:: Stvarno ne znam cemu ovoliko pasionirano pracenje razvoja grafickih kartica. Jer vi menjate karte na mesec dana, o cemu se radi? Sta radite sa njima? :: Gledam, od 10 tema na pc berzi 6-7 su o grafickim kartama. Dal je onaj model bolji od ovog, dal je onaj od 250e isplativ ili nije, pa ovi testovi pa oni testovi, pa onda nvidia planira za sledecu godinu i da li ati ima odgovor na to... pa se posvadjate, pa popsujete, pa ubedjujete...mislim ne na ovoj konkretnoj temi nego uopste :: O cemu se radi, zbog cega trosite toliko energije i vremena pricajuci o nekom parcetu silicijuma i plastike koji necete ionako kupiti. Ne kapiram zasto vam je to toliko bitno da svakodnevno pricate o tome.
+1. Ma, u pitanju je cista zelja (enormna) raspravljanja\diskutovanja o kartama, ne verujem da svi imaju sad poslednje karte koje su izasle...
:: Stvarno ne znam cemu ovoliko pasionirano pracenje razvoja grafickih kartica. Jer vi menjate karte na mesec dana, o cemu se radi? Sta radite sa njima? :: Gledam, od 10 tema na pc berzi 6-7 su o grafickim kartama. Dal je onaj model bolji od ovog, dal je onaj od 250e isplativ ili nije, pa ovi testovi pa oni testovi, pa onda nvidia planira za sledecu godinu i da li ati ima odgovor na to... pa se posvadjate, pa popsujete, pa ubedjujete...mislim ne na ovoj konkretnoj temi nego uopste :: O cemu se radi, zbog cega trosite toliko energije i vremena pricajuci o nekom parcetu silicijuma i plastike koji necete ionako kupiti. Ne kapiram zasto vam je to toliko bitno da svakodnevno pricate o tome.
Nisam jos isprobao GTX 460 pa da tvrdim kako se ponasa, pa dok mi se jedna ne zalepi za ruku do tada nista. Inace, kupio sam jutros jedan monitor od 23` na 1920*1080 za 50 e(Samsung 2343nw - neispravan 11 piksela i popravio sam ih olovkom 3:) , kad se izracuna razilika od polovnog do novog, da isprobam jos jednom GTX 465,prije danasnje prodaje). Lim na Chieftech UltraBig kucistu je dostigao vec 50 stepeni, a radi samo 2 sata sa Alien Breed Impact. Otvaram kuciste i temperatura je 108 na kartici mereno toplomerom do 140 C, mada u Furmarku ne prelazi 96, dakle laze. Ugrejala mi je sobu, za skoro 10 stepeni. Evo moram da upalim klimu :) A 5850 samo 58 stepeni, mereno toplomerom, mada furmark prikazuje da je 75, ali neznam gde. Mada, kada bi GTX 460 radila bez vodenog hladjenja i kada ne bi dizala temperaturu preko 80 C, uzeo bih je. Mada, nakon kupovine 5850 mislim da sam licno miran naredne 2 godine. Fermi, sacekaces izgleda 3:)
A senior marketing officer from Hightech Information System, a well-known add-in-card partner of ATI (graphics business unit of Advanced Micro Devices), said in an interview that the company expects its graphics chip partner to announce its next-generation Radeon HD 6000-series graphics processing units (GPUs) in Q4 2010.
“We are expecting the new ATI Radeon HD 6000-series to be announced later this year, around Q4 2010. After which, we will be releasing our own Radeon HD 6000-series early next year,” said Kenny Chow, a senior marketing officer at HIS, in an interview with Funky Kit web-site.
