Ni jedna nije imala referntni kuler i nijedna nije bila tiha...
Jedino me je Gainward 9800GT prijatno iznenadila...

Racunar mi 99% sluzi za rad,a 1% za igre...A to je kad mi dodje sestric(track mania) kome nije bitan AA i max frejm rejt,kad mi je dosadno odigram neku partiju saha sa racunarom ili neku partiju wormsa...
Doduse volim voznje,ali kao sto rekoh od Colin McRea 2005 po meni nije izasla ni jedna dobra simulacija voznje vredna pomena...Sve je neki preslikani NFS sa drugim skinom a to mi je jedna od najglupljih voznji koja je ikad postojala...

Izbegavam `jake` karte zato sto mi greju racunar(prvenstveno procesor koji mi je najbitniji),uspore rad u aplikacijama i bucne su...

Kad se covek igra ne primecuje buku,jer je preokupiran desavanjima u igri...Ali kad radim i treba da se koncentrisem na posao jedino sto volim da cijem je tiha muzika (Bob Marley,Radiohead,Cafe del Mar ili neki sporiji miks tipa Sillicon Soul,Richie Hawtin,Josh Wink,Steve Bug,itd...)i zujanje racunara u takvim slucajevima izuzetno iritira...
Obozavam da slusam glasno muziku,ali ne kad radim...

Ako se 5800 manje greje i ako je u idle modu tiha,to mi se itekako svidja...I sve mi primamljivi je deluje ova karta...

A ono sto me je jos vise zaintrigiralo je ovaj test:
http://benchmarkreviews.com/index.php?option=com_content&task=view&id=373&Itemid=72&limit=1&limitstart=11

Po ovome ATI ima isti OpenGL skor kao Nvidia...Ustvari i bolji,mada razlika izmedju 13 i 14 frejma je prakticno neprimetna...

Dobro onako ruku na srce ni jedna GTX 200 kartica se nije proslavila OpenGLom i podrskom za aplikacije....Medjutim ATI je imao slabiji OpenGL i od njih,a to se izgleda promenilo i definitivno je veliki napredak...Tako da peglanjem novih drajvera ima naznake da se OpenGL jos poboljsa...Sto je vrlo lepa vest...

@Zajebani76:
Hvala jos jednom sto si stavio tacku na temu 285 vs 5850 i pomogao da se prekine smaranje `strucnjaka` koje je bilo u naletu...

DaSickSystem

obradmi Strucnjak i njegovi sateliti prave losu uslugu Nvidia po meni 31.10.2009. 17:05 #153838

broj poruka: 7737
Dok se ne pojavi dostojan konkurent Ati 5xxx seriji ,ne treba trositi postove u korist Nvidia.Zasto ?Vidite da Nvidia ne spusta cenu svojih grafickih iako je gora od konkurenta ,sto se kosi sa zakonima trzista .DA su spustili cenu bar malo uzivali bi simpatije objektivnih.Ovako pisanje strucnjaka mi deluje kao dobar vic .
Zajebani76 @DaSickSyst 31.10.2009. 17:26 #153845

Postavicu sliku sa testom GPU stabilnosti gde ces videt da se karta cak i u full loadu uopste ne cuje, kao da nije u kucistu, naravno to ne moze da se izved ako se podize napon ali ovo sto tebi treba imaces crno na belo :) vent na karti postaje bucan negde preko 30-33% a osetno bucan preko 35%. Moguce je podesiti broj obrtaja ventilatora prem zeljama korisnika, samo da nadjem malo vremena pa cu i to objasniti detaljno da ne kazem slikovito :)

Slike koje sam do sada postavio pokazuju razliku u temperaturi kada je karta klokovan, bez klokovanaj i sa podizanjem napona u skladu sa tim i broj obrtaja ventilatora kada je podesen na auto, ali to se sve moze podesiti da karta ne dodje u fazu pregrevnja a da ipak broj obrtaja ventilatora bude podnosljiv, sve sto je manje od 30% je extra .)

