Grafička karta za web,grafički-dizajn koju kupiti...misljenja
STRANA 2 OD 2
Daum
Re: ....
25.12.2009. 17:47
status: user broj poruka: 12811
Zagusujes temu sa porukama. Ako imas nesto da dopunis, klikni na dugme PROMENI pa dopuni, ovako se nagomilavaju kratke poruke...
Ako imas problema sa podesavanjem profila najbolje je da kupis/pozajmis kalibrator negde i da napravis savrsen profil za monitor... __________________ Scourge of PCBerza
:: Poneki put kad puno radim kompijuter mi se ugasi i eto to je to...Stalno trazi ponovna podesavanja a to mnogo nervira i oduzima vreme ::
e sad sledeca je stvar, sto je render pri extrude-u od 50 pt bio 15 minuta (nije ga ni zavrsio rekao lepo fali rama), a extrude na 30pt bio je 15 sekundi, ali ga je bas sporo odradio, s tim da imam E8400, koji je jedan od najbrzih dual core procesora + grafa 4850 a ima sigurno neko ubrzanje GPGPU resenje koje daje ubrzanje. Moje pitanje ako bih dodao 2GB rama jel bi malo ubrzao render (ja mislim da ne bi) trenutno imam KHX 1150MHZ i koliko bih ubrzao render ako bih OC ovaj procesor. A sto se tice teme ti lepo kupi i7 920 i grafu 9500GT i miran si.
Pozdrav!
:: :: A ako radi 3D modelovanje i renderovanje, e onda neka jaka gejmerska, ili ako hoce da se prospe za neki nV Quadro ili ATi Fire :: :: @neXus200 :: Ako radi 3D modeling i renderovanje jedino sto treba da izbegne su jake(gejmerske) graficke karte,jer ce mu usporiti rad...Vecita misterija na ovom forumu sto ljudi misle da ce im jaka gejmerska karta ubrzati rad u aplikacijama i rendering...Graficka karta ce ubrzati rendering isto koliko i bolji modem ili filter za prasinu u kucistu iz jednog razloga jer ima veze sa renderingom koliko i taj filter...Tj nema ni najmanje....Tako da je ulaganje u skupu gejmersku grafiku za aplikacije cisto bacanje para :: Ako ne uzima FireGL ili Quadro,onda ce mu najobicnija 128 bitna karta od 40 evra raditi isto kao i ona od 300 evra,a mozda i bolje...A cisto za statistiku ni `render karta`(FireGL ili Quadro) ne ubrzava render u 3D aplikacijama.. :: :: ::Grafika itekako pomaze u PS-u, gde CS3 i CS4 podrzavaju akceleraciju. Ima velike razlike kada radis u mnogo velikim rezolucijama, sa vise layera kada koristis istu makinu sa integrusom gde je CPU zaduzen, i sa dobrom grafickom gde je GPU zaduzen :: :: Koliko se secam CS3 nema OpenGL akceleracju,a CS4 ima,ali opet ista prica,OpenGL je na gejmerskim karticama ogranicen i radi isto na svim.Da pojasnim sve Nvidia grafike iz serije 8 ce imati isto ubrzanje i sto tako ce sve iz serije 9 isto kao cela ta serija,isto vazi i za ATI :: Da ne bude zabune graficka karta u CS4 koristi OpenGL za rendering i da ce ubrzanje ako je uljucen OpenGL u odnosu na to ako tu operaciju obavlja samo CPU,ali razlike izmedju skupe i jeftine gejmerske karte istog proizvodjaca nema :: Nece dozvoliti ni ATI ni nvidia da ti gejmerska kartica od 100-200 evra zavrsava posao jedne render karte koja u proseku kosta oko 1000 evra...To je cist marketinski potez,ali je tako.. :: :: ::Sta mislis kakva je lakoca raditi u rez od 10000x10000 a da ne cekas da ti iscrta zato sto si pomerio layer malo ulevo :: :: Rad na malim rezolucijama zavisi najvise od CPUa,ali rad na velikim rezolucijama trazi prvenstveno mnogo vise RAM memorije i ako je nema dovoljno tada crtez pocinje da `secka` i da se koci...Ono sto sam ja primetio kod rada na velikim rezolucijama i modelovanje fajlova sa mnogo poligona da cim fajl zauzme vise od pola ukupne kolicine ram memorije pocinje lagano da `stuca` :: :: :: DaSickSystem ::
@Gile Kao sto sam napisao u prethodnom postu...Ram ce ti `ubrzati` render u ovom slucaju `ubrzati` znaci da ce raditi normalno i omogucati zavrsetak operacije(extrude)...Ako nema dovoljno rama (kao u tvom slucaju) procesor ne moze da sracuna zadatu operaciju...Ako neki fajl zauzima vise od polovine ram memorije on pocinje lagano da ti usporava render i rad sa tim fajlom. Tako da ti je za rad u aplikacijama neophodan ram da bi uopste mogao da radi,a ako imas malo rama i nebitno koliko jak procesor operacija ne moze da se zavrsi,dok ako imas dovoljno rama i najjadniji procesor on ce zavrsiti taj proces...Sporije,ali ce ga odraditi do kraja.