:: Nisam jos isprobao GTX 460 pa da tvrdim kako se ponasa, pa dok mi se jedna ne zalepi za ruku do tada nista. Inace, kupio sam jutros jedan monitor od 23` na 1920*1080 za 50 e(Samsung 2343nw - neispravan 11 piksela i popravio sam ih olovkom 3:) , kad se izracuna razilika od polovnog do novog, da isprobam jos jednom GTX 465,prije danasnje prodaje). Lim na Chieftech UltraBig kucistu je dostigao vec 50 stepeni, a radi samo 2 sata sa Alien Breed Impact. Otvaram kuciste i temperatura je 108 na kartici mereno toplomerom do 140 C, mada u Furmarku ne prelazi 96, dakle laze. Ugrejala mi je sobu, za skoro 10 stepeni. Evo moram da upalim klimu : :: A 5850 samo 58 stepeni, mereno toplomerom, mada furmark prikazuje da je 75, ali neznam gde :: Mada, kada bi GTX 460 radila bez vodenog hladjenja i kada ne bi dizala temperaturu preko 80 C, uzeo bih je. Mada, nakon kupovine 5850 mislim da sam licno miran naredne 2 godine :: Fermi, sacekaces izgleda 3:
Naravno kad pokušavaš da se igraš sa stvarima koje su namenjene full grown muškarcima. Koje je to kućište tačno?
Steta za 40nm, mada nisam ni ocekivao drugacje. Inace sam bio blago naklonjen nv (od 5XXX do 8XXX), ali evo jedna primena gde je amd nesumnjivo bolji :http://pyrit.wordpress.com/ Po nekom pravilu sad treba da menjam za 5XXX gpu, jer sam uvek pravio korak od 3 gen (gf2 mx-400, ati 9550, gf8600gts)
Brate stvarno me zacudjujes.. Od tebe takve proste radnje nisam ocekivao.. Prvo kad mi kazes Chieftec u glavi mi odmah sine los protok vazduha u samom kucistu.. Druga stvar ta limcina koja se zagreva i zadrzava toplotu..U stvari to nije lim vec gvozdje..Imao sam tri Chieftec-a,znam sta pricam.. To sto toplomerom meris je tako `precizno` da nemam reci..Iskreno bi me bilo sramota da to i kazem..Bez ljutnje..To je moje glediste.. Za temperaturu grafike karte imas tri vrste senzora.. Jedan ocitava GPU temperaturu,drugi PCB i treci memoriju a cak imas kod nekih karti senzor za naponsku sekciju.. Razumeo bih te da si temperaturu merio ovom spravicom http://www.approvedgasmasks.com/images/sper-irguns.jpg koju ja imam kuci recimo pa da tackicu usmeris ka povrsini PCB-a stampane ploce gde se nalazi chip.Na pribliznoj istoj udaljenosti ponovis postupak i sa drugom kartom.. Bez sumnje da se GTX465 vise greje od 5850 i da se greje malo vise kao sam chip ali po tebi su temperature enormno vece od testa recimo sa guru3d a njima itekako verujem nekih 90% Recimo eVGA Superclocked verzija ne prelazi 81c dok su referentne ispod 80c : http://www.guru3d.com/article/evga-geforce-gtx-465-sc-review/5 Imas razne tool-ove za merenje u real time.. Pocev od MSI Afterburner,eVGA precision i sl..Ni jedan me do sad nije slagao.. Tebe taj toplomer laze Da nije crevene boje?
:: Nisam jos isprobao GTX 460 pa da tvrdim kako se ponasa, pa dok mi se jedna ne zalepi za ruku do tada nista. Inace, kupio sam jutros jedan monitor od 23` na 1920*1080 za 50 e(Samsung 2343nw - neispravan 11 piksela i popravio sam ih olovkom 3:) , kad se izracuna razilika od polovnog do novog, da isprobam jos jednom GTX 465,prije danasnje prodaje). Lim na Chieftech UltraBig kucistu je dostigao vec 50 stepeni, a radi samo 2 sata sa Alien Breed Impact. Otvaram kuciste i temperatura je 108 na kartici mereno toplomerom do 140 C, mada u Furmarku ne prelazi 96, dakle laze. Ugrejala mi je sobu, za skoro 10 stepeni. Evo moram da upalim klimu : :: A 5850 samo 58 stepeni, mereno toplomerom, mada furmark prikazuje da je 75, ali neznam gde :: Mada, kada bi GTX 460 radila bez vodenog hladjenja i kada ne bi dizala temperaturu preko 80 C, uzeo bih je. Mada, nakon kupovine 5850 mislim da sam licno miran naredne 2 godine :: Fermi, sacekaces izgleda 3: :: :: :: operator :: ::
Fermi radi teselaciju brze od 5xxx serije, to stoji (sto je sasvim normalno jer je noviji gpu, a bilo bi sramota da ne radi), al u svemu ostalom je 5xxx serija bolja (potrosnja, zagrevanje, cena... ). Nova 6xxx serija izlazi u tacno vreme kao prirodan tok smene generacija gpu-a, kao sto je i dosad bilo, i to je logican korak ne samo od AMD/ATi-ja vec i od bilo kog drugog konkurenta. A ne zbog toga sto je ` 5xxx serija pukla ` sto je totalna glupost. Pa AMD je sa 5xxx serijom zaradio brdo love i ta serija je ispunila svoj zadatak, sad se radi na novoj 6xxx seriji sto je sasvim normalan razvoj dogadjaja.