Konkretno na ovoj slici se sve lepo vidi, zagledaj deo MSI Afterburner koji prikazuje statistiku, namerno sam presao misem preko delova u grafikonu gde je bila najveca temepratura i broj obrtaja ventilatora, obrati paznju kako sve to izgleda hronoloski poredjano od default ka max upotrebljivim klokovima.

http://img692.imageshack.us/img692/9298/crysiswarheadsve.jpg

@obradmi
Realno gledano nakon pojave 5850, 285GTX bi trebalo da bude 20-30e jeftinija kao i sve karte nize rangirane u odnosu na 285GTX, za sada jedino 295GTX opravdava cenu i to je zaista mocna karta, ali za moj ukus previse bucna.
lllo Re: 31.10.2009. 17:50 #153855

broj poruka: 319
offtopic

Znam da o ukusima ne treba raspravljati, ali zanemariti dva ozbiljna serijala, GTR (npr. dvojka) i Race ( npr. 07) koji su u pravom smislu rijeci simulacija voznje, odnosno ponasanja automobila u realnim uslovima, a dati prednost arkadnom CMR 2005, ipak je previd. Meni, doduse, vise prija (ruralni) ambijent trka u CMR, nego klasicne piste u pomenutim igrama, ali tehnicki aspekti simulacije su neuporedivi.
Ovdje je rijec o dvije razlicite klase igara.

Pozdrav.

:: Doduse volim voznje,ali kao sto rekoh od Colin McRea 2005 po meni nije izasla ni jedna dobra simulacija voznje vredna pomena...Sve je neki preslikani NFS sa drugim skinom a to mi je jedna od najglupljih voznji koja je ikad postojala..
:
:: DaSickSystem
DaSickSyst Re: Re: 31.10.2009. 19:13 #153883

@lllo
GTR sam igrao i stvarno je odlicna simulacija,ali sam imao utisak kao da je neko poceo da pravi dobru igru i onda je prekinuo na pola...Mozda bas zato sto je vise simulacija od nego igra....A za `Race 07 `prvi put cujem...

@Zajebani76:
Predostavljam da karta sa linka ima referentni kuler?
Cisto me interesuje,jer ako ima moze se uskoro ocekivati i bolje hladjenje,a i jos tise karte kad se pojave varijate sa ne referntnim kulerima...

DaSickSystem
ZackFair Abort! 31.10.2009. 19:28 #153890

broj poruka: 42
Nikad mi nece biti jasno zasto se ljudi loze na tu furku `tiha` kartica iz licnog iskustva okorelog gejmera znam da ako hocu da radi normalno mora da zuji nenormalno pogotovo kad se svi gigaherci i teraflopsi upregnu i zapnu da lome igru ko MARKO KRALJEVIC KAD SE NAPIJE NA TURSKOJ SVADBI. Ali i to je od coveka do coveka. Neko bi potegao revolver na svoj PC kad bi ga cuo glasnije od muve na prozoru. Znam samo da kad picim WoW tek posle 7-8 sati aktivnog igranja primetim da se tu cuje neki zvuk. Ali zato covek pusti muziku dok igra i spoji zabavno sa zabavnim. Stvarno mi nije jasna ta opsesija sa radom VGA.

DaSickSyst Re: Abort! 31.10.2009. 19:33 #153892

:: Nikad mi nece biti jasno zasto se ljudi loze na tu furku `tiha` kartica iz licnog iskustva okorelog gejmera znam da ako hocu da radi normalno mora da zuji nenormalno pogotovo kad se svi gigaherci i teraflopsi upregnu i zapnu da lome igru ko MARKO KRALJEVIC KAD SE NAPIJE NA TURSKOJ SVADBI. Ali i to je od coveka do coveka. Neko bi potegao revolver na svoj PC kad bi ga cuo glasnije od muve na prozoru. Znam samo da kad picim WoW tek posle 7-8 sati aktivnog igranja primetim da se tu cuje neki zvuk. Ali zato covek pusti muziku dok igra i spoji zabavno sa zabavnim. Stvarno mi nije jasna ta opsesija sa radom VGA.

Procitaj pazljivo post #153834 pa ce ti biti jasno.

DaSickSystem

ZackFair Rad je stvorio coveka 31.10.2009. 19:55 #153906

broj poruka: 42
Ali ti koristis komp za rad (hvalim te boze da ima neko ko koristi PC da hleb zaradjuje a ne ovi...) i smeta ti buka. Meni licno ne smeta a drug mi je instalirao neke programcice uz pomoc kojih vidim tem CPU-a i VGA u samoj igri. A posto se mojim kulerima moze podesiti broj obrtaja svaki problem zagrevanja lako resim. Posto uglavnom igram MMORPG ,za koje i ne treba neka jaka masina, onda problema i nema. Osim ako ne rikne kuler ali sam tu mogucnost smanjio real power napajanjem i APC kablom. Sve u svemu masina je stabilna. Da li si konkretno na te probleme mislio ili sam promasio poentu tvog posta?

