@raic Informisi se malo,nemoj prosipati iz supljeg u prazno i pricati sto drugi pricaju ili si cuo..Imas lepo listu najprodavanijih proizvoda i zarade pa pogledaj i sam pa onda nesto pricaj..Ja samo prenosim cinjnice necu nista da kazem vec govorim ono sto je istina.Truth, the whole truth and nothing but the truth.. Kad kazes nvidia shvati da nvidia ne znaci graficke karte i da ne prozivodi samo graficke chipove vec sirok asortiman proizvoda od kojih ima veliki profit!Svi (ATI fanovi) redom globalizujete ovu firmu kao da ce zaista da propadne,pljujete,lupate i sve tako redom.. Cemu to glupiranje i zelja za svaba trala la fazonima?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Uvek poredite tu cenu i sl..Kome sam ja ostavio link da prostudirate zasto je NV proizvod skuplji! Druga stvar NV je kvalitetniji proizvod,po samoj tehnologiji,kvalitetu,pouzdanosti i finalnom proizvodu od ATI tj fakat ali znam da to ne moze svakom da udje u glavu.. To je kao kad poredite Mercedes sa Peugeot-ili tacnije posto se najvise vezete za tamo neke performanse `priblizne` ,neki tamo Peugeot ce da ima priblizno iste performanse i maximalnu brzinu kao neki mercedes,bmw ali nikad francuski auto nece da bude dobar kao nemacki,nikad po svim svojim specifikacijama.. Meni je uopste apsurd sto se ovde polemise o tom Fermiju ,jos se nije pojavio a toliko se raspreda plus se prave neke besmislene paralele i poredjenja a najvise po tom cenovnom rangu..Kad se taj cenovni rang bar pominje nek se uzmu sve cinjenice-Mercedes ne moze da bude jeftin ali zato je Mercedes :) ..Mozda i moze,ko zna..Videcemo kad se Fermi pojavi..
@mslavko82 Pa perfomanse tih kartica i jesu jadne jer su za low segment trziste..Inace opet kazem to su poslednje revizije GT200b chipa tako da i da je `stari` opet je izasao sa poslednje proizvodne trake sa poslednjim steppingom-to ipak nesto znaci..A ko i gleda performanse,retko ko ce da kupi takvu kartu da bi se igrao jer generalno nisu uopste za to..
@Pisko Bravo za post..Jedan od retkih koji su jasni i glasni i koje sam razumeo :)
Evo ovog opet, ko je pominjao druge kategorije, ja sam napisao da na grafičkim kartama trenutno ne mogu da uzimaju kolko su navikli, naravno da nam nije svejedno kad vidimo koliko te iste kartice ustvari koštaju a plaćali smo ih prilično više. A čini mi se da im se ni čipseti ne prodaju ko nekad, možda grešim...
Sto se tice renaming-a to vec povlaci ono sto sam gore rekao..I ako je struktura chipa ista,to je GT200 chip uradjene su modifikacije,poslednje revizije,i taj GT200 nije ostao na stadijumu na kome je bio prvi put kada se pojavio.. Renaming-Jedan vid reklame,borbe za trziste..Kao sto se ne slazem ni sa stvarima koje ATI radi (Obecanja,kule i gradovi mada je to sad vec tipicnije za AMD jer je ATI sa 5xxx opravdao koliko toliko tu pricu koju je naveo uz manje nedostatke u tim performansama) tako sad ne opravdavm ni kod nvidie to sto rade mada mozda oni smatraju da u tome mogu da zarade i da im ulaganje u novu tehnologiju nije potrebno kada ti chipovi zavrsavaju posao..U svakom slucaju ne volim nerealnost i pobornik sam da se kaze istina bilo da je cvekla ili kupus :)
@raic Ja mozda pisem malo ostrije ali sigurno nisam zlonameran ..Kada polemisem o brendovima ja govorim generalno o celokupnom brendu..Niko nije kriv sto ATI nema tehnologiju za ostalu paletu proizvoda vec samo proizvodi graficke chipove..Oni su se samo za to opredelili dok Nvidia doseze daleko u naucne svrhe.. I onda se prica o nekoj propasti,slaboj zaradi,tehnologiji i sl..Ne znam,ali meni je to sve smesno kad citam.Razumem da svako svog konja hvali i da je vatreni navijac ali jebi ga samo jedno moze biti realno i istina,tu se ne moze nista.. Eto sad ti je jasnije kad sam ti rekao d apogledas profite i zaradu na sta se to odnosi.. A kad pominjes i zaradu na grafikcim kartama pogledaj na Steam-u cije se graficke karte najvise prodaju i profit..