@misko311 Uzmi vise rama(3x2GB) ili probaj da ukombinujes neku 1156 plocu i Ci5 ili Ci7 procesor sa ne manje od 4GB rama...To ti je jeftinija varijanta nego Core i7 920+1366 ploca..1156 koristi dual channel tako da ce ti 2x2GB zavrsiti posao....Za ustedjeni novac ubaci vise ram memorije... gf9500 je skroz ok grafika za tvoje potrebe,u toj klasi je i ATI 4670.
@DSS U pravu si sto se tice procesora, definitivno je i5 i i7 za soket 1156 bolja kupovina od i7 za soket 1366. Trokanalni ram nema gotovo nikakvu prednost nad dvokanalnim, a ploce su duplo skuplje. Ali mislim da za grafiku nisi u pravu. Za rad u viewportu bilo kog 3d programa je zasluzna graficka kartica - sto skuplja kartica to veci framerate (manje secka i tecnije je, bolji framerate kad radis orbit i ostale stvari). Merili smo sa istim procesorom i razlicitim kartama... ima razlike. Imas i odredjene skripte koje to testiraju, verovao ili ne i drajveri imaju ulogu. Naravno, govorim o radu u viewportu a ne o renderu. U renderingu grafa nema nikakvu ulogu i tu si u pravu 100%
Jole nije da ti ne verujem,ali molim te obrati paznju na to koja je kolicina memorije na tim karticama....Meni su se sve nvidia kartice sa 512MB ponasale gotovo identicno u AutoCADu,Maxwell Studiu i MAXu(sa OpenGLom),kartice sa manje memorije su radile na istoj rezoluciji(1680x1050) nesto sporije,sto logicno navodi na zakljucak da sa povecanjem rezolucije raste i kolicina potrebne memorije na samoj kartici.
Sto se tice poboljsanja performansi promenom drajvera tu se potpuno slazemo... 9600XT je blagi uzas sa Cattalistom i CADom kada je ukljucen HWA+OpenGL....Kad instaliras ATI Omega drajvere kartica(AutoCAD) se preporodi,ovo je bukvalno najvece ubrzanje koje sam ikad video da drajveri mogu da odrade... 2600XT koliko se secam kartica je sasvim normalno radila,nikakve bitne zamerke joj nisam nasao. 4850 i 46x0 identicno(ne secam se da li je bila 4650 ili 4670)....Cini mi se da rade isto kao Nvidie serije 8,ali ne mrlja crtez sa ukljucenim HWA u auto CADu sto je velika pohvala...
Skorasnji primer: Kolega u firmi ima 3x(Q6600+8GB+8800GT),skoro mu je crkla jedna kartica i kao zamenu je dobio 9600GT(a kao privremenu zamenu za pokvarenu karticu je imao 9500) sve tri kartice su imale 512MB memorije...Slobodno mogu da kazem da nisam primetio nikakvu razliku u brzini rotiranja fajlova u CADu,MAXu,M.Studiju izmedju 8800GT,9600GT i 9500GT...Sve su radile identicno...Ja sam stalno kod njega u firmi jer mu dosta pomazem oko poslova i radim na tim racunarima tako da bi primetio neku bitnu razliku...Nisam merio frejmove.
Na mojoj sadanjoj konfiguraciji sam se poigrao(pored moje gf7600GT) i sa GTX260,275 i 4850,moram da kazem da mi je 4850 delovala za nijansu sporija u Maxwell Studiu,a u AutoCADu isto kao i 7600GT,GTX260 i 275.... Ali 275 je ubedljivo najvece razocarenje za CAD...Kad se na GTX 275 ukljuci Conceptual Visual Stile u kombinaciji sa Sun&Sky background pri rotiranju 3D modela pozadina pocne da treperi i ostavlja nekave romboide po ekranu...Nije me mrzelo posto je pre nje bila 260ica da aninstaliram ponovo drajvere,cak instaliram jos i AutoCAD 2008 umesto 2010 i ista prica.Jos kao slag na tortu Maxwell Studio ne prihvata HDRI pozadinu sa GTX275 vec mi samo pokazuje sivu pozadinu(a u Maxwllu je nemoguce iskljuciti OpenGL)...Kad se fajl pusti na render mapa stoji bas gde i treba,ali je nemoguce podesiti je za vreme rada... Radis 3D modeling i znas i sam sta znaci kad ne mozes da podesis pozadinu,sta znaci podesavanje pozadine `na slepo` i koliko to produzi vreme za podesavanje svake kamere koju treba pustiti na render.