Zajebani76 @ZackFair 31.10.2009. 21:51 #153940

Nemoj da se uverdis ali mislim da si promasio poentu svega sto si napisao, od predpostavke da je neko lokalni okoreli gamer do toga oko cega se vodi diskusija. Tvoj stav je ispravan i u skladu sa onim sto si napisao ali nema veze sa temom i high end kartama, njihovim performansam i razlozima zasto bi ih neko kupova ili ih nebi kupovao, to nema veze sa lozenjem. MMORPG naslovi ne traze karte ovog profila zato ti mozda nije bliska tematika, ima ljudi kojima jeste i kojo vole da poteraju na svom kompu jos nesto sem MMORPG igara, tipa Crysis, Stalker sve podeseno na MAX, nadam se da razumes da ima i takvih korisnika.
philaemos ... 31.10.2009. 22:00 #153942

broj poruka: 2743
Gde su zeleni od pre 15 dana da sada osporavaju ATI i velicaju Fermi... /sarkazam jbg... mora malo... ali cim izadju nove nVidia krate juce u ponedeljak, odma` cu da kupim jednu na kredit, ili mozda cak lizing

Demon to some. Angel to others.

Zajebani76 Dopuna 31.10.2009. 22:46 #153952

Staker ClearSky Benchmark samo potvrdjuje dominaciju 5850 i govori u prilog tome da CrysisWarhed Far Cry 2 rezultati nisu slucajnost vec da je generalno gledano u svim igrama ili makar ovim najzahtevnijim, najbrza singl gpu karta u cenovnim rangu do 220e.

http://img682.imageshack.us/img682/3046/5850stalkersve.jpg
http://img251.imageshack.us/img251/2964/asusmatrix260gtxvs4890s.jpg

Razlika u odnosu na CrysisWarhed benchamark je u tome sto je kroz fan control broj obrtaja fiksiran na odredjene vrednosti u skladu sa temperaturma tako da jasno moze da se vidi razlika u temepraturama u skladu sa klokovima i podizanjem napona. Ono sto je bitno a slika ne moze da pokaze je nivo buke koju karta pravi u ovakvim predefinisanim uslovima rada, to ne mogu da docaram slikom:P ali kome nesto znaci ja sam jako osetljiv na buku koju karta previ pri radu tako da mogu da kazem da je sve ispod 30-33% tiho ili se blago cuje, ali to je subjektivno misljenje, svakako je dosta tisa u odnosu na referentnu 4870, 4890 ili 285GTX.

Kog zanim moze da pogleda diskusiju na bench forumu koja se bas rasplamsala na temu skaliranja ATI karti pri overkloku u odnosu na defaultne klokove. PCBeast na benchu je SkyFire sa PCberze, cisto da svi koji ovo prate budu u toku.

http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=212754&page=3

Ono sto ja mogu da kazem a slike koje sam postavio samo potvrdjuju rekao sam u toj temi a citiracu sebe `5850 725mhz klokovanjem na 950mhz podigli smo klok za nekih 30%, perfomanse se povacavaju za nekih 23% u gpu zahtevnoj igri Crysis Warhed, manje vise 1-2% to je tako i sa Nvidia kartama. Konstatacije da je besmileno klokovati ATI je besmilena kao i mnogo toga recnog na u ovoje temi` Vantages test koji cu postavitii ce to dodatno potvrditi kao sto potvrdjuje i Staker ClearSky Benchmark, tako da nema dilem da moze da bude drugacije ili da je ovo sto sam naveo slucajnost vazana samo za jednu igru. Prijatno sam iznenadjen, skalira ATI samo tako i to bez greske sa ovim `beta` drajverima
obradmi Zajebani je si stavljao OpenCL driver 9.11 beta 31.10.2009. 23:10 #153954

ili je Catalist 9.10 klasican.
Zajebani76 @obradmi 31.10.2009. 23:21 #153956

Klasik 9.10 :P

Napisao sam beta i stavio pod navodnike zelci da kazem da sigurno to sto se sa njuma dobija kao rezultat (posto su valjda prvi zvanicni za 5xxx seriju) nije i najbolje sto mozemo da ocekujemo.
Mislim da sam vec rekao da cu dopunjavati temu istim testovima sa nekom novijom verzijom drajvra. Nisam ni namerava da se bavim ovom tematikom do nekih `krstenih` drajvera a zasto se bavim naveo sam u prvom postu ove teme.

obradmi Evo koga zanima i hoce da testira sa OpenCL driverima Catalist 9.11 beta 31.10.2009. 23:33 #153958

za XP
http://www.ati-forum.de/files/Downloads/Driver/Catalyst_9-11_beta/ati-opencl-beta-driver-v2.0-beta4-xp.zip

Za Vista i Win7
http://www.ati-forum.de/files/Downloads/Driver/Catalyst_9-11_beta/ati-opencl-beta-driver-v2.0-beta4-vista-win7.zip

