Fermi : Last Information from nVidia to our office
STRANA 2 OD 2
DaSickSyst
Re: Fermi na CES 2010
11.01.2010. 20:12
status: user broj poruka: 2909
:: @Gile cim AMD gradi fabriku u New-york-u pored IBM-ove sve ti je jasno.Mislim da ce Buldozer da napravi bum na polju CPU 128 bit-ni predvijaju da ce imati duplo vece perfomanse od klasicnih jezgara Obrade ja bih voleo da si u pravu,ali 128 bitni procesor nece dati nikakvo ubrzanje u svakodnevnim aplikacijama u odnosu na 64 bitni...To samo znaci da ce moci da odradi mnogo veci obrazac u jednom taktu u odnosu na 64 bitni koji ima vise nego dovoljnu rezervu i jedina razlika izmedju 32 i 64 bitnog procesora se vidi u aplikacijama koje rade najkompleksnije matematcke proracune,ali zamisli koliki bi obrazac trebao da bude da bi zauzeo jedan takt 128 bitnog procesora???? 32 bit=4294967296 64 bit=18446744073709551616 128 bit=3402823669209384634633746074317700000000 Nisam siguran da sam lepo izbrojao nule koga ne mrzi neka proveri (3,4028236692093846346337460743177e+38)
Mogu ti reci da je realno ubrzanje u danasnjim aplikacijama koje su poznate po tome sto vole 64 bine procesore u odnosu na 32 bitne oko 5-15%...A to nikako nisu svakodnevne aplikacije...Iako je 64 bitni CPU moze da obuhvati skoro 4,3 milijardi puta vise podataka u jednom taktu od 32 bitnog,razlika za toliki odnos je vrlo mala...Da li je zaista potreban 128 bitni procesr i kome je potreban to je drugo pitanje,ali jendom prosecnom korisniku sigurno nije. Ako AMD planira da zadrzi sadasnju arhitekturu procesora i doda joj jos 2 jezgra i128 bintnu magistralu ubrzanje nece biti nikako duplo...Narocito ne u igrama i svakodnevnim aplikacijama koje prvenstveno zanimaju prosecnog korisnika i prosecnog gejmera...Da ne govorimo o tome da jos nema ni govora o 128 bitnom OSu koji ce to moci da isprati.
64 bitni procesor ima veliku rezervu u propustanju informacija za sve danasnje potrebe...Nadam se da to 128 nece biti samo da bi na papiru pisalo da su prvi izbacili 128 bitni procesor...AMD jeste izbacio privi i 64 bitni procesor i to je bio veliki uspeh i potpuno je opravdao performanse...Takodje je prvi pravi Dual i Quad core procesor bio AMDov...Dual je bio veliki uspeh,ali bez obzira sto je AMD izbacio prvi pravi desktop Quad Core CPU,Phenom 1 se nikako nije proslavio...Nadam se da nece biti ta situacija i sa 128 bitnim.
Fruehe navodi da Bulldozer jezgra mogu da ostvare oko 1.8 puta poboljšane performanse u odnosu na one koje bi moglo da ostvari pojedinačno jezgro. Ovakav pristup ima prostora za dalje povećanje broja jezgara, a AMD je već izneo planove prema kojima će u 2011 godini predstaviti procesor sa 16 jezgara u okviru pojedinačne matrice. U pitanju bi trebali da budu Opteron procesori serije 6200, kodnog naziva “Interlagos”. Ovi procesori bi trebali da ostanu na istom nivou zagrevanja kao trenutni “Istanbul” Opteron procesori serije 8400.
Ja ne mogu da se slozim ni sa jednim ni sa drugim, 64 bitni procesor znaci da mu je procesorska rec 64 bita, 128 bitni, 128 bita, e sad kako ce x64 sistem da prepozna 128 bitni procesor to je veliki znak pitanja, hoce li odjednom obradjivati dve procesorske reci koje su duge 64 bita nzm ? A to budzenje sa jezgrima ne mora nista da znaci jer imas I7 920 sa 8 threadova a u igrama nije uopste brzi od procesora sa 2 threada, tih vise jezgara/threadova se vidi u render aplikacijama. Intel sada sigurno nesto sprema samo ne izlazi na javnost, dok AMD izbacuje i Thuban i Buldozer. A 128 bitni sistem ce izaci mozda sa novim Windows-om (8) ili ako izadje neki update za Win 7 da prepozna 128 bitni procesor ? Nadam se da je nesto od ovoga sto sam gore napisao tacno :).
:: Ja ne mogu da se slozim ni sa jednim ni sa drugim, 64 bitni procesor znaci da mu je procesorska rec 64 bita, 128 bitni, 128 bita, e sad kako ce x64 sistem da prepozna 128 bitni procesor to je veliki znak pitanja, hoce li odjednom obradjivati dve procesorske reci koje su duge 64 bita nzm ? A to budzenje sa jezgrima ne mora nista da znaci jer imas I7 920 sa 8 threadova a u igrama nije uopste brzi od procesora sa 2 threada, tih vise jezgara/threadova se vidi u render aplikacijama. Intel sada sigurno nesto sprema samo ne izlazi na javnost, dok AMD izbacuje i Thuban i Buldozer. A 128 bitni sistem ce izaci mozda sa novim Windows-om (8) ili ako izadje neki update za Win 7 da prepozna 128 bitni procesor ? Nadam se da je nesto od ovoga sto sam gore napisao tacno :) Gile,kolicina podataka u `dve procesorske reci od po 64 bita` nije 128 vec 65 bita(sezdesetpet bita)... 128 bitni procesr bi na 64 bitnom OSu radio kao 64 bitni,a na 32 bitnom kao 32 bitni procesor...Isto kao sto danasnji 64 procesori `stavljeni` na 32 bit OS rade kao 32 bitni,jer im taj OS salje 32 bitni kod... tj,kako ti kazes imali bi 32 bitnu procesorsku rec... Da bi 64 bitni procesor radio punom snagom mora da ima i 64 bintni programski jezik koji ce moci da mu zada neku komandu u tom 64 bitnom kodu...Isto vazi(bi vazilo) i za 128 bitni CPU.
Broj postavljenih tema: 60443. Broj poslatih odgovora: 647849. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.