Ovo se poklapa sa nekim mojim zapazanjem... Nvidia GTS 250 kosta 95 evra,a GTX285 je 295 evra...200 evra razlika u ceni za 0% performasama. Ista prica je i sa ATI kartama razlika u ceni je velika,a u performansama je sigurno neprimetna golim okom.
DaSickSystem
EDIT: Sad vidim da sam napisao knjigu,a nisam ni primetio... Izvinjavam se.
@DSS Imao sam do skoro neku skriptu koja se ucita u MAXu, i pusti neke svoje objekte (i wireframe, i pune elemente, i sa teksturama, sa refleksijom itd) da se orbitiraju u viewportu i meri framrate kao u onim 3d mark. I na kraju ti izbaci vrednosti... Dakle pricam samo iz tog iskustva: OpenGL je u maxu ocajan, znaci 3 puta manje rezultate dobijas nego sa Direct3D, i Ati i Nvidia. Dobro, ti radis u maxwell pa moras opengl, jbg. Cimer je promenio 7900 i uzeo 8800 i imao je jace rezultate, ne znam tacno za koliko ali nije zanemarljivo bilo. Za Cad nisam merio jer ova skripta radi samo za max, ja tu i ne radim 3d, zasto bi kad je u Maxu 5 puta lakse i brze :) Ali mislim da je i u Cad-u direct3d brzi od opengl, koliko se ja secam. Sto se tice pozadina itd, to ne stavljam u renderingu, vec izvezem alfa kanal i kanale za refleksiju pa ubacim ufotosopu nebo itd, znaci nisam imao prilike da isprobavam to ali ti verujem. Pozz
Da, zaboravih da ti kazem, sad sam narucio za firmu Ati 5750... poima nemam zasto, Eto, rekoh da uzmem najjeftiniju koja podrzava directX11, vidim da max ubacuje fotorealni viewport pa ce mozda u narednoj verziji (2011) imati veze, namam poima
Maxwell Studio i PhptoShop CS4 imaju hardver akceleraciju samo za OpenGL (ne podrzavaju DX) zato sam se uhvatio `kao pijan za plot` za OpenGL... A AutoCAD mi se bolje ponasa sa OpenGL-om nego sa DX-om...DX zna da zamrlja crtez u CADu...Jedan jednostavan restart AutoCADa resava taj problem za narednh 15 minuta i onda se opet isto. Nisam video tu skriptu za MAX,a iskreno se nadam da si upravu i da ce gejmerske karte u skorijoj buducnosti davati ubrzanje u 3D aplikacijama...Ne bi mi uopste bilo zao da dam vise para za graficku kartu zarad boljih performansi...Kad kazem vise para mislim na 150-250 evra,ne pada mi na pamet da paltim 1000 evra za FireGL ili Quadro...Novac koji ulozim u racunar hocu da mi se sto pre isplati.
:: Da, zaboravih da ti kazem, sad sam narucio za firmu Ati 5750... poima nemam zasto, Eto, rekoh da uzmem najjeftiniju koja podrzava directX11, vidim da max ubacuje fotorealni viewport pa ce mozda u narednoj verziji (2011) imati veze, namam poim Ja ovih dana nesto razmisljam da se castim jednom 5850...Jos uvek se dvoumim...Kartica nije veliki potrosac(ne greje se mnogo) i veoma je tiha sto su mi ubedljivo najbitinije stavke...Ako radi kao ATI 4000 serija sa CADom onda je skroz OK.... A i igra mi se Dirt 2 sa DX 11,obozavam sve Coline....Taj Dirt2+DX11 je nesto sto me ipak najvise vuce da je kupim...
@Dss hvala i jos jedno pitanje gde da nadjem gotove pozadine, ako moze naravno PSD :), mada mogu da prodju i drugi formati :).
Pozdrav!
:: :: Da, zaboravih da ti kazem, sad sam narucio za firmu Ati 5750... poima nemam zasto, Eto, rekoh da uzmem najjeftiniju koja podrzava directX11, vidim da max ubacuje fotorealni viewport pa ce mozda u narednoj verziji (2011) imati veze, namam poim :: Ja ovih dana nesto razmisljam da se castim jednom 5850...Jos uvek se dvoumim...Kartica nije veliki potrosac(ne greje se mnogo) i veoma je tiha sto su mi ubedljivo najbitinije stavke...Ako radi kao ATI 4000 serija sa CADom onda je skroz OK... :: A i igra mi se Dirt 2 sa DX 11,obozavam sve Coline....Taj Dirt2+DX11 je nesto sto me ipak najvise vuce da je kupim.. :: :: :: DaSickSystem
Broj postavljenih tema: 60443. Broj poslatih odgovora: 647849. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.