Navodno kazu da igrice rade nesto brze.
loce Re: gde ces brze 31.10.2009. 23:52 #153964

broj poruka: 400

daj obrade imaj milosti malo, citaju ovu i nvidia fanovi :)
@zajebani
zavojnice, piste li zavojnice. ima li ta karta neku manu, ili su radeta utegli samo tako :))

:: za X
:: http://www.ati-forum.de/files/Downloads/Driver/Catalyst_9-11_beta/ati-opencl-beta-driver-v2.0-beta4-xp.zi
:: Za Vista i Win
:: http://www.ati-forum.de/files/Downloads/Driver/Catalyst_9-11_beta/ati-opencl-beta-driver-v2.0-beta4-vista-win7.zi
:: Navodno kazu da igrice rade nesto brze.
Zajebani76 @loce 01.11.2009. 00:38 #153974

Ako uzmemo u obzir da je karta referentnog dizajna moja ocna je cista desetka po svim pitanjima koja su bitna prosecnom korisniku i nekom ko bi da se poigra sa LN2. Ovako se dobro nisam igra sa jednom ATI kartom jos od pojave X1900XT.

Postoji samo jedna da tako kazem mana ali nije vezna za kartu ka proizvod vec za bios karte.
Karte koj imaju softver za podizanje napona kao sto je Asus i Msi su pravi izbor upravo za prosecnog kupca koji bi hteo da se poigra malo sa overklokom i klokovima koji mogu da se vide na postavljenim slikama. Klokovi koje sam ja postigo su za 24/7 ali karta koju imam nema na sebi otkljucan bios vec sam morao da fleshujem MSI bios i pomcu MSI Afterburner programa koji je baziran na rivi podizem klokove preko 800mhz i napon za gpu. Kad se to uradi sve ostalo postaje pesma

Kako fleshovati bios itd, objasnicu u ovoj temi kroz linkove foruma sa kojih sam ja to naucio, jako je prosta i bezbolna operacija Ko ne zeli da se upusta u tu vrstu egzibicije neka potrazi Asus ili MSI 5xxx kartu za njih znam da imaju prateci softver.

Ako nesto primetim da je mana napisacu u temi, za sad je sve extra.
Zajebani76 Sirova snagaa 01.11.2009. 12:17 #154081

A sada malo sirove snage:) Vantage test nije igra ali fino izoluje GPU prilikom testiranja tako da clock i tip procesora nemaju efekta na GPU scor. Na svim slikama koje sam postavio do sad korisceni su ATI 9.10 driveri za 5850 , slika uporednih vantage rezultat je realtivno tacna, odstupnja mogu da budu 2-4% zbog razlicitih drajvera koji su korisceni, prosto nije sve radjeno u istom danu. 285GTX mozda daje malo veci scor i 2x4890CF ali ne vec od 2-4%.

Rezultati ralicitih karti Singl i SLI/CF sa max klokovima 24/7 za primerke koji su meni bili dostupni (ASUS Matrix je sa 70mhz vecim shades clockom neko sto je 24/7 klok)
http://img94.imageshack.us/img94/3835/vantageporedjenje.jpg

MAX benchabilni clock na vaduhu u uslovima sobne temperature 22c za 5850 vs 285GTX vs ASUS Matrix 260GTX.
http://img28.imageshack.us/img28/7574/vantageporedjenjemaxclo.jpg

Clock 5850 od defaultnog do MAX clocka za 24/7 koji nam pokazuje koliki je realno benefit kada se ATI 5850 karta klokuje sto je bila jedna od tema ovih dana na forum. Kao sto rekoh 30% kloka u Vantage testu daje 25% bolje performanse a posto nisam sklon tome da pricam i pricam i pricam u nedogled bez argumenata eto cisto da potvrdim te svoje tvrdnje.
http://img682.imageshack.us/img682/7622/5850vantageporedjenjecl.jpg

Slike su namerno skracene za GPU-z i CPU-z itd, posto bi bile prevelike za upload, ako neko ima bilo kakvu sumnju mogu da postavim i kompletne slike ili posaljem na mail kom to nesto znaci.

Sledece sto cu obraditi je test stabilnosti od defaultnog kloka preko max kloka bez dizanja napona do max clocka za 24/7 sa blago podignutim naponom, zanimljivo je videti kako se karta ponasa i koliko greje samim tim i koliko je bucna u odnosu na klokove i podiznje napona.)

STRANA 2 OD 3  
Broj postavljenih tema: 60443. Broj poslatih odgovora: 647848.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs