Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
Uputstvo kako flešovati grafičku karticu!
STRANA 2 OD 2
Miskonius Re: Pitanje u vezi flašovanja grafičke kartice 20.08.2013. 14:39 #509847

status: user
broj poruka: 4420

IMa ali moraces da je flesujes iz DOS-a
Treba ti butabilni USB i originalni BIOS te karte, bilo koja PCI grafika sa kojom ces da pokrenes sistem (ako nece sa PCI onda ti treb naka jaca PCI-E i ploca koja podrzava SLI)

Sta tacno treba da kucas kad udjes u DOS imas ovde http://goo.gl/5in4b4

Ako radis na SLI plocci vodi racina koju kartu na kom slotu flesujes jer je `0` slot prvi slot

::
:: Kolega mi je doneo grafičku XFX GeFORCE 8800GT koji je neki njegov drugar flešova
:: dal sa biosom od 9800 ili nešto slično. Naravno karticu su sredili da ne izbacuje nikakvu slik
:: više. Da li toj kartici ima spasa
:: Unapred Hval
:: Miccko
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
ICEBOY problem pri flesovanju 7950 25.06.2014. 18:53 #556298

broj poruka: 181
Pozdrav, imam jedan veliki problem. Imam Sapphire 7950 Dual x boost graficku http://www.sapphiretech.com/presenta...pid=1841&lid=1 E sad, na njoj je bio bios iz 2012 ja nasao neki noviji iz 2013 godine i ne znam zbog cega resih da ga flesujem. Kasnije kad sam malo bolje pogledao to je bio bios od 7990 . Sacuvao sam originalni bios od graficke 925/1250, a tek sada vidim da sam trebao i onaj drugi 850/1250. Zbog nepoznavanja flesovanja grafickih sa dual biosom napravih sebi problem, grafika radi normalno sa biosom 925/1250. Ali ne daje sliku vec samo vrti kulere na onom gde bi trebalo da je 850/1250.

Nisam siguran u kom polozaju mi je bilo boost dugme pri flesovanjua ali verovatno na biosu bez boost-a jer sada tu imam problem. Ima li neko savet kako da povratim ovaj drugi bios, jer kao sto rekoh nisam ga sacuvao i da li mogu da vratim taj bios jer nemam nikakvu sliku da sa njim udjem u DOS?
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gilopile ... 25.06.2014. 18:59 #556299

broj poruka: 9459
Nabavi neku matoru PCI grafiku, pa sa njom udjes u DOS i flesnes tu 7950-ku. Bios iskopaj na netu.

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

ICEBOY Re: ... 25.06.2014. 19:38 #556302

Odlicno, hvala na savetu. Jedino me malo buni nalazenje biosa 850/1250. Ovde sam nasao http://www.techpowerup.com/vgabios/index.php?architecture=ATI&manufacturer=Sapphire&model=HD+7950&interface=&memType=&memSize= i vidim da ga ima u toj varijanti koja meni treba ali ispod modela 7950 ne pise Dual x boost Ja vec imam jedan bios sacuvan, da li postoje dva razlicita ili je to jedan te isti samo se tasterom menjaju parametri?
gilopile ... 26.06.2014. 08:15 #556326

broj poruka: 9459
Ne postoje 2, BIOS je jedan, a unutar njega su parametri za oba clock-a, koliko ja znam.

Imas vise verzija na tom linku za HD 7950 3072 MB Dual X Boost pa probaj. Ili vrati taj sto si prethodno sacuvao i mora da radi kako je i radila.

Evo BIOS Internals:

GPU Device Id: 0x1002 0x679A
113-2E249000-S42
Tahiti B0 PROV C38102 GDDR5 3GB 500e/150m
(C) 1988-2010, Advanced Micro Devices, Inc.
ATOMBIOSBK-AMD VER015.030.000.001.000000
249V0C00.S42
PowerTune Limit: 195 to 280
CCC Overdrive Limits
GPU Clock: 1200.00 MHz
Memory Clock: 1575.00 MHz
Clock State 0
Core Clk: 925.00 MHz
Memory Clk: 1250.00 MHz
Flags: Boot
Clock State 1
Core Clk: 925.00 MHz
Flags: Optimal Perf
Clock State 2
Core Clk: 850.00 MHz

Flags: UVD
Clock State 3
Core Clk: 300.00 MHz
Memory Clk: 150.00 MHz
Flags:
Memory Support
3072 MB, GDDR5, Autodetect
3072 MB, GDDR5, Hynix H5GQ2H24AFR
3072 MB, GDDR5, Elpida EDW2032BBBG

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

ICEBOY hvala za pomoc 28.06.2014. 16:31 #556447

Uspesno sam vratio bios koji sam sacuvao (originalni) uz pomoc PCI graficke. Sada je sve perfektno i vise nikad ne prckam po biosu, bar sto se tice graficke :D
Mikishon89 re: 07.10.2014. 22:04 #566362

broj poruka: 2416
za sta je to flesovanje kartice, ne razumem se

http://www.speedtest.net/my-result/3765268613
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2460287

Mikishon

Srdjanc ... 08.10.2014. 00:34 #566393

broj poruka: 3106

:: za sta je to flesovanje kartice, ne razumem s

Softwerske promene graficke karte, slicno maticnoj.

-Drugaciji nacin overclocka
-Menjaje podataka koje su komponente na grafickoj
-Dodavanje/uklanjanje funkcija graficke koje nisu fabricki stavljene iz raznih razloga ukljucujuci da funkcija nije postojala kad je prva revizija izasla.

Primer, ja sam moju GTX660 fleshovao da bi mi radio Ultrafast boot na W8.1.

Kao maticnu, to rade samo oni kojima treba nesto sto fabricki nema, ili su obsednuti updatovima.
filiop311 1butt 15.10.2024. 03:13 #682587

broj poruka: 10
Neke funkcije, poput podrške za brži boot (kao što je tvoj primer sa Ultrafast Boot funkcijom na GTX660 i Windows 8.1), mogu biti omogućene samo preko BIOS-a. Nove funkcije kao što su poboljšanja u kompatibilnosti sa najnovijim standardima (npr. UEFI podrška) mogu biti dodate putem fleshovanja.

Zašto ljudi rade fleshovanje BIOS-a grafičke kartice? Zašto, pitamo se:D
Dodavanje funkcija: Kao što si naveo, fleshovanje može omogućiti funkcije koje nisu bile dostupne u trenutku kada je kartica proizvedena. Može uključiti novije standarde (npr. UEFI), omogućiti brži boot ili čak kompatibilnost sa modernim hardverskim zahtevima.
Povećanje performansi: Napredni korisnici koriste fleshovanje za otključavanje dodatnih performansi. Na primer, neki modeli imaju iste fizičke komponente, ali različito zaključane mogućnosti.
Prilagođavanje: Ljudi koji vole da u potpunosti prilagode svoje sisteme često fleshuju kartice kako bi optimizovali svaki aspekt svog sistema, posebno ako su entuzijasti u igrama ili zahtevnim aplikacijama.

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
IvanNo1 VBIOS 15.10.2024. 11:02 #682590

broj poruka: 476
Imao sam Sapphire Pulse 5700XT na kojoj Zero RPM opcija nije radila dobro (kad je uključen, u 2D se ventilator nije nikad aktivirao, bez obzira na temperaturu. ako isključim, nekad funkcioniše ok, nekad se kuva). Pošto ništa drugo nije pomagalo, uzeo sam editor BIOSa da bih ukinuo Zero RPM. Na žalost, editovani BIOS je imao problema sa stabilnošću. Na kraju sam vratio originalni i, pošto mi je ionako bila knap po performansama za 1440p, prodao karticu posle oko godinu dana druženja.

Takođe, pre mnogo godina sam imao Radeon HD 6950. Bilo je poznato da na velikom procentu tih kartica mogu da se otključaju dodatni shaderi i da se dobije 6970. Često je mogao direktno da se flešuje BIOS odgovarajuće varijante 6970, ali za moju karticu nije postojao kompatibilan model, tako da sam otključavanje uradio preko BIOS editora i to je radilo besprekorno (tu karticu sam zadržao 4 godine i takođe na kraju prodao).
imarkovic >> 16.10.2024. 13:29 #682594

broj poruka: 19084
Тема стара преко 10г., али нема везе, још увек се користи nvflash за флешовање енвидије. Задњи и једини пут икад сам флешовао MSi GTX970, само из једног разлога, некада се дешавало да се други вентилатор не покреће, то је познато код тог модела, тако да сам скинуо нови (модификовани) биос и преко цмд-а бекаповао стари и убацио нови и то је то. Исто сам урадио за другу исту картицу коју сам набавио, још увек служи беспрекорно.

“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.

Jamire Re: Uputstvo kako flešovati grafičku karticu! 06.11.2024. 11:26 #682750

broj poruka: 1119
Sve je to dobro opisao ali ima jedna velika caka. Doci da prvaog biosa koji je zamenski za tu kartu jer ne vidim svrhu istog biosa. Desavlao se da kod polovnih karti koje su mainovale ne uspes stavit novi bios a ni vratit sacuvani. Zakuje na pola. Samo je bitna prava verzija biosa..

AMD Ryzen 3600X
Cooler Master 212 EVO
Motherboard Gigabyte 550 Aorus
Kingston HyperX 24GB 3200
MSI GeForce 2070 Super
Kingston M@ 512gb
640+640gb WD
Chiftec CX-05B-B
Chiftec 850 Nitr

:: 1.Prvo sto je potrebno jeste program pomocu koga cete moci da flashujete kartu
:: Ako je nVidia (nvflash) a ako ATI onda (ATI Flash
:: nvflash link
:: (poslednja verzija
:: http://downloads.guru3d.com/NVFlash-...load-2306.htm
:: ATIFLASH Link
:: http://www.techpowerup.com/downloads...lash_3.60.htm
:: 2. Potreban je i bios graficke karte ,ima kolekcija biosa na ovoj adresi
:: http://www.techpowerup.com/vgabios
:: 3. Za editovanje biosa za nVidie-a karte se koristi Nvidia Bios Editor (NIBITOR
:: Poslednju verziju mozete ovde skinuti
:: http://downloads.guru3d.com/NVIDIA-BIOS-Editor-v5.0-(nibitor)_d2050.htm
:: Za editovanje biosa ATI kartice kosristiti Radeon Bios Editor (RBE
:: Download link
:: http://downloads.guru3d.com/NVFlash-...load-2306.htm
:: Napomena da pre svakog editovanja starog biosa sacuvati originalni i ostaviti ga na mesto gde vam je uvek dostupan.
:: Za komande koje su vam potrebne za izvrsenje radnje unutar flash tool-a mozete videti u samom meniju komandi koje ce da vam ispise
:: Samu radnju odnosno flashovanje radicete unutar DOS-a i za to su potrebni sledeci koraci
:: 4. Uzeti floppy disk i napraviti bootabilni, ubaciti disketu u drajv, sledeci koraci : my computer -> A: desni klik -> format -> obeleziti create an MS-DOS startup disk, recimo zatim ubaciti drugi disk na koji cete staviti nvflash - ako je nvidia , (oba fajla iz arhive, nvflash.exe i cwsdpmi.exe), bios.rom i bios1.rom (novi bios koji je modifikovan), bilo bi dobro da se kopiraju BIOS-i sa diskete ponovo na tu istu disketu, (da bi ste uverili da je disketa ok i da su fajlovi ok), to cete uraditi najednostavnije tako sto cete kada snimite bios.rom i bios1.rom-ime novog biosa na disketu selektovati ih, komande - stisnuti ctrl pa klik na bios.rom pa klik na bios1.rom, ne pustati ctrl i dok su tako selektovani, i dok se drzi ctrl, prevuce se na prazno polje
:: 5. Sa ovog linka, http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm, moze se skinuti, windows 98 SE OEM, kada se skine fajl, ubaci se u disketu u floppy i pokreni se program, napravi se boot disketa ali sa podrskom za CD u DOS-u, ovo se moze koristiti da se bios.rom i bios1.rom snime na CD, kao i sam nvflash tako da se izbegava mogucnost da je disketa ne ispravna
:: Ako niste u mogucnosti ili nemate floppy, sistem se moze podici i sa CD-a.Napravi se bootabilni CD iz programa NERO-a npr, a na drugi CD snimi se bios.rom, bios1.rom i nvfalsh.Takodje moze da se podigne i sistem sa USB flash diska uz pomoc HP Drive Key Boot Utility sa kojim se moze napraviti boot-abilni flash
:: 6. Resetuje se masina, udje se u BIOS od maticne ili jednostavno koriscenjem F8 tastera odabrati boot device, podesiti boot sa floppy-ja, ubaciti prvu disketu.Kada se sistem podigne ubaciti drugu disketu i kucati komande koje su potrebne za izvresenje tj samo flashovanje.Kada se flashovanje zavrsi resetuje se komp, vrati se da se sistem boot-uje sa HDD-a
:: U zavisnosti od toga da li se koristio floppy, CD ili USB flash u BIOS-u od maticne ces podesiti odgovarajuci boot device, i naravno za CD i USB flash ne vazi procedura sa menjanjem disketa u floppy-ju
:: 7.Ako se kojim slucajem komp ne podigne posle flesovanja potrebna je jedna PCI kartica,ja recimo koristim Matrox Milenium II ali moze bilo koja PCI kartica.Ona se ubaci u slobodan PCI slot,ne vadi se druga kartica iz PCI-E slota.poveze se monitor na tu PCI karticu.Ponovo se odradi procedura za flashovanje samo sto ce se koristiti druge komande koje cete odabrati u samom meniju flash tool-a za vracanje starog biosa.Zatim se ugasi komp,poveze se monitor na PCI-E karticu i procedura je zavrsena.
imarkovic >> 06.11.2024. 23:26 #682756

Није то никаква цака, чуј, увек ћеш убити чип покушавајући да ставиш погрешну верзију биоса, на плочи, графичкој и било чему другом. Ако флешујеш тачно по процедури како треба, биће увек све ок.

siki069 Ubiti? 07.11.2024. 14:10 #682760

broj poruka: 455
Čip nikada ne može ubiti flešovnjem.
Pogotovo ne na grafičkoj kartici, jer može ponoviti postupak sa ispravnim biosom.
Na matičnoj ploči je to fatalno, jer nema ponavljanja flešovanja.

imarkovic Re: Ubiti? 07.11.2024. 16:51 #682761

Ти се зезај, ја то избегавам као да ће га убити. Убити, или бриковати, или нешто друго, на крају добијеш црни екран.
Не бих се сложио са тобом, немам пуно искуства с тим, али прилично сам сигуран да немаш баш више покушаја за флешовање, већ само један.. Можда ако је нека погрешна не верзија, него биос, добијеш упозорење (ако си те среће), у том случају је добро. Али ако уфлешујеш погрешно и не добијеш никакво упозорење, обрише се постојећи и упише тај погрешан, ћао довиђења. Вероватно може и то да се спаси у неком сервису, али не, не знам...

:: Čip nikada ne može ubiti flešovnjem
:: Pogotovo ne na grafičkoj kartici, jer može ponoviti postupak sa ispravnim biosom
:: Na matičnoj ploči je to fatalno, jer nema ponavljanja flešovanja
1AGRESSOR ... 08.11.2024. 15:56 #682766

broj poruka: 831
evo kako sam ja uradio

https://www.overclock.net/threads/official-amd-radeon-rx-7900-xtx-xt-owners-club.1802706/page-356?post_id=29344557#post-29344557

takodje ako neko ima da podeli, hvala ????
https://www.reddit.com/r/AMDHelp/comments/1frh4xw/latest_vbios_for_all_7900_xtx_is/

Bane
KONTAKT NA https://twitter.com/1agressor
NISTA BEZ KABLA
https://pastebin.com/SpqMpJkY
^ MY PC - SW/HW - SPECIFICATION ^

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 2 OD 2
Broj postavljenih tema: 60430. Broj poslatih odgovora: 647760.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs