Apro po uticaja CPU-a na GPU i zahtevnost resursa CPU-a danas su nVidia karte zahtevnije po tom pitanju,tacnije i preciznije Fermi chipovi traze vise procesorske snage i jacu arhitekturu za bolji rad (pun potencijal bez podbacivanja) Nekada je bilo drugacije.Pandan GTX295 bi bio ATI 4870X2 koji je u to vreme trazio vise CPU snage od nVidia.Meni licno je 4870X2 rusio CPU klok u testovima dok je sa nVidia-om (GTX 295) radilo normalno.Trebalo je da se doda voltaze za CPU da bi test prosao.Jedan od primera.. Sto se tice danasnjih Fermi kartica (derivata i full chipova) jednostavno mora da se ima pristojan Quad Core CPU da bi karte radile u punom sjaju. Derivat poput GTX460/GTX560 takodje trazi Quad sto i nije nelogicno jer je to poslednja generacija kartica a prvi Quad Core kad se pojavio? Ljudi jednostavno ne shvataju da hardver mora da se prati u koraku sa tehnoloskim razvojom! Mnogi na stare vec dotrajale i pregazene u vremenu konfiguracije kupuju karte najnovije generacije i ocekuju da im sve radi kako treba. Na razne Dual Core CPU-e stavljaju poslednje generacije karti i posle se cude kako to ne radi kako treba?Zasto imaju pad performansi?!Kako i nece kad cela platforma predstavlja usko grlo za jednu takvu karticu.No ljudima je teze nabiti u dupe nego u glavu,sad svi znaju,svi se prave pametni,niko nikog ne postuje a onda kad uputis dobronameran savet ne valja.E pa dragi moji dok vam ne prorade sve sive celije i ne shvatite da je greska u vama i vasem ocekivanju a ne u hw-u onda ce stvari da se postave na pravo mesto..
E sad ne znam zasto sam ovo ispricao ali mislim da ne skodi,cim ne skodi znaci da koristi (Lane Gutovic) :D
Dear AMD, HAHAHAHAHAHAHAHA. Yours truly, Jensen. ATI Cayman Epic Fail ``Tresla se gora,rodio se mis``
Meni licno je 4870X2 rusio CPU klok u testovima dok je sa nVidia-om (GTX 295) radilo normalno.Trebalo je da se doda voltaze za CPU da bi test prosao.Jedan od primera..
Nešto si, nehotice, nalupao. Sve što je grafulja mogla da uradi je, da posrče više struje nego što ima i da zato `pati` CPU... ne vidim drugi način da mu grafulja sruši klok? Ili, da se CPU pregreva pa da sam sebi skine klok (Intel)... nešto je ovde nerazumljivo, na šta si mislio (kao uzrok)?
Nemozes ni da razumes kada jednostavno neke stvari ne poznajes.To je za tebe Spansko selo :) Realno je tako. Grafika vuce resurse CPU-a ,zavisno od arhitekture GPU-a bice manje ili vise zahtevna po pitanju potraznje procesorske snage! U slucaju kada se rade testovi tipa 3d mark i sl ako test za CPU prolazi na odredjenom kloku sa odredjenom voltazom u slucaju nVidia a da mu za ATI setup treba vise voltaze stvar je jasna.Pazi sad kad opet neces razumeti a ovo sam tek kao primer naveo jer je opsta cinjenica da 4xxx serija vise trazi procesorske snage od nV iz tog doba. (GT200) pogotovu dvoglave karte. Da ti uprostim,karta pogotovu pod OC uslovima iscrpljuje CPU do maximuma da bi ostvarila svoj potencijal.Ako je CPU na visokim klokovima uz odredjenu voltazu vec sam po sebi nestabilan grafika ce da obori sistem samo tako i pucace uvek na istom mestu (test za cpu) Isti koraci,isto setovanje,nacin poduhvata,sa nVidia-om prolazi opusteno. Inace da ti razbijem zablude i u to vreme sam imao Cooler Master M1000 modularno napajanje vrhunskog kvaliteta (Enhance) . Ako ti jos nesto nije jasno objasnicu ti .)
:: Meni licno je 4870X2 rusio CPU klok u testovima dok je sa nVidia-om (GTX 295) radilo normalno.Trebalo je da se doda voltaze za CPU da bi test prosao.Jedan od primera. :: :: Nešto si, nehotice, nalupao. Sve što je grafulja mogla da uradi je, da posrče više struje nego što ima i da zato `pati` CPU... ne vidim drugi način da mu grafulja sruši klok? Ili, da se CPU pregreva pa da sam sebi skine klok (Intel)... nešto je ovde nerazumljivo, na šta si mislio (kao uzrok) :: :: Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!! :: ::
:: Nemozes ni da razumes kada jednostavno neke stvari ne poznajes.To je za tebe Spansko selo :) Realno je tako :: Grafika vuce resurse CPU-a ,zavisno od arhitekture GPU-a bice manje ili vise zahtevna po pitanju potraznje procesorske snage :: U slucaju kada se rade testovi tipa 3d mark i sl ako test za CPU prolazi na odredjenom kloku sa odredjenom voltazom u slucaju nVidia a da mu za ATI setup treba vise voltaze stvar je jasna.Pazi sad kad opet neces razumeti a ovo sam tek kao primer naveo jer je opsta cinjenica da 4xxx serija vise trazi procesorske snage od nV iz tog doba. (GT200) pogotovu dvoglave karte :: Da ti uprostim,karta pogotovu pod OC uslovima iscrpljuje CPU do maximuma da bi ostvarila svoj potencijal.Ako je CPU na visokim klokovima uz odredjenu voltazu vec sam po sebi nestabilan grafika ce da obori sistem samo tako i pucace uvek na istom mestu (test za cpu) Isti koraci,isto setovanje,nacin poduhvata,sa nVidia-om prolazi opusteno :: Inace da ti razbijem zablude i u to vreme sam imao Cooler Master M1000 modularno napajanje vrhunskog kvaliteta (Enhance) :: Ako ti jos nesto nije jasno objasnicu ti . :: :: :: :: Meni licno je 4870X2 rusio CPU klok u testovima dok je sa nVidia-om (GTX 295) radilo normalno.Trebalo je da se doda voltaze za CPU da bi test prosao.Jedan od primera. :: :: :: :: Nešto si, nehotice, nalupao. Sve što je grafulja mogla da uradi je, da posrče više struje nego što ima i da zato `pati` CPU... ne vidim drugi način da mu grafulja sruši klok? Ili, da se CPU pregreva pa da sam sebi skine klok (Intel)... nešto je ovde nerazumljivo, na šta si mislio (kao uzrok) :: :: :: :: Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!! :: :: :: ::
::Ozbiljno, pre će biti da si ti u zabludi.. :: :: Windows-free with Fedora 13 ::
Moguce,posle milion istih stvari koje sam doziveo i gomile hardvera verovatno sam lupio,izmislio,itd.. Objasni ti bolje posto ja ne znam ok?prethodno mi objasni kako funkcionise odnos izmedju GPU/CPU i kako se to manifestuje u radu pod raznim okolnostima .Mozda cu posle toga stvarno da budem u zabludi :)
:: Meni ova 460 HAWK radi sasvim lepo...evo sad uzeo bulletstorm i fino radi ali posto igram u 1680x1050 nije sve sjajno, igra ima problema da iskoristi bilo koji GPU u toj rezoluciji tj kad je odnos 16:1 :: :: :: :: Na bencu su utvrdili da za karticu iz srednjeg segmenta moras imati procesor iz Hi segmenta od 250 eu!!!, kako se ne bi javljao microstuttering, i kako bi igrao normalno :: :: To je jos veci sarkazam :: :: Ja sam iz tog razloga i prodao kartu GTX 460. :: :: Igra pokazuje da radi u 50-60 fps-a, a realno gledano , kao da ide 20 -25fps-a :: :: Tamo su proglasili da mora min i7 procesor za 460 :: :: Jedino Dautovic nema problema i jos jedan lik koji ima i5 :: :: Vecina ostalih se zali. Cak su me upozoravali da cu imati problem. :: :: Po meni je fermi promasena arhitektura, jer ATI 6850 koji je u tom segmentu, radi bar za klasu bolje na svakom iole novijem procesoru. Da ne pominjem onaj cirkus od karte 465 i sl. Bilo i ne ponovilo se. 5xx seriju su useli da ispeglaju, ali kako citam ni tu ne sija sunce :: :: :: :: Thermaltake Soprano RS 200 :: :: Seasonic S12D, 850w Super Silent :: :: Intel Q6600, Corsair H50 +2x Enermax Magma :: :: Asus P5QL- :: :: Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mh :: :: WD Caviar 640 Gb, Samsung F3, 1Tb :: :: Gigabyte 460 OC, Windforc :: :: :: ::
Ima istine u ovome sto prica SkyFire. Ne drvi on za dzabe
Moj slucaj je bio sledeci: Dok sam imao GTX 275 @ 733/1404/1174 MHz na LGA 775 platformi (Asus P5QL-E, Intel C2D E7200 @ 3.6 GHz, Geil Ultra 2x1 GB 800 MHz) funkcionisalo je sve besprekorno. A u stvari, nisam imao osecaj da je ceo sistem guzio kartu. E, kad sam presao na AMD masinu (Asus M4A89GTD PRO, AMD Phenom II X6 1090T @ 4 GHz, Patriot Extreme AMD BE 2x2 GB 1600 MHz) karta je progledala. Nisam verovao svojim ocima da sam dobio i do cak 30% bolje perfomanse u igrama. Naravno, tih 30% ne cini samo grafika, vec i jaci procesor i veca kolicina RAM-a, i zavisi od igre do igre, 30% bolje perfomanse sam dobio na primer u GTA IV, zbog toga sto ona jede CPU.
Sve u svemu, grafa se ubrzala po mojoj nekoj proceni za 10%, tj. tek sa ovom platformom koju sad imam sam iskoristio njen full potencijal.
Nisam ni ja verovao ovim pricama ranije, dok i sam nisam iskusio. Tako da sada i ja tvrdim da treba posedovati sve u skladu sa ostalim komponentama, a to znaci da ako imate na primer HD 6970, normalno je da cete imati neki i7 ili X6 procesor na nekom vecem kloku.
@daum, nije druze, ne pravi samo meni problem, a nije problem rezervisan ni samo za nVidiu ili samo za ATi.
Ti verovatno igras u 1080p, ja igram u 1680x1050 i tu mi je fps 30-40 a GPU zauzece ~70%, kada stavim custom rezoluciju 1680x1046 fps je zakucan na 60 i NIKADA ne padne ispod 60, tj ne vidim cifru 5x ....a da crnjamk bude veci fps je nizi ako stavim jos jednu 16:10 rezoluciju 1440x... i tu mi je GPU zauzece 70% to je do igre, nesto je j*ebu odredjene rezolucije...
Sto se teme tice, da li neko meni ovde moze da objasni termin: karta pogotovu pod OC uslovima iscrpljuje CPU do maximuma da bi ostvarila svoj potencijal Sta znaci potencijal karte? Koja je to velicina i merna jedinica? Grafika vuce resurse CPU-a ,zavisno od arhitekture GPU-a bice manje ili vise zahtevna po pitanju potraznje procesorske snage! Sta znaci to da grafika vuce resurse CPU-a? koji su to resursi i gde ih `vuce`? I kako je ovo utvrdjeno?
Glup sam, a volim da znam, pa reko ako neko zna odgovore neka bude ljubazan i odgovori, ali onako strucno, jezikom elektronike ako ga zna naravno, Imao sam jednog profesora u srednjoj skoli na svaku tvoju aksiomu on je odgovarao pitanjem tako da i ono u sta si bio siguran da znas posumnjas...i sad imam nekog profesora koji je doktor i nosi na predavanja beli mantil ccc...
:: Ako ti Bulletstorm pravi problem, onda ti nešto nije u redu.. :: :: Evo moj primer, sve na high, AA 2x, AF, fullHD... http://goo.gl/hwQd :: :: @djordjo, imaš manje frejmova nego ja sa GTX460 1GB http://goo.gl/sBvg :: __________________ :: Scourge of PCBerza :: :: CPU-Z Validator : http://goo.gl/6l1 :: :: :: Meni ova 460 HAWK radi sasvim lepo...evo sad uzeo bulletstorm i fino radi ali posto igram u 1680x1050 nije sve sjajno, igra ima problema da iskoristi bilo koji GPU u toj rezoluciji tj kad je odnos 16:1 :: :: :: :: :: :: :: Na bencu su utvrdili da za karticu iz srednjeg segmenta moras imati procesor iz Hi segmenta od 250 eu!!!, kako se ne bi javljao microstuttering, i kako bi igrao normalno :: :: :: To je jos veci sarkazam :: :: :: Ja sam iz tog razloga i prodao kartu GTX 460. :: :: :: Igra pokazuje da radi u 50-60 fps-a, a realno gledano , kao da ide 20 -25fps-a :: :: :: Tamo su proglasili da mora min i7 procesor za 460 :: :: :: Jedino Dautovic nema problema i jos jedan lik koji ima i5 :: :: :: Vecina ostalih se zali. Cak su me upozoravali da cu imati problem. :: :: :: Po meni je fermi promasena arhitektura, jer ATI 6850 koji je u tom segmentu, radi bar za klasu bolje na svakom iole novijem procesoru. Da ne pominjem onaj cirkus od karte 465 i sl. Bilo i ne ponovilo se. 5xx seriju su useli da ispeglaju, ali kako citam ni tu ne sija sunce :: :: :: :: :: :: Thermaltake Soprano RS 200 :: :: :: Seasonic S12D, 850w Super Silent :: :: :: Intel Q6600, Corsair H50 +2x Enermax Magma :: :: :: Asus P5QL- :: :: :: Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mh :: :: :: WD Caviar 640 Gb, Samsung F3, 1Tb :: :: :: Gigabyte 460 OC, Windforc :: :: :: :: :: ::
Hahaha, tesko da ces dobiti odgovore na to, ili mozda bude iznenadjenje pa dobijemo neke nove definicije :)
:: @daum, nije druze, ne pravi samo meni problem, a nije problem rezervisan ni samo za nVidiu ili samo za ATi :: :: Ti verovatno igras u 1080p, ja igram u 1680x1050 i tu mi je fps 30-40 a GPU zauzece ~70%, kada stavim custom rezoluciju 1680x1046 fps je zakucan na 60 i NIKADA ne padne ispod 60, tj ne vidim cifru 5x ....a da crnjamk bude veci fps je nizi ako stavim jos jednu 16:10 rezoluciju 1440x... i tu mi je GPU zauzece 70 :: to je do igre, nesto je j*ebu odredjene rezolucije.. :: :: Sto se teme tice, da li neko meni ovde moze da objasni termin :: karta pogotovu pod OC uslovima iscrpljuje CPU do maximuma da bi ostvarila svoj potencijal :: Sta znaci potencijal karte? Koja je to velicina i merna jedinica :: Grafika vuce resurse CPU-a ,zavisno od arhitekture GPU-a bice manje ili vise zahtevna po pitanju potraznje procesorske snage! :: Sta znaci to da grafika vuce resurse CPU-a? koji su to resursi i gde ih `vuce`? I kako je ovo utvrdjeno :: :: Glup sam, a volim da znam, pa reko ako neko zna odgovore neka bude ljubazan i odgovori, ali onako strucno, jezikom elektronike ako ga zna naravno, Imao sam jednog profesora u srednjoj skoli na svaku tvoju aksiomu on je odgovarao pitanjem tako da i ono u sta si bio siguran da znas posumnjas...i sad imam nekog profesora koji je doktor i nosi na predavanja beli mantil ccc.. :: :: :: Ako ti Bulletstorm pravi problem, onda ti nešto nije u redu.. :: :: :: :: Evo moj primer, sve na high, AA 2x, AF, fullHD... http://goo.gl/hwQd :: :: :: :: @djordjo, imaš manje frejmova nego ja sa GTX460 1GB http://goo.gl/sBvg :: :: __________________ :: :: Scourge of PCBerza :: :: :: :: CPU-Z Validator : http://goo.gl/6l1 :: :: :: :: :: Meni ova 460 HAWK radi sasvim lepo...evo sad uzeo bulletstorm i fino radi ali posto igram u 1680x1050 nije sve sjajno, igra ima problema da iskoristi bilo koji GPU u toj rezoluciji tj kad je odnos 16:1 :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Na bencu su utvrdili da za karticu iz srednjeg segmenta moras imati procesor iz Hi segmenta od 250 eu!!!, kako se ne bi javljao microstuttering, i kako bi igrao normalno :: :: :: :: To je jos veci sarkazam :: :: :: :: Ja sam iz tog razloga i prodao kartu GTX 460. :: :: :: :: Igra pokazuje da radi u 50-60 fps-a, a realno gledano , kao da ide 20 -25fps-a :: :: :: :: Tamo su proglasili da mora min i7 procesor za 460 :: :: :: :: Jedino Dautovic nema problema i jos jedan lik koji ima i5 :: :: :: :: Vecina ostalih se zali. Cak su me upozoravali da cu imati problem. :: :: :: :: Po meni je fermi promasena arhitektura, jer ATI 6850 koji je u tom segmentu, radi bar za klasu bolje na svakom iole novijem procesoru. Da ne pominjem onaj cirkus od karte 465 i sl. Bilo i ne ponovilo se. 5xx seriju su useli da ispeglaju, ali kako citam ni tu ne sija sunce :: :: :: :: :: :: :: :: Thermaltake Soprano RS 200 :: :: :: :: Seasonic S12D, 850w Super Silent :: :: :: :: Intel Q6600, Corsair H50 +2x Enermax Magma :: :: :: :: Asus P5QL- :: :: :: :: Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mh :: :: :: :: WD Caviar 640 Gb, Samsung F3, 1Tb :: :: :: :: Gigabyte 460 OC, Windforc :: :: :: :: :: :: :: ::
Upiši se na, recimo, ETF, izaberi smer elektronike gde se nude predmeti koji izučavaju strukture i programiranje procesora, mikrokontrolera, memorija, FPGA i ostalih digitalnih i analognih kola. Biće ti jasnije u kojim zabludama si bio, tamo, u toku treće godine studija...
:: ::Ozbiljno, pre će biti da si ti u zabludi.. :: :: :: :: Windows-free with Fedora 13 :: :: :: :: :: Moguce,posle milion istih stvari koje sam doziveo i gomile hardvera verovatno sam lupio,izmislio,itd. :: Objasni ti bolje posto ja ne znam ok?prethodno mi objasni kako funkcionise odnos izmedju GPU/CPU i kako se to manifestuje u radu pod raznim okolnostima .Mozda cu posle toga stvarno da budem u zabludi :)
Ej bre sta pricas pa na bgd ETF i dalje izucavaju vakum cevi... Sta bre covek ima tamo da nauci... sem da strepi na koju stranu je profesor spakovao maloga... i razmislja kako da iz sedmog pokusaja prodje ispit... a na zapadu bi se jednostavno pitali da li je sa tobom sve u redu kad sedmi put izlazis na ispit...
To ti je kao kad na gradjevini uce studente kako da rade proracune po metodologiji koja je davne 1980 ukinuta tj. napustena svuda u svetu sem u glavama bgd grf profesora...
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: Upiši se na, recimo, ETF, izaberi smer elektronike gde se nude predmeti koji izučavaju strukture i programiranje procesora, mikrokontrolera, memorija, FPGA i ostalih digitalnih i analognih kola. Biće ti jasnije u kojim zabludama si bio, tamo, u toku treće godine studija.. :: :: Windows-free with Fedora 13 :: :: == http://www.diy-audio-engineering.org = :: :: :: ::Ozbiljno, pre će biti da si ti u zabludi.. :: :: :: :: :: :: Windows-free with Fedora 13 :: :: :: :: :: :: :: :: :: Moguce,posle milion istih stvari koje sam doziveo i gomile hardvera verovatno sam lupio,izmislio,itd. :: :: Objasni ti bolje posto ja ne znam ok?prethodno mi objasni kako funkcionise odnos izmedju GPU/CPU i kako se to manifestuje u radu pod raznim okolnostima .Mozda cu posle toga stvarno da budem u zabludi :)
:: Ej bre sta pricas pa na bgd ETF i dalje izucavaju vakum cevi.. :: Sta bre covek ima tamo da nauci... sem da strepi na koju stranu je profesor spakovao maloga... i razmislja kako da iz sedmog pokusaja prodje ispit... a na zapadu bi se jednostavno pitali da li je sa tobom sve u redu kad sedmi put izlazis na ispit.. :: :: To ti je kao kad na gradjevini uce studente kako da rade proracune po metodologiji koja je davne 1980 ukinuta tj. napustena svuda u svetu sem u glavama bgd grf profesora.. :: :: Tomato Republic Of Serbia !!! :: :: :: Upiši se na, recimo, ETF, izaberi smer elektronike gde se nude predmeti koji izučavaju strukture i programiranje procesora, mikrokontrolera, memorija, FPGA i ostalih digitalnih i analognih kola. Biće ti jasnije u kojim zabludama si bio, tamo, u toku treće godine studija.. :: :: :: :: Windows-free with Fedora 13 :: :: :: :: == http://www.diy-audio-engineering.org = :: :: :: :: :: ::Ozbiljno, pre će biti da si ti u zabludi.. :: :: :: :: :: :: :: :: Windows-free with Fedora 13 :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Moguce,posle milion istih stvari koje sam doziveo i gomile hardvera verovatno sam lupio,izmislio,itd. :: :: :: Objasni ti bolje posto ja ne znam ok?prethodno mi objasni kako funkcionise odnos izmedju GPU/CPU i kako se to manifestuje u radu pod raznim okolnostima .Mozda cu posle toga stvarno da budem u zabludi :)
@BlueSkyNIS, ma prate oni samo je Abner to malo karikirao, ali i u pravu je...
@Medo, ja nisam prozvao i ako to mozda tako izgleda, to kazem jer vidim ti se smejes doticnom gospodinu koji je to napisao. Rekao sam samo da ne razumem taj recnik gde grafika `vuce, gura, trazi, cima od procesora a on nema jadan da da`, kao spanska serija, grafika je `kurva sponzorusa` da bi blistala treba joj kesa(cashe), trazi i 4 jezgra(kuca,kola,vikendicu,letnjikovac) i voli da ima love(sto vise Hz)... a procesor ako ne moze to da joj pruzi, ona nece dostici svoj potencijal.
druze ti si postovao sliku iz igre ne sa benca i kao po tome ispada da je gtx460 bolja karta, hahahahaha, druze meni je mali fps samo na bencu inace u igri odakle si ti uvatio screenshot mereno frapsom meni fps se krece izmedju 85-140frejmova evo ti moj screen
Covek da bi poznavao praksu ne mora da zna nista od elektronike (teorije) Ja sam tebe lepo zamolio da ti meni objasnis kako sta funkcionise i kakav uticaj jedno na drugo ima pod odredjenim uslovima i okolnostima u radu. Ja kao neko koji nemam dodira sa tim stvarima (nisam elektrotehnicar) bar znam kako sta funkcionise a ti kao neko ko je strucan za te stvari to opet ne znas.Smanji taj ego pa pokusaj lepo kako su te u skoli ucili da mi objasnis. Ja mogu jako veliki broj situacija da ti navedem kako ce hardver pod kojim okolnostima da se ponasa jer i bez tvog strucnog znanja koje mi ni qurcu nije potrebno kada se radi o ovim stvarima mogu da osetim na primerima kroz razna testiranja. Po tvojoj logici covek mora da bude od visoke struke da bi radio sa hardverom i znao kako se nesto ponasa. Rad sa hardverom jeste i delikatna stvar ali je u najvecem broju slucajeva 2+2 ,cista matematika.
E sad.Kad me strucno demantujes za ovo sto sam izneo i argumetnima potvrdis da ne postoji fenomen uskog grla vezano za uticaj grafickog akceleratora i procesora u toj njihovoj vezi ja ti skidam kapu.Problem je sto to neces moci da dokazes jer nemas toliko realnog iskustva ,imas to svoje teoretsko znanje koje ti u ovim stvarima ni najmanje ne pomaze.Ako sam pogresio izvinjavam se.Ne poznajem te.Zakljucujem samo na osnovu tvog stava.
Opet kazem,ako imas znanja,skolujes se,demantuj me,ispljuj me slobodno ali sa argumentima i dokazima ok?
P.S.Ko se posvetio ovim stvarima za svog zivota ce doziveti mnogo raznih fenomena i anomalija prilikom rada sa hardverom.Mnogi od tih stvari se kose sa `zakonima` elektrotehnike ali se opet desavaju!
:: Upiši se na, recimo, ETF, izaberi smer elektronike gde se nude predmeti koji izučavaju strukture i programiranje procesora, mikrokontrolera, memorija, FPGA i ostalih digitalnih i analognih kola. Biće ti jasnije u kojim zabludama si bio, tamo, u toku treće godine studija.. :: :: Windows-free with Fedora 13 :: :: == http://www.diy-audio-engineering.org = :: :: :: ::Ozbiljno, pre će biti da si ti u zabludi.. :: :: :: :: :: :: Windows-free with Fedora 13
Naravno da je skok performansi bio toliki, jer GTA je optimizovan za Qvad core .) samim tim je igra poletela
:: Ima istine u ovome sto prica SkyFire. Ne drvi on za dzabe :: :: Moj slucaj je bio sledeci: Dok sam imao GTX 275 @ 733/1404/1174 MHz na LGA 775 platformi (Asus P5QL-E, Intel C2D E7200 @ 3.6 GHz, Geil Ultra 2x1 GB 800 MHz) funkcionisalo je sve besprekorno. A u stvari, nisam imao osecaj da je ceo sistem guzio kartu. E, kad sam presao na AMD masinu (Asus M4A89GTD PRO, AMD Phenom II X6 1090T @ 4 GHz, Patriot Extreme AMD BE 2x2 GB 1600 MHz) karta je progledala. Nisam verovao svojim ocima da sam dobio i do cak 30% bolje perfomanse u igrama. Naravno, tih 30% ne cini samo grafika, vec i jaci procesor i veca kolicina RAM-a, i zavisi od igre do igre, 30% bolje perfomanse sam dobio na primer u GTA IV, zbog toga sto ona jede CPU :: :: Sve u svemu, grafa se ubrzala po mojoj nekoj proceni za 10%, tj. tek sa ovom platformom koju sad imam sam iskoristio njen full potencijal :: :: Nisam ni ja verovao ovim pricama ranije, dok i sam nisam iskusio. Tako da sada i ja tvrdim da treba posedovati sve u skladu sa ostalim komponentama, a to znaci da ako imate na primer HD 6970, normalno je da cete imati neki i7 ili X6 procesor na nekom vecem kloku :: :: CPU-Z Validator:http://spedr.com/k3r :: GPU-Z Validator:http://spedr.com/9a3 :: ::
O tome ja pricam. Pojedini ovde koriste izraze ulicne, a ne strucne, jer nedostaje znanja. A predstavljaju se kao magovi :) Ovo ovako ce da odgovori bilo ko na ulici. Ja takodje ne znam, ali iz ovoga moze da se zakljuci necije strucno znanje.
Sustina price nije da se neko omalovazi, vec da pojedinacni primeri i slucajevi, ne mogu da se uzimaju kao znanje!!! Znanje je i knjiga i praksa, nazalost to je povezano i ne moze drugacije. Jedno bez drugog je daleko od znanja. Pogotovu HW, koji je povezan sa elektronikom i spada u najteze fakultete posle medicine
:: Sto se teme tice, da li neko meni ovde moze da objasni termin :: karta pogotovu pod OC uslovima iscrpljuje CPU do maximuma da bi ostvarila svoj potencijal :: Sta znaci potencijal karte? Koja je to velicina i merna jedinica :: Grafika vuce resurse CPU-a ,zavisno od arhitekture GPU-a bice manje ili vise zahtevna po pitanju potraznje procesorske snage! :: Sta znaci to da grafika vuce resurse CPU-a? koji su to resursi i gde ih `vuce`? I kako je ovo utvrdjeno :: :: Glup sam, a volim da znam, pa reko ako neko zna odgovore neka bude ljubazan i odgovori, ali onako strucno, jezikom elektronike ako ga zna naravno, Imao sam jednog profesora u srednjoj skoli na svaku tvoju aksiomu on je odgovarao pitanjem tako da i ono u sta si bio siguran da znas posumnjas...i sad imam nekog profesora koji je doktor i nosi na predavanja beli mantil ccc..
ma nisam ja ovde ni sa kim da se svadjam, al ne volim lose ljude pune sebe...nista vise.
Ne moze praksa bez terorije, dok teroija moze bez prakse ako se ne bavis prakticnim radom....mada ni to nije resenje. Prvo skola pa praksa, to je pravi put. Ebes ti ove `iskusne znalce` kad oni ne znaju sta je obican tranzistor...
Ali vidi se kakav si covek i kakvo znanje posdeujes, u komunkikaciji sa drugima, nekima ovde nije mogucnost da nekada nisu u pravu, zna se o automobilima, o HW, o SW, o ribama, cirka se, puse se buxne, izlazi se svako vece i sve se radi najbolje...sa takvim likom nema rasprave, jedino ko vola da ga ubijes od batina ili da iskuliras i ne obracas paznju ako si u stanju.
Slazem se sa kolegama ..Tacno je da je sve manje znanja a sve vise pametovanja. Setim se odmah kolege Piska kad se `iznervira` na neku temu gde odredjen user krivi hardver na osnovu svog neznanja. Neki neznaju ni driver da instaliraju/reinstaliraju a pricaju o arhitekturama chipova neznajuci ni iz cega se chip sastoji niti kako funkcionise ali zato smelo kazu da karta (chip) ,arhitektura ne valja.Na zalost ovde svaka budalastina prolazi dok srecom na ozbiljnijim forumima budes opomenut pa cak suptilno i ismejan od strane moderatora. Onaj koji zna da instalira driver,OS za onog koji to ne zna za sigurno je hardverski mag.Mogu zamisliti koliko se tek pravi razlika za sve ostale daleko ozbiljnije stvari jednog power user-a. Da li neko zna sta je tranzistor,kondezator,frekVencija je sasvim nebitno zbog prakticnog rada koje je najbitnije. Mozes da imas 10 fakulteta a da jednostavno ne poznajes kako radi neka nova tehnologija.ETF i slicni faksovi ne igraju ulogu ni najmanje.Praktican rad je taj koji te vodi kroz upoznavanje,rad gde se stice iskustvo. Banalan primer.Mozete uzeti najboljeg ETF-ovca i staviti ga na poslednju generaciju neke platforme,da setuje bios neke Asus ploce.Ima da bleji ko tele.Prvo pola parametara nece znati cemu sluze niti kako taj hardver,ploca funkcionise a kamo li da promeni bios sto se vrlo cesto kod Asus ploca desava da je potrebno ponovno setovanje parametara unutar biosa jer su od istog dobijene sad vec novije instrukcije.Nekad teba smanjiti voltazu,nekad povecati,odnos memorije i fsb-a itd..Milion raznih stvari. To sto neko moze da drzi cas o poznavanju elektrotehnike to mu sluzi kao licna satisfakcija da je covek od respekta za tu oblast.Inace jako postujem tu vrstu ljudi. Ali to bez prakticne primene i redovnog upoznavanja sa hardverom u oblasti IT-a apsolutno nema produktivnost. Inace i sa tom skolom nemas neki izbor.Svodi se da budes profesor u skoli ili da budes serviser.Za servisera ne treba uopste mnogo.Danas svako malo upuceniji moze da bude.Potrebna je mirna ruka za lemljenje i poznavanje osnovnih stvari..Pronadjes hladan lem,naduveni kondezatori,provera ispravnosti komponenti kao osnovna stvar i sl..Tantal,smd itd.. Na zalost situacija je takva a sujeta mi je jasna jer oni skolovani ne mogu da dodju do izrazaja od onih kojima to nije u struci i naravno da se osecaju ugrozenim jer je sve vise sarlatana koji se bave ovim poslom,naravno ima i onih koji se trude i vrede i bez skole (konkretno fakulteta) .. Sve u svemu delima se covek dokazuje a ne recima. Komplexe ima onaj kome smeta uspeh drugog lica . Treba imati meru prema svima i svakog razumeti .Ko to ne moze da shvati taj nije ni za drustvo.Bolje da sedi kuci i bleji u monitor jer je i onako neshvacen i neprihvacen od strane drustva a tezi da bude u centru paznje .Onda sleduje ponasanje ne adekvatno jednom pametnom coveku pa primitivizam dolazi itekako do izrazaja a kompleksi prste na sve strane.Pishologja coveka je jako zanimljiva stvar i treba to razumeti,naravno ko to moze.
svaka rec ti je na mestu. Pogotovo poslednja recenica. Evo i mene isto interesuje sta je to dobra a sta losa arhitektura, sta je to osobina a sta karakteristika graf karte posto se i to cesto spominje u istoj recenici...mozda je dobro kada je graf plave boje a? Sta je to toliko bitno sto graf prelazi 1000mhz ukoliko je i dalje sporija od neke na 900mhz? http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1075997
...pogledaj moj potpis... znas sta znaci kad se razmisljam da vratim graficku i uzmem duplo jeftiniju jer je ova blago receno *overkill* za moj procesor. prosecan gpu usage u igrama je nekih 35-40%, a za igre poput krize i avatara ume da izvuce i do briljantnih 60-70% (za sada zabelezeni maksimum, ispitujem to dalje).
edit: mada i sa tih 40ak procenata sam se tako dobro izigrao proslih par dana da nemam reci, meni vise nego dovoljno.XD
asus p5k, e4400@3GHz, 212+, geil ultra 6gb, hd 6950 2gb, ga 9600gt oc silent wd3200aaks, wd5000aaks, wd6400aaks, f2 hd154ui, ss st85f-p
:: Rekao sam samo da ne razumem taj recnik gde grafika `vuce, gura, trazi, cima od procesora a on nema jadan da da`, kao spanska serija, grafika je `kurva sponzorusa` da bi blistala treba joj kesa(cashe), trazi i 4 jezgra(kuca,kola,vikendicu,letnjikovac) i voli da ima love(sto vise Hz)... a procesor ako ne moze to da joj pruzi, ona nece dostici svoj potencijal :: :: ::
Koliko ljudi toliko cudi, i svakog treba razumeti, dok ti taj ne misli lose. Drajver zna svako da instalira, pa cak i deca to znaju, sustina sa drajverima nije ta vec nesto drugo. Neko to zloupotrebljava, ali nema veze, ljudi koji citaju odmah ce da skontaju .) Ja necu da iznosim neverovatne ispade pojedinih, jer je to vec manje vise poznato. Nije sve izneto ali ne zelim nikoga da ismejavam. Opomenu na tom tvom ozbiljnom forumu sam namerno dobio(Ja sam hteo, da bih video dokle je trol spreman da ide). Vec je poznato kako se dobije tamo opomena , od odredjenih nazovi moderatora :)
Pojedini odavde su opominjani pa cak i banovani, ali zna se kako i zasto, prema tome ovo nije trebalo da se pominje. Iskukao si vracanje i to je to. Meni je drago sto sam od ovog nazovi moderatora dobio opomenu(isao sam na to) jer su mi se odmah javili useri na PM, i dali mi podrsku i okarakterisali moderatora, tako kako su ga okarakterisali(cak i javno). Opomenu nisam dobio zbog arhitekture i sl., kao sto se iznad pominje(laze) vec zato sto sam mu reko javno da je fanboy !!! Za fakultete i znanje vec necu da komentarisem, kod nas svi rade sve i sve znaju, zato i propadamo. Svako ko i malo ima u glavi moze da zakljuci o cemu se radi ovde i ko prica protiv skole i znanja. A ti samouki se ne priznaju nigde u ozbiljnim institucijama, ne moze da rade nigde, niko ih ne uzima za ozbiljno jer znanja nemaju, na sudu im se ne priznaje strucnost. Jedino komplekse moze da se lece, kako vec kazu i sami. Napomena: ja nisam Elektronski inzenjer, niti hw mag., i ne pokusavam da budem, Ovim se bavim iz hobija i ljubavi prema hw-u., moja struka je druge prirode i pokusavam da je usavrsim koliko mogu. Reci da je skola nebitna i da kroz sacicu HW-a znas sve kosi se sa budalastinom, i predstavlja direktno vredjanje skolovanih strucnjaka i umova. Mislim da sam bio jasan i da nisam nikoga uvredio ovim svojim tekstom Ja nikoga ne vredjam i ne bavim se `pokvarenim trikovima`, kao sto to ni sad nisam uradio.
Thermaltake Soprano RS 200 Seasonic S12D, 850w Super Silent Intel Q6600, Corsair H50 +2x Enermax Magma Asus P5QL-E Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mhz WD Caviar 640 Gb, Samsung F3, 1Tb Gigabyte 460 OC, Windforce
U svom prvom odgovoru u ovoj temi citirao sam tvoj post #299151, koji sadrži citat Piškovog posta #299115 gde on konstatuje da si se, nehotice, nalupao kako 4870x2 `ruši CPU klok` i Ako je CPU na visokim klokovima uz odredjenu voltazu vec sam po sebi nestabilan grafika ce da obori sistem samo tako i pucace uvek na istom mestu (test za cpu) Isti koraci,isto setovanje,nacin poduhvata,sa nVidia-om prolazi opusteno. Upravo na to sam dao komentar da si u zabludi.
Čitajući dalje i analizirajući tvoje komentare o stabilnosti sistema i kako pojedini blokovi sistema interaktuju, stiče se utisak da ne znaš tačno o čemu govoriš, odnosno, govoriš isključivo iz iskustva što nije dovoljno da ni približno objasniš šta se dešava. Ja ne tvrdim da znam zašto ti se desila pomenuta nestabilnost sistema sa 4870x2, ali mogu da pretpostavim nekoliko sasvim logičkih razloga-objašnjenja koji su u skladu sa teorijom. Tvoje objašnjenje nestabilnosti je krajne, ..., daleko od teorije. Otuda i moj predlog za tvoje dalje školovanje. Nemam ništa protiv da izneseš svoje mišljenje u vezi neke problematike, ali ti ovde već namećeš neke svoje teorije kao istinite. Što se tiče koji procesor treba izabrati za datu grafiku, što je u domenu ove teme, nemam komentara, jer ne pratim aktuelna dešavanja na polju GPU-a (ne zanima me).
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ahm? Pazi sad na casu :)
27.02.2011. 20:35
status: user broj poruka: 2856
A sta ces ti debilu nabedjenom da objasnajvas...pa u jednom postu je 10 puta napisao `frevencija`...ja se komirao. Bukvalno ce sutra fizeri poceti da mi pricaju o arihtekturi procesora a ne zna sta je tranziztor, poluprovodik i ostale elemtarne stvari...
:: :: Pa ovo je za prevrtanje od smeha. Svaki dalji komentar i rasprava vezana za bilo koje parče hardware-a (osim koliko može da se navrne) je suvišna :: :: :: Covek da bi poznavao praksu ne mora da zna nista od elektronike (teorije) ::
Broj postavljenih tema: 60443. Broj poslatih odgovora: 647848. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.