:: (sami ste trazili, nemojte opet reci da FANTAZIRAM i navijam :: :: :: This whole new range of GPUs Southern Island would be engraved in 40nm and AMD would focus on the tessellation to catch up on Nvidia cards and Fermi :: :: Dakle: nova serija (6xxx) je AMD-u potrebna da bi sustigao Fermi-ja (nadoknadio prednost koju ima Fermi i mozda ga prevazisao... ) :: To ce reci: nije sto nam se hoce, nego moramo... Sa 5xxx smo pukli, od kada se NV pojavio sa Fermi-jem. To je ono o čemu raspravljamo vec par meseci, samo sto nekima sporije stize iz... predela učkura, do glave :: - - - - - - :: I iskreno se nadam da ce AMD uspeti u tome - nisam ja niciji navijac...
Kolko god da mu toplomer i metoda nije tachna, ako je merio obe karte na isti nachin, onda ta razlika u temperaturi mora da bude tachna, a to je dovoljno.
To je cista glupost, ko god je rekao da ne mogu. ATi je nasao kompromis izmedju cene, potrosnje i performansi, koristeci 256-bitnu magistralu i veliku propusnu moc GDDR5 memorije, dobivsi tako optimalne performanse, tj. performanse koje su dovoljne za bilo sta danas. Kad bude bilo potrebe za jos vecim performansama ici ce se na 384 ili 512-bitnu magistralu i GDDR5 ili neku brzu memoriju (ako se bude pojavila naravno)...
:: imam jedno pitanje .. :: :: zasto ati-jevi gpu-i ne mogu da izdrze/podnesu (ili sta vec) 384bitnu magistralu ? :: :: znaci nije zajebancija ,nije podjebavanje ,samo me interesuje ? :: :: :: :: CARPE DIEM :: ::
Ja sam rekao da ne mogu i stojim iza toga.. Ovde nema veze sa kompromisom cene i slicnih stvari.. Godinama ne mogu da izvedu vecu magistralu od 256 bit-a a da im karta funkcionise shodno njenim parametrima sto pruza..Za jedno jesi upravu,jeste da nije prevashodna cena ali i cena bi bila ta koja bi uticala ali ono sto jako bitno jeste sto bi takav chip bio kako vi to volite da kazete skarabudzen nesto poput 1900XT/2900XT sa 512 bit-a..Skup ko djavo a performanse ni priblizno blizu onom sto specifikacija nudi.. Kompromis je nadjen shodno tehnologiji da bi se potencijal izvukao .. Koliko znam ATI ima savrsenu poslovnu politiku tako da im je jedan primer bio dovoljan da se vise na staro ne vracaju nego idu korakom po korak! Ako sada usavrse dovoljno chip da iskoristi tu magistralu od 384 bita a da im se to isplati i da to sve radi onako kako Bog zapoveda svaka cast.. Za sad na 256 bit-a njihove kartice rade i vise nego dobro i tu je taj kompromis,niti ima potrebe za experimentom ,ovako su isli na sigurno,ono sto znaju da ce provereno proci a da da performanse koje su zadovoljavajuce pa neke cak i impresiven (recimo 5870 u odnosu na 4870X2 tj na single varijantu 4870,mislim na napredak u perfromansama) A kad pominjes vec GDDR5 rv770 cak ni njega nije iskoristio kako treba,tj memorijski kontroler nema neku specijalnu saradnju sa ovom vrstom memorije..Tek od rv870 ovo funkcionise kako treba.. Dzaba i bandwidth kada u realnosti u toku testa ona ne daje to.. Sada sa 5-tom serijom je dosta toga uznapredjeno i popravljeno pa me nebi cudilo ni da ce 6-ta serija da radi odlicno kroz 384-bit-a.Ipak je dosta godina proslo od kad su na 256-bitnoj magistrali.. E sad druze da se nebi dusao,svadjao,trolovao za sve ovo sto sam ti rekao imam da se potkrepim i testovima pa ako zelis da me demantujes tu sam
:: :: To je cista glupost, ko god je rekao da ne mogu. ATi je nasao kompromis izmedju cene, potrosnje i performansi, koristeci 256-bitnu magistralu i veliku propusnu moc GDDR5 memorije, dobivsi tako optimalne performanse, tj. performanse koje su dovoljne za bilo sta danas. Kad bude bilo potrebe za jos vecim performansama ici ce se na 384 ili 512-bitnu magistralu i GDDR5 ili neku brzu memoriju (ako se bude pojavila naravno).. :: :: :: imam jedno pitanje .. :: :: :: :: zasto ati-jevi gpu-i ne mogu da izdrze/podnesu (ili sta vec) 384bitnu magistralu ? :: :: :: :: znaci nije zajebancija ,nije podjebavanje ,samo me interesuje ? :: :: :: :: :: :: :: :: CARPE DIEM :: :: :: ::
Svako ima svoje misljenje. Ja stojim iza svog i kazem da mogu, al za tim (jos) nema potrebe jer su nasli dobitnu kombinaciju. Zasto jos komplikovati gpu kad i ova kombinacija 256-bit + GDDR5 razvaljuje? A i u srednjoj klasi gde su 5750/5770 128-bita + GDDR5 takodje? Aj razmisli malo, kazes da ATi NE ZNA da napravi karticu sa 384 ili 512-bitnom magistralom? Ovo zvuci u najmanju ruku smesno.... Bilo kako bilo, svako ima pravo na svoje misljenje. Mislim, zasto menjati nesto sto je dobitna kombinacija? Prosto i jednostavno...
P.S. Zasto je NVidia napravila gpu (GT200) sa 512-bita magistralom? Zato sto njen gpu nije imao podrsku za GDDR5 memoriju, pa da bi performanse bile iste ili vece od konkurenta, morali su da upotrebe 512-bita + GDDR3.
:: Ja sam rekao da ne mogu i stojim iza toga. :: Ovde nema veze sa kompromisom cene i slicnih stvari. :: Godinama ne mogu da izvedu vecu magistralu od 256 bit-a a da im karta funkcionise shodno njenim parametrima sto pruza..Za jedno jesi upravu,jeste da nije prevashodna cena ali i cena bi bila ta koja bi uticala ali ono sto jako bitno jeste sto bi takav chip bio kako vi to volite da kazete skarabudzen nesto poput 1900XT/2900XT sa 512 bit-a..Skup ko djavo a performanse ni priblizno blizu onom sto specifikacija nudi. :: Kompromis je nadjen shodno tehnologiji da bi se potencijal izvukao . :: Koliko znam ATI ima savrsenu poslovnu politiku tako da im je jedan primer bio dovoljan da se vise na staro ne vracaju nego idu korakom po korak :: Ako sada usavrse dovoljno chip da iskoristi tu magistralu od 384 bita a da im se to isplati i da to sve radi onako kako Bog zapoveda svaka cast. :: Za sad na 256 bit-a njihove kartice rade i vise nego dobro i tu je taj kompromis,niti ima potrebe za experimentom ,ovako su isli na sigurno,ono sto znaju da ce provereno proci a da da performanse koje su zadovoljavajuce pa neke cak i impresiven (recimo 5870 u odnosu na 4870X2 tj na single varijantu 4870,mislim na napredak u perfromansama :: A kad pominjes vec GDDR5 rv770 cak ni njega nije iskoristio kako treba,tj memorijski kontroler nema neku specijalnu saradnju sa ovom vrstom memorije..Tek od rv870 ovo funkcionise kako treba. :: Dzaba i bandwidth kada u realnosti u toku testa ona ne daje to. :: Sada sa 5-tom serijom je dosta toga uznapredjeno i popravljeno pa me nebi cudilo ni da ce 6-ta serija da radi odlicno kroz 384-bit-a.Ipak je dosta godina proslo od kad su na 256-bitnoj magistrali. :: E sad druze da se nebi dusao,svadjao,trolovao za sve ovo sto sam ti rekao imam da se potkrepim i testovima pa ako zelis da me demantujes tu sam :: :: Intel Q9650@4.3 Ghz LinX :: http://img718.imageshack.us/img718/6875/linxtest43ghzintelq9650.pn :: GTX295 The Best Vantage Score :: http://img38.imageshack.us/img38/3554/vantageextrascore.png :: :: :: :: :: To je cista glupost, ko god je rekao da ne mogu. ATi je nasao kompromis izmedju cene, potrosnje i performansi, koristeci 256-bitnu magistralu i veliku propusnu moc GDDR5 memorije, dobivsi tako optimalne performanse, tj. performanse koje su dovoljne za bilo sta danas. Kad bude bilo potrebe za jos vecim performansama ici ce se na 384 ili 512-bitnu magistralu i GDDR5 ili neku brzu memoriju (ako se bude pojavila naravno).. :: :: :: :: :: imam jedno pitanje .. :: :: :: :: :: :: zasto ati-jevi gpu-i ne mogu da izdrze/podnesu (ili sta vec) 384bitnu magistralu ? :: :: :: :: :: :: znaci nije zajebancija ,nije podjebavanje ,samo me interesuje ? :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: CARPE DIEM :: :: :: :: :: ::
Drago mi je da si se javio.. Evo slusaj sad pazljivo..Lepo cu ti sve objasniti i odgovoriti na pitanje.. Tehnoloski nisu ustanju da naprave vchip sa vecom memorijskom magistralom a da nemaju gubitaka u skladu sta takav isti chip nudi..Pocev od tipa memorije,odizva,latenci do sirine memorijskog busa pa do samog bandwidth-a preko memorijskog kontrolera da to funkcionise onako kako treba..Niko ne kaze da oni ne umeju da naprave bukvalno,tj fizicki,oni bi ga napravili ali takva karta bi bila promasaj kao sto sam ti dao promer na 1900XT/2900XT..Sam finalni proizvod bi bio skup,chip bi se extremno zagrevao,performanse ni blizu papiru ,verovao ili ne imali bi gore probleme nego nVidia na pocetku sa fermijem..Kada bi takva karta postojala definitivno bi bila i skuplja i losija od nVidie kao proizvod a same performanse bi bile teski shit.. Zatso se ne usudjuju,upravo iz tog razloga jer ne zele experimetn,nisu i dalje spremni na takav korak,ne zele gubitke..Rade pametno i koriste se tehnologijom koja ce da ima jedan zdrav produkt a da opravda ono sto nudi na papiru sto realno jeste tako sa onim sto nude.. E sad..Mozes i sam da napravis jedan kartaka test da ti opisem kako funkcionise iskoirscenje same memorije a da to ne mozes da primetis na defaultu... Uzmi recimo ATI 4870 stock i GPU ostavi na default a memoriju ides u koracima od 50 Mhz do 150 Mhz koliko sam memorijski chip ima potencijala..Radis gaming testove i belezeis reuzultat.. Zatim uzmes GTX280 ili GTX260 sa GDDR3 memorijom i ponovis isti postupak..Rezultat koji ces dobiti sa GTX-ima ima da te impresionira.. Uprkos sproijoj memoriji GDD3 ,uprkos manjem bandwidth CHIP GT200 iskoriscava tih 448/512bit-a do maximuma.Iskoriscava svoj potencijal dok je kod ATI-ja to vise na ime stavljeno,da budu prvi,udarna vest kao sto i jesu prvi izbacili grafike sa GDDR5.. nVidia je tek sad izbacila seriju sa GDDR5 memorijom.. E a kad smo i kod toga.. Krenucu od arhitekture i iskoriscenja iste,kao sto sma ponovio za ATI ovo sto sam rekao do sad znam da se mnogi nece sloziti i znam da ce odmah biti prepucavanja i sl ali kao sto rekoh svako moze da se uveri no isto tako se nece nu ljubitelji nVidie sloziti sa ovim.. Fermi..Prvobitni Fermi gt300 ili ti GF100 takodje ne ispunjava ono sto specifikacije govore..Veliki memorisjki bus od 384 bita sa ne tako brzom memorijom (odnosi se na taktove),milijarde tranzistora itd ne opravdavaju jednostavno date tj dobijene performanse..Takva karta bi realno trebala da bude veoma blizu 5970 a dok GTX470 bi trebao po specifikacijama da bude brzi od 5870 za oko nekih 15-20% sto realno nije.. Sta se tu desilo svi znamo,izbacili su neusavrsen proizvod pod pritiskom kroz 40nm proces koji im uopste nije legao.. Ono sto opravdava svaku specifikaciju i plus daje preko toga u odnosu na ATI konkurent je GTX460..To je prava slika nvidije..Znaci da na Fermiju ima da se radi ali na kraju ce izaci kao savrsen proizvod.. Jos jedno cu podsetiti za nesto sto si izjavio..To je da je Fermi bolji u teselaciji samo zato sto je kasnije izasao..To nema veze sa mogom..Tehnologije su razlicite uvek i bile,razlicite arhitekture chipovai zbog toga je razliku u tim stvarima,render i sl.. Da li ce ATI sa 6xxx serijom da se potrudi i da baci akcenat na to i to je moguce.. Za sad to je to..Jos nesto?
:: Svako ima svoje misljenje. Ja stojim iza svog i kazem da mogu, al za tim (jos) nema potrebe jer su nasli dobitnu kombinaciju. Zasto jos komplikovati gpu kad i ova kombinacija 256-bit + GDDR5 razvaljuje? A i u srednjoj klasi gde su 5750/5770 128-bita + GDDR5 takodje? Aj razmisli malo, kazes da ATi NE ZNA da napravi karticu sa 384 ili 512-bitnom magistralom? Ovo zvuci u najmanju ruku smesno.... Bilo kako bilo, svako ima pravo na svoje misljenje. Mislim, zasto menjati nesto sto je dobitna kombinacija? Prosto i jednostavno.. :: :: P.S. Zasto je NVidia napravila gpu (GT200) sa 512-bita magistralom? Zato sto njen gpu nije imao podrsku za GDDR5 memoriju, pa da bi performanse bile iste ili vece od konkurenta, morali su da upotrebe 512-bita + GDDR3 :: ::
Zato sto nisu dizajnirani tako. Imao si 2900XT neuspeli pokusaj vece 512 magistrale :). A koliko sam shvatio svako povecanje magistrale povecava cenu cele kartice :). Kada bi se ATI ozbiljno pozabavio tom tematikom sigurno bi izbacio karticu sa 256+ magistralom.
Pozdrav!
:: imam jedno pitanje .. :: :: zasto ati-jevi gpu-i ne mogu da izdrze/podnesu (ili sta vec) 384bitnu magistralu ? :: :: znaci nije zajebancija ,nije podjebavanje ,samo me interesuje ? :: :: :: :: CARPE DIEM :: ::
Znaci sad si i vidovita Zorka pa znas da ce ATi-jev gpu sa 384/512 bita biti promasaj, los itd.? Da se manemo toga sta bi bilo kad bi bilo ok? A uhvatio si se za taj 2900XT ko za ne znam sta. Kad smo vec kod istorije,a sta je bilo kad je ATi izbacio X1950XTX? NVidia nije znala da napravi single gpu brzi od tog pa je izbacila 7950GX2, tj. dual karticu kako bi preuzela titulu najbrze. Kljucna rec NIJE ZNALA, i sta cemo sad? A to za teselaciju, ocigledno ne razumes neke stvari. ATi je prvi izbacio gpu koji odradjuje teselaciju, nvidia je analizirala i proucila kako to radi ATi, i imala dovoljno vremena da razvije svoj gpu koji ce teselaciju odradjivati brze. Ne vidim sta tu nije jasno. Jos nesto?
:: Drago mi je da si se javio. :: Evo slusaj sad pazljivo..Lepo cu ti sve objasniti i odgovoriti na pitanje. :: Tehnoloski nisu ustanju da naprave vchip sa vecom memorijskom magistralom a da nemaju gubitaka u skladu sta takav isti chip nudi..Pocev od tipa memorije,odizva,latenci do sirine memorijskog busa pa do samog bandwidth-a preko memorijskog kontrolera da to funkcionise onako kako treba..Niko ne kaze da oni ne umeju da naprave bukvalno,tj fizicki,oni bi ga napravili ali takva karta bi bila promasaj kao sto sam ti dao promer na 1900XT/2900XT..Sam finalni proizvod bi bio skup,chip bi se extremno zagrevao,performanse ni blizu papiru ,verovao ili ne imali bi gore probleme nego nVidia na pocetku sa fermijem..Kada bi takva karta postojala definitivno bi bila i skuplja i losija od nVidie kao proizvod a same performanse bi bile teski shit. :: Zatso se ne usudjuju,upravo iz tog razloga jer ne zele experimetn,nisu i dalje spremni na takav korak,ne zele gubitke..Rade pametno i koriste se tehnologijom koja ce da ima jedan zdrav produkt a da opravda ono sto nudi na papiru sto realno jeste tako sa onim sto nude. :: E sad..Mozes i sam da napravis jedan kartaka test da ti opisem kako funkcionise iskoirscenje same memorije a da to ne mozes da primetis na defaultu.. :: Uzmi recimo ATI 4870 stock i GPU ostavi na default a memoriju ides u koracima od 50 Mhz do 150 Mhz koliko sam memorijski chip ima potencijala..Radis gaming testove i belezeis reuzultat. :: Zatim uzmes GTX280 ili GTX260 sa GDDR3 memorijom i ponovis isti postupak..Rezultat koji ces dobiti sa GTX-ima ima da te impresionira. :: Uprkos sproijoj memoriji GDD3 ,uprkos manjem bandwidth CHIP GT200 iskoriscava tih 448/512bit-a do maximuma.Iskoriscava svoj potencijal dok je kod ATI-ja to vise na ime stavljeno,da budu prvi,udarna vest kao sto i jesu prvi izbacili grafike sa GDDR5. :: nVidia je tek sad izbacila seriju sa GDDR5 memorijom. :: E a kad smo i kod toga. :: Krenucu od arhitekture i iskoriscenja iste,kao sto sma ponovio za ATI ovo sto sam rekao do sad znam da se mnogi nece sloziti i znam da ce odmah biti prepucavanja i sl ali kao sto rekoh svako moze da se uveri no isto tako se nece nu ljubitelji nVidie sloziti sa ovim. :: Fermi..Prvobitni Fermi gt300 ili ti GF100 takodje ne ispunjava ono sto specifikacije govore..Veliki memorisjki bus od 384 bita sa ne tako brzom memorijom (odnosi se na taktove),milijarde tranzistora itd ne opravdavaju jednostavno date tj dobijene performanse..Takva karta bi realno trebala da bude veoma blizu 5970 a dok GTX470 bi trebao po specifikacijama da bude brzi od 5870 za oko nekih 15-20% sto realno nije. :: Sta se tu desilo svi znamo,izbacili su neusavrsen proizvod pod pritiskom kroz 40nm proces koji im uopste nije legao. :: Ono sto opravdava svaku specifikaciju i plus daje preko toga u odnosu na ATI konkurent je GTX460..To je prava slika nvidije..Znaci da na Fermiju ima da se radi ali na kraju ce izaci kao savrsen proizvod. :: Jos jedno cu podsetiti za nesto sto si izjavio..To je da je Fermi bolji u teselaciji samo zato sto je kasnije izasao..To nema veze sa mogom..Tehnologije su razlicite uvek i bile,razlicite arhitekture chipovai zbog toga je razliku u tim stvarima,render i sl. :: Da li ce ATI sa 6xxx serijom da se potrudi i da baci akcenat na to i to je moguce. :: Za sad to je to..Jos nesto ::
:: :: Svako ima svoje misljenje. Ja stojim iza svog i kazem da mogu, al za tim (jos) nema potrebe jer su nasli dobitnu kombinaciju. Zasto jos komplikovati gpu kad i ova kombinacija 256-bit + GDDR5 razvaljuje? A i u srednjoj klasi gde su 5750/5770 128-bita + GDDR5 takodje? Aj razmisli malo, kazes da ATi NE ZNA da napravi karticu sa 384 ili 512-bitnom magistralom? Ovo zvuci u najmanju ruku smesno.... Bilo kako bilo, svako ima pravo na svoje misljenje. Mislim, zasto menjati nesto sto je dobitna kombinacija? Prosto i jednostavno.. :: :: :: :: P.S. Zasto je NVidia napravila gpu (GT200) sa 512-bita magistralom? Zato sto njen gpu nije imao podrsku za GDDR5 memoriju, pa da bi performanse bile iste ili vece od konkurenta, morali su da upotrebe 512-bita + GDDR3 :: :: :: :: ::
Brate ti ne da si neozbiljan nego si toliko zadrt da ja nemam reci..Bruka covece..Sa tobom pricati je ko da govoris zidovima.. Prvo ja nisam govorio o narednoj seriji 6xxx nemoj da si bezobrazan da vadis iz konteksta vec sam govorio sta se desavalo do sad..Takodje kad me je Obrad pitao sta mislim na kartu od 384 bit-a rekao sama ako su savladali gradivo i usavrsili to i karta bude opravdala to na papiru bice super.Naravno da nisam Vidovita Zorka all Zorka odmah da ti kaze sad,ziv bio pa video,nema nista od te karte od 384 bita,to je moje misljenje a zasto,necu da ti kazem jer ne zasluzujes.Ja imam vise informacija nego sto ti mislis ali ajde.. Boze,ti si pravo dete..Mi pricamo o tehnologiji a ti se uhvatio VS VS VS..Covece odrasti.. Kakve veze ima 1950XTX?Istina je da je ATI imao u to doba najjacu single GPU kartu ali ista ta kruna je skinuta sa 7950GX2..Sta sad treba da ciganisemo i da se vracamo u istoriju pa da te podsetim na revolucionarni G80 chip i duvanje kompletene serije 2xxx.. Mislim cemu to? Kazes meni da sam ja vidovita Zorka a ti izigravas dve zajedno plus siris tu paranoju! ATI izbacio prvi GPU koji odradjuje,Odradjuje?Izrazi su ti strucni nema sta! I KLjUCNA STVAR TVOJE RECENICE JE SLEDECE..NvIDIA IMA SPIJUNE U ATIJU KOJI SU CEO CHIP I SAMU ARHITEKTURU ANALIZIRALI,PROUCILI,UKRALI TEHNOLOGIJU I NAPRAVILI CHIP KOJI IMA PREDNOST U TOJ TESELACIJI! Bravo majstore,biser do bisera!Ti nisi kralj,nisi car,treba te ubeleziti u knjigu bisera po rednim brojem jedan!E nemoj se vise izvaljivati ,tones sve dublje u svom neznanju.. Ja cu se truditi da ti se vise ne obracam jer vidim da tebi pomoci nema zaista.. Sta se ovde sve moze procitati SUNCE TI ZARKO..Jao lele.. Aj pozdrav!
:: Znaci sad si i vidovita Zorka pa znas da ce ATi-jev gpu sa 384/512 bita biti promasaj, los itd.? Da se manemo toga sta bi bilo kad bi bilo ok? :: A uhvatio si se za taj 2900XT ko za ne znam sta. Kad smo vec kod istorije,a sta je bilo kad je ATi izbacio X1950XTX? NVidia nije znala da napravi single gpu brzi od tog pa je izbacila 7950GX2, tj. dual karticu kako bi preuzela titulu najbrze. Kljucna rec NIJE ZNALA, i sta cemo sad? :: A to za teselaciju, ocigledno ne razumes neke stvari. ATi je prvi izbacio gpu koji odradjuje teselaciju, nvidia je analizirala i proucila kako to radi ATi, i imala dovoljno vremena da razvije svoj gpu koji ce teselaciju odradjivati brze. Ne vidim sta tu nije jasno. Jos nesto :: ::
Broj postavljenih tema: 60443. Broj poslatih odgovora: 647850. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.