Ne moj da poredis Mercedes i n vidiju, jer Mercedes odavno nije sto je bio, Audi je mnogo kvalitetniji auto. Da ne pominjem druge proizvodjace automobila, gde Mercedes nema sta da trazi. Sto se tice N vidia kompanije, ne mora da znaci ako proizvode siroki spektar proizvoda, da ne moze da prodaju odeljenje za izradu HW-a, Ja licno ne bih voleo , ali to se desavalo u mnogim kompanijama, da `otcepe` neki proizvodni deo i prodaju. Sve zavisi do interesa kompanije, i planiranih koraka u buducnosti.
Intel Q6600. CM Hyper TX3 Asus P5QL-E Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mhz HDD WD Caviar 640 Gb. AAKS ATI HD 5770, 1Gb, GDDR5
ahm... mercedes je oko 1994 promenio strategiju i batalio vrhunski kvalitet zarad profita...jos nijedan francuz nije napravio kola koja se prevrnu u krivini sama od sebe kao Mercedes A klasu
Nesto me tu podseca na nvidiu...oces pare a vadis se na staru slavu
Ma nece nVidia da propadne, oni i u ovakvoj situaciji pozitivno posluju. Ali pokusavaju da prodju glavom kroz zid sa Fermijem, a to obicno tesko ide. Mislim, mene bas briga, ali ove zadnje 2 godine su bile zlatne za kupce grafickih - upravo zbog zestoke konkurencije, i ako toga nema, ubrzo cemo opet da dodjemo u situaciju da za 150 evra ne mozete da kupite graficku koja ce da tera sve igrice :)))) Mada, kakve igrice izbacuju, to i nije neka steta :(
@SkyFire: to ne menja cinjenicu da su oni odlicnu karticu (9800GT) zamenili prosecnom karticom (GT240). To nije napredak... A mercedes nije mercedes zato sto je najskuplji, nego zato sto za te pare koliko kosta tesko da ima bolje.Oni koji su se pravili da su nesto posebno su i u auto industriji brzo zavrsili - pogledaj gde je engleska auto industrija i njihovi brendovi... Mada sto kazes, treba sacekati da ta gvozdjurija izadje, pa cemo da vidimo - ovako samo mlatimo praznu slamu :)
Dobro de, mercedesova A klasa je bila nesrecan slucaj. Svakom se omakne ponekad :) Ne znaci da im ostali modeli nisu odlicni... :)
nVidia ima tradiciju sa svojim G silama..Tesko da ce moci da se otcepi samo jedno odeljenje.. To bi isto bilo kao kad bi BMW-u oduzeo M odeljenje i on samo pravio standardne aute.. Audi je jos uvek daleko za meckom,zapamti sta ti kazem ..Mecka je i dalje mecka to nema sta ko da prica..Jedini pravi konkurent na polju kvaliteta i performansi je BMW kada se sve gleda u paketu..Koliko god voleo Audi a svidja mi se jako,vozio sam ih dosta i znam kad je nesto kvalitetno ali nebi ga tako grubo poredio sam mercedesom..Mecka je ipak za klsu iznad.Da dodam da ovo nisam procitao na netu
Sto se tice poredjenja sa auto brendovima ja sam poredio u klasama cisto da se zna.. Mada i A klasa nova nije ni najmanje toliko losa,i nju sam imao prilike da probam..Tipican gradski autic,cool..
ne pocinjite temu na ovoj osnovi!!!!! sad cemo krenuti koji je burek masniji,ili od kojeg mozes da se najedes za manje para... a pustite Sky-a naroko se sa kreatinima,tribulusom i amino-acid pa je pun testosterona te se raspiso ko da pise `rat i mir`.... neg sta rece:`ocel biti onog rata...BOLAN???`
Kao sto rekoh ove kartice ce retko ko da uzme da bi se na njima prvenstveno igrao mada moze i u tu svrhu naravno ali dovoljan podatak je da GT240 trosi 69w dok 9800GT 105w..Zar to nije samo to poboljsanje?Znaci treba gledati sve elemente..
@100noga I moskvic sam vozio,ruke da otpadnu kada motas volanom a auto se ponasa kao tenk :)
@skar Lako je tebi sa anakondom,sta ja da radim sa mungosom?Hahhahaha.. Daj bre neku drugaricu da izlecimo visak testosterona :) Ma kakvi,ovo je bas zdrava polemika,razmena informacija i razmisljanja..Dok god tako tece fino..
Mercedes je kao ikona ostao u nasem narodu odavno i to od vremena njihove 123 i 124 serije. Bile su popularne jer su bile jednostavne i cista mehanika, pa svaka susa mogla da opravlja isti. Inace motori su bili jako losi, prelazili do 100.000km i generalka. Ali se jednostavno rasturalo i radila generalka, ko od sale. Sto se tice udobnosti bio je extra. Sadasnji mercedesi su sminka, kvalitet u tom segmentu je 0. Pricam ti zato sto moj komsija drzi Mercedesov servis, i radi iskljucivo mecke. Jos jedna cinjenica je da se najveci svetski politicari,(najveci deo njih) voze u Audijima, a ne u Mercedesima. Dobar deo delova kod vrhunskih audija je Porsche. Audi je preuzeo titulu od mercedesa, i to je tako. Da ne pricam o Bentlijima, Rolsevima, Martinima i sl. Tu tek nema sta da trazi.
Intel Q6600. CM Hyper TX3 Asus P5QL-E Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mhz HDD WD Caviar 640 Gb. AAKS ATI HD 5770, 1Gb, GDDR5
Ali ja se opet necu sloziti.. I jos nesto,ne mesaj babe i zabe.. Bentley,Rolls Royce su auti rucno pravljeni i sasvim su druga klasa.. Samo da ti nagovestim podatak da je u Rolls Royce-u BMW-ov motor
Da se bar jednom fokusiramo na jedan segment, gejmera zabole sto ce to sto NV koristi na grafici da koristi i neki ultra mega giga programer sa brdom NV hardvera kome mora da se ulizuje programskim kodom da bi sve radilo. Dakle klasicni korisnici racunara, najvise gaming i svakodnevno drndanje, amaterski rad odnosno oni koji natezu svoj budzet za komp do maksimuma. Profesionalci odavno znaju sta za koju namenu trebaju da kupe bilo CPU bilo GPU da je u pitanju.
TEHNOLOGIJA
Sto se tice tehnologije, NV nije najkvaliteniji, i ATI i NV su daleko iza najnaprednijih tehnoloskih procesa. Kvalitet njihove tehnologije proizvodnje GPU-a je toliko dobar da ne znaju da regulisu potrosnju karte, razbacuju se velicinom proizvodnog procesa koji ne umeju da upotrebe i jos malo pa ce poceti da naglasavaju da ti treba Djerdap za graficku kartu samo ali da to nije strasno jer taj chip ima samo par stotina milijardi tranzistora, sica.. Te iste probleme je imao i ATI sa onim 18xx/19xx/29xx serijama koje su bile kao furune ali je zanimljivo sto ni tada ATI nije koristio razne over-zastite jer se cip nije nestabilno i nepredvidivo ponaso cak ni kada je goreo, ginula je karta i to je sve. Slicne muke su imali AMD sa nekim socket A procesorima i Intel sa Prescott-om i Pentium D serijom uopste.
Odabir komponenti koji se ugradjuje na bilo koju elektronsku komponentu se radii srazmerno potrebama. Vidim da niko nije razmisljao da se na ATI kartu na primer ugradjuje kondenzator nesto slabijeg kvaliteta od NV karte jer sama karta ne zahteva komponentu boljih karakteristika. Odabir chipova je ista prica. Posmatrati NV kao tehnoloski i tehnicki napredniji proizvod je cista budalastina, ona samo zahteva kvalitetnije komponente jer te iste komponente mozda trebaju da bolje da ispeglaju neke propuste u dizajnu.
Postoji i odlicna primer koliko ni tu ne zavisi sve od tehnologije, setite se odvodjenja inzenjera iz Abit-a u DFI i sta se desilo sa Abitom posle kratkog vremena i pored toga sto je kvalitet ostao na prilicno visokom nivou. Evo jos jednog primera, legendarni 3DFX kako je prosao jer je bio usijana tintara medju daleko racionalnijim konkurentima.
MARKETING
Sam marketing je poslovna filosofija i njega cine cetiri celine: proizvod, cena, distribucija i promocija. Ova cetiri faktora cine takozvani Marketing Mix. Od sklada ova cetiri faktora u samom mixu zavisi i uspesnost poslovanja preduzeca, njegov trzisni udeo, njegovo ponasanje prema potrosacima i njegova dalja strategija razvoja.
Uvek ce biti uspesniji onaj koji bude imao najbolju kombinaciju ova cetiri faktora!!!
Iz gore navedenog se namece zakljucak da provlaciti jednu ili dve stavke (reklama-promocija, na primer) od cetiri kroz pricu, nema svrhe bez uplitanja i ostalih, jer se bez kompletnog miksa moze steci kriva slika o snazi preduzeca/konkurencije.
Dakle, da rezimiram. Marketing se ne moze posmatrati sa jedne tacke, jer kao i svaka multidisciplinarna nauka, sklon je uvodjenju greske kao merodavne velicine. Na taj nacin se greska dalje provlaci kroz sisteme planiranja, organizovanja, vodjenja i odlucivanja sto za proizvod moze dati krivu sliku o stanju stvari. Ekvivalent bi bio mozda neki programski kod u kome se potkrala greska ciji se efekat ispoljava tek kod finalnog proizvoda (tlb bug npr).
Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!
Svako preferira neku marku proizvoda, bilo da je automobil, kondom, sampon ili sajla za vucu. U auto-industriji ne vaze klasicna pravila trzista jer tamo vaze pravila borbe za svakog kupca. Dakle ciljne grupe su daleko usitnjenije i sa mnogo vecim rasponom platezne moci. Mercedes je izgradio sebe na kvalitetu, hvala Bogu i danas je perjanica u top drustvu (ne mesajte ga sa RR, Benley, Maybach i slicno, nisu ista kategorija). Zasto se bore za svakog kupca - zato sto svako zeli nesto drugacije. Ja volim voznju BMW-a, godinama ga vozim i pruza sirovo zadovoljstvo u voznji. Audi je malo rafiniraniji, nije brutalan kao BMW i on je neko resenje izmedju BMW i Mercedesa. Mercedes je pre svega kvalitetna, komforna i luksuzna limuzina pa onda sve ostalo sto je AUDI ili VW. Ali je i Mercedes imao pehove. C i E klase kojima su trapovi stradali u rekordnom roku, E klasa koja je ostajala bez amortizera zbog fabrickog propusta, Greske na sistemima tempomata i radarskog merenja rastojanjaod vozila ispred (katastrofalna demonstracija S-klase, nanizalo se oko tri-cetiri automobila S-klase jedan u drugi). Ali i pored svega toga, Mercedes je taj koga KUPCI vide kao najveci simbol prestiza za novac koliko kosta a ne AUDI ili VW ili BMW i pored toga sto neki njihovi modeli imaju delove vrhunskih trkackih automobila.
Dakle, auto industrija, koja ima daleko izrazeniju segmentaciju od trzista grafickih kartica je apsolutno pogresno za bilo kakvu komparaciju bilo u pogledu kvaliteta ili marke. Primer - niko nece da kupi graficku kartu koja je sklona kvarovima koliko god ona bila dobro dizajnirana ali ce svako ko ceni dizajn kupiti Alfa Romeo iako zna da i nije tako kvalitetan kao nemac.
ZAKLJUCAK
Odjavljujem se sa foruma jer ovo verovatno niko nece razumeti, nije definisano u 3dmarkovima.
Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!
1.Da li su toliki degenerici da ne spustaju cenu GTX 295 na kojoj bi zaradili da joj spuste cenu.to je ono bio si mnogo jak tukao si sve bicom, sad vise nisi i nemas autoritet i dalje sibas bicem...ej bre do kad
2.Ako je AMD sa ATIjem i Intel podrzava NV, zamislite da NV pukne sa proizvodnjom karti i izadje sa trzista a AMD pukne sa proizvodnjom procesora sta cemo onda?ostali drugari neprijatelja???
Sa komponentama marketinga se ne bih slozio posto si izostavio najvazniju PETU komponentu istog... ISTRAZIVANJE TRZISTA !!!
To je najbitnija stvar u marketingu. Market je trziste a ing tumaci kako ti volja...
Ovo neces nauciti u nasim SEGA-MEGA univerzitetima. Dakle prvo istrazis trziste na sto vecem i raznovrsnijem uzorku i onda vidis sta bi pokrilo sto veci deo trzista napravis proizvod po ceni koju vecina zeli ili moze da plati a onda to prosledis u distribuciju uz adekvatnu reklamnu kampanju to obavestavanje sto sireg dela ciljane trzisne grupe da imas upravo ono sto zadovoljava njihove potrebe.
AMD-ATi je to strasno dobro odradio sa 38xx, unapredio sa 48xx i usavrsio sa 58xx.
Onako uzgred Mart je tu a od gvozdenog ni traga ni glasa.
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: :: MARKETIN :: :: Sam marketing je poslovna filosofija i njega cine cetiri celine: proizvod, cena, distribucija i promocija. Ova cetiri faktora cine takozvani Marketing Mix. Od sklada ova cetiri faktora u samom mixu zavisi i uspesnost poslovanja preduzeca, njegov trzisni udeo, njegovo ponasanje prema potrosacima i njegova dalja strategija razvoja :: :: Uvek ce biti uspesniji onaj koji bude imao najbolju kombinaciju ova cetiri faktora!! :: :: Iz gore navedenog se namece zakljucak da provlaciti jednu ili dve stavke (reklama-promocija, na primer) od cetiri kroz pricu, nema svrhe bez uplitanja i ostalih, jer se bez kompletnog miksa moze steci kriva slika o snazi preduzeca/konkurencije. :: :: Dakle, da rezimiram. Marketing se ne moze posmatrati sa jedne tacke, jer kao i svaka multidisciplinarna nauka, sklon je uvodjenju greske kao merodavne velicine. Na taj nacin se greska dalje provlaci kroz sisteme planiranja, organizovanja, vodjenja i odlucivanja sto za proizvod moze dati krivu sliku o stanju stvari. Ekvivalent bi bio mozda neki programski kod u kome se potkrala greska ciji se efekat ispoljava tek kod finalnog proizvoda (tlb bug npr) :: :: Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada! :: :: ::
Odlicno predavanje,nisi pomenuo Volvo, jer je neki ljudi daju sve na sigurnost, pa ih ne zanimaju ova dva predhodna brenda:)))) Nismo valjda kolege, Menadzeri? Marketing MIX najprostija kombinacija na papiru , ali najteza na terenu .) Odredjivanje ciljnog trzista, je pocetna stavka u menadzmentu , pre nego sto pocnemo da proizvodimo odredjeni proizvod i samim tim pre marketing mix-a. Intel Q6600. CM Hyper TX3 Asus P5QL-E Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mhz HDD WD Caviar 640 Gb. AAKS ATI HD 5770, 1Gb, GDDR5
According to associate, GeForce GTX 470 on the productivity occupies the place between ATI radeon HD 5850 and HD 5870. It is interesting that the required power in this case, is 300 W.
For comparison: ATI radeon HD 5850 consumes, depending on load, from 27 to 170 W, HD 5870 from 27 to 188 W.
In turn, the 3d- card GeForce GTX 480 on the productivity will be equivalent to the best model of the previous generation GeForce GTX 295. The discussion deals with those applications, which are accessible now.
Mecka = komfor + brzina, Audi = brzina + komfor, tu je razlika, BMW = brzina + brzina + komfor, japanac = brzina + brzina ... + komfor :). Renault i Peugeot najvise nude u odnosu na cenu (gledam nove automobile) japanci su jednostavno precenjeni svi kod nas.
A sto se tice Fermija kada izadje i kada se vide cene i performanse, a to ce nadam se biti uskoro onda sudite, ali kako su krenuli po ovim trenutnim najavama bice kao ATI po cenama mozda malo skuplji, ali ATI ce verovatno spustiti cenu grafickih kartica.
2.sto se kvaliteta tice danas su tu negde svi, malu prednost imaju B.M.W. i Mercedes
3.B.M.W je samostalni gigant, a Mercedes nije samo Mercedes vec i Krajsler zajedno
4.Mercedes nikad ne bih ni bio ispred B.M.W.-a da englezi pred kraj II svetskog rata nisu poptpuno unistili B.M.W.-ovu fabriku i pritom pokrali sve masine i svu tehnologiju kojom je osnovan Britanski Rover,tako da je B.M.W tek pocetkom druge polovine 20 veka ponovo poceo od nule i danas je tu gde jeste NO.1 a pritom je vratio Englezima milo za drago kupovinom Rovera 1994 godine
TAJ JE JEO STA JE HTEO I TRABANTA JEDAN DEO
:: nVidia ima tradiciju sa svojim G silama..Tesko da ce moci da se otcepi samo jedno odeljenje. :: To bi isto bilo kao kad bi BMW-u oduzeo M odeljenje i on samo pravio standardne aute. :: Audi je jos uvek daleko za meckom,zapamti sta ti kazem ..Mecka je i dalje mecka to nema sta ko da prica..Jedini pravi konkurent na polju kvaliteta i performansi je BMW kada se sve gleda u paketu..Koliko god voleo Audi a svidja mi se jako,vozio sam ih dosta i znam kad je nesto kvalitetno ali nebi ga tako grubo poredio sam mercedesom..Mecka je ipak za klsu iznad.Da dodam da ovo nisam procitao na netu :: :: Sto se tice poredjenja sa auto brendovima ja sam poredio u klasama cisto da se zna. :: Mada i A klasa nova nije ni najmanje toliko losa,i nju sam imao prilike da probam..Tipican gradski autic,cool. :: :: Green,Green,Grass Of Home :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60443. Broj poslatih odgovora: 647